Εδώ και λίγες μέρες, η ΠΑΕ Ολυμπιακός τοποθέτησε δίπλα στο έμβλημα του ποδοσφαιρικού τμήματος ένα μεγάλο αστέρι. Το οποίο συμβολίζει την τεράστια επιτυχία κατάκτησης του Conference League.
Αυτό που συνηθίζεται πανευρωπαϊκά, είναι τα αστέρια στη φανέλα να συμβολίζουν τα κορυφαία τρόπαια. Εγχώρια ή διεθνή. Ένα αστέρι για κάθε δεκάδα πρωταθλημάτων στη χώρα του κλαμπ (γι’ αυτό ο Ολυμπιακός έχει τέσσερα) και ένα για κάθε ChampionsLeague.
Ο σύλλογος του λιμανιού το πήγε ένα βήμα παραπέρα πανευρωπαϊκά με την τοποθέτηση ενός αστεριού μεγαλύτερου μεγέθους μάλιστα, για να «δείξει» το Conference League που πήρε στην Αθήνα.
Στη νεοσύστατη διοργάνωση, άλλες δύο ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Η Ρόμα και η Γουέστ Χαμ. Ακόμη κι αν προέρχονται από κορυφαία πρωταθλήματα, δεν… τρέχουν απ’ τις τσέπες τους οι ευρωπαϊκοί τίτλοι. Κάθε άλλο.
Ιταλοί και Άγγλοι επέλεξαν να αφήσουν το λογότυπο τους χωρίς να προσθέσουν ένα αστέρι για το Conference League που κέρδισαν. Κίνηση που σε επίπεδο marketing θα ήταν εύκολο να γίνει, καθώς στην εποχή μας τέτοιες αλλαγές τις ψάχνουν οι ομάδες. Όμως Ρωμαίοι και Λονδρέζοι δεν το τόλμησαν. Το έκανε πάντως ο Ολυμπιακός.
Γενικά με το θέμα επίδειξης ευρωπαϊκών διακρίσεων, σαρώνουμε στην υπερβολή. Κάποτε ο Παναθηναϊκός επί Γιάννη Βαρδινογιάννη και διαφόρων επιτήδειων που βρίσκονταν γύρω του, σκέφτηκε να τοποθετήσει τρία αστέρια στη φανέλα του, δύο ασημένια κι ένα χρυσό, τα οποία συμβόλιζαν τις δύο συμμετοχές στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών/Champions League και τη μία στον τελικό.
Η επιλογή αυτή κράτησε μόνο μερικές μέρες/εβδομάδες, καθώς η ίδια η αντίδραση του κόσμου του Παναθηναϊκού που είναι πάντα επικριτικός απέναντι στις διοικήσεις, ανάγκασε την ΠΑΕ να αφαιρέσει την… πανευρωπαϊκή καινοτομία.
Φυσικά κανείς δεν μειώνει την επιτυχία του Ολυμπιακού. Μπορεί να κέρδισε το τρίτο σε σημασία ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά ήταν και το πρώτο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Κι έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει για τη δική του φανέλα με όποιον τρόπο επιθυμεί. Ακόμα κι αν αυτός αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή λογική.