MENU

Το πράγμα είναι σχετικά απλό. Εάν κάποιος επιθυμεί να μείνει μόνο στην εικόνα της αποστολής με την οποία ταξίδεψε η ΑΕΚ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, θα βρει λόγους για να γκρινιάζει και ενδεχομένως να προβληματίζεται. Από την άλλη, όποιος μπορεί να αντιληφθεί την αποφασιστικότητα και τον αέρα αλλαγής που υπάρχει στο κλαμπ εδώ και λίγες ημέρες, όποιος μπορεί να βλέπει και να καταλαβαίνει πολλά από το χαμόγελο και την ηρεμία του Αλμέιδα, κατανοεί πως το πράγμα είναι σε καλό δρόμο.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη συνθήκη για το σύνολο των ελληνικών ομάδων που πλέον υπόκεινται σε αυτό το βασανιστήριο των προκριματικών γύρων για την ευρωπαϊκή παρουσία τους. Είναι αναγκασμένες να ξεκινούν πολύ νωρίς, σε διάστημα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσουν και να πείσουν σπουδαία ονόματα της αγοράς να υπογράψουν σε αυτούς. Αν συνυπολογίσετε απόντες με Εθνικές ομάδες, ανοιχτές μεταγραφικές υποθέσεις και θέματα που παραμένουν εκκρεμή, αντιλαμβάνεστε πως η προετοιμασία (θα πρέπει να) είναι μια ανοιχτή διαδικασία σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αλλωστε, το βλέπετε και γύρω. Οι ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός που βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή με την ΑΕΚ σε ό,τι αφορά τη χρονική έναρξη της σεζόν, ψάχνουν να κλείσουν θέματα. Ο ΠΑΟΚ λιγότερα, καθώς έχοντας κλείσει μια επιτυχημένη χρονιά με τον ίδιο προπονητή, βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν η Ενωση πέρυσι τέτοιον καιρό. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, έχει ακόμα μεγαλύτερο «βουνό» να διαβεί και πολλά θέματα να επιλύσει.

Εχει λύσεις για την πρώτη πρόκριση

Για την ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερα θετικό, πως αυτήν τη φορά της χαμογέλασε η κλήρωση για τον δεύτερο προκριματικό του Conference League. Ξέρω πως θα βρεθούν κάποιοι που θα πουν, ότι ανάλογη πίστη υπήρχε και το 2021 με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα. Αλλά για να μην τρελαθούμε: οι αρνητικές συμπτώσεις που είχαν συσσωρευθεί εκείνο το καλοκαίρι, συμβαίνουν μια φορά στη ζωή. Και δεν μπορώ να διανοηθώ, πως η σημερινή ΑΕΚ του Αλμέιδα, ακόμα και με το υπάρχον ρόστερ και χωρίς μεταγραφές, μπορεί να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα απέναντι στην Βελέζ (εάν καταφέρει να περάσει την ομάδα από την Ανδόρα).

Αρα, μπορώ να κατανοήσω κάθε ανησυχία, αλλά δεν μπορώ να απαξιώσω εκείνους που αποτελούσαν μέρος του πιο πλούσιου ρόστερ τη σεζόν που τελείωσε. Η ΑΕΚ ξέρει πως θα πάει στα πρώτα προκριματικά ματς με ενδεκάδα από πέρυσι, ίσως με 2-3 νέα πρόσωπα. Έναν τερματοφύλακα δηλαδή, τον Τσιλούλη και εάν έχει κλείσει κάποια άλλη μεταγραφική υπόθεση. Ρότα, Χατζισαφί, Πήλιος, Μήτογλου, Μουκουντί, Γιόνσον, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Λιούμπισιτς, Τσιλούλης, Ελίασον, Φερνάντες, Γκαρσία συν τους διεθνείς Πινέδα, Κάλενς, Γκατσίνοβιτς, Σιμάνσκι, Βίντα και Τσούμπερ, φτάνουν και περισσεύουν για την πρόκριση. 

Ακουμπήστε πάνω στον Αλμέιδα

Στην ΑΕΚ γνωρίζουν και προχωρούν με βάση αυτό το πλάνο, πως και στον δεύτερο και στον τρίτο προκριματικό γύρο, αλλά πολύ περισσότερο στα play offs, η ομάδα θα εξελίσσεται και θα ενισχύεται σταδιακά. Πιθανότατα οι μεταγραφές δεν θα έχουν τελειώσει πριν από αυτό το διάστημα, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο στο μεταγραφικό «παράθυρο», αλλά η ομάδα που θα διεκδικήσει την είσοδο στο league phase του Κόνφερενς, θα είναι ενισχυμένη. 

Μέχρι τότε «οπλιστείτε» με υπομονή για τα… κύματα καταστροφολογίας και ακουμπήστε πάνω στον Αλμέιδα και τη σιγουριά που έχει για τη δουλειά που γίνεται. Χειρίζεται υποθέσεις εκείνος, έχει άμεση επαφή για όλους τους μεταγραφικούς στόχους, έχει το απόλυτο ελεύθερο για τη δημιουργία της νέας ομάδας από τον Μάριο Ηλιόπουλο. Γνώριζε πολύ καλά ότι δεν θα έχει στο πρώτο μισό της δουλειάς στο Αλκμααρ πολλούς από τους πλέον απαραίτητους του ρόστερ του. Αλλά και πάλι, είναι απόλυτα σίγουρος, πως θα γίνουν όσα απαιτούνται.

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που έχει ανεβάσει ήδη πολύ ψηλά τον πήχη τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση για τους δύο τερματοφύλακες, κλείνει με αποφασιστικό τρόπο ένα από τα λίγα γκρίζα σημεία. Αυτό που απαιτείται είναι στοχευμένες κινήσεις, με παίκτες που θα ταιριάζουν στο πλάνο και θα έρθουν να κάνουν τη διαφορά. Ειδάλλως, θα έχει συμβεί μια τρύπα στο νερό. Και αυτό δεν παίζει για την ΑΕΚ πλέον.

Η ΑΕΚ θα είναι έτοιμη όταν πρέπει, η ηρεμία του Αλμέιδα τα λέει όλα!