MENU

Αν θες να μάθεις γιατί φεύγει, πως από τα reports που έφταναν στα χέρια του Πεπ Γκουαρντιόλα και τον Ζοσέ Μουρίνιο έφτασε στο να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό, απλά θα σου πούμε πως... this is football!

Γιατί αποφάσισε να κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό;

Η πορεία του Φίλιπ Μάξ δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε. Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες η εξέλιξη ενός αθλητή. Το 2018, σκάουτερς της Σίτυ τον πρότειναν στον Πεπ Γκουαρντιόλα καθώς ο Καταλανός έψαχνε αντικαταστάτη του Μεντί, ο Μουρίνιο στην Γιουνάιτεντ είχε κι αυτός στραμμένα τα βλέμματα πάνω του. Στην ίδια shortlist υπήρχε και ο Άαρον Μάρτιν... Δεν προχώρησε η μεταγραφή, δεν εξαργύρωσε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Το τρένο έφυγε, χρονιά ανάλογη δεν ξαναέκανε. 

Την περσινή αγωνιστική σεζόν ήταν δεύτερος - τρίτος στην ιεραρχία της θέσης του αριστερού μπακ πίσω από τους Ενκουνκού και Πάτσο , αν και η Φρανκφούρτη έπαιζε αρκετά παιχνίδια με τριάδα στην άμυνα, δίνοντας την αριστερή πλευρά σε έναν μόνο παίκτη. Τον πλήγωσε που ο Τόπμελερ (προπονητής του) τον άφησε εκτός λίστας του Conference League.

Φέτος, γύρισε από δανεισμό και ο Μπράουν που παίζει στην ίδια πλευρά, στα φιλικά προετοιμασίας της Άιντραχτ δεν υπολογιζόταν. Έπαιξε ως στόπερ στην μοναδική συμμετοχή με αρκετά λεπτά. Οι υπόλοιπες, ολιγόλεπτες. Το πλήρωμα του χρόνου για τον Μαξ έφτασε, είναι αθλητής που θέλει να παίζει και στην Φρανκφούρτη δεν θα έβρισκε τον χρόνο. Το πήρε απόφαση, η ομάδα του δε στάθηκε εμπόδιο και ο Παναθηναϊκός μπήκε στην ζωή του.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε σεζόν με γκολ και ασίστ που θα ζήλευαν κορυφαίοι μεσοεπιθετικοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Έχει νόημα; Ναι, ο Φίλιπ Μαξ έδειχνε έτοιμος να αγωνιστεί σε top ομάδα κορυφαίου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έπαιξε στην Εθνική Γερμανίας, όμως το ποδόσφαιρο έχει γρήγορη εξέλιξη. Αρκεί μία σεζόν για να αλλάξει το status ενός αθλητή, δύο και αλλάζεις επίπεδο. Είναι σε πτώση πιά.

Τα χαρακτηριστικά όμως είναι ακόμα εκεί. Υπάρχουν, αυξομειώνονται και είναι στο χέρι του κάθε προπονητή για να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τον ποδοσφαιριστή του. Έχουμε πει, η δουλειά του προπονητή είναι να εμφανίσει στον αγωνιστικό χώρο τα καλά στοιχεία ενός αθλητή και να καλύψει τις αδυναμίες του, πάντα σε συνάρτηση με την υπόλοιπη ομάδα και την αγωνιστική του φιλοσοφία.

Τι ζητά από τον αριστερό του μπακ ο Αλόνσο στα 3/4

 

 

Ο Παναθηναϊκός σε αυτό το πρώτο διάστημα του coach Αλόνσο, συνεχίζει να κρατά σε πρώτο χρόνο χαμηλά τον δεξιό του μπακ και να ανεβάζει ψηλά αυτόν της αντίθετης πλευράς. Σκοπός, είναι η “τακτική ελευθερία” στον εξτρέμ που παίζει αριστερά, δίνοντάς του την δυνατότητα να έρχεται αρκετά εσωτερικά και να λειτουργεί ως “10”. Το έκανε πέρυσι ο Μπερνάρ, το κάνει φέτος ο Τζούρισιτς. Για να υπάρχει λοιπόν πάντα κάποιος που “κρατάει” την πλευρά και απασχολεί τον αντίπαλο δεξιό μπακ μην επιτρέποντάς του να κλείσει στον άξονα, ο αριστερός μπακ του Παναθηναϊκού σε κατάσταση επίθεσης, πολύ νωρίς στην ανάπτυξη, λειτουργεί ως εξτρέμ παίρνοντας όλο το πλάτος.

Τί ρόλο είχε πέρυσι ο Μαξ στα 3/4

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η Φρανκφούρτη σε αρκετά παιχνίδια έπαιζε με τριάδα στην άμυνα, χωρίς εξτρέμ με τους πλάγιους μπακ να εκτελούν χρέη wingers. Ο Μαξ, φύση επιθετικός μπακ, έπαιζε σε παρόμοιο ρόλο λοιπόν με αυτόν που χρησιμοποιεί ο Ντιέγκο Αλόνσο. Μπορεί στα χαρτιά η διάταξη Παναθηναϊκού και Άιντραχτ να είναι διαφορετική, όμως ο τρόπος επίθεσης στην αριστερή πλευρά είναι πανομοιότυπος. Ο Γερμανός δε θα χρειαστεί να αλλάξει συνήθειες, θα μπει σε τακτικό περιβάλλον που του ταιριάζει, του αρέσει και έχει χτίσει το όνομά του.

Τι νέο μπορεί να προσφέρει - Goal Threat Option

Σε αντίθεση με τον Μλαντένοβιτς που συνήθως μένει ανοιχτά, ο Μαξ στο τελευταίο κομμάτι, στο final third, συνηθίζει να πατάει στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που έχει καταγεγραμμένες πάντα αρκετές επαφές με την μπάλα στο αντίπαλο κουτί, αυτός είναι ο λόγος που στην καριέρα του έχει σημειώσει αρκετά τέρματα.

Η φυσική του τάση είναι να βρίσκεται σε κεντρικές θέσης και μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ξεκίνησε ως φορ την καριέρα του και το όνειρό του στα γήπεδα. Η παρότρυνση του πατέρα του ήταν αυτή που τον καθιέρωσε στην αριστερή πλευρά, όμως η θέληση του Φίλιπ να σκοράρει, αλλάζει τα καθιερωμένα “πατήματα” ενός συνηθισμένου πλάγιου μπακ.

Στον Παναθηναϊκό του Ντιέγκο Αλόνσο που ο αριστερός εξτρέμ εστιάζει περισσότερο στην κυκλοφορία και δημιουργία, που ο παρτενέρ του Αράο έρχεται κάθετα και χαμηλά χωρίς να ρισκάρει runs στην αντίπαλη περιοχή, η συγκεκριμένη πλευρά βρίσκει έναν goal threat ποδοσφαιριστή που ξέρει να κινείται σωστά, την ώρα που φαίνεται πως η απειλεί από αριστερά τείνει να εξαφανιστεί!

Ο λόγος που τον ήθελε ο Γκουαρντιόλα - Inverted Wing Back

Με τον Πεπ Γκουαρντιόλα να στηρίζει πολλά στον καταρτισμό της τακτικής του από τους μπακ, η ικανότητα που προσέφερε ο Μαξ να αγωνιστεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, τον έβαλε στην shortlist του.

Για να παίξεις ως inverted wing back πρέπει να έχεις καλές επαφές με την μπάλα και να πασάρεις σωστά, φυσικά με εξαιρετικό pass selection. Ο Φίλιπ Μαξ διαθέτει αυτά τα στοιχεία και δίνει την δυνατότητα στον Ντιέγκο Αλόνσο να αλλάξει όταν θελήσει τον τρόπο που επιτίθεται στην αριστερή του πλευρά. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι σημαντικό:

Με την μεταγραφή του αριστερού εξτρέμ να εκκρεμεί, η επιλογή του Μαξ δίνει την δυνατότητα στον coach Αλόνσο να αλλάζει την θέση του winger της πλευράς και να κρατά αυτόν στην γραμμή, οπότε απαιτούνται και διαφορετικά χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστή. Με τον Γερμανό εξωτερικά, χρειάζεται παίκτης τύπου Μπερνάρ ή Τζούρισιτς που εστιάζουν πιο πολύ στην δημιουργία και την κίνηση στον άξονα, ενώ με τον Μαξ εσωτερικά απαιτείται εξτρέμ τύπου Τετέ που θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ικανότητα στην ντρίμπλα και στο ένας εναντίων ενός,

Καταλαβαίνει κάποιος εύκολα λοιπόν πως ο Φίλιπ Μαξ δίνει την δυνατότητα στον Ντιέγκο Αλόνσο να παρουσιάσει μια fluid αριστερή πλευρά που οι ποδοσφαιριστές της θα αλλάζουν θέση τόσο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, όσο και σε μόνιμη βάση από την αρχή ενός αγώνα.

Η προσπάθεια με τον Μλαντένοβιτς δε συνεχίστηκε

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσπάθησε να εισάγει για την καλύτερη αξιοποίηση του ρόστερ του, τον ρόλο του inverted wing back στον Παναθηναϊκό. Το “πείραμα” δεν κράτησε πολύ, όμως ο Σέρβος πήρε ότι καλύτερο μπορούσε από τους εξτρέμ του. Ειδικά στο ματς με την Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ, ο λόγος που ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και έφτασε μέχρι την επική πρόκριση, ήταν ακριβώς αυτός. Η ομάδα του βρήκε ένα επιπλέον στήριγμα κυκλοφορίας στην μεσαία γραμμή με τον Μλαντένοβιτς εσωτερικά, το κυριότερο στοιχείο όμως ήταν η απομόνωση στην πτέρυγα του Μανσίνι που κατάφερε να δημιουργήσει αρκετούς κινδύνους.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί ο Παναθηναϊκός με τον Μαξ στο ρόστερ του μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα ποδοσφαιριστές όπως ο Μανσίνι και ο Τετέ, ενώ έτσι φαίνεται να έχει λογική και η απόκτηση ποδοσφαιριστή τύπου... Πελίστρι.

Για την ιστορία, ο Μλαντένοβιτς δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά σε ρόλο inverted wing back.

Αμυντική Συμπεριφορά

Ο Μαξ στο αμυντικό κομμάτι είναι average ποδοσφαιριστής. Τα στοιχεία που “κολλάνε” με την φιλοσοφία του Αλόνσο όμως είναι χρήσιμα:

  1. Έχει aggression που χρειάζεται σε ομάδες που ασκούν counter pressing

  2. Μπαίνει σε κατάσταση αμυντικού transition άμεσα

  3. Είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι για πλάγιος αμυντικός

  4. Έχει αντοχές να επιστρέψει μετά από ανεβάσματα

Υστερεί στην αμυντική τοποθέτηση και στην άμυνα συνεργασίας, όμως ποιός επιθετικός μπακ στις μέρες μας δεν έχει παρόμοια προβλήματα; Με τον Μλαντένοβιτς να μην έχει αφήσει καλό αποτύπωμα λόγω της αμυντικής του συμπεριφοράς, ο Μαξ να είστε σίγουροι θα αφήσει καλύτερη εντύπωση...

Τάκλιν

Bundesliga, gegenpressing. Χρειάζεται επιθετικότητα στα μαρκαρίσματα, δεν επιβιώνεις. Ο Μαξ έχει μάθει να αμύνεται “δυνατά”, ίσως το καλύτερο στοιχείο που φέρνει στο τραπέζι στον αμυντικό τομέα, είναι η ικανότητά του να κόβει με τακλιν. Σε ένα asset που ο Παναθηναϊκός έπαιρνε χαμηλό βαθμό, ο Γερμανός θα “βάλει νεύρο”. Πρέπει μόνο να είναι προσεκτικός και να μην συγκεντρώνει κάρτες.

1v1 και αμυντικό transition

Αναφέραμε και πριν πως σε αυτόν τον τομέα θα βελτιώσει τον Παναθηναϊκό. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η ευκινησία του, καθώς σε κατάσταση transition το πρώτο που πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής είναι να αλλάξει κατεύθυνση. Ο Μαξ χωρίς να διακρίνεται για την εκρηκτικότητά του, στρίβει γρήγορα το σώμα του. Αν έχει μέτρα να διανύσει φέρνει στην επιφάνεια και την - πάνω από τον μέσο όρο - καλή τελική του ταχύτητα.

Αμυντική τοποθέτηση

Σε περιπτώσεις που δέχεται η ομάδα του πίεση, δεν είναι ψύχραιμος πάντα. Η επιθετικότητα στα μαρκαρίσματα τον κάνει καμιά φορά να ξεχνά σε πιο σημείο του γηπέδου βρίσκεται, σε συνδυασμό με τις μέτριες αμυντικές τοποθετήσεις που λαμβάνει, είναι το αρνητικό στοιχείο που κουβαλούσε στην καριέρα του. Φυσικά, οι ρυθμοί στο Γερμανικό πρωτάθλημα σε σχέση με το Ελληνικό είναι τελείως διαφορετικοί.

Για να έχετε φτάσει να διαβάζεται το κείμενο ως εδώ, θα έχετε πληροφορεί ήδη για τα “δυνατά” του πόδια, για τις εκτελέσεις στημένων φάσεων και τα σουτ εκτός περιοχής, όπως και για τις σέντρες του. Ας μην τα γράψουμε και εδώ.

Ο Παναθηναϊκός παίρνει έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να αλλάξει οπτική στον Αλόνσο για την αριστερή του πλευρά, να την κάνει πιο απρόβλεπτη. Η απειλή στην εκτέλεση επανέρχεται, όπως και το πάτημα στην αντίπαλη περιοχή από το αριστερό ‘φτερό”.

Η μεταγραφή του εξτρέμ αναμένεται να επηρεάζεται άμεσα με την απόκτηση του Μαξ, με τον Αλόνσο να έχει πλέον σαφώς περισσότερες επιλογές σε χαρακτηριστικά. Σωστή κίνηση να έρθει ο μπακ πρώτα.

Ο Γερμανός έχοντας χάσει την θέση του στο αρχικό σχήμα της Άιντραχτ, πηγαίνει σε μια ομάδα που θα λογίζεται βασικός. Επειδή έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία φορά που είχε τέτοιο status στην ομάδα του, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα το διαχειριστεί, έχει όμως την ευκαιρία στην Ελλάδα να χαρεί το ποδόσφαιρο και να βρει ρυθμό που έχει ανάγκη για να παρουσιάσει την καλύτερή του έκδοση.

 

Φίλιπ Μαξ Analysis: Ο Αλόνσο ισορροπεί την αριστερή του πλευρά