MENU
EURO 2024

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι "κλειστός" θεσμός. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καμία σχέση. Ισχυρή σύσταση, συνεπώς. Να δούμε το πρώτο δείγμα των 24 ομάδων, τον πρώτο αγώνα τους, και μετά να μιλήσουμε. Για την ακρίβεια, να αρχίσουμε να μιλάμε.
     
Πριν το πρώτο δείγμα, μετά το πρώτο δείγμα. Κάνει μεγάλη διαφορά, στη σκέψη. Τρία χρόνια πίσω, δίχως το πρώτο δείγμα Ιταλία-Τουρκία 3-0 στο Ολίμπικο, ήταν δύσκολο να έχει συνειδητοποιήσει κανείς ότι η Ιταλία εκ προοιμίου ευρισκόταν σε τρελό mood κατάκτησης του τροπαίου. Πιθανότατα το ένιωθαν μόνον...οι ίδιοι, μεταξύ τους, στο Κοβερτσάνο. Υστερα, ένα δεύτερο στη σειρά, κι αυτό ξερό, 3-0 με την Ελβετία, μας βεβαίωσε για το momentum. 'Η, αν θέλετε, ας θυμηθούμε πόσο διαφορετικά βλέπαμε όλοι την Ελλάδα, πριν την 12η Ιουνίου 2004 και μετά την 12η Ιουνίου 2004.
     
Οταν πια θα έχει ολοκληρωθεί η φάση των έξι ομίλων δε, δηλαδή τότε που στα χέρια θα έχουμε το πραγματικό ταμπλό και όχι αυτό που σήμερα ζωγραφίζουμε με τον νου στο χαρτί, ναι, εκεί...θα μιλήσουμε πολύ. Και αυτό πάλι, υπό αίρεσιν! Το 2016 ας πούμε, ακόμη και μετά τη φάση των ομίλων, στη Γαλλία δεν θυμάμαι άνθρωπο να έβλεπε στο τέλος τον θρίαμβο της Πορτογαλίας.
     
Στην παραδοσιακή "ανοικτή δημοκρατία" ενός EURO, πράγματι είναι πολύ σπάνιο να προϋπάρχει "μία ομάδα, μία κατηγορία" μόνη αυτή, όπως τώρα η Γαλλία. Μία ομάδα, τόσο φαβορί. Ο Ντεσάν προσέρχεται στο τραπέζι του παιγνίου, με τα καλύτερα χαρτιά "από χέρι". Βασικά, ΤΟ χαρτί. Περιττεύει, να το ονοματίσουμε. Ξεκάθαρα η Γαλλία διαθέτει την πλήρη γκάμα επιλογών παιγνιδιού, στο υψηλότερο επίπεδο.     
     
Ολα τα φαβορί φυσικά, υπόκεινται στον ίδιο κανόνα. Τέσσερα εμπόδια, το ένα μετά το άλλο, στα νοκ-άουτ. Σε ένα σκοντάφτεις, αμέσως φεύγεις. Ανελέητο. Η Γαλλία το έζησε, το 2021. Σκόνταψε, στο πρώτο κιόλας. Σε ματς (με την Ελβετία) που ως το 80' οι Γάλλοι ήταν μπροστά, τρία-ένα. Οι Ιταλοί (στο ίδιο 2021) επιβίωσαν σε μία παράταση, σε ένα ενενηντάλεπτο, σε πέναλτι, ξανά σε πέναλτι. Περίπου, όπως Πορτογαλία 2016. Το σερί των Πορτογάλων ήταν παράταση, πέναλτι, ενενηντάλεπτο, παράταση. Δεν γίνεται αλλιώς.
     
Τρέφω δυνατή πίστη, πρέπει να πω, στο γερμανικό comeback. Τα κομμάτια είναι στη θέση, ένα προς ένα. Μένει, να λειτουργήσουν. Μπορούν να παίξουν "ανάμεσα στις γραμμές" με όλα εκείνα τα ζιζάνια (Γκιουντογάν, Μουσιάλα, Βιρτς, Χάφερτς), μπορούν να παίξουν από το πλάι (Σανέ), έχουν το top δίδυμο σέντερ-μπακ (Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ), έχουν τον top ενορχηστρωτή (Κρόος).
     
