MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Αυτό και αν είναι μία κίνηση που σηκώνει πολύ συζήτηση. Είναι κίνηση ρίσκου; Προφανώς αλλά σημασία έχει πως παίρνεις το ρίσκο. Θα μιλούσα συγκεκριμένα για το θέμα αυτό αν ήξερα τι περιέχουν τα έγγραφα που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές. Αν υπάρχουν κάποιοι όροι που περιορίζουν το ρίσκο... Ποια είναι η ουσία; Ένας διεθνής Γάλλος επιθετικός για τον οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πληρώσει πριν από εννιά χρόνια περίπου 60 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει, έρχεται στην ΑΕΚ στα 28 χρόνια του. Νέος ακόμα. Κυκλοφορεί ελεύθερος εδώ και τρεις μήνες χωρίς να κλείσει κάπου και χωρίς να ξέρουμε ότι ενδιαφέρθηκε κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Η καριέρα του σημαδεύτηκε από πολλούς τραυματισμούς. Στο εξωτερικό κάθισαν και τους μέτρησαν, βρίσκοντας πως είναι 23. Για το ταλέντο του δεν είναι για να γίνεται λόγος. Ταχύτατος, διεμβολιστής με σουτ που σκοτώνει. Άλογο κούρσας στο ανοικτό γήπεδο.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σκοράρει μόλις 12 φορές. Οι τραυματισμοί που λέγαμε. Είναι λογικό όλοι να σκέφτονται αν ο παίκτης αυτός μπορεί να αναταχτεί αγωνιστικά, ενδεχομένως και ψυχολογικά. Αν μπορεί και πάλι να καλπάσει μέσα στα γήπεδα. Με αυτή την έννοια, η ΑΕΚ παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο. Αντικειμενικά στην Ένωση θα συναντήσει καλό κλίμα. Τα παιχνίδια είναι κάθε εβδομάδα άρα και η καταπόνηση συγκεκριμένη και η μικρότερη δυνατή. Έχοντας ήδη δύο σέντερ φορ, ο Αλμέιδα δεν θα έχει λόγους να εκβιάσει την εσπευσμένη επιστροφή του Μαρσιάλ στα γήπεδα.

ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - LIVE SPORT

Ο Μαρινάκης αναγκάστηκε να... αγριέψει φέτος πολύ νωρίς. Είχε πιστέψει κι αυτός ότι όλα θα πήγαιναν ρολόι μετά το ευρωπαϊκό και ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα δεν θα είναι απλά. Από την άλλη, αν ισχύει ότι οι περισσότεροι παίκτες "συζητάνε μόνο για τα συμβόλαιά τους, αντί να παίζουν ποδόσφαιρο" -όπως διέρρευσε ότι τους είπε- τότε υπάρχει ευθύνη και στον προπονητή και στους γύρω-γύρω στα αποδυτήρια, επειδή άφησαν κάποιους να νομίζουν ότι... έδεσαν τον γάιδαρό τους. Το 0-0 με τον Παναιτωλικό ήταν μία από τα ίδια τα φετινά. Αυτό σημαίνει ότι το "άλλα είχαμε σχεδιάσει κι άλλα κάναμε" του Μεντιλίμπαρ, για το συγκεκριμένο ματς, δεν ισχύει.

Ειπώθηκε απλά για να φανεί προς τα έξω ότι φταίει η κακή βραδιά. Η διαφορά από τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν ότι τούτη τη φορά δεν μπήκε το... έστω ένα γκολ κι έτσι δεν κρύφτηκαν οι αδυναμίες πίσω από μία τζούφια νίκη. Από τη στιγμή που ο προπονητής αναγκάστηκε να κάνει τετραπλή αλλαγή (!) για να ρίξει μέσα και τους καινούργιους, προτού μάθουν καν τα ονόματα των συμπαικτών τους, δείχνει κυρίως την απελπισία στην οποία βρέθηκε, η οποία, όσο περνούσε η ώρα, μεταδιδόταν στους παίκτες και στην εξέδρα. Ένα ποδόσφαιρο χωρίς λογική, από το οποίο το μόνο που κερδίζει η ομάδα που το προσπαθεί είναι η συντριπτική κατοχή μπάλας και μία μικρή συλλογή από κόρνερ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ – ΩΡΑ

Η υπόθεση Φοφανά δεν έβγαζε και πολύ νόημα. Δεν είναι το ίδιο η περίπτωση Μαρσιάλ. Ένας τέτοιος παίκτης στα 29 του, που δεν θα έρθει δανεικός, ούτε η ΑΕΚ θα βιάζεται να αποκτήσει έτοιμο φορ. Επίσης, ούτε και καθαρά ποδοσφαιρικά, ο Μαρσιάλ δεν είναι Φοφανά, που ήταν με στα 22 του παίκτης της Τσέλσι, αλλά είχε παίξει στην Πρέμιερ μόνο με την Μπέρνλι και κατέληξε τελικά στην Γκεζτέπε στην Τουρκία. Ο Μαρσιάλ είναι ένας παίκτης που έχει παίξει στην Αγγλία συνολικά 317 παιχνίδια.  Όλα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και ακόμα δεν έχει κλείσει καν τα 29 του χρόνια. Γι’ αυτή τη μεταγραφή ένα μόνο είναι το διακύβευμα. Τι διάθεση και τι αποφασιστικότητα θα δείξει, προκειμένου να γίνει ο παικταράς που ήταν, πριν χρειαστεί να έρθουν έτσι τα πράγματα, ώστε το τελευταίο του ματς το έχει κάνει πέρυσι τον Δεκέμβρη. 

