Πίεση ψηλά, κάθετο ποδόσφαιρο και ένταση. Ότι υποσχέθηκε ο Ντιέγκο Αλόνσο στην παρουσίαση του, φέρνει σε χαρακτηριστικά ο Φακούντο Πελίστρι.
Λέγαμε σε προηγούμενα κείμενα για την ανάγκη τόνωσης δύο συγκεκριμένων αγωνιστικών χαρακτηριστικών στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτό τα τελευταία χρόνια, είναι αναγκαία, κομβική και σωστή η προσθήκη ποδοσφαιριστών με υψηλή ταχύτητα και έφεση στο να περνάνε τον αντίπαλο. Ο Πελίστρι έχει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, όμως φέρνει στο τραπέζι και κάποια άλλα στοιχεία, ιδιαίτερα σημαντικά για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο Ουρουγουανός coach.
Στο σημερινό μας κείμενο, αναλύουμε την νέα μεταγραφή των Κυπελλούχων Ελλάδος και σας αποκαλύπτουμε γιατί ο Ντιέγκο Αλόνσο επέμενε τόσο πολύ για την συγκεκριμένη προσθήκη.
Θέση στην τακτική του Αλόνσο
Ο Φακούντο Πελίστρι έχει να παίξει αριστερά από τα φιλικά προετοιμασίας της Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 23’. Για την ακρίβεια, μόλις σε δύο από αυτά και για διαστήματα κάτω των 20’ λεπτών. Στην Εθνική Ουρουγουάης και στην Γρανάδα που έπαιξε το τελευταίο εξάμηνο, αγωνίστηκε αποκλειστικά ως δεξιός εξτρέμ. Για να βρούμε συμμετοχές του Πελίστρι στο αριστερό άκρο της επίθεσης, πρέπει να πάμε στα χρόνια που ο Ντιέγκο Φορλάν ήταν προπονητής της Πενιαρόλ. Στο πρωτάθλημα της Ουρουγουάης λοιπόν, κατά την διάρκεια των αγώνων τον άλλαζε πλευρές, ούτε εκεί όμως είχε ολοκληρωμένους αγώνες στα αριστερά καθώς πάντα τον άλλαζε, ανάλογα με το ποιος έπαιζε στο άλλο “φτερό”. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, μπορεί όμως να σημαίνει και πολλά...
Το προτέρημα του Πελίστρι δεν είναι αυτό που νομίζουμε
Είναι κατανοητό, μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων από την Γιουνάιτεντ, δε συμβαίνει κάθε μέρα. Πλασάρεται η ταχύτητα του και η ντρίμπλα του, όμως την μεγάλη διαφορά ο Φακούντο Πελίστρι την κάνει αλλιώς. Ο Αλόνσο δεν τρίβει τα χέρια του επειδή θα περνάει δύο - δύο τους αντιπάλους και θα γράφει γκολ και ασίστ σε κάθε παιχνίδι.
Ο coach του Παναθηναϊκού, βλέπει - επιτέλους - να έχει στην διάθεσή του έναν αθλητή που μπορεί να γίνει η αρχή για να “στήσει” ένα επιθετικό transition, να μπορεί η ομάδα του να βγάλει μια αντεπίθεση και να παίξει κάθετα. Όχι, κάθετο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η κάθετη πάσα, είναι και η κάθετη (κατά μέτωπο) κίνηση με, ή χωρίς την μπάλα.
Ο Φακούντο Πελίστρι αμύνεται εξαιρετικά, είναι ιδανικός για κόντρα επιθέσεις καθώς “ακολουθεί” την ομάδα του χαμηλά και έχει όλο τον χώρο μετά από κλέψιμο να πάρει μέτρα με την μπάλα στα πόδια.
Ας μην κρυβόμαστε, αυτή την στιγμή το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι πως είναι αναγκασμένος να επιτίθεται μόνο σε set παιχνίδι. Το είδαμε και στα play – offs, όπως και σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια, η δυσκολία ήταν μεγάλη να σπάσει το press και να βγάλει τελικές απέναντι σε ομάδες που πίεζαν αποτελεσματικά ψηλά. Το κάθετο τρέξιμο, είναι μια πολύ καλή λύση απέναντι στις ομάδες που πιέζουν.
Σε set παιχνίδι λειτουργεί ως winger
Απέναντι σε ομάδες που αμύνονται για μεγάλα διαστήματα στο δικό τους μισό, η “φύση” του Πελίστρι είναι η πλάγια γραμμή. Παίρνει όλο το πλάτος στην δεξιά πλευρά, περιμένει να πάει η μπάλα σε αυτόν και ξεκινά την προσπάθεια διεμβολισμού.
