MENU

«All in» για Ευρώπη και Ελλάδα έκανε η διοίκηση του Παναθηναϊκού τη θερινή μεταγραφική περίοδο, φέρνοντας στον νου άλλες εποχές, όταν το χρήμα έρεε εν αφθονία, στη συνύπαρξη των εφοπλιστών/επιχειρηματιών στην «πράσινη» ΠΑΕ την περίοδο της πολυμετοχικότητας, οπότε και κατακτήθηκε το πιο πρόσφατο νταμπλ του συλλόγου.

Τούτη τη φορά ο Αλαφούζος μόνος του αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα, έχοντας προφανώς υπόψιν του και το πρότζεκτ του νέου γηπέδου στον Βοτανικό, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα χρόνια της απόλυτης μαυρίλας όπου ο σύλλογος βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αποτελούν οριστικά παρελθόν. 



Ο Παναθηναϊκός δεν φιλοδοξεί απλώς να φτάσει μέχρι την πηγή, αλλά να πιει επιτέλους το… νέκταρ της ανάκτησης των εγχώριων σκήπτρων, αλλά ταυτόχρονα και να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται στην Ευρώπη και δη στο Κόνφερενς Λιγκ όπου συμμετέχει και δίνεται ήδη 4ο φαβορί για την κατάκτησή του. 

Στο πλαίσιο του restart για την ολική επαναφορά.
 

Το μεταγραφικό πλάνο εμπεριείχε τη διατήρηση του κορμού της περυσινής ομάδας και την ενίσχυση σε θέσεις κλειδιά και στους τομείς του παιχνιδιού που χρειαζόταν ενέσεις ποιότητας με βάση τη νέα φιλοσοφία παιχνιδιού του προπονητή. Ήτοι, το κέντρο της άμυνας, τη μεσαία γραμμή και τα «φτερά» της επίθεσης.
 


Τι χρειαζόταν: Με το φινάλε της σεζόν, ο Παναθηναϊκός είχε ήδη οριοθετήσει τους πρώτους μεταγραφικούς στόχους του, γνωρίζοντας ποιοι δεν υπολογίζονταν και τι θα είχε ανάγκη βάσει της εικόνας της ομάδας.

Οι βασικές επιδιώξεις αφορούσαν σε 5 μεταγραφές: 1 στόπερ, 1 αριστερό μπακ, 1 κεντρικό χαφ και 2 εξτρέμ. Από ‘κεί και πέρα, για όποιον έφευγε θα ερχόταν αντικαταστάτης. 

Τι πήρε: Το τριφύλλι απέκτησε πριν ακόμα ξεκινήσει η φετινή σεζόν τους Μαξίμοβιτς (29χρονος κεντρικός μέσος, ελεύθερος από τη Χετάφε) και Μπάλντοκ (31χρονος δεξιός μπακ, ελεύθερος από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), αγόρασε τα δικαιώματα των Ντραγκόφσκι (1.5 εκατ. ευρώ από τη Σπέτσια) και Γέντβαϊ (500 χιλ. ευρώ από τη Λοκομοτίβ Μόσχας) που ήταν πέρυσι δανεικοί στην ομάδα και ακολούθησαν οι Ινγκασον (στόπερ), Τετέ (δεξιός εξτρέμ), Μαξ (αριστερός μπακ), Πελίστρι (δεξιός/αριστερός εξτρέμ) και Ουναϊ (κεντρικός μέσος).


Το διπλό μεταγραφικό «μπαμ» του καλοκαιριού έγινε, αρχικά, με τον 24χρονο Βραζιλιάνο εξτρέμ, Τετέ, για τον οποίο δαπανήθηκαν 7.2 εκατ. ευρώ για την αγορά του από τη Γαλατάσαραϊ (!), ενώ ακόμα πιο ηχηρή μεταγραφική προσθήκη ήταν η απόκτηση του Φακούντο Πελίστρι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 6 εκατ. ευρώ για το 55% των δικαιωμάτων του! 

Η μεταγραφή του Τετέ είναι η δεύτερη πιο δαπανηρή στην ιστορία του Παναθηναϊκού μετά απ’ αυτήν του Τζιμπρίλ Σισέ επί πολυμετοχικότητας και του Πελίστρι η τρίτη, με μία σημαντική διαφορά. 

Είναι η πρώτη φορά που συνδυάζονται δύο τόσο μεγάλες αγορές σε ιδανική ποδοσφαιρική ηλικία (24 και 22 ετών αντιστοίχως) και ξεκάθαρη προοπτική αξιοποίησης και μεταπώλησης. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η απόκτηση του Ουναϊ από τη Μαρσέιγ (24 ετών) με τη μορφή του δανεισμού (ενοίκιο της τάξεως των 500 χιλ. ευρώ) και οψιόν αγοράς 11.5 εκατ. ευρώ. 

