Στα 35 του χρόνια, είναι ένα από τα πιο hot ονόματα προπονητών στην Ευρώπη. Από το Κατάρ εν έτη 2017, στην Τουρκία, έπειτα στην Νίκαια της Γαλλίας και τώρα... Άμστερνταμ, Άγιαξ. Ένας σύλλογος που έχει την δική του ιστορία, ποδοσφαιρικό DNA, συγκεκριμένη πολιτική με την ακαδημία του και... ποδοσφαιρική τακτική, σύστημα, τρόπο παιχνιδιού, πώς το λένε; Όπως και να το λένε, ο Φραντσέσκο Φαριόλι είναι ο αντίπαλος του Ντιέγκο Αλόνσο σε αυτό το πολύ σπουδαίο καλοκαιρινό ζευγάρι. Είστε έτοιμοι να τον γνωρίσετε;
Προπονητής ”Σχολής Πεπ Γκουαρντιόλα”, ο Φαριόλι λατρεύει να σχεδιάζει τακτικές ανάλογα με τον επόμενο αντίπαλο, αλλάζοντας μικρά - μικρά πραγματάκια κάθε φορά. Σπούδασε πάνω στα sports, χρησιμοποιεί τα data μανιακά και τα εμπιστεύεται. Πάνω σε αυτά καταστρώνει τα πλάνα του, τα παρουσιάζει στους ποδοσφαιριστές του και προχωράει αξιοθαύμαστα την καριέρα του. Λατρεύει το build up με πολλές πάσες, έξυπνες με σκοπό να μετακινεί τον αντίπαλο, χρησιμοποιεί inverted wing backs, ”στενεύει” το γήπεδο όταν αμύνεται αν δεν επανακτήσει η ομάδα του την μπάλα με το counterpress. Ο Φρανσέσκο Φαριόλι είναι ένας μοντέρνος coach, που ταιριάζει απόλυτα με τον οργανισμό του Άγιαξ.
Build up 3-2
Πιστός στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου, “μαθητής” του Ντε Τζέρμπι και... λάτρης της τακτικής, ο Φρανσέσκο Φαριόλι, θέλει η ομάδα του να χρησιμοποιεί τις πάσες στο δικό του τρίτο για να “προσκαλέσει” τον αντίπαλο και να τον προκαλέσει να τον πιέσει.
Δοκιμάζει αργού tempo build up με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς (Σούταλο - Μπάας) σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και τον Χέντερσον μπροστά τους. Ο πρώην χαφ της Λίβερπουλ είναι ουσιαστικά ο playmaker της ομάδας του Άγιαξ και πλέον αγωνίζεται αποκλειστικά στο “6”. Πρώτος στόχος σε αυτό το build up, είναι η μπάλα να πάει στον Χέντερσον για να οργανώσει το παιχνίδι, να καθορίσει τον ρυθμό του παιχνιδιού με την εμπειρία του και να επιλέξει αν αυτό θα γίνει με κοντινή, μεσαία η μακρινή πάσα.
Ναι, το πρώτο που παρατηρεί κανείς στην ομάδα του Φαριόλι, είναι ότι ενώ οι υπόλοιποι στο build up δεν έχουν ελευθερίες στις επιλογές, ο Χέντερσον έχει πάρει full license. Γιατί; Είπαμε, ο Φαριόλι μελετά τον αντίπαλο και δρα ανάλογα. Αν πιεστεί μπροστά με high press θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί τους χώρους που αφήνουν οι αντίπαλοι στο δικό τους μισό και αυτό γίνεται με μακρινή πάσα του Χέντερσον.
Σε περίπτωση που η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με αυτή που δοκίμασε η Βοϊβοντίνα (stand off), οι πάσες είναι κοντινές και πολλές, με σκοπό να ανεβάσουν τις αντίπαλες γραμμές καθώς όπως γνωρίζουμε όλοι, η μπάλα λειτουργεί ως... μαγνήτης.
Ο ρόλος των μπακ στο build up
Σε αυτό το σημείο, ο Φαριόλι βάζει την πρώτη του πινελιά. Ζητάει από τα δύο του μπακ (Χάττο και Ρεντς) να μην μένουν ανοιχτά, αλλά να έρχονται κοντά στον Χέντερσον και τους κεντρικούς αμυντικούς, σχηματίζοντας ένα W. Με αυτή την 2-3 διάταξη, θέλει τους ποδοσφαιριστές του μέχρι το ”6” (στοπερ, μπακ και αμυντικό χαφ) να έρχονται σε κοντινές αποστάσεις, για να μπορεί να έχει γρήγορο passing game με σωστές γωνίες.
