MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ – LIVE SPORT

Να λοιπόν που προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί η προηγούμενη σεζόν, μπαίνουμε σε ρυθμούς... επόμενης σεζόν, αρχής γενομένης από τη σημερινή κλήρωση στον β' προκριματικό γύρο του Europa League για τον Παναθηναϊκό. Πέραν της πασιφανούς διαφοράς δυναμικότητας κάποιων αντιπάλων και της τύχης ή της ατυχίας που θα έχει ο Παναθηναϊκός στην κλήρωση, το πιο σημαντικό είναι η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο ίδιος ο Παναθηναϊκός. Πιο χαρακτηριστικό και πειστικό παράδειγμα από την περυσινή πορεία της ομάδας στα προκριματικά του Champions League δεν υπάρχει...

Όμως αυτά πέρασαν... Η ομάδα δεν έχει την ίδια χημεία. Έχει αλλάξει προπονητή, θα έχει και τέσσερις-πέντε νέους παίκτες. Είναι πιο δύσκολη η κατάσταση στην εκκίνηση συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Όμως ας μην ξεχνάμε το εξής: ο καλός Παναθηναϊκός μπορεί να αποκλείσει και τον Άγιαξ. Ο κακός μπορεί να αποκλειστεί και από τη... Ζίρα. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ

Ο Ολυμπιακός δεν έχει αυτό το καλοκαίρι την πίεση των προηγούμενων, αλλά δεν θα έλεγε κανείς και ότι είναι ιδιαίτερα… χαλαρός. Τα μέτωπα είναι πολλά. Προσθήκες, αποχωρήσεις, ανανεώσεις, δανεικοί που θέλει να κρατήσει ή να απαλλαγεί. Μία σειρά από συμφωνίες που είναι αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί όταν θα αρχίσει η προετοιμασία, ωστόσο υπάρχει αυτή τη φορά η άνεση για καλύτερη διαχείριση υλικού. Οι επαφές είναι διαρκείς, η προσπάθεια για να μείνουν οι βασικοί συντελεστές της ευρωπαϊκής επιτυχίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και ενισχυτικές κινήσεις όπως αυτή με τον πολύ καλό χάφ Μάρκο Στάμενιτς. 

Αυτό που ήξεραν καλά στον Ολυμπιακό μετά το τρόπαιο είναι ότι σε κάθε επικοινωνία τους για συμβόλαια, μεταγραφές ή δανεισμούς θα συναντούν υψηλότερες απαιτήσεις από τις συνήθεις. Από παίκτες που είναι να συνεχίσουν στην ομάδα ή να έρθουν σε αυτήν. Λογικό είναι αυτό, όπως εξίσου λογικό να έχει τη δική του διαπραγματευτική τακτική ο σύλλογος. Καθημερινά όλο και κάτι έχουμε να περιμένουμε ως εξέλιξη από το κλαμπ που έχει πολύ μεγάλο ρόστερ, μικρότερες ανάγκες σε αριθμό παικτών και σίγουρα βελτίωση της ήδη υπάρχουσας ποιότητας. Απαιτούνταν χειρισμοί λεπτής ακρίβειας. 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ – ΩΡΑ

Η ΑΕΚ έχει σήμερα κλήρωση για να μάθει τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει σε 40 μέρες από σήμερα. Είναι λίγο σοκαριστικά στενά τα χρονικά περιθώρια που έχει η ομάδα φέτος. Σκεφτείτε πως από τις 25 Ιουλίου και μετά, η ΑΕΚ θα έχει κάθε εβδομάδα ματς για την Ευρώπη, ενώ από τα μέσα Αυγούστου θα μπουν και οι υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα. Είδα πολύ προσεκτικά τη λίστα με τους πιθανούς αντιπάλους της ΑΕΚ στη σημερινή κλήρωση. Το προφανές είναι πως καμία ομάδα δεν αποτελεί φόβητρο για την ΑΕΚ. Καμία απολύτως. Όμως νομίζω πως στην παρούσα φάση μικρή σημασία έχει ποιος θα είναι ο αντίπαλος. 

Όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος, εκεί που θα κριθεί και ο δεύτερος προκριματικός γύρος, αλλά και ο τρίτος και ενδεχομένως και τα πλέι οφ, είναι στο πώς θα το προσεγγίσει και θα το διαχειριστεί όλο αυτό η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι αυτή που πρέπει να δει και να το μετρήσει σωστά, αυτό που θα κληθεί να κάνει. Η ΑΕΚ είναι αυτή που αν είναι όπως πρέπει, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε αντίπαλο. Τη ζαριά που πρέπει να ρίξει η ΑΕΚ καταρχάς στις 25 του Ιούλη και μετά στις αρχές του Αυγούστου, θα πρέπει να την μετρήσει πολύ καλά. Και να την προετοιμάσει πολύ καλύτερα. Με απόλυτη συναίσθηση και πόσο σημαντικό είναι να φτάσει μέχρι τους ομίλους, αλλά και πόσο ζόρικος και κακοτράχαλος θα είναι ο δρόμος. 

ΘΑΝΟΣ ΜΠΟΥΖΑΣ – METROSPORT

Από σήμερα η ομάδα του ΠΑΟΚ αρχίζει να διακρίνει τις ποδοσφαιρικές προοπτικές και προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος. Σήμερα έχουμε την κλήρωση για τα προκριματικά του UEFA Champions League, όπου ο ΠΑΟΚ θα μάθει τον πρώτο του αντίπαλο για τη δεύτερη και τρίτη προκριματική φάση (από τις 19/6 ορίζεται και το ζευγάρι που θα προκύψει η εν λόγω ομάδα για τη 2η φάση).