Ουδεμία σχέση έχει το φετινό μπάτζετ του Παναθηναϊκού με την περίοδο 2016/17, την οποία ίσως να έχουν ορισμένοι στο μυαλό τους, με προπονητή τον Στραματσόνι. Τότε ήταν μεν σημαντική η αύξησή του, πλην όμως για μεταγραφές είχαν δοθεί συνολικά μόλις 2.6 εκατ. ευρώ σε ομάδες, με πιο δαπανηρή προσθήκη τις 625 χιλ. ευρώ «ενοίκιο» για τον Ιμπάρμπο, τις 500 χιλ. ευρώ για την αγορά του Κουρμπέλη και τις 500 χιλ. ευρώ για το «ενοίκιο» του Εμποκού.

Στα αξιοσημείωτα της φετινής μεταγραφικής περιόδου, πέραν του γεγονότος ότι μόνο για μεταγραφές έχουν δοθεί περί τα 20 εκατ. ευρώ (19.830 εκατ. ευρώ), περισσότερα χρήματα από τη δεύτερη σεζόν της πολυμετοχικότητας (οι μεταγραφικές δαπάνες για αγορές από ομάδες τη σεζόν 2009/10, όταν κατακτήθηκε το νταμπλ, ήταν 16.150 εκατ. ευρώ, ενώ στα 22.6 εκατ. ευρώ έφτασαν όταν «άνοιξε» η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, την αγωνιστική περίοδο 2008/09,). 

Αυτό το καλοκαίρι έχουν δοθεί σε ομάδες για αγορές/δανεισμούς παικτών 19.830.000 ευρώ, ποσό που, για να καταλάβουμε την πλήρη έννοια του, σε άλλα ομαδικά αθλήματα θεωρούνται -και είναι-… αστρονομικά για την κάλυψη ολόκληρου του μπάτζετ μαζί με τα συμβόλαια. 

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση το Transfermarkt o Παναθηναϊκός οδηγεί την «κούρσα» στις ελληνικές ομάδες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (106.700.000€) στη Super League, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ερυώ μετά την προσθήκη του Ουναΐ, με τον Ολυμπιακό να έχει το 2ο ακριβότερο, ύστερα από την απόκτηση του Πορτογάλου μέσου, Σέρτζιο Ολιβέιρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβρη του 2018 το συνολικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού ήταν στα 3.2 εκατομμύρια ευρώ και τον Σεπτέμβρη του 2024 είναι της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ! 

Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών μαζί με τις αμοιβές στο προπονητικό τιμ της ομάδας, είναι της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ (26 εκατ. ευρώ + 7.5 εκατ. ευρώ το 28% της εφορίας).

Διότι μπάτζετ δεν είναι μόνο τα ποσά που δίνονται για αγορές παικτών. Ειναι και το κόστος συμβολαίων των παικτών και του προπονητικού τιμ, όπου κι εκεί υφίσταται μία πρώτη τάξεως αναβάθμιση.     

Μάλιστα, στο θέμα των συμβολαίων υπάρχει κατακόρυφη αύξηση δίχως να υπολογίζεται η επικείμενη συμφωνία αναπροσαρμογής και επέκτασης των συμβάσεων του Φώτη Ιωαννίδη και του Ανταμ Τσέριν, καθώς επίσης και η σημαντική εκκρεμότητα ανανέωσης συμβολαίου του Γιώργου Βαγιαννίδη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η μία ΑΜΚ διαδέχεται την άλλη, πρόσφατα μπήκαν 30 εκατ. ευρώ ενόσω «τρέχει» νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 19 εκατ. ευρώ. Τα ποσά είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά, να περισσότερα στη νεότερη ιστορία του συλλόγου μετά την πολυμετοχικότητα, όπου ήταν μαζεμένη η τότε εφοπλιστική/επιχειρηματική «αφρόκρεμα» της χώρας. 

Η θεαματική αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, μέσα σε λιγότερο από μία τριετία, καταδεικνύεται (και) από το γεγονός ότι πριν από τρία καλοκαίρια ο Παναθηναϊκός είχε ως υψηλότερα συμβόλαια τις 650 χιλ. ευρώ των Μακέντα και Βιγιαφάνες. 

Φέτος ο Παναθηναϊκός προσφέρει το μεγαλύτερο συμβόλαιο σε ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, τον Βραζιλιάνο, Τετέ, που λαμβάνει 2.7 εκατ. ευρώ καθαρά το χρόνο, ενώ κοντά στα 2 εκατ. ευρώ είναι τα συμβόλαια των Πελίστρι - Ουναϊ και στο 1.5 εκατ. ευρώ του Μαξίμοβιτς. 

Αντίθετα, το «τριφύλλι» δεν έκανε ούτε μία πώληση, αλλά παρόλα αυτά ανέβασε κατά πολύ και τα κόστη του, αλλά και τα ποσά που έριξε στην αγορά για την ενίσχυσή του. 