Παρεμπιπτόντως έχει ένα ενδιαφέρον το γεγονός, πως ακόμα και στην περσινή σεζόν, ο Μαρσιάλ όλα ματς έπαιξε, τα έπαιξε ως βασικός. Κανένα ως αλλαγή. Που σημαίνει πως είναι ένας παίκτης που ή τον θες για να παίζει βασικός ή δεν τον θέλεις καθόλου. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ

Τις περισσότερες σέντρες από κάθε Η άλλη ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε έναν αγώνα έκανε, λέει, ο Ολυμπιακός σύμφωνα με τις στατιστικές αναλύσεις που παρουσιάστηκαν για το ματς με τον Παναιτωλικό. Προφανώς δεν είναι κάτι που αποτελεί μέρος του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Κάθε άλλο. Αλλά και με αυτόν τον τρόπο - εφόσον οι προσπά θειες είναι πολύ καλύτερες από αυτές που έγιναν στο συγκεκριμένο παιχνίδι - μπορούν να δημιουργούνται ευκαιρίες. Έκανε κάποιες τέτοιες ο Ολυμπιακός κυρίως με εκτελεστή τον Ελ Κααμπί, αλλά δεν αξιοποίησε καμία.

Το θέμα φιλικά δεν είναι τα να συνεχίσει - ακόμη και σε ματς εναντίον ομάδων που αμύνονται μαζικά και οργανωμένα - να επιχειρεί αυτό το στυλ επιθέσεων η ομάδα του Μεντιλίμπαρ, αλλά να βρει άλλους τρόπους. Και κυρίως να κάνει καλύτερες «σέντρες» στις αμέτρητες στατικές φάσεις που δημιουργούνται υπέρ της σε κάθε παιχνίδι και τις οποίες εδώ και κάποια... χρόνια δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Γιατί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα περισσότερα παιχνίδια κερδίζονται από φάουλ ή κόρνερ κι οι Ολυμπιακός τέτοια πρέπει να έχει πάρει μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ένα σημαντικό πλενονέκτημα φέτος. Διαθέτουν ομοιογένεια, ο βασικός κορμός τους παραμένει σταθερός, έχοντας γράψει πολλά χιλιόμετρα πέρσι υπό τις οδηγίες των προπονητών τους, που επίσης παραμένουν στις θέσεις τους. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είναι ομάδες που φτιάχτηκαν μέσα σε ένα καλοκαίρι. Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ τους σε σχέση με πέρυσι. Ένα χρόνο νωρίτερα ήταν ο Ολυμπιακός αυτός που εκκινούσε από θέση ισχύος, διότι διατηρούσε τον επιτυχημένο εκ των αποτελεσμάων κορμό του Μπαρτζώκα, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που μόλις είχε υπογράψει τον Αταμάν και 11 καινούργιους παίκτες και χρειάστηκε χρόνο για να βρει τα πατήματά του και να φτάσει στο επιθυμητό αγωνιστικό επίπεδο. Τώρα και οι δύο αιώνιοι ξεκινούν λίγο έως πολύ από την ίδια αφετηρία. Και βρίσκονται και οι δύο μαζί ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές στην Ευρωλίγκα. Διότι οι λίγες προσθήκες που έκαναν δεν ήταν συμπληρωματικές, αλλά αυτές που κάνουν την διαφορά. Και εκτόξευσαν το επίπεδό τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Όταν ο Παναθηναϊκός προσθέτει στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα του τον Τσεντί Οσμάν και αντί των Βιλντόσα, Μπαλτσερόφσκι, βάζει στο ρόστερ τους Μπράουν και Γιουρτσεβέν, όταν ο Ολυμπιακός προσθέτει στην ομάδα που πέρσι έπαιξε φάιναλ φορ τους Βεζένκοφ και Φουρνιέ, είναι φανερό πως αμφότεροι ανοίγουν κι άλλο την ψαλίδα από τους υπόλοιπους. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν θα χρειαστούν χρόνο για να βρουν τα πατήματά τους, ακόμη κι αν έχουν κάποια προβλήματα τραυματισμών, όπως αυτά που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός. Διότι είναι έτοιμες ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (18/9): «Μέτρησαν τους τραυματισμούς του Μαρσιάλ και είναι 23! - Αγρίεψε νωρίς ο Μαρινάκης»