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αντικρίσει με την κατάκτηση του πρωταθλήματος δύο χρυσοφόρες πηγές. Η πρώτη είναι αυτή που συνοψίζεται στα έσοδα, που ξεκινούν από τα 12 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη όμως έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Έχει να κάνει με τη μετατροπή του σωματείου του ΠΑΟΚ από έναν πρωταγωνιστή στον ελληνικό χώρο, σε μια δυναμική και αποτελεσματική παρουσία στον ευρωπαϊκό χώρο. Η συμμετοχή του συλλόγου στο γκρουπ των ισχυρών, αν συνδυαστεί με την πρόκριση και την απόκτηση και παραμονή των απαραίτητων ποδοσφαιριστών, θα δώσει τη δυνατότητα στην ομάδα να αλλάξει επίπεδο. Με τα δύο πρωταθλήματα (ουσιαστικά τρία), τα κύπελλα, την περσινή ευρωπαϊκή πορεία, ο ΠΑΟΚ διαφοροποιεί το αγωνιστικό και σωματειακό του μέγεθος προς τα πάνω. Στην Ελλάδα το έχουν αποδεχτεί ακόμα και οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του. Είναι ευκαιρία από ελληνική δύναμη ο ΠΑΟΚ να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή σημαντική παρουσία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY

Πρώτα η καταμέτρηση. Δέκα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και δύο ευρωπαϊκά. Τέτοιο απολογισμό δεν έχει να επιδείξει κανένας πρόεδρος, κανένας παράγοντας στην Ελλάδα. Αποτελούν σφραγίδα κυριαρχίας του ολυμπιακού στην Ελλάδα και καταξίωσης στην Ευρώπη. Η καταξίωση προκύπτει από τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους που κατακτήθηκαν φέτος και εκτόξευσαν το brand “Ολυμπιακός”. Τα στοιχεία αυτά δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Αφήνω κατά μέρος το ευρωπαϊκών προδιαγραφών προπονητικό κέντρο στο Ρέντη και την υποδειγματική ανάπτυξη των Ακαδημιών. Την ανάδειξη στελεχών που τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευρωπαϊκά κλαμπ. Τη διασύνδεση και συνεργασία με τους κορυφαίους ατζέντηδες, τις προσοδοφόρες πωλήσεις. 

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον απολογισμό της παρουσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ηγεσία του Ολυμπιακού. Αναφέρομαι στην ΠΑΕ διότι η προσφορά του στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό είναι ανυπολόγιστη. Κι εδώ έχουμε σάρωμα τίτλων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Τίποτα από όλα αυτά δεν επιτεύχθηκε ανέφελα. Έτσι κι αλλιώς η ενασχόληση με τον Ολυμπιακό μπορεί να σου λύνει τα χέρια σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δημιουργεί αντιδράσεις και μέτωπα που φτάνουν μέχρι του σημείου να επιχειρούν την ηθική εξόντωση του προέδρου του Ολυμπιακού. Ό,τι έγινε ειδικά τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε την ΠΑΕ. Περνώντας μέσα από συμπληγάδες πέτρες και ξοδεύοντας πέτυχε να ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό το brand name του συλλόγου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ 

Η έως τώρα εικόνα που έχουμε από το Euro 2024, στο οποίο ξεκινάει σήμερα η δεύτερη αγωνιστική, δείχνει πως πολλά από τα φαβορί μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η Αγγλία ζορίστηκε αφόρητα από τη Σερβία, το ίδιο και η Γαλλία από την Αυστρία: ένα αυτογκόλ χρειάστηκε η ομάδα του Εμπαπέ για να τη βγάλει… καθαρή. Το Βέλγιο έχασε από τη Σλοβακία, ίσως στη μεγαλύτερη έκπληξη της πρώτης αγωνιστικής, ενώ έκπληξη ήταν και το εκκωφαντικό 3-0 της Ρουμανία απέναντι στην Ουκρανία. Γενικά οι… μικροί δείχνουν πώς κλείνουν την ψαλίδα. Και το σημαντικότερο; Δεν βγάζουν φόβο στο παιχνίδι τους. Ακόμα και η Αλβανία απέναντι στην Ιταλία μπήκε στο γήπεδο με περίσσια αυτοπεποίθηση και με τρομερή ψυχολογία. Με ποδοσφαιρικό θράσος. Γι’ αυτό και έμεινε ζωντανή στο ματς μέχρι το τέλος και χρειάστηκε στο φινάλε μια επέμβαση του Ντοναρούμα για να μείνει στο 2-1. 

Είναι δύσκολο να πεις αν μπορεί να βρεθεί μία Ελλάδα ή μία Δανία που θα κάνει τον κόσμο να παραμιλά και θα φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Είναι όμως ένα… αλατοπίπερο να βλέπουμε τους μικρούς να σηκώνουν ανάστημα. Ιδιαίτερα σε ένα EURO που δεν… τρελαίνει τα πλήθη όσον αφορά στην ποιότητα του ποδοσφαίρου που έχουμε δει έως τώρα. Με την ελπίδα αυτή η ποιότητα να βελτιωθεί και αν δούμε καλύτερα παιχνίδια, θα περιμένουμε και τις εκπλήξεις. Που πάντα δίνουν το κάτι παραπάνω στο ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (19/6): «Ευκαιρία του ΠΑΟΚ να αλλάξει επίπεδο - Δύσκολη η εκκίνηση του Παναθηναϊκού»