MENU

Γνωστός στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό, εμείς όμως θα ασχοληθούμε με την κατάσταση του αθλητή σήμερα, πόσο έχει αλλάξει στον τρόπο παιχνιδιού του και τι ρόλο θα έχει στην τακτική του coach. Τελειώνοντας να διαβάζει κάποιος αυτό το κείμενο, σκοπός είναι να εξηγήσουμε σε τι ο Κροάτης θα φέρει αναβάθμιση, αλλά και που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του για να καλυφθούν οι αδυναμίες.

Η κακή χρονιά της Λυών, η Μπεσίκτας και ο... παραγκωνισμός

Στα 35 χρόνια του πλέον, είναι γνωστή η πλούσια καριέρα του και οι τίτλοι του. Στην Λίβερπουλ έκανε το πικ, στην Ζενίτ ήταν ηγέτης ενώ στην Λυών σταμάτησε να αγωνίζεται γιατί δεν δέχτηκε στις αρχές του χρόνου να πάει δανεικός στην Τουρκική Μπεσίκτας. Από τον Ιανουάριο και μετά είναι ανενεργός, έμπλεξε στην ιδιαίτερα κακή χρονιά της Λυών με πολλές και συνεχόμενες τακτικές αλλαγές. Το σημαντικό είναι πως η απόδοσή του ήταν σταθερή, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν την πολύ άσχημη εικόνα της αμυντικής γραμμής των Γάλλων.

Στα νούμερα που θα δείτε παρακάτω, θα διαπιστώσετε πως η ταυτότητα του παραμένει αναλλοίωτη με τα χρόνια, ακόμα και στην κακή χρονιά της Λυών “γράφει” νούμερα παρόμοια με αυτά που έκανε στην Ζενίτ. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε όμως κάτι που πρέπει συνέχεια να λαμβάνουμε υπόψιν: Άλλο κομμάτι τα νούμερα, άλλο η εικόνα του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο και σε αυτήν, ο Ντέγιαν Λόβρεν έδειξε συγκεκριμένες αδυναμίες.

Πλέον, έχει πάρει απόφαση και ο ίδιος πως έφτασε η στιγμή να κάνει step down στην καριέρα του και να αφήσει το Γαλλικό πρωτάθλημα. Η ταχύτητα, η δύναμη και ο ρυθμός του παιχνιδιού εκεί, ήταν “απέναντι” στα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του Κροάτη και σαφώς το Ελληνικό πρωτάθλημα θα “κρύψει” ορισμένα μέτρια στοιχεία, όχι όμως όλα. Φυσικά, υπάρχουν τομείς που θα διαπρέψει και για αυτό ο coach Λουτσέσκου έκανε αυτή την επιλογή.

Παίρνει βάθος στην άμυνα, περισσότερο ως δεξιός stopper

Στα περισσότερα ματς που αγωνίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια ο Λόβρεν τόσο στην Λυών όσο και στην Ζενίτ, οι προπονητές του τον χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστων στην δεξιά πλευρά των κεντρικών αμυντικών. Εκεί φαίνεται πως αισθανόταν καλύτερα, υπήρχαν όμως παιχνίδια που αγωνίστηκε και ως αριστερός κεντρικός αμυντικός. Ιδιαίτερα στην Γαλλία και λόγω της τακτικής, ανάλογα με την πλευρά που έπαιζε ο επιθετικός μπακ της Λυών ο Λόβρεν χρησιμοποιούνταν ανάλογα.

Αν ο επιθετικός μπακ έπαιζε δεξιά, ο Λόβρεν έπαιζε ως αριστερός stopper ενώ αν έπαιζε αριστερά που ήταν και το πιο σύνηθες, ο Κροάτης έπαιρνε βάθος ως δεξιός κεντρικός αμυντικός. Αυτό δεν ίσχυε μόνο σε φάση επίθεσης αλλά και στην άμυνα. Φαίνεται πως και ο ίδιος είχε καταλάβει το μειονέκτημα στην αθλητικότητα σε σχέση με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στο Γαλλικό πρωτάθλημα, έτσι προτιμούσε να καλύπτει τον χώρο πίσω του και να παίρνει βάθος στην άμυνα, λειτουργώντας περισσότερο εγκεφαλικά.

Το κομμάτι που έλειπε από τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ του coach Λουτσέσκου τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε έναν pure ball playing defender στο roster του. Ο Κουλιεράκης διέθετε εξαιρετική μακρινή πάσα, όμως τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟΚ δεν είχαν την ικανότητα στην μεταφορά μπάλας κάτω υπό πίεση.

Ο Λόβρεν φέρνει ένα εξαιρετικό πακέτο στον τομέα του build up, έχει μάθει να διαχειρίζεται πολύ μεγάλο όγκο πασών και το κάνει προσφέροντας ψυχραιμία και ηρεμία. Πασάρει μπροστά, βρίσκει τους χαφ και αποφεύγει το παράλληλο παιχνίδι που εντείνει το αντίπαλο pressing.

Έχει ανεπτυγμένα playmaking στοιχεία, βλέπει γήπεδο σε όλο το εύρος του και πασάρει διαγώνια προς τους πλάγιους εξτρέμ και μπακ. Δεν το κάνει όμως όπως ο Κουλιεράκης. Ο Λόβρεν διαθέτει περισσότερη τεχνική στην πάσα του, υστερεί όμως σε δύναμη σε σχέση με τον πρώην κεντρικό αριστεροπόδαρο stopper του ΠΑΟΚ. Ο Κροάτης όμως έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να πασάρει με μεγάλη μπαλιά τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά του γηπέδου. Ο Κουλιεράκης το έκανε αποκλειστικά προς τα δεξιά.

