MENU

Η πρώτη εικόνα που έχουν οι Έλληνες φίλαθλοι από τον Ουναχί, είναι το Μουντιάλ του Κατάρ στην εξαιρετική πορεία της εθνικής ομάδας του Μαρόκου μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Η δεύτερη, έρχεται στο μυαλό των φιλάθλων του Παναθηναϊκού και αφήνει γλυκιά ανάμνηση από τις αναμετρήσεις με την Μαρσέιγ, όχι όμως για τον ίδιο καθώς είχε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από τον νυν συμπαίκτη του, τον Γιώργο Βαγιαννίδη.

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει και ακούσει πόσο καλός ποδοσφαιριστής είναι, όμως εμείς θα το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Περνάμε ακτίνες Χ το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του coach Αλόνσο, μπαίνουμε στο μυαλό του και σας παρουσιάζουμε την δική μας οπτική γωνία για τις ικανότητες του, τον τρόπο που θα προσφέρει αλλά και που υστερεί στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην καριέρα του. Κυρίες και Κύριοι, ο Αζεντίν Ουναχί όπως δεν τον έχετε ξαναδεί...

Θέση

Στην κακή περσυνή χρονιά που βίωσε ο οργανισμός της Μαρσέιγ, ο Ουναχί βρέθηκε να προπονείται από τέσσερις διαφορετικούς προπονητές. Ο Μαρθελίνο στο μικρό διάστημα που έμεινε στην Μασσαλία (πλήρωσε τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό του coach Γιοβάνοβιτς), χρησιμοποίησε τον Μαροκινό ως αριστερό εξτρέμ στην 4-2-3-1 διάταξη που εφάρμοσε.

Ο Αμπαρδονάδο που αντικατέστησε τον Μαρθελίνο, επανέφερε τον Ουναχί στην φυσική του θέση, αυτή του εσωτερικού χαφ σε 4-3-3 ή στο “2” σε double pivot.

Ο coach Γκατούσο συνέχισε να τον χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο και τον καθιέρωσε ως δεξιό εσωτερικό χαφ στην 4-3-3 διάταξη. Ούτε ο Ιταλός μακροημέρευσε στην Μασσαλία όμως.

Ο Γάλλος Γκασέ που ανέλαβε για να κλείσει την χρονιά, τον άλλαξε πλευρά φέρνοντας τον σαν αριστερό εσωτερικό, ενώ τον έβαλε να παίξει και στη θέση του καθαρού αμυντικού χαφ.
 

Χρόνος συμμετοχής και τραυματισμοί

Ο Παναθηναϊκός αποκτά έναν ποδοσφαιριστή του βασικού πυρήνα της Μαρσέιγ. Στην αρχή της χρονιάς ο Ουναχί ήταν αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας, προς το τέλος της σεζόν αυτό άλλαξε λίγο καθώς κατέγραψε αρκετές συμμετοχές ερχόμενος από τον πάγκο. Αγωνίστηκε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια ενώ δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα τραυματισμού.

Τι έψαχνε ο Παναθηναϊκός

 

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία τρία χρόνια, έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά με τα χαφ του. Μετά την φυγή του Γκατσίνοβιτς και του Βιγιαφάνιες, στις θέσεις “8” και “10” (δεξί half space), δεν έχει βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε δημιουργία - αμυντικού transition και φυσικά δεν έχει λυθεί το πρόβλημα στην ανάκτηση μπάλας από τον αντίπαλο (αμυντικό 1v1).

Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν αποκτηθεί στις συγκεκριμένες θέσεις, άλλοι με υψηλές προδιαγραφές και άλλοι ως “στοιχήματα”, τα προβλήματα όμως την φετινή χρονιά έχουν διογκωθεί. Η ομάδα του Αλόνσο δεν έχει την απαραίτητη δημιουργία από τον άξονα, δεν έχει καθορισμό ρυθμού, ενώ στο αμυντικό κομμάτι το transition είναι στο χειρότερο σημείο με αποκορύφωμα το τελευταίο επίσημο παιχνίδι απέναντι στην Καλλιθέα.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, έψαχνε έναν ποδοσφαιριστή που να διορθώσει τα παραπάνω άμεσα. Στο πρόσωπο του Ουναχί η επιλογή δείχνει ιδανική και εμείς παρακάτω θα αναλύσουμε τις ικανότητες του Μαροκινού με βάση τις αγωνιστικές ελλείψεις του οργανισμού.
 

