MENU

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα... έχει στο Λονδίνο μία δουλειά. Μία αποστολή εκ προοιμίου εξαιρετικά δύσκολη, απέναντι στην εθνική ομάδα με την -μακράν- μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως, αγγίζοντας το 1,5 δις! 

Την ομάδα που έφτασε στον τελικό του Euro και στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, κι ας μην κατάφερε στο τέλος -ως συνήθως- να κατακτήσει το τρόπαιο. Η Αγγλία του Λι Κάρσλι, μπορεί να βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αλλά παραμένει μία ομάδα με παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε όλες τις γραμμές της. 

Θα καταφέρει άραγε αύριο (10/10, 21:45) η Γαλανόλευκη να βάλει "φρένο" στην παρέα του Κέιν και του Μπέλινγκγχαμ στο θρυλικό Wembley Stadium; Λίγες ώρες υπομονή και θα το μάθουμε. 

Δεδομένα πάντως πρόκειται για ένα παιχνίδι που αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους διεθνείς. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης -πίσω μόνο από το Καμπ Νου της Βαρκελώνης- και φυσικά το μεγαλύτερο στο Νησί, χωρητικότητας 90.000 θέσεων, που θα είναι μάλιστα sold out στο αυριανό παιχνίδι! Εξ αυτών βέβαια, οι περίπου 4.500 θα είναι Έλληνες, αφού σχεδόν εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια που έλανε η ΕΠΟ, με τους Έλληνες φιλάθλους να τα... εξαφανίζουν και να δείχνουν την δίψα τους για να βρεθούν στο πλευρό της ομάδας του Γιοβάνοβιτς. 

Η ιστορία του Γουέμπλεϊ

Το Γουέμπλεϊ άνοιξε εκ νέου τις πύλες του το 2007, στο χώρο του αρχικού σταδίου του Γουέμπλεϊ, το οποίο κατεδαφίστηκε το διάστημα 2002–2003. Το 1880, το πάρκο του Γουέμπλεϊ είχε γήπεδα ποδοσφαίρου και κρίκετ, στίβο, σιντριβάνια, τεχνητούς καταρράκτες, πεζόδρομους και πολλούς κήπους. Το 1889, ο πρόεδρος του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, Σερ Έντουαρντ Γουάτκιν, αποφάσισε να κατασκευάσει έναν πύργο 350 μέτρων. Επιθυμούσε τη κατασκευή ενός πύργου παρόμοιου με τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, αλλά με μεγαλύτερο ύψος και ομορφότερο. Λόγω όμως ξαφνικής έλλειψης χρημάτων, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, αφού ο πύργος είχε φτάσει το ύψος των 61 μέτρων. Το κτίσμα αποτελούσε αξιοθέατο έως το 1907, οπότε και κατεδαφίστηκε.

Το 1918, σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση να κατασκευαστεί ένας εκθεσιακός χώρος, ο οποίος θα περιλάμβανε ένα στάδιο στο κέντρο του. Το Γουέμπλεϊ επιλέχθηκε σαν η καταλληλότερη τοποθεσία. Ο εκθεσιακός χώρος περιλάμβανε 219 στρέμματα. Το στάδιο χτίσθηκε στην περιοχή ακριβώς όπου είχε κατασκευαστεί ο πύργος. Το στάδιο ονομαστικέ αρχικά Αυτοκρατορικό. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Σερ Τζον Σίμποου και Μάξγουελ Άγιερτον και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Σερ Όουεν Ουίλιαμς. Οι συντελεστές της κατασκευής προτιμήθηκαν λόγο της προτίμησης τους προς το σκυρόδεμα. Χρειάστηκαν 300 μέρες για την κατασκευή του και κόστισε 750.000 λίρες. Χρησιμοποιήθηκαν 25.000 τόνοι σκυροδέματος 1000 τόνοι ατσαλιού και μισό εκατομμύριο πριτσίνια. Οι δύο τετράγωνοι πύργοι είχαν ύψος 126 πόδια ο καθένας. Η χρησιμοποίηση σκυροδέματος στο Γουέμπλεϊ αποτελούσε καινοτομία για την εποχή κατασκευής του.

Η χωρητικότητα του σταδίου ήταν αρχικά 125.000 θεατών, από τους οποίους οι 30.000 καθιστοί. Πριν ανοίξει προς το κοινό, οι κερκίδες του ελέχθησαν από στρατιώτες, που βημάτιζαν συγχρονισμένα σημειωτόν σε κλειστό σχηματισμό. Ο εκθεσιακός χώρος περιείχε σιντριβάνια, λίμνες, κήπους και εκατοντάδες περίπτερα εκθετών.

Εγκαινιάσθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε' στις 23 Απριλίου 1924. Όταν μίλησε στα εγκαίνια, ήταν η πρώτη φορά που ένα μονάρχης ακουγόταν στο ραδιόφωνο. 

Wembley Stadium: Ο ναός του ποδοσφαίρου που θα... μετρήσει δυνάμεις η Εθνική (vid)