Την συγκεκριμένη διάταξη (2-3), την βλέπουμε να έχει γίνει trend τα τελευταία χρόνια ειδικά στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, την χρησιμοποιούν αρκετές ομάδες στην Premier League και ο Φαριόλι την εισάγει στον Άγιαξ.
Middle Third
Όταν η μπάλα φεύγει από την άμυνα, παρατηρούμε την διάταξη του Φαριόλι να καλύπτει όλες τις ζώνες του γηπέδου. Δεξιά ο Ράσμουνσεν κρατά την γραμμή, ο Φιτζ-Τζίμ παίζει στο δεξί half space, ο Άκπομ στον κεντρικό άξονα και αριστερά έχουμε fluid κίνηση του Τέιλορ και του Μπόρχες. Ο Χάτο λειτουργεί σαν ισορροπία στους δύο, επιτρέπει στον Τέιλορ να αφήσει την θέση του και να μετακινηθεί στο πλάι για να δημιουργήσει κίνηση των αμυντικών με σκοπό την πάσα στον Άκπομ ή την κίνηση στον χώρο του Μπόρχες.
Γενικά, ο coach του Άγιαξ ενώ επιλέγει αυστηρά συγκεκριμένη μορφή στην διάταξη με τους ποδοσφαιριστές του να μην μετακινούνται σε αυτό το στάδιο της επίθεσης, σε μερικούς δίνει ελευθερία κινήσεων και επιλέγει small rotations στο αριστερό άκρο.
Έξω από την περιοχή
Για την δημιουργία ευκαιριών, ο Φαριόλι δίνει μεγάλη έμφαση να “χτίσει” τις επιθέσεις του και να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα στα στόπερ και μπακ των αντιπάλων. Για να το καταφέρει, προσπαθεί να φτιάξει υπεραριθμίες στα πλάγια και συνεργασίες τριών παικτών.
Η διαφορά από τον τρόπο που επιτίθεται ο Άγιαξ με την αριστερή του πλευρά σε σχέση με την δεξιά, είναι εμφανής. Ενώ δεξιά όπως είδαμε σκοπός είναι να δημιουργηθεί χώρος για να πάρει την μπάλα ο Άκπομ με την μετατόπιση του κεντρικού χαφ Τέιλορ στη γραμμή, στην δεξιά πλευρά το μοτίβο που ακολουθείται είναι διαφορετικό και σαφώς πιο επικίνδυνο.
Στην συνεργασία των Φιτζ-Τζιμ, Ράσμουσεν και Ρέντς, ο τελευταίος γίνεται αρκετά επικίνδυνος με τα underlaps καθώς είναι ιδιαίτερα ταχύς και δυναμικός αθλητής. Η ικανότητα στην δημιουργία του Φιτζ-Τζίμ συνθέτει ένα καλό τρίδυμο, καθώς και ο Ράσμουσεν έχει καταφέρει και έχει βρει την απαραίτητη χημεία με τους συμπαίκτες του.
Οι επιθέσεις του Άγιαξ συνήθως εκδηλώνονται από εκεί, με την δεξιά πλευρά των Ολλανδών να θεωρείται η δημιουργική και την αριστερή, εκτελεστική.
Counter Pressing
Περνώντας στο αμυντικό κομμάτι, προπονητής με τις σύγχρονες ιδέες του Φαριόλι χωρίς counter pressing δεν μπορεί να συμβεί. Σαφώς και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τακτικής του, το δουλεύει και προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες της ομάδας του στην τελευταία γραμμή άμυνας.
Οι ποδοσφαιριστές του Άγιαξ με το που χάσουν την μπάλα, προσπαθούν αμέσως να την ανακτήσουν. Οι κοντινές αποστάσεις που έχουν μεταξύ τους καθώς καλύπτουν όπως είδαμε πριν όλες τις ζώνες του γηπέδου, τους επιτρέπουν αστραπιαία να βρεθούν κοντά στον κάτοχο της μπάλας με σκοπό να την κλέψουν.
Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει και το πόσο narrow (στενά), είναι η διάταξη στο pressing, με τον Άγιαξ να αμύνεται οργανωμένα, μεταφέροντας όλους τους παίκτες του στην πλευρά της μπάλας.
Ο Χέντερσον έχει τον πολύτιμο ρόλο στο ντουμπλάρισμα των μαρκαρισμάτων, βγαίνει δυναμικά, ενώ όλη η προσπάθεια γίνεται για να κερδηθεί η μπάλα ψηλά και στον κεντρικό άξονα.
