MENU

Μία επιλογή για να την κρίνεις σωστά, πρέπει πρώτα να δεις τα αποτελέσματα ή έστω τουλάχιστον ένα δείγμα. Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες από την είδηση πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναλαμβάνει το τιμόνι της Εθνικής και στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η επιλογή που έγινε είναι απόλυτα σωστή και το λέμε από τώρα.

Ο Ιβάν είναι ένας άνθρωπος που σέβονται ΟΛΟΙ στην Ελλάδα. Η επιλογή λέξεων δεν έγινε τυχαία, πρώτα από όλα, όλοι σέβονται τον «άνθρωπο Ιβάν» και στη συνέχεια τον «προπονητή Γιοβάνοβιτς». Από το πέρασμά του στον Παναθηναϊκό, ο 61χρονος κατάφερε όχι μόνο να τον αγαπούν οι φίλοι του Τριφυλλιού, αλλά να έχει και την καθολική αποδοχή από τους υπόλοιπους οπαδούς. 

Αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό στοιχείο που φέρνει ο Ιβάν στην εθνική. Η ενότητα. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που πάλι θα... κράξουν για τις επιλογές που θα κάνει, αλλά με τον Γιοβάνοβιτς εξαλείφεται τελείως η (όποια) τοξικότητα γύρω από την ομάδα. Με τον Ιβάν στο τιμόνι, η ομάδα θα έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να δουλέψει και να ανασυγκροτηθεί μετά την αποτυχία να πάει στο Euro και να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις. 

Το πλάνο του Ιβάν

Ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής που δεν ζητά περίπλοκα και δύσκολα πράγματα από τους ποδοσφαιριστές του. Θέλει το απλό. Άλλωστε, πολλές φορές το απλό μπορεί να θεωρηθεί παράλληλα και το πιο σύνθετο. Όπως είδαμε και από τα χρόνια του στον Παναθηναϊκό, του αρέσει η ομάδα του να έχει την κατοχή της μπάλας. Χωρίς την μπάλα δεν μπορείς να παίξεις το παιχνίδι σου και παρασύρεσαι στον ρυθμό του αντιπάλου. 

Παρόλο που ο Ιβάν ζητάει απλά πράγματα από τους παίκτες του, η ομάδα του αποκτά κατευθείαν τη δική του ταυτότητα. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και όχι ένα «χάος» μέσα στο γήπεδο. Καλοσχηματισμένα τρίγωνα σε κάθε γωνιά του γηπέδου. Όπου και αν κοιτάξεις πάντα θα υπάρχει κάποιος παίκτης. Το παιχνίδι του Γιοβάνοβιτς είναι πάντα οργανωμένο. Θέλει οι παίκτες του να έχουν ηρεμία και λογική, ώστε να μπορούν να κάνουν το... απλό που ζητά. Οριακά ποτέ οι ποδοσφαιριστές δεν παρασύρονται και όταν γίνεται αυτό, πάντα κάποιος θα καλύψει τον εκτεθειμένο χώρο.

Για να γίνουν αυτές οι αλληλοκαλύψεις πρέπει οι παίκτες να είναι 100% ομάδα και σε αυτό ο 61χρονος δεν θα έχει να κάνει μεγάλη δουλειά. Ήδη η Εθνική αποτελεί μία οικογένεια για τους παίκτες, υπάρχει τρομερό κλίμα στα αποδυτήρια και όλοι είναι έτοιμοι να παλέψουν και να ματώσουν ο ένας για τον άλλον. Ακόμη και έτσι, μόνο καλύτερα μπορεί να πάει αυτό, καθώς του αρέσει να έχει και ο ίδιος πιο προσωπικές σχέσεις με τους παίκτες του-με τα παιδιά του. Αυτό είναι και το πιο βασικό από όλα, αν η ομάδα δεν είναι οικογένεια δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά...

Τέλος οι «φωνές»

Από εκεί και πέρα, επειδή μιλάμε για μία εθνική, ξεκινάει και η κουβέντα για της κλήσεις. Όλα τα χρόνια ακούγαμε και θα συνεχίσουμε να ακούμε τα παράπονα όλων, κάθε φορά που ο εκάστοτε ομοσπονδιακός τεχνικός ανακοίνωνε την αποστολή για τα ματς που ερχόταν.

Με τον Γιοβάνοβιτς, όσα χρόνια ήταν στον Παναθηναϊκό, κανένας ποδοσφαιριστής δεν παραπονέθηκε για κακή και άδικη μεταχείριση. Ο Σέρβος τεχνικός πάντα έδινε την ευκαιρία σε όποιον την άξιζε, τη στιγμή που τη άξιζε και παράλληλα έβγαλε και νέους παίκτες. Ο Φώτης Ιωαννίδης με τον Γιώργο Βαγιαννίδη είναι αυτοί που βλέπουμε λόγω του Γιοβάνοβιτς και προφανώς χάρη στη δουλειά τους, ενώ από αυτόν βγήκε και ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος.

Έτσι, ο Ιβάν που ήδη ξέρει αναλυτικά το υλικό της Εθνικής, μπορεί ήδη να έχει αποφασίσει για τις πρώτες κλήσεις του. Το σίγουρο είναι πως νέοι παίκτες που δεν έπαιξαν αρκετά αλλά και ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην έχουν αγωνιστεί γενικά με την Εθνική σίγουρα θα πάρουν τις ευκαιρίες τους, αν τις αξίζουν. 

Τα αγαπημένα συστήματα

Όπως γράψαμε πριν, στον Γιοβάνοβιτς αρέσουν τα απλά πράγματα και έτσι πηγαίνει και στα πιο απλά και αποδοτικά συστήματα. Στα χρόνια του στον Παναθηναϊκό τον είδαμε να παίζει κυρίως με 4-2-3-1 και με 4-3-3 στη συνέχεια. Θέλει να έχει παίκτες μέσα στο γήπεδο που τους αρέσει να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ξέρουν τι να κάνουν με τη μπάλα στα πόδια. Για αυτόν τον λόγω του αρέσει να παίζει και με «10άρι», ο οποίος συνήθως οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας. 

Δύο από τα πιο σημαντικά όπλα της Εθνικής αυτή τη στιγμή είναι ο Κωνσταντέλιας με τον Ιωαννίδη, με τους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να λένε «όχι» σε προτάσεις περίπου 20 εκατομμυρίων η κάθε μία για να τους πουλήσουν. Όσον αφορά τον «Φωτάρα», ο Ιβάν τον ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα. Γνωρίζει ακριβώς και τι μπορεί να ζητήσει από αυτόν αλλα και τι θα πάρει. Στην περίπτωση του «Ντέλια» τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς δεν τον γνωρίζει τόσο καλά, αλλά σίγουρα θα βρει τον τρόπο. Έτσι θα κάνει και με τους υπόλοιπους παίκτες, καθώς σε κάθε θέση η Ελλάδα δείχνει να έχει 2-3 ποδοσφαιριστές που διεκδικούν τη φανέλα του βασικού, με τους παντες να έχουν κοινό στόχο το Μουντιάλ 2026. 

Με Ιβάν στο τιμόνι: Οι τρεις καθοριστικές αλλαγές της Εθνικής του Γιοβάνοβιτς