 Ακόμα και στην περσυνή σεζόν που έπαιξε λίγο, τα νούμερα του δεν έχουν διαφορά. Είναι αρκετά σημαντικό πως έχει κρατήσει την ταυτότητα στο παιχνίδι του και τα νούμερα στο κομμάτι της μεταφοράς μπάλας είναι υψηλά.

Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει στην τετράδα των stopper έναν ποδοσφαιριστή αρκετά διαφορετικό και κατά πολύ ικανότερο στο build up. Η μεγάλη του μπαλιά προς τα μπροστά, η ικανότητα του να πασάρει στους χαφ σε πρώτο χρόνο και η αξιοποίηση των πλάγιων σε forward runs είναι ένα ακόμα βήμα προς την ποδοσφαιρική προσέγγιση του coach Λουτσέσκου: Το επιθετικό transition.

Έχει αδυναμίες στην άμυνα όμως υπάρχει λογική

Στο αμυντικό κομμάτι και πάλι τα νούμερα του δείχνουν καλά. Τόσο στην Ζενίτ που είχε και ηγετικό ρόλο όσο και στην Λυών, ανακαλύπτεις πως δε διαφέρουν. Η εικόνα του όμως ήταν κατά πολύ διαφορετική, φυσικά και λόγω δυναμικής πρωταθλήματος.

Μάλιστα, στη Γαλλία αν κοιτάξεις μόνο αυτά, φαίνεται πως τα πήγε και καλύτερα. Ακόμα και στην περσινή τραγική χρονιά των Γάλλων, τα νούμερα του Λόβρεν είναι πολύ καλά.

Η εικόνα του όμως είναι διαφορετική. Τον ανάγκαζαν να αμυνθεί ψηλά, όμως σε ένα πρωτάθλημα που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ταχύτητα, εκτέθηκε. Τον χρησιμοποίησαν λάθος, συχνά ο Κροάτης απέφευγε την έκθεση μένοντας πίσω, όμως σε κάθε μονομαχία το έλλειμμα της αθλητικότητας ήταν φανερό.

Έχει χάσει ελαστικότητα, δεν γυρίζει εύκολα το σώμα του και υστερεί στην επιτάχυνση. Απέναντι σε γρήγορους με καλή ντρίμπλα δυσκολεύεται, όμως αυτό είναι φυσικό για ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του.

Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να είσαι γρήγορος για να παίξεις άμυνα σε ψηλά μέτρα, αυτό είναι μύθος. Ακόμα και στο κορυφαίο επίπεδο, οι μεγαλύτερες ομάδες διαθέτουν κεντρικούς αμυντικούς με κορυφαία χαρακτηριστικά το positioning, την αντίληψη, την λήψη αποφάσεων και την ψυχραιμία και σε δεύτερη μοίρα έρχεται η αθλητικότητα. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε όχι αν ένας κεντρικός αμυντικός είναι γρήγορος απλά, αλλά πόσο γρήγορος σε σχέση με τους επιθετικούς και τους εξτρέμ που αντιμετωπίζει. Αν έχει για παράδειγμα τον Λιβάι Γκαρσία αντίπαλο τι είναι πιο σημαντικό; Υπάρχουν stoppers που μπορούν να τον αντιμετωπίσουν στην ταχύτητα ή μήπως τα mental στοιχεία είναι τελικά πιο σημαντικά;

Εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα, εδώ είναι το ρίσκο που παίρνει ο coach Λουτσέσκου με την περίπτωση του Λόβρεν. Τα mental στοιχεία του δείχνουν και αυτά φθίνουσα πορεία. Ο Κροάτης έχει εικόνα ανασφάλειας στο γήπεδο, δεν σκέφτεται καθαρά και υποπίπτει συχνά σε λανθασμένες τοποθετήσεις. Θα ήταν λογικό σε υψηλά μέτρα να συμβαίνει και να υπάρχει δικαιολογία.

Όταν όμως αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν η ομάδα του αμύνθηκε κοντά στην περιοχή της, αποτελεί πρόβλημα. Το step down που επιχειρεί στην καριέρα του σίγουρα θα κρύψει κάποιες από τις αδυναμίες του.

Ο coach Λουτσέσκου σίγουρα θα έχει έτοιμο το πλάνο για την αξιοποίηση του Λόβρεν στον μέγιστο βαθμό. Φαίνεται πως στα παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να δημιουργήσει και να έχει στο αντίπαλο μισό την κατοχή της μπάλας, ο Κροάτης θα είναι κομβικός. Στην φετινή Super League που αρκετές ομάδες έχουν διαλέξει για φορ ψηλά παιδιά και όχι γρήγορα, ο Λόβρεν δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντίθετα, μπορεί να ξεκλειδώσει το επιθετικό παιχνίδι των πρωταθλητών και να δώσει νέα διάσταση δημιουργίας από την αμυντική γραμμή.

Απέναντι σε ομάδες όμως που ο ΠΑΟΚ θα πάει σε αρκετά transitions, στα ντέρμπι του Ελληνικού πρωταθλήματος δηλαδή όπως και σε αρκετούς Ευρωπαϊκούς αγώνες, η μεταγραφή του Λόβρεν φέρνει μια δόση ρίσκου. Όμως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη, οπότε το πρόβλημα περιορίζεται απέναντι σε φορ τύπου Ιωαννίδη, Λιβάι Γκαρσία. Εκεί, ο coach Λουτσέσκου ίσως έχει πάρει την απόφαση να πάει με τον Κεντζιόρα..

Τι είδε ο Λουτσέσκου στον Λόβρεν και το ελεγχόμενο ρίσκο (vids & pics)