MENU

Πολλοί, οι περισσότεροι για την ακρίβεια, δεν έχουν καταλάβει τον λόγο ύπαρξης του Nations League. Δεν έχουν αντιληφθεί την χρησιμότητα, την χρηστικότητα και τον λόγο που οι Εθνικές ομάδες μπαίνουν σε όλη αυτή την διαδικασία.

Ο πρώτος λόγος -όπως και πίσω από κάθε τι- είναι τα λεφτά. Το Nations League ουσιαστικά αντικαθιστά τα φιλικά παιχνίδια. Και, όπως είναι λογικό, τα επίσημα παιχνίδια έχουν αυξημένο ενδιαφέρον, σε σχέση με τα φιλικά ως εκ τούτου φέρνουν πίσω περισσότερο χρήμα.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πολύ πιο ουσιώδες. Η άμεση σύνδεση που έχει πια το Nations League με τα εισιτήρια για τις μεγάλες διοργανώσεις, για το Euro και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Θυμόμαστε όλοι, ότι η Εθνική Ελλάδας, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας από το Nations League και την πρωτιά στον όμιλο της Γ’ κατηγορίας όπου έπαιζε, συμμετείχε στο Final-4 και εντέλει έχασε στον τελικό με την Γεωργία την ευκαιρία να παίξει στην τελική φάση του Euro 2024.

Τώρα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Nations League ως το μεγάλο σκαλοπάτι για να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στην πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και μάλιστα με… δύο τρόπους!

Άλμα στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας!

Οι περισσότεροι θεώρησαν πως η νίκη επί της Φινλανδίας στην πρεμιέρα του Nations League ήταν… εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Όλοι στάθηκαν στο νέο ξεκίνημα -με το δεξί όπως λέει το κλισέ- με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο και στην νέα εποχή που ξημερώνει.

Η ουσία όμως ήταν αλλού. Με την νίκη της αυτή με την Φινλανδία, η Εθνική Ελλάδας σκαρφάλωσε στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας (από το 3ο) για την κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Και πλέον πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της σε αυτά τα υπολειπόμενα πέντε παιχνίδια του ομίλου στο Nations League για να κρατηθεί εκεί, διότι η θέση στα γκρουπ δυναμικότητας εξαρτάται από το μηνιαία Fifa Ranking που αλλάζει σχεδόν μετά από κάθε αποτέλεσμα!

Στο τέλος, ίσως εκεί να κρύβεται όλο το μυστικό μιας πιθανής επιστροφής σε Μουντιάλ μετά από 12 χρόνια!

Νέο format στα προκριματικά

Πάμε πρώτα να δούμε τον τρόπο που θα γίνει η κλήρωση της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο μετά το τέλος του Nations League, αλλά και την διασύνδεση μαζί του.

Με το νέο format διεξαγωγής του Μουντιάλ με 48 ομάδες, η ευρωπαϊκή ζώνη κερδίζει τρία εισιτήρια και από τα 13 πάει στα 16.

Η πρώτη αλλαγή των προκριματικών λοιπόν είναι πως οι προκριματικοί όμιλοι από 10 γίνονται 12, όλοι των τεσσάρων ή πέντε ομάδων, κάτι που σημαίνει ότι αποχαιρετάμε τους ομίλους των έξι ομάδων.

Οι 12 πρώτοι των ομίλων αυτών παίρνουν αυτόματα το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Οι 12 δεύτεροι, μαζί με τις 4 κορυφαές ομάδες στο overall ranking από το Nations League (εξαιρούνται οι 24 ομάδες που έχουν ήδη πάρει την πρώτη ή την δεύτερη θέση των ομίλων) θα χωριστούν με κλήρωση σε 4 μονοπάτια (ας τα πούμε Final-4), όπου θα δώσουν ισάριθμα εισιτήρια, σε όποιες ομάδες επικρατήσουν στους μονούς ημιτελικούς και τον τελικό.

Τι κυνηγάει η Ελλάδα

Πάμε τώρα να δούμε που βρίσκεται η Ελλάδα σε όλο αυτό. Πρώτος στόχος της Εθνικής θα πρέπει να είναι η νίκη σε κάθε ματς του Nations League και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι διότι κάθε νίκη, κάθε βαθμός βελτιώνει το Fifa Ranking, το οποίο είναι το κριτήριο για τον καταρτισμό των γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της ευρωπαϊκής ζώνης, ισόβαθμη με την Νορβηγία με 1463 βαθμούς, έναν μπροστά από την Σκωτία που έχει 1462 και τέσσερις μπροστά από την Σλοβενία που έχει 1459.

Ο υπολογισμός των βαθμών του Fifa Ranking προκύπτει από έναν πολύπλοκο αλγόριθμο, που εξαρτάται από την σημαντικότητα της κάθε αναμέτρησης, το αποτέλεσμα της, αλλά και την θέση στο Fifa Ranking του αντιπάλου (τον βαθμό δυσκολίας της κάθε αναμέτρησης).

Με άλλα λόγια, μία νίκη επί της Αγγλίας θα δώσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερους βαθμούς από ότι μία νίκη επί της Ιρλανδίας. Για να γίνει όμως αντιληπτό πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες, η νίκη επί της Φινλανδίας έδωσε στην χώρα μας 7.05 πόντους και την ανέβασε αμέσως από την 26η θέση της ευρωπαϊκής ζώνης στην 24η και μέσα στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Όπως καταλαβαίνει κανείς είναι άλλο πράγμα για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να βρεθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας (και να έχει μόνο ένα «θηρίο» στον όμιλο) και άλλο στο 3ο όπου ο βαθμός δυσκολίας θα ανέβει πολύ περισσότερο.

Γι’ αυτό λοιπόν και τα παιχνίδια με Ιρλανδία (εκτός κι εντός), Αγγλία (εντός κι εκτός), Φινλανδία (εκτός) πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τελικοί, ενώ κλεφτές ματιές θα πρέπει να ρίχνουμε και στα αποτελέσματα Τσεχίας, Νορβηγίας, Σκωτίας, Σλοβενίας, που είναι οι βασικοί μονομάχοι για τις τρεις τελευταίες θέσεις στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας.

Ο δεύτερος λόγος που οι βαθμοί του Nations League και η όσο καλύτερη θέση στον όμιλο χρειάζονται απαραίτητα, είναι ώστε να μπορεί να υπάρξει ξανά το δικαίωμα μιας δεύτερης ευκαιρίας, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βρεθεί στις 24 χώρες που θα έχουν πάρει τις δύο πρώτες θέσεις των 12 προκριματικών ομίλων της ευρωπαϊκής ζώνης.

Για μία ακόμα φορά γίνεται αντιληπτό ότι πλέον δεν υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Κάθε ματς, κάθε αποτέλεσμα μπορεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα σε βάθος χρόνου, να είναι ο σημαντικός παράγοντας σε μία πρόκριση ή έναν αποκλεισμό από μία τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Κι αυτή τη φορά πρέπει να δώσουμε έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια, αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη…

Η πρόκριση της Ελλάδας στο Μουντιάλ περνάει υποχρεωτικά μέσα από το Nations League!