MENU

Εγινε και η κλήρωση του Conference League. Μια χαρά. Σαν παιχνίδι της μοίρας βγαλμένο από την Ιστορία. Από εκείνο το καταραμένο βράδυ με τους περίεργους από το Μόσταρ που δεν είχαν ούτε ίδιες εμφανίσεις, είχε δυστυχώς φανεί πως πήγαινε η ΑΕΚ στα βράχια. Ο Μιλόγεβιτς αποδείχθηκε ελάχιστος για τις προσδοκίες που υπήρχαν, οι παίκτες έχασαν τον προσανατολισμό τους, το φινάλε άφησε την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης!

Τι άλλαξε τότε; Τότε ήρθε ο Αλμέιδα και όλα μπήκαν στη θέση τους. Από τότε μοιάζει να κύλησε μια αιωνιότητα, αλλά δεν είναι παρά μόνο δύο χρόνια. Ο Αλμέιδα άλλαξε τη ρότα της ΑΕΚ, την επανέφερε στις ράγες. Και τι πιο ωραίο, να ξεκινήσει τη δική του αντεπίθεση για την κατάκτηση της κορυφής και την επιστροφή στην Ευρώπη, από ματς κόντρα (πιθανότατα με βάση τη δυναμικότητα της Εσκάλδες) από την ομάδα που στοίχειωσε μια σεζόν της ΑΕΚ.

Ο Αλμέιδα θα ανταποδώσει

Είναι μια καλή ευκαιρία όλο αυτό, για να θυμηθούμε κάποια βασικά πράγματα. Ο Αλμέιδα είναι ο αναμορφωτής της ΑΕΚ, είναι η πιο πειστική απάντηση που μπορεί να έχει ο καθένας σε κάθε αμφιβολία. Ακόμα και εάν πέρυσι δέχθηκε – δικαίως κατά την κρίση μου – κομμάτι της κριτικής για την απώλεια των βασικών στόχων, αλλά ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως ακόμα και σε μια αποτυχημένη εν τέλει σεζόν, η ΑΕΚ παρέμεινε ανταγωνιστική. Αυτό δεν αρκεί, αλλά είναι μια βάση που ούτε δεδομένη είναι για την ΑΕΚ, ούτε μπορεί να το θεωρεί κάποιος μικρό πράγμα. 

Πιστεύω, πως όσοι μου κάνετε την τιμή να διαβάζετε τα κείμενα μου, έχετε κατανοήσει πως είμαι «άρρωστος» με τη νίκη. Πάντα θεωρώ πως οι καλές προθέσεις είναι χρήσιμες, αλλά δεν αρκούν. Το θέμα για όλους μας στην καθημερινότητα είναι η αποτελεσματικότητα. Αλλά να ξέρετε, πως και ο Αλμέιδα έτσι είναι. «Αρρωστάκι» με τη νίκη. Όταν χάνει δεν μιλιέται. Όταν νικά, χαμογελά σαν παιδί. Και τώρα που πλήγωσαν τον εγωισμό του, δουλεύει καλά εδώ και καιρό στο μυαλό του πως θα ανταποδώσει.

Ο Αλμέιδα είναι χαρούμενος στην ΑΕΚ και δεν άλλαξε τίποτα γι’ αυτόν από την αλλαγή ιδιοκτησίας. Γιατί έχει ήδη αναπτύξει καλό κώδικα επικοινωνίας, διαβλέπει την εμπιστοσύνη που τον περιβάλλει ο Ηλιόπουλος. Δεν μπήκε ποτέ σε δεύτερες σκέψεις, όσα κι αν λέχθηκαν για ευρωπαϊκά κλαμπ που τον προσέγγισαν κατά καιρούς. Γιατί δεν υπάρχει το ενδεχόμενο ο Αλμέιδα να συζητήσει να φύγει από την ΑΕΚ. Να πω την αλήθεια, πιο πιθανό θα ήταν να το κάνει πέρυσι, παρά τώρα. Αυτό που λέει, ότι δηλαδή το όραμα του είναι να βρίσκεται εδώ για χρόνια, το εννοεί. 

Η εποχή Ηλιόπουλου στην ΑΕΚ

Αύριο θα έχουμε και τα αποκαλυπτήρια του Ηλιόπουλου. Είναι αλήθεια, πως κάθε κουβέντα με Ενωσίτη αυτήν την περίοδο, βγάζει αίσθημα αγωνίας. Τι γίνεται; Πως θα προχωρήσει η ΑΕΚ; Πως θα πάει το καράβι ο Ηλιόπουλος; Και όσο υπάρχει δουλειά που δεν δίνει ακόμα ορατά αποτελέσματα, όλη αυτή η έκδηλη και δικαιολογημένη αγωνία με τους σπεκουλαδόρους που τζογάρουν πάνω σ’ αυτό. Λίγη υπομονή ακόμα. Φάγαμε τον γάιδαρο, έμεινε η ουρά. Ηδη, από την Πέμπτη θα έχουμε και τα αποκαλυπτήρια του νέου ιδιοκτήτη. 

Δεν περιμένω βέβαια να ακούσουμε για… στόχους. Αυτοί έχουν οριστεί έναν… αιώνα πίσω. Η ΑΕΚ κάθε χρόνο πηγαίνει για πρωτάθλημα, κύπελλο και πορεία στην Ευρώπη, από τότε που δημιουργήθηκαν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θεωρώ δεδομένο πως θα δούμε έναν άνθρωπο που θέλει να νικήσει. Που θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει. Που ξέρει πόσα εμπόδια θα βρει, αλλά έχει το πείσμα να τα ξεπεράσει. Και που έχει σε αυτό το ξεκίνημα, την απάντηση σε όλα: τον Αλμέιδα.

Το κρίσιμο ευρωπαϊκό καλοκαίρι

Συνολικά, η ΑΕΚ δεν έχει καιρό να μένει σε συναισθήματα. Πρέπει πρώτα απ' όλα να συνειδητοποιήσουν οι πάντες άμεσα, πως σε μεγάλο ποσοστό η σεζόν κρίνεται από το τέλος Ιουλίου, ως το τέλος Αυγούστου στα ευρωπαϊκά προκριματικά. Η ΑΕΚ δεν έχει περιθώριο να μην περάσει στους ομίλους και η σεζόν της θα σημαδευτεί από το κατά πόσο θα τα καταφέρει η όχι. Αυτή είναι ωμά και ρεαλιστικά η αλήθεια. Δεν έχει περιθώριο να μην πάρει τα έσοδα, να μην βελτιώσει σημαντικά τον ευρωπαϊκό της συντελεστή. Αυτός είναι ο πρώτος σημαντικός στόχος για την σεζόν που έρχεται.

Συνάμα, η ευρωπαϊκή παρουσία στη League phase αποτελεί βασικότατη προϋπόθεση για μια καλή, ανταγωνιστική παρουσία και διεκδίκηση των δύο εγχώριων τίτλων. Να πάρει η ομάδα ώθηση από τα ευρωπαϊκά προκριματικά και στη συνέχεια να συνδυάσει το εντός συνόρων με το ευρωπαϊκό. Αδιαπραγμάτευτο πλέον κάθε σεζόν για μια μεγάλη ομάδα, ειδικά με την δυναμική και την προοπτική της ΑΕΚ. Αλληλένδετα τα θεωρούμε, δεν τα ξεχωρίζουμε. Το ένα θα φέρει το άλλο.

Τα… φαντάσματα και ο Αλμέιδα που ξέρει και θα βρει τις λύσεις για να επιστρέψει η ΑΕΚ στην κορυφή!