Κι ο σέντερ-φορ, όχι μεν sexy, ο Φούλκρουγκ, στις δύο ευκαιρίες τη μία θα την κάνει γκολ. Ο Φούλκρουγκ ακούγεται σαν μία smart επιλογή πρώτου σκόρερ, πέρα από τους προφανείς. Τον Μ'Μπαπέ, που εκτιμώ πως στον όμιλο θα το πάει γενικώς "στη συντήρηση" κι έπειτα θα το πάρει επάνω του. Τον Κέιν, που θα του δοθεί όλος ο χρόνος συμμετοχής (έξι αγώνων, λέω) και επιπλέον θα εκτελεί τα πέναλτι που η Αγγλία έχει παίκτες για να τα κερδίζει εύκολα.
     
Οτι η Γερμανία θα βάλει αρκετά γκολ, θα τα βάλει. Μακάρι να ξέραμε, ώστε να είμαστε πιο σίγουροι για τους σκόρερ, πόσα λεπτά ποδοσφαίρου η Γερμανία θα παίξει με εννιάρι (Φούλκρουγκ) και πόσα με ψευτοεννιάρι (Χάφερτς). Μακάρι να ξέραμε με σιγουριά, τις ιδέες των προπονητών του Βελγίου και της Πορτογαλίας που επίσης θα βάλουν αρκετά γκολ. Θα τα βάλουν όμως, πολλοί; Θα βάλει πολλά, ένας; Και, ποιος ένας; Ο Λουκάκου, ή ο Οπέντα; Ο Γκονσάλο Ράμος, ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο;
     
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πρώτος, σε μία λίστα τουλάχιστον δέκα joker. Μίλερ, Σατσίρι, Μόντριτς, ο Κούρτιτς κι ο Ιλιτσιτς, Ερικσεν, Τάντιτς, Αρνάουτοβιτς, Κούτσκα, Γιαρμολένκο. Μένει να φανεί, τι διαχείριση έχουν αποφασίσει να επιφυλάξουν, ο κάθε προπονητής στον joker του. Ολοι (θέλουν να) έχουν ένα joker, όπως είχαμε εμείς τον Τσιάρτα το 2004. Ο joker, ανάλογα με τη διαχείριση, μπορεί να εξελιχθεί από (προσ)ευχή έως καταστροφή.
     
Από τον Πέπε της Πορτογαλίας ως τον Λαμίν Γιαμάλ της Ισπανίας, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι η μέθοδος (με ό,τι ο όρος "μέθοδος" μπορεί να περιλαμβάνει) στο ποδόσφαιρο επιτρέπει στις μέρες μας, ταυτόχρονα, και τη μακροημέρευση ποδοσφαιριστών σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού και την ανάθεση ουσιαστικών ευθυνών στους τίνεϊτζερ. Αν πάρουμε την τάξη του 2003, εμείς έχουμε Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη...που δεν έχουν παίξει, καν, στην Εθνική. Απλώς, έχουν γράψει μερικές συμμετοχές.
     
Αλλο, έχω γράψει ολίγες συμμετοχές. Αλλο, έχω παίξει. Ο Μουσιάλα και ο Βιρτς που αναφέραμε, έχουν παίξει. Ο Μπέλινγκαμ, ας το αφήσουμε. Στο Euro 2024 θα επωμιστούν σοβαρά βάρη, ο Φερμίν στην Ισπανία, ο Σέσκο στη Σλοβενία, ο Χόιλουντ στη Δανία, ο Σίμονς στην Ολλανδία, ο Μπακαγιόκο στο Βέλγιο, ο Μπατούρινα στην Κροατία, ο Κέρκεζ στην Ουγγαρία, ο Μίταϊ (που έχει γεννηθεί εδώ) στην Αλβανία, ο Αντόνιο Σίλβα στην Πορτογαλία. