MENU

O Iσπανός τεχνικός βρίσκεται στην πατρίδα του για διακοπές και απολαμβάνει όχι μόνο ξεκούραση, αλλά και την αναγνώριση από τους συντοπίτες του, μετά την κατάκτηση και του Europa Conference League. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Μεντιλίμπαρ:

Για το πώς νιώθει ένας προπονητής που κατακτά δύο ευρωπαϊκούς τίτλους μετά τα 60 του: «Νιώθω το ίδιο, δεν το σκέφτομαι έτσι. Είναι αλήθεια ότι το λέει ο κόσμος και τότε μόνο λέω στον εαυτό μου ότι πέτυχα κάτι δύσκολο, κάτι που λίγοι προπονητές έχουν καταφέρει». 

Για την υποδοχή του κόσμου στο χωριό του: «Είναι αλήθεια ότι μετά την κατάκτηση του Europa με τη Σεβίλλη και τώρα του Europa Conference με τον Ολυμπιακού ο κόσμος με βλέπει διαφορετικά, μου ζητούν φωτογραφίες και αυτόγραφα. Αλλά θα προτιμούσα να με αντιμετωπίζουν όπως πριν. Μου είπαν ότι θέλουν να μου κάνουν και κάποια τιμητική εκδήλωση τον Ιούλιο». 

Για το λόγο για τον οποίο διάλεξε την Ελλάδα, ως πρώτη εμπειρία του στο εξωτερικό: «Όταν ήμασταν στη Σεβίλλη δεν μπορούσαμε να κάνουμε προπόνηση. Είχαμε προτάσεις, αλλά τις απορρίψαμε. Όταν ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό, εκτός της κατάστασης στην οποία βρισκόταν έχοντας αλλάξει τρεις προπονητές, σκεφτήκαμε ότι θα υπήρχε καλό υλικό για να πετύχουμε. Είχαμε τον στόχο της Ευρώπης, αλλά και την πρόκληση να κατακτήσουμε ένα πρωτάθλημα στο εξωτερικό, κάτι που δεν πετύχαμε». 

Αν είχε πρόβλημα προσαρμογής στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό: «Όχι, καθόλου. Είναι μια κουλτούρα πολύ κοντά στην ισπανική, επίσης έχουμε αρκετούς στην ομάδα που μιλούν ισπανικά. Τον πρώτο μήνα μείναμε σε ξενοδοχείο και κατόπιν σε διαμέρισμα. Μένουμε πολύ κοντά τα μέλη του τεχνικού επιτελείου και αυτό βοηθάει. Περνάμε πολλές ώρες στον σύλλογο». 

Για το τι του είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν υπέγραψε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολλή σχέση μαζί του, δεν βλεπόμαστε πολύ, είναι και το θέμα της γλώσσας. Όταν υπογράψαμε, μας μετέφερε την εμπιστοσύνη του, μας είπε για τις απαιτήσεις που υπάρχουν, ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Μας άφησε ελευθερία να κάνουμε τη δουλειά μας. Τον μήνα που φτάσαμε, μετά την ήττα με 4-1 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ήθελε να μας ανανεώσει. Του είπα να περιμένει, ότι ήταν νωρίς. Επέμενε και τελικά υπογράψαμε λίγο αργότερα». 

Για το αν ήταν έκπληξη η κατάκτηση του Europa Conference League: «Νομίζω ότι το σημείο-κλειδί ήταν ο αποκλεισμός της Μακάμπι. Χάσαμε 4-1 εντός έδρας και μετά νικήσαμε με 6-1. Τότε σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι σημαντικό. Επιβεβαιώθηκε στον πρώτο ημιτελικό με την Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι, όπου όλος ο κόσμος πίστευε λογικά ότι ήταν το φαβορί». 

Για τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί: «Είναι ένα κάπως αποτραβηγμένο, ντροπαλό, πολύ ήσυχο αγόρι. Μας ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Φαινόταν σαν να μας έλεγχε συνεχώς. Αλλά μόλις καταφέρουμε να συνδεθούμε μαζί του, είναι εξαιρετικά ευγνώμων και πολύ εμπλεκόμενος σε αυτό που του ζητάς. Από τότε που φτάσαμε εμείς, έχει σκοράρει 11 γκολ στην Ευρώπη και εννέα στο πρωτάθλημα και έχουμε παίξει 23 παιχνίδια, 14 στο πρωτάθλημα και εννέα στο Conference League. Όταν κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει άλλα πράγματα για να ανεβάσει την απόδοσή του, η αποτελεσματικότητά του εκτοξεύτηκε και έδωσε ζωή στην ομάδα». 

Για το αν ο στόχος της νέας σεζόν είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος; «Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης της Ελλάδας και στόχος είναι το πρωτάθλημα. Είναι εύκολο να το λες. Πρέπει να φτιάξουμε ένα καλό ρόστερ, να μείνουν οι παίκτες που ήταν σημαντικοί για εμάς και μετά να δουλέψουμε για να υπάρχει η ομαλότητα που χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο».  

Για το αν θα πάρει παίκτες από την Ισπανία στον Ολυμπιακό: «Μπορεί να γίνει. Με το EURO οι κινήσεις στο μεταγραφικό πεδίο θα είναι πιο αργές και αυτό είναι το χειρότερο για τους προπονητές. ΑΕμείς αρχίζουμε στις 10 Ιουλίου και η διοργάνωση δεν θα έχει τελειώσει. Θα πρέπει να περιμένουμε για τις μεταγραφές. Περιμένω ότι πριν από τις 15 Ιουλίου θα έχουμε κλείσει το 80-90% του ρόστερ». 
 

Μεντιλίμπαρ: «Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης της Ελλάδας, τι μου είπε ο Μαρινάκης όταν υπέγραψα»