Αποχώρησαν: Μπρινιόλι, Μπερνάρ, Παλάσιος, Χουάνκαρ, Αϊτόρ και δεν παρέμειναν στο ρόστερ οι δανεικοί πέρυσι, Ακαϊντίν και Ούγκο. 

Ηρθαν: Ντραγκόφσκι (αγορά 1.5 εκατ. ευρώ), Γέντβαϊ (αγορά 500 χιλ. ευρώ), Μπάλντοκ (ελεύθερος), Μαξ (αγορά 1 εκατ. ευρώ), Ινγκασον (αγορά 3 εκατ. ευρώ), Μαξίμοβιτς (ελεύθερος), Ουνάι (ενοίκιο 500 χιλ. ευρώ), Τετέ (αγορά 7.25 εκατ. ευρώ), Πελίστρι (αγορά 55% 6 εκατ. ευρώ).


Δεν υπολογίζονται: Βιλένα, Βέρμπιτς, Πέρεθ, Κλέινχεσλερ, Τσόκαϊ, Τρουιγέ. 
Ανοιχτό για αποχώρηση: Σπόραρ.

Πέραν όλων των παραπάνω, η διοίκηση αποφάσισε να ρίξει άκυρο στον… χορό εκατομμυρίων για τον κορυφαίο Ελληνα στράικερ, Φώτη Ιωαννίδη, του οποίου απέκτησε το 100% των δικαιωμάτων του από τον Λεβαδειακό. 

Οι προτάσεις για την απόκτησή του προσέγγιζαν τα 30 εκατ. ευρώ, στο κόλπο μπήκαν μέχρι και ομάδες από την Πρέμιερ Λιγκ (Λέστερ, Ιπσουιτς, Φούλαμ), με άλλα επίπεδα μπάτζετ και υπέρογκα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, κι όχι μόνο, πέραν των Σπόρτινγκ, Μπολόνια και Λάτσιο. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού τήρησε την πάγια θέση της ότι «ο Ιωαννίδης δεν πωλείται» μέχρι το φινάλε. 


Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά ο Αλαφούζος δεν ήθελε ούτε να ακούει για το αντίθετο. Στον Ιωαννίδη θεωρείται βέβαιο ότι θα ίνει νέο συμβόλαιο με γενναία αύξηση απολαβών που θα τον καθιστά έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Ο Παναθηναϊκός δεν πούλησε κάποιον ποδοσφαιριστή του αυτό το καλοκαίρι, παρά μόνον αποδέσμευσε (Αϊτόρ), δεν συμφώνησε για νέα συμβόλαια (Μπερνάρ, Παλάσιος, Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Ξενόπουλος) ή παραχώρησε δανεικούς (Τσόκαϊ, Κάτρης).

Οσον αφορά το FFP, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει σε βάθος τριετίας να έχει έσοδα που να δικαιολογούν τις δαπάνες του κι αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω πωλήσεων παικτών είτε από χορηγίες, πωλήσεις διαρκείας, και έσοδα παντός τύπου. Συνεπώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος λόγος ανησυχίας από τη στιγμή που η χρηματοδότηση από τον Αλαφούζο τα τελευταία χρόνια, μέσω των ΑΜΚ, είναι σταθερή.


Το «ενεργό» ρόστερ της σεζόν 2024-25



Μετά από όλα τα παραπάνω, το «ενεργό» ρόστερ του Παναθηναϊκού για την αγωνιστική περίοδο 2024-25 έχει διαμορφωθεί ως εξής:



Τερματοφύλακες: Ντραγκόφσκι, Λοντίγκιν, Λίλο. 


Δεξιοί μπακ: Βαγιαννίδης, Μπάλντοκ, Κώτσιρας. 

Αριστεροί μπακ: Μλαντένοβιτς, Μαξ, (Κώτσιρας),


Στόπερ: Ινγκασον, Γέντβαϊ, (Αράο), Σένκεφελντ, Πάλμερ-Μπράουν, Μάγκνουσον.

Αμυντικοί/κεντρικοί χαφ: Μαξίμοβιτς, Αράο, Ζέκα /Ουναϊ, Τσέριν. 

Επιθετικοί χαφ: Μπακασέτας, (Τετέ), Τζούρισιτς, (Ουναϊ). 

Εξτρέμ: Τετέ, Πελίστρι, Μαντσίνι, (Τζούρισιτς), Λημνιός.

Σέντερ φορ: Ιωαννίδης, Σπόραρ/+1 μεταγραφή, Γερεμέγεφ. 


*Σε περίπτωση αποχώρησης του Σπόραρ έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ο Παναθηναϊκός θα προσθέσει στο ρόστερ του ακόμη έναν επιθετικό.

Παναθηναϊκός: Το καλοκαίρι της υπέρβασης, με μπάτζετ... 55 εκατ. ευρώ!