MENU
EURO 2024 Χορηγός
Advertisement

Θα μπορούσε να κάνει μία από αυτές τις επιδέξιες ντρίμπλες του. Σιγά, το δύσκολο. Θα μπορούσε να μην πάρει θέση, τόσοι και τόσοι που δεν θέλησαν να λερωθούν το έχουν κάνει στο παρελθόν: «Ουδέν σχόλιο. Επόμενη ερώτηση». Θα μπορούσε κιόλας να κουνήσει επιδεκτικά το δάχτυλο και να πει με υφάκι: «εμείς εδώ ήρθαμε για να παίξουμε μπάλα. Τι είναι αυτά που ρωτάτε»;

Νομίζεις ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο; 

Νομίζεις ότι μία μπάλα που κυλάει στο χορτάρι από 22 μαντράχαλους με κοντά παντελονάκια είναι πιο σημαντικό από την αληθινή ζωή; 

Νομίζεις ότι ένα γκολ, μία νίκη, ένα τρόπαιο αφορούν περισσότερο την ζωή σου από αυτά που συμβαίνουν γύρω σου; 

Ο Κιλιάν Μπαπέ, πάντως, δεν το πιστεύει αυτό: «Το ματς με την Αυστρία είναι πολύ σημαντικό, αλλά όχι πιο σημαντικό από την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας. Στην ζωή σου πρέπει να βάζεις προτεραιότητες. Πρώτα από όλα είμαστε πολίτες. Το να σκεφτόμαστε τι συμβαίνει στην Γαλλία δεν μας εμποδίζει από το να παίξουμε καλά».

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του αρχηγού των τρικολόρ περιστράφηκε γύρω από το πολιτικό σκηνικό στην χώρα, τις επερχόμενες εκλογές, την άνοδο της ακροδεξιάς.

Μπορεί να είναι όλοι τους ζάπλουτοι, οι περισσότεροι μένουν εκτός Γαλλίας, μα παραμένουν πολίτες με φόβους, ανησυχίες, προβληματισμό για την χώρα τους. Έχουν πίσω γονείς, συγγενείς, φίλους: «Οι παίκτες συζητάμε καθημερινά την πολιτική κατάσταση στην χώρα», αποκάλυψε ο Μπαπέ, ο οποίος θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μην παραμείνει σιωπηλός στο ρεύμα του «shut up and play», του ρητού που θέλει τους αθλητές να είναι αμέτοχοι, αποστασιοποιημένοι από τα ενεργά ζητήματα της δημόσιας σφαίρας.

Οι περισσότεροι Γάλλοι σταρ στο παρελθόν επέλεξαν την αφωνία. Το έπαιξαν ή ήταν απολιτίκ. Όσο ήταν στα φόρτε τους ο Μισέλ Πλατινί, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Τιερί Ανρί επέλεξαν να μην εκφέρουν δημόσιο πολιτικό λόγο.

Ο Μπαπέ όμως, ένα παιδί από την σκληρή συνοικία του Μποντί, έχει διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές παραστάσεις, νιώθει πως έχει έναν διαφορετικό ρόλο, ένα φορτίο στους ώμους του, κι επέλεξε να το κάνει, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο: «Ο Κιλιάν Μπαπέ είναι εναντίον των άκρων, ενάντια σε οτιδήποτε μπορεί να διχάσει. Ξέρετε πολύ καλά ότι στα περίχωρα, στις συνοικίες, πολύς κόσμος πιστεύει ότι η φωνή του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα.

Κι εγώ έτσι ήμουν στην ηλικία τους. Δεν θέλω να εκπροσωπώ μία χώρα που δεν μοιράζεται τις αξίες της ανεκτικότητας, της διαφορετικότητας, του σεβασμού. Κι ελπίζω να μπορώ και στις 7 Ιουλίου να εξακολουθώ να είμαι περήφανος που φοράω αυτή τη φανέλα. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα άκρα, διότι πρόκειται για διχαστικές ιδεολογίες. Εγώ πρεσβεύω ιδέες που φέρνουν τους ανθρώπους μαζί».

Μπορείς να συμφωνείς ή να διαφωνείς με τις ιδέες του. Δεν μπορείς όμως να παραδεχθείς την ηγετική του φυσιογνωμία. Ο Μπαπέ είναι κάποιος που παίρνει την ευθύνη. Όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αυτό ίσως είναι το ευκολότερο.

