Τέλη Ιουλίου ο Παναθηναϊκός εξέδιδε επίσημη ανακοίνωση για την εκλογή του Μάκη Γκαγκάτση στην προεδρία της ΕΠΟ. Οι «πράσινοι» ανοιχτά εξέφρασαν την διαφωνία τους με αυτή την εξέλιξη, ανησυχώντας προφανώς πως τα πράγματα δε θα πάνε καλά γι’ αυτούς και συνολικά για το ποδόσφαιρο.
Από την ΕΠΟ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ίσα-ίσα είχε λεχθεί επίσημα πως ζητούμενο είναι να κάνουν και τον Παναθηναϊκό να αναγνωρίσει το έργο τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Από τότε και μετά, υπήρξαν συγκεκριμένες κινήσεις της Ομοσπονδίας. Ποιες ήταν αυτές;
Ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα η πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον πάγκο της Εθνικής. Τεχνικός που συνεχίζει να απολαμβάνει την αγάπη και την εκτίμηση των φίλων του Παναθηναϊκού, ενώ φυσικά έχει συνδέσει το όνομά του με το «Τριφύλλι» τα τελευταία χρόνια και την αναγέννησή του σε ανταγωνιστικό επίπεδο.
Παράλληλα, στην Εθνική ομάδα υπήρξαν προσθήκες όπως ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, άλλα δύο πρόσωπα που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους -και- με τον Παναθηναϊκό.
Δίπλα στον Γιοβάνοβιτς όλο το staff που είχε στον Παναθηναϊκό. Βοηθοί και γυμναστές. Μαζί του ως υπεύθυνος επικοινωνίας ο Νικόλας Βασιλαράς.
Λίγες μέρες μετά, έγινε γνωστό πως η προκήρυξη ξεκαθαρίζει πως ο τελικός του Κυπέλλου για το 2024-25 θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Το Στάδιο που θα έχει για έδρα φέτος ο Παναθηναϊκός. Άρα αν οι «πράσινοι» προκριθούν στον αγώνα που θα κρίνει τον τίτλο, θα αγωνιστούν στο γήπεδο που θα χρησιμοποιούν ως έδρα.
Όσο για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας, μία απ’ τις λύσεις που εξετάζονται σοβαρά όπως φάνηκε απ’ τη συνάντηση Μάκη Γκαγκάτση - Γιώργου Βαρδινογιάννη, είναι η Παιανία. Εγκαταστάσεις που σαφώς έχουν συνδεθεί για δεκαετίες με τον Παναθηναϊκό.
Παράλληλα, αρκετά νεοπροσληφθέντα στελέχη έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «πράσινο» background.
Πολλές κινήσεις δηλαδή, οι οποίες συμβαίνει να έχουν... πράσινη απόχρωση. Χωρίς φυσικά να ήταν αυτό το ζητούμενο, πρόκειται καθαρά για σύμπτωση. Προφανώς αν η ΕΠΟ είχε εχθρική στάση απέναντι στον Παναθηναϊκό, ή εκδικητική λόγω της ανακοίνωσης και της απόφασης να μην ψηφίσει τη σημερινή διοίκηση, θα μπορούσε να ακυρώσει κάποιες απ’ αυτές τις λύσεις και να στραφεί αλλού.
Είναι προφανές πως στο παρελθόν με τις διοικήσεις της ΕΠΟ να είναι… χρωματισμένες, δε θα μπορούσε κανείς να περιμένει ανάλογες λύσεις οι οποίες θα ήταν συνδεδεμένες με σύλλογο που βρίσκεται απέναντι απ’ την Ομοσπονδία.
Ακόμη και στο θέμα της ΚΕΔ και των προσώπων που την απαρτίζουν, ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με τις λύσεις που έφερε η ΕΠΟ. Στην πράξη λοιπόν, σε ζητήματα που είναι ιδιαιτέρως σοβαρά για το ποδόσφαιρο, μόνο εχθρική αντιμετώπιση δεν έχει ο Παναθηναϊκός, έστω κι αν αυτό έτυχε και δεν έγινε σκοπίμως φυσικά.
Σαφώς κι αυτό δε σημαίνει πως η ΕΠΟ ευνοεί τον Παναθηναϊκό, σε καμία περίπτωση. Απλά μοιάζουν να απουσιάζουν λογικές και πρακτικές του παρελθόντος, με τις κινήσεις να μην πρέπει να σχετίζονται με τις πλευρές που είναι απέναντι στην Ομοσπονδία και να επιδεικνύεται ουσιαστικά μια εχθρική στάση. Είτε έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό και τα παραδείγματα που αναφέραμε, είτε άλλες πλευρές στο μέλλον.
Από την άλλη, οι αποφάσεις της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ δείχνουν σε πρώτη φάση τον προσήκοντα σεβασμό στον σύλλογο αλλά και ότι η θέση του στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια άξιζε να είναι στην κορυφή. Αν είχε στελέχη, προπονητές, το καλύτερο προπονητικό κέντρο, και τον βασικό κορμό της Εθνικής ανδρών για τόσα χρόνια δεν είναι απορίας άξιο πως ο Παναθηναϊκός κατέκτησε μόλις δυο Πρωταθλήματα μέσα σε αυτόν τον αιώνα;
Το μεγάλο... crash test πάντως θα είναι το Πρωτάθλημα και φυσικά το κομμάτι της διαιτησίας, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έχει διαχρονικά τα περισσότερα παράπονα και όπου φαίνονται πραγματικά οι προθέσεις όσων βρίσκονται σε θέσεις ισχύος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.