Έχει χαμηλό κέντρο βάρους, του επιτρέπει παρά την ταχύτητα του να διατηρεί την μπάλα πολύ κοντά στα πόδια του, ενώ ξεχωρίζει για την αλλαγή ρυθμού και κατεύθυνσης στο τρέξιμο του.
Είναι μονοδιάστατος, πηγαίνει σχεδόν πάντα από την εξωτερική πλευρά και φτάνει μέχρι την τελική γραμμή. Εκεί, επιχειρεί συνήθως χαμηλές σέντρες προς το πέναλτι. Οι αντίπαλοι συνήθως ξέρουν τι θα κάνει, όσοι έχουν την ικανότητα τον σταματάνε, όμως η ταχύτητα του είναι το μεγάλο του προσόν και σε αυτό ποντάρει για να βρει χώρο και να σεντράρει.
Οι ασίστ που γράφει, είναι με αυτόν τον τρόπο, του αρέσει να ντριμπλάρει ως κλασικός εξτρέμ. Στο κομμάτι της δημιουργίας δεν μπορεί να προσφέρει με πάσα ή συνδυασμό, δεν είναι αυτός ο τύπος παιχνιδιού του.
Χωρίς την μπάλα στα πόδια και πάλι ο Ουρουγουανός επιλέγει να κινείται εξωτερικά του αντίπαλου μπακ. Δεν ψάχνει την κίνηση στον χώρο ανάμεσα στους αμυντικούς για να ζητήσει με κίνηση πάσα που θα οδηγήσει σε τελική. Περιμένει στο πλάι, καθώς ξέρει πως η δουλειά του είναι να ”τεντώσει” όσο μπορεί την αντίπαλη άμυνα.
Ο λόγος που δε σκοράρει συχνά
Παίζοντας σχεδόν μόνιμα στην γραμμή, οι προπονητές του δεν τον χρησιμοποιούν σε πρώτο χρόνο μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Για να “πατήσει” το κουτί, η μπάλα πρέπει να είναι στην αντίθετη πλευρά, ή να καθυστερήσει η εξέλιξη της φάσης. Δεν του ζητούσαν ποτέ γκολ, όπως είπαμε και πριν, δουλειά του ήταν να ανοίγει το γήπεδο.
Τι έκανε όταν έπαιζε αριστερά
Φυσικά, η ανάλυση του Φακούντο Πελίστρι δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη αν δε σας λέγαμε τι γινόταν όταν έπαιζε αριστερά. Ο Ντιέγκο Φορλάν λοιπόν ως προπονητής της Πενιαρόλ, ξεκινούσε συνήθως στα ματς το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού στα αριστερά και στην συνέχεια τον άλλαζε πλευρά.
Στην αριστερή πλευρά, οι κινήσεις του Πελίστρι ήταν διαφορετικές, λόγω δεξιού ποδιού συνέκλινε συνεχώς στον άξονα ακόμα και χωρίς την μπάλα, σε έναν παρόμοιο ρόλο με αυτόν που έχει τώρα ο Τζούριτσιτς.
Όταν έπαιζε πάνω στην γραμμή, συνήθως ο μπακ της πλευράς έκανε underlap, όμως η αδυναμία γυρίσματος με σέντρα τον έκανε προβλέψιμο. Το αριστερό του πόδι, ενώ το χρησιμοποιεί στις ντρίμπλες, σε τελικές και σέντρες το αποφεύγει.
Ο Παναθηναϊκός παίρνει έναν ποδοσφαιριστή που θα τον βοηθήσει στο να δουλευτεί ένα είδος επιθετικού transition, θα τον κάνει απειλητικό στις κόντρα επιθέσεις και θα του δώσει χαρακτηριστικά που έλειπαν όπως είναι η ταχύτητα και το ένας εναντίων ενός.
Όποιος περιμένει από τον νεαρό να σκοράρει συνεχώς και να κάνει τον ζογκλέρ περνώντας δύο και τρεις μαζί, καλό θα είναι να αναθεωρήσει.
Ο Φακούντο Πελίστρι είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής αν μπορέσεις και του ζητήσεις συγκεκριμένα πράγματα. Ο κίνδυνος είναι να του μεταφερθεί το βάρος ότι πρέπει να τα κάνει όλα.
Σε ποια θέση θα αγωνιστεί είναι λίγο νωρίς να το πούμε με σιγουριά, Η λογική λέει πως ο Αλόνσο θα τον ξεκινά αριστερά, όμως σίγουρα θα αλλάζει πλευρές κατά την διάρκεια των αγώνων.