Παίρνει την ευθύνη να προστατέψει πάνω από όλα τους γύρω του, τους συμπαίκτες του, κάποιους που ίσως νιώθουν άβολα σε ένα τέτοιο σκηνικό: «Σκεφτήκαμε να κάνουμε μία κοινή δράση, μία δήλωση, για να προστατεύσουμε την ομάδα και ιδίως τους πιο νεαρούς παίκτες. Μπορεί να είναι δύσκολο για εκείνους. Μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε τέτοιες ερωτήσεις. Ναείναι διστακτικοί για τα λόγια που πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Μπορεί να δώσουν την εικόνα ότι δε τους ενδιαφέρει, κάτι που δεν ισχύει. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε όλα τα μέλη του γκρουπ».

Το Euro είναι το μεγάλο απωθημένο του Γάλλου σταρ. Είναι ο μόνος τίτλος που λείπει από την συλλογή του. Ενώ έχει σκοράρει 12 γκολ σε Μουντιάλ, δεν έχει σκοράρει ούτε μισό σε Euro, κάτι στατιστικά παράδοξο. Μόνο που αυτή την στιγμή το μυαλό του τρέχει αλλού: «Ζούμε μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της χώρας, μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Οι νεότερες γενιές μπορούν να κάνουν την διαφορά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εξτρεμιστικές δυνάμεις είναι οι πύλες του κακού».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μάρκους Τιράμ, ο γιος του εμβληματικού Λιλιάν με την πλούσια ακτιβιστική δράση «φωτογράφισε» το Εθνικό Μέτωπο ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την γαλλική κοινωνία και κάλεσε τον κόσμο να πάει στην κάλπη να ψηφίσει.

Το περιβόητο σλόγκαν «Black, Blanc Beur» (μαύροι, λευκοί, βορειο-αφρικανοί μετανάστες), το οποίο ήταν η συγκολλητική ουσία που ένωσε γενιές «τρικολόρ’ σε όλα τα αθλήματα, αυτή τη στιγμή είναι πιο χαλαρό από ποτέ.

Ένα σκηνικό που έκανε τον ώριμο, μεστό, νουνεχή Ντιντιέ Ντεσάν να νιώσει πιο άβολα από ποτέ: «Εδώ είμαι προπονητής. Ο πολίτης ίσως θα εκφραστεί δημόσια για το θέμα, μετά το Euro. Οι παίκτες, τους ακούω, συζητούν καθημερινά για την πολιτική κατάσταση στην χώρα. Θα ήταν άκομψο να τους πω κάτι. Είναι παίκτες, άντρες και Γάλλοι πολίτες, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».

Ο Κιλιάν Μπαπέ είναι ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής, μα κυρίως μία ηγετική φυσιογνωμία. Έχει έντονη κοινωνική δράση, είναι λαμπερός, ξέρει να μιλάει και θέλει πάντα να έχει λόγο για οτιδήποτε τον αφορά.

Ήθελε να έχει λόγο για τον εκάστοτε προπονητή της Παρί, τις μεταγραφές, το στιλ παιχνιδιού, το περιβραχιόνιο, ήθελε να έχει τον έλεγχο του επόμενου εργοδότη του -όλα αυτά είναι θέματα που βγήκαν από τα γαλλικά ΜΜΕ, που δεν αισθάνθηκαν ποτέ την ανάγκη να τον προστατεύσουν σαν ιερό τοτέμ. 

Δεν στρογγύλεψε ποτέ καταστάσεις, δεν προσπάθησε να κρύψει την παρεμβατικότητά του, έχει γωνίες, έχει κόκκινες γραμμές, επιλέγει πάντα να βγαίνει μπροστά, πολλές εις βάρος της δημόσιας εικόνας του.

Σε έναν κόσμο γεμάτο ευθυνόφοβα κλισέ από αθλητές που τρέμουν μην χάσουν κάποιο Follower στο Instagram, ο Κιλιάν Μπαπέ ήρθε να υπενθυμίσει την Αριστοτελική θεωρία, πως ο άνθρωπος -πάνω από όλα- είναι ένα φύσει πολιτικό ον. 

Κι αν ξεχάσει να φέρεται ως τέτοιο, αν ξεχάσει τον ρόλο του, αν σταματήσει να σκέφτεται, τότε κανένα τρόπαιο των τρικολόρ δεν θα μπορέσει να τον σώσει…

 

 

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα |

Άκου τι λέει ο Μπαπέ...