MENU

Είναι η ηλικία που το μυαλό πρέπει να ανοίξει. Το σώμα και το πνεύμα να σκληραγωγηθεί, να δοκιμαστεί. Είναι η περίοδος που πρέπει να γεμίσεις εμπειρίες, να ταξιδέψεις, να δεις, να συγκρίνεις, να μάθεις.

Από τα περίφημα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών με την επωνυμία Erasmus, ελάχιστοι βγήκαν σοφότεροι ακαδημαϊκά, ωστόσο όλοι, μα όλοι βγήκαν σοφότεροι. Αποκόμισαν εμπειρίες που τους κουβάλησαν μια ζωή. Κάποιοι βίωσαν πράγματα, που ουδέποτε είχαν την τύχη να ζήσουν αργότερα.

Το ποδοσφαιρικό πρόγραμμα Erasmus του ΠΑΟΚ βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και μερικά χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Το καλοκαίρι του 2014, ο Δημήτρης Πέλκας επέστρεφε μετά από έναν δανεισμό στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ήταν πολύ καλός για να παίζει στους Πόντιους, αλλά άγουρος ακόμα για να παίζει στον ΠΑΟΚ. 

Οι προσδοκίες και η αχρείαστη πίεση από την φανέλα με το «10» που του είχε δώσει ο Γιώργος Δώνης, αλλά και οι συγκρίσεις με τον Γιώργο Κούδα ήταν άκυρες, άκαιρες και άστοχες.

Ο δανεισμός του στην Βιτόρια Σετούμπαλ αποδείχθηκε ευεργετικός. Όχι μόνο γιατί έκανε μία γεμάτη σεζόν με 30 παιχνίδια σε πολύ υψηλό επίπεδο, γιατί ο «Δημητράκης» έγινε Δημήτρης. Σκέτο.

Ο Πέλκας βγήκε για πρώτη φορά από την comfort zone του, χρειάστηκε να μείνει μόνος του, να φροντίζει μόνος τον εαυτό του, να φτιάξει ένα νέο οικοσύστημα από το μηδέν, χωρίς να ξέρει τη γλώσσα, χωρίς να έχει σταθερές, χωρίς τίποτα.

Τα κατάφερε όμως. Βγήκε νικητής από αυτή την εσωτερική δοκιμασία και γύρισε καλύτερος, πιο ώριμος, έτοιμος. Την αμέσως επόμενη σεζόν πήρε την ασπρόμαυρη φανέλα βασικού στο σπίτι του (49 παιχνίδια / 9 γκολ) ήταν σαν άλλος παίκτης, μα κυρίως μία άλλη προσωπικότητα.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο επόμενος απόφοιτος της ακαδημίας του ΠΑΟΚ, ο οποίος έφυγε στα ξένα για Erasmus ήταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο προορισμός (Έουπεν) επελέγη πολύ προσεκτικά, το περιβάλλον έπρεπε να είναι το κατάλληλο για τον εύθραυστο Ντέλια, ο οποίος είχε μόλις ενηλικιωθεί, αλλά δεν έπαιζε.

Το Βέλγιο ήταν μία δυνατή σφαλιάρα για τον μικρό μάγο. Εκεί, κατάλαβε ότι ο κόσμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι εξαιρετικά ζόρικος. Είδε ότι μόνο το ταλέντο δεν αρκεί. Απέναντι σε αντιπάλους πολύ πιο προχωρημένους ταχυδυναμικά, ο Ντέλιας δεν άφησε το αποτύπωμα του. Έπαιξε λίγο (7 παιχνίδια), δεν είχε γκολ, δεν είχε ασίστ, μα από όλο αυτό βγήκε σοφότερος.

Εκεί σκλήρυνε, εκεί γύρισε το κουμπί, εκεί αποφάσισε να πολλαπλασιάσει την προσπάθεια του, σε κάθε παιχνίδι, κάθε προπόνηση, κάθε άσκηση. Εκεί κατάλαβε, ότι και η παραμικρή λεπτομέρεια σε αυτό το επίπεδο, μετράει. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Οσμίζομαι ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχει η αίσθηση πως «ο Τζίμας δεν παίζει», ένας αδιόρατος φόβος ότι… «το παιδί θα χαθεί». Υπερβολές.

Ενηλικιώθηκε στις 6 Ιανουαρίου και ήδη έχει στα πόδια του 28 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Όχι οποιονδήποτε ΠΑΟΚ. Τον πρωταθληματικό ΠΑΟΚ, όπου οι απαιτήσεις σε κάθε παιχνίδι είναι στον Θεό.

Στην ίδια ηλικία, ο Πέλκας δεν είχε καν ντεμπουτάρει. Ο Κωνσταντέλιας είχε 3-4 σκάρτα ματς, ως αλλαγή. Μόνο ο Τζόλης ξεπετάχτηκε πιο γρήγορα, κι αυτός όχι στοχευμένα. Ήταν τόσο απογοητευτικό το φινάλε εκείνης της σεζόν, που ο πνιγμένος Αμπέλ Φερέιρα πιάστηκε από τα μαλλιά του και άφησε αιώνια παρακαταθήκη στην υστεροφημία του, ότι αυτός έβγαλε τον Τζόλη.

Ο Τζίμας είναι ένα πρότζεκτ που δουλεύεται εδώ και καιρό με χειρουργική ακρίβεια. Με πολύ μεγάλη προσοχή, πολύ μεγάλη ευαισθησία και πολύ μεγάλη στόχευση. 

Για καιρό είχε να κουβαλήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο, πόσο απαιτητικό είναι να ζεις χρονιά πανελληνίων εξετάσεων και συνάμα να είσαι επαγγελματίας αθλητής. 

Η πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2028 σημαίνει πως και ο ίδιος πιστεύει στο πλάνο καριέρας που οραματίζεται ο ΠΑΟΚ για εκείνον. Σημαίνει ότι έχει «ψηθεί» με τον τρόπο που ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει να τον «βγάλει».

Το πιο ασφαλές μονοπάτι ήταν ένα πρόγραμμα Erasmus. Όχι στα χέρια όποιου κι όποιου καθηγητή, μα του… διδάκτορα της θέσης Μίροσλαβ Κλόζε, τον οποίο θα έχει για προπονητή στην Νυρεμβέργη.

Ένα περιβάλλον ιδανικό για την σωματική, πνευματική και τακτική του εξέλιξη, δείτε πόσο καλό έκανε στην καριέρα του Χρήστου Τζόλη το αναζωογονητικό περιβάλλον της Τσβάιτε Λίγκα.

Ο Τζίμας πρέπει να παίξει. Τώρα!  Και στον ΠΑΟΚ που ήδη έχει στο ρόστερ με δεμένα, μεγάλα συμβόλαια Μπράντον Τόμας, Άλι Σαμάτα και ψάχνει για βασικό φορ, η παραμονή του θα ήταν περισσότερο αφορμή για οχλοβοή, παρά λύση.

Ο μικρός θα έρθει έτοιμος, στρωμένος, παιγμένος για να διεκδικήσει φανέλα βασικού το επόμενο καλοκαίρι. Εκτός αν… 

Εκτός αν τα σπάσει, αν τα διαλύσει όλα στην Γερμανία και υποχρεώσει κάποια ομάδα με γερό πορτοφόλι να δώσει την εξωπραγματική ρήτρα των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που έβαλε ο ΠΑΟΚ. 

Τότε, πάσο.

Δεν μπορείς να νικήσεις κάτι τέτοιο.

Πρόγραμμα Erasmus με την σφραγίδα του ΠΑΟΚ