Ο ιδιαίτερος ρόλος του Χέντερσον
Κάτι που δε βλέπεις συχνά, είναι η ιδιαίτερη προσέγγιση του coach Φαριόλι όταν η ομάδα του αμύνεται σε set παιχνίδι, στο δικό της μισό. Επιλέγει διάταξη 5-4-1 με τον Χέντερσον να θυμίζει... Μπουσκέτς.
Τον αντίπαλο φορ, ο Ιταλός προπονητής επιλέγει να τον δίνει σε man to man σε έναν από τους δύο κεντρικούς του αμυντικούς και για να καλύψει το κενό, δίνει εντολή στον Χέντερσον να καλύπτει στην πίσω γραμμή άμυνας.
Από εκεί και πέρα, οι δυο χαφ με τους πλάγιους συνθέτουν το “4”, ενώ ο Άκπομ μένει στην κουφή. Έξυπνο, καθώς με αυτόν τον τρόπο “κερδίζει” έναν ποδοσφαιριστή.
Τι θα κάνει ο Αλόνσο;
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, σίγουρα θα έχει ένα μεγάλο δίλλημα στο μυαλό του: Να επιλέξει high press, ή medium block όπως με την Μπότεφ;
Μία ομάδα σαν τον Άγιαξ, με την θέληση για μεγάλη κατοχή και κοντινές πάσες, υποφέρει στο pressing ψηλά καθώς είναι δύσκολο να γίνουν πολλές πάσες επιτυχημένες σε λίγα μέτρα. Βέβαια, με τον Χέντερσον στο γήπεδο κινδυνεύεις να δεχτείς μεγάλη μπάλα στον χώρο που αφήνεις πίσω...
Από την άλλη, αν επιλέξεις να πας σε medium block με κοντινές αποστάσεις, δίνεις χώρο και χρόνο στον αντίπαλο να φτάσει εύκολα κοντά στην περιοχή σου και να κάνει το αγαπημένο του παιχνίδι με τις υπεραριθμίες στις πλευρές και τα underlaps ανάμεσα στα κενά.
Η λογική λέει πως ο coach Αλόνσο θα επιχειρήσει ανά διαστήματα να πιέσει ψηλά, όμως όσο ο Παναθηναϊκός αντέχει και έχει δυνάμεις, θα πετύχει ισχυρό πλήγμα στην εύθραυστη ψυχολογία των παικτών του Άγιαξ.
Πως θα καλύψει τον Μλαντένοβιτς;
Αν ένα στοιχείο δεν ταιριάζει, δεν “κουμπώνει ”στην μάχη των δύο ομάδων και αποτελεί μειονέκτημα για τον Παναθηναϊκό, είναι η αριστερή του πλευρά σε φάση άμυνας.
Όπως είδαμε παραπάνω, ο Φαριόλι ποντάρει πολλά στην συνεργασία τριών παικτών στην δεξιά του πλευρά, με τα συνεχή δυναμικά underlaps του Ρεντς. Σε αυτόν τον χώρο, θα πρέπει οι Γέντβαϊ και Μλαντένοβιτς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ και ο Τζούριτσιτς που παίζει στην πλευρά τους θα πρέπει τακτικά να είναι σωστός και να ακολουθεί, όσο μπορεί, τον δεξιό μπακ του Άγιαξ.
Με την ανάλυση που κάνει πριν από τα ματς ο Φαριόλι, σίγουρα θα έχει εντοπίσει την συγκεκριμένη αδυναμία στον Παναθηναϊκό και αναμένεται να την στοχεύσει όλο το βράδυ...
Που στοχεύει ο Αλόνσο;
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να βάλει πίεση στον Άγιαξ αν μεταφέρει γρήγορα την μπάλα από πλευρά σε πλευρά. Θα χρειαστεί να παίξει κάθετα για να αποφύγει το counter pressing και να οδηγήσει την μπάλα στα πλάγια. Φαίνεται να δουλεύει την συγκεκριμένη επίθεση ο Αλόνσο, μας έχει δείξει δείγματα γρήγορου και κάθετου ποδοσφαίρου.
Η αμυντική γραμμή των Ολλανδών αποτελεί πρόβλημα, όπως και η ψυχολογία τους καθώς όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει έλλειμα ηγετικών φυσιογνωμιών στο roster της ομάδας.
Το ζευγάρι είναι ανοικτό, όμως ο Παναθηναϊκός σε αυτά τα knock out ματς διαθέτει ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης εμπειρίας και έχει ένα μικρό προβάδισμα πρόκρισης, σε αντίθεση με ότι πιστεύεται γενικώς...