MENU

Το συνηθισμένο για τους αναγνώστες είναι να μην ενδιαφέρονται καθόλου για το πώς βρίσκεις μια ιστορία, αλλά για το αποτέλεσμά της, πώς τη γράφεις και τι λέει. Αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, ακριβώς επειδή από τον τρόπο που ψάχνεις να βρεις κάτι προκύπτει μια ιστορία.

Ψάχνοντας, λοιπόν, μια όμορφη και «πιασάρικη» αρχή στο κείμενο για τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί και τα επιτεύγματά του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, κάποια στιγμή η έρευνα μπήκε σε… σκοτεινά μονοπάτια. Αναζήτησα πώς γράφεται το όνομα του Ελ Κααμπί στα αραβικά (أيوب الكعبي) και το έβαλα στο Google, για να εμφανίσει κείμενα γι’ αυτόν στην μητρική του γλώσσα (στα οποία υπέθεσα ότι μπορεί να υπάρχουν λεπτομέρειες, που έχουν ξεφύγει από τον ελληνικό Τύπο).

Τα περισσότερα κείμενα είναι περιγραφές της απόδοσής του σε διάφορα ματς, όταν φορούσε τη φανέλα της Γουιντάντ Καζαμπλάνκα, της μίας από τις δύο μεγάλες ομάδες της πόλης. Όταν πετύχαινε, μάλιστα, περισσότερα από ένα γκολ, στα σχόλια των κειμένων ή σε οπαδικά φόρα, στα οποία με οδήγησε η έρευνα, μέσα στις πανηγυρικές φράσεις υπήρχε σχεδόν πάντα η λέξη كاب إل غزال, που προφέρεται «Κάαμπ Ελ Γκαζάλ».

Εδώ είμαστε, λέω. Να, ένα παρατσούκλι που δεν το ξέραμε. Υπέθεσα, λανθασμένα όπως αποδείχτηκε, ότι το Κάαμπ ήταν το επώνυμό του και το Ελ Γκαζάλ, η γαζέλα δηλαδή, το παρατσούκλι του.

Η περαιτέρω έρευνα, όμως, με έβγαλε από την πλάνη. Κάαμπ Ελ Γκαζάλ είναι ένα από τα πιο γνωστά… γλυκάκια στο Μαρόκο! Λέγεται «κέρατα της γαζέλας», σερβίρεται σχεδόν πάντα με το τσάι (όπως εμείς προσφέρουμε κουλουράκια…), φτιάχνεται με αμύγδαλο, μπόλικη ζάχαρη, χυμό πορτοκάλι και σουσάμι και είναι η λέξη που χρησιμοποιείται στη μαροκινή αργκό για να χαρακτηρίσει τις γκολάρες. Η αναλογία με το δικό μας «παστέλι» είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο παστελωτής. Χωρίς να είναι πολύ γρήγορος, πολύ δυνατός, πολύ σωματώδης, πολύ ψηλός, πολύ μπαλαδόρος, έχει αυτό το χάρισμα. Να παστελώνει. Να μοιράζει «κάαμπ ελ γκαζάλ». Ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς, όπου έχει καταφέρει να φτάσει τα 20 γκολ σε 23 ματς! Τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας, και τα γκολ έδωσαν νίκες, προκρίσεις, τίτλο.

Η αναλογία συμμετοχών προς γκολ είναι ούτως ή άλλως εντυπωσιακή: 43 γκολ σε 65 συμμετοχές μας δίνουν ένα πηλίκο 0,66, κάτι που για την ώρα ξεπερνά κατά πολύ το υψηλό όριο αποτελεσματικότητας στην καριέρα των μεγάλων σέντερ φορ (0,50, δηλαδή ένα γκολ ανά δύο ματς). Βεβαίως αν κοιτάξει κανείς και τα συνολικά του στατιστικά, σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί, το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό. Σε 248 ματς με έξι διαφορετικές ομάδες (Μπερκάνε, Γουιντάντ Καζαμπλάνκα, Χεμπέι, Χατάισπορ, Αλ Σαντ και Ολυμπιακό) έχει… παστελώσει 137 φορές. Στο 0,55 βρίσκεται. Δεν βρίσκεις πολλούς σέντερ φορ παγκοσμίως που να’ χουν τέτοιο ποσοστό καριέρας.

Στον Ολυμπιακό, πάντως, αν υπολογίσουμε όχι τις συμμετοχές, αλλά τα λεπτά συμμετοχής, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Τα 43 γκολ έχουν επιτευχθεί σε 4.562 λεπτά συμμετοχής, δηλαδή ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πετυχαίνει ένα γκολ ανά 106 λεπτά που βρίσκεται στο χορτάρι. Σχεδόν ένα γκολ ανά ματς, δηλαδή.

Και κάτι ακόμα: Ο Ελ Κααμπί έχει σημειώσει τα 43 γκολ του στους ερυθρόλευκους σε 30 διαφορετικά παιχνίδια. Σ’ αυτά ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 23-4-3. Μόνο τρεις φορές έχει χάσει όταν ο Μαροκινός βρίσκει δίχτυα. Οι δύο είναι ευρωπαϊκές: Το 2-3 από τη Φράιμπουργκ εντός, το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς, όπου πέτυχε και τα δύο γκολ, και το μοναδικό γκολ του Ολυμπιακού στο εντός έδρας 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το τρίτο ήταν η φετινή ήττα από τον Άρη στο «Βικελίδης», όπου σκόραρε στις καθυστερήσεις.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΓΚΟΛ

ΛΕΠΤΑ

Σούπερ Λιγκ

41

23

2.698’

Κύπελλο Ελλάδας

1

0

27’

Europa League

14

9

989’

Conference League

9

11

848’

ΣΥΝΟΛΑ

65

43

4.562’

 

 

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί κερνάει «κέρατα γαζέλας» όπως το παστέλι