Το οξύμωρο που υπάρχει στην περίπτωση του Ουναχί, είναι πως καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως στο Μουντιάλ του Κατάρ ήταν από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης, στην Μαρσέιγ τα νούμερα του είναι σαφώς καλύτερα. Φυσικά, αυτό δεν ήταν αρκετό από τον νέο τεχνικό της ομάδας, τον Ντε Τσέρμπι να τον πείσει πως αξίζει μια θέση στο ρόστερ της νέας χρονιάς...
 

Δημιουργία - Passing

 

Απλές πάσες

 

Το passing game του Ουναχί χαρακτηρίζεται από τις safe επιλογές του. Στο συντριπτικό πλήθος των πασών που επιχειρεί παίζει απλά κάνοντας σπάνια λάθη. Διαλέγει πριν γίνει κάτοχος της μπάλας το που θα πασάρει, ενώ συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τον μπακ και χαφ της πλευράς του.

Long Range Passes

 

Αποφεύγει να σηκώνει την μπάλα από το έδαφος και όταν το κάνει και πάλι η επιλογή του είναι χαμηλού ρίσκου. Την long range πάσα την χρησιμοποιεί συνήθως για να αλλάξει παιχνίδι προς την αδύνατη πλευρά. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε από τον Μαροκινό μεγάλες μπαλιές όπως αυτές που επιχειρούσε ο Ρουμπέν, δεν έχει την ίδια τεχνική στην μεγάλη του πάσα ούτε την απαραίτητη δύναμη για να πάει η μπάλα γρήγορα.
 

Κάθετες - μπροστινές (through) πάσες

 

Πολύ σημαντικό στοιχείο στην τακτική του coach Alonso είναι το άμεσο - κάθετο ποδόσφαιρο. Ο Ουναχί επιλέγει να πασάρει αρκετά συχνά μπροστά, αντικατοπτρίζεται και στα νούμερα του αυτό με 15 πάσες έχοντας κατεύθυνση προς τα εμπρός. Όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν εννοούμε τις κάθετες πάσες που δίνουν ασίστ και βγάζουν τον επιθετικό μόνο του, έτσι κι αλλιώς αυτό πλέον δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο. Η λογική στην πάσα του είναι κοινή με αυτή του προπονητή του Παναθηναϊκού και η παρουσία του Μαροκινού σίγουρα είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
 

Smart Pass & Move

 

Εδώ, ερχόμαστε στο πιο δυνατό στοιχείο του Ουναχί στο επιθετικό κομμάτι που είναι η κίνηση του μετά από πάσα. Οι επιλογές του είναι έξυπνες με στόχο να κινηθεί στον χώρο ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και να γίνει ξανά κάτοχος. Προσθέτει στις ομάδες του ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που είναι η μετακίνηση του αντιπάλου, η δημιουργία ρηγμάτων. Στην χωρίς ιδιαίτερες λύσεις και κινήσεις επίθεση του Παναθηναϊκού, ο Μαροκινός θα ξεχωρίσει για την ικανότητα και την αντοχή του στο να κινείται διαρκώς κάθετα και να προσπαθεί να βρει τους κατάλληλους χώρους.

Ολοκληρώνοντας το κομμάτι της μεταφοράς μπάλας, ο Μαροκινός νέος αθλητής του Παναθηναϊκού διαχειρίζεται έναν αξιοσημείωτο όγκο πασών, γύρω στις πενήντα ανά ματς με πολύ μεγάλο ποσοστό ευστοχίας. Οι επιλογές του είναι safe, δεν σηκώνει την μπάλα εύκολα ψηλά ενώ επιλέγει συχνά να πασάρει μπροστά. Οι κινήσεις του ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου μετά από πάσα θα βάλουν λίγη κίνηση (motion) στην επίθεση του Ντιέγκο Αλόνσο που τόσο έχει ανάγκη.
 

Αμυντική Συμπεριφορά

Aggression (επιθετικότητα)

 

Εξαιρετικός στο pressing, πιέζει τον αντίπαλο πριν καν πάρει την μπάλα και έχει επιθετικότητα. Τον βοηθά η ταχύτητα και η λεπτή σωματοδομή του. Ο μεγάλος διασκελισμό του, του επιτρέπει να κάνει μέτρα σε μικρό χρόνο ενώ το agility του να αλλάζει κατευθύνσεις και να ακολουθεί την πορεία της μπάλας. Βάζει μεγάλη πίεση στον αντίπαλο και τον αναγκάζει να πάρει γρήγορα απόφαση.

Το μεγάλο πρόβλημα εδώ, είναι πως συχνά παρασύρετε λόγω της θέλησης του να πιέσει και όταν αγωνίζεται σε δυάδα στα χαφ, αφήνει εκτεθειμένο τον παρτενέρ του. Σε τριάδα είναι σαφώς πιο χρήσιμος.

Tackling

 

Σχεδόν πάντα μένει όρθιος, δεν επιχειρεί να αποσπάσει την μπάλα από τον αντίπαλο πέφτοντας στο έδαφος και όταν το κάνει, δεν είναι συχνά επιτυχημένος. Από τον μηχανισμό του tackling είναι φανερό πως δεν πάει αποφασιστικά με αυτόν τον τρόπο.

Αμυντικές μονομαχίες

 

Δεν είναι δυνατό παιδί, δεν κάνει αρκετά κλεψίματα παρά την επιθετικότητα του και υστερεί στο 1v1. Λόγω του πείσματος του όμως, δεν αφήνει τον αντίπαλο να φύγει και συχνά χρησιμοποιεί αντικανονικά τα χέρια του. Αποκλειστικά δέχεται κάρτες τραβώντας την φανέλα του αντιπάλου σε κόντρα επιθέσεις.

Interceptions

Σαφώς καλύτερος είναι στην άμυνα μακριά από την μπάλα. Έχει υψηλό ποδοσφαιρικό iq χωρίς αμφιβολία. Το έλλειμα δύναμης καλύπτεται εν μέρη από τις σωστές αμυντικές του τοποθετήσεις και το διάβασμα του αντιπάλου. Δεν είναι από τα καλύτερα του στοιχεία, θα τον δούμε όμως να τοποθετείται σωστά.

Είναι σαφώς καλύτερος ποδοσφαιριστής να αμύνεται στο μισό του αντιπάλου, παρά στο δικό του. Στο counter pressing θα βοηθήσει αρκετά, είναι κοντά στην φιλοσοφία του Ντιέγκο Αλόνσο, όμως δεν μπορεί να κάνει κλεψίματα και να βελτιώσει το αμυντικό transition αν η μπάλα φύγει από την άμυνα του αντιπάλου. Είναι θετικό πως θα δεχθεί να κάνει φάουλ, να πάρει ακόμα και κίτρινη για να σταματήσει αντεπίθεση. Σε δυάδα στα αμυντικά χαφ θα κάνει μόνιμα jump up, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει ο παρτενέρ του να είναι εξαιρετικός στην κάλυψη. Σε τριάδα έχει σαφώς μεγαλύτερη λογική η χρησιμοποίηση του.

Επιθετικό παιχνίδι

Σκοράρισμα

 

Δεν σκοράρει αρκετά, είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σημειώσει έξι - εφτά γκολ. Όταν σκοράρει το κάνει πάντα με το δεξί πόδι και με σουτ μέσα, ή στα όρια της περιοχής. Σημειώνει περίπου μία τελική ανά ματς, αριθμός χαμηλός για αθλητή που χρησιμοποιείται ως δεύτερο αμυντικό χαφ ή και πιο μπροστά.

Ντρίμπλα - Κοντρόλ

 

Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ντρίμπλα με ταχύτητα και δύσκολα επιτυχημένα κοντρόλ. Σε αυτά ο Ουνάχι παίρνει πολύ καλό βαθμό. Θα γλυκάνει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, θα αρέσει το στυλ του στον κόσμο.

Assists

 

Αναφέραμε και πιο πάνω, ο Ουνάχι παίζει πιο safe ποδόσφαιρο, δεν θα γράψει νούμερα σε γκολ και ασίστς. Αυτά τα δύο στοιχεία, είναι ίσως ο λόγος που δεν μένει στην Μαρσέιγ καθώς μιλάμε για έναν εξαιρετικά ποιοτικό ποδοσφαιριστή.

Θα είναι κρίμα ο κόσμος του Παναθηναϊκού να δει σαν ηγέτη τον Ουναχί και να περιμένει από αυτόν να πάρει την ομάδα από το χέρι και να την οδηγήσει στο πρωτάθλημα. Ο Μαροκινός είναι εξαιρετικός team player, πρέπει όμως ο Ντιέγκο Αλόνσο να δώσει ξεκάθαρους ρόλους και να ζητά συγκεκριμένα πράγματα από τους ποδοσφαιριστές του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ουναχί μπορεί να διαπρέψει.

Δεν θα λύσει το πρόβλημα στο αμυντικό ένας με έναν, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί χαμηλά στο γήπεδο σε double pivot ως βασικό ρόλο. Αντίθετα, θα προσφέρει πολλά αν αμυνθεί στο αντίπαλο μισό και του δοθεί η δυνατότητα να πιέσει ψηλά ενώ πίσω του έχει κάλυψη. Η μεταγραφή του δείχνει περισσότερο πως θα πάρει στο 4-3-3 την θέση του δεξιού εσωτερικού μέσου...

Διατάξεις και συστήματα με τον Ουναχί στο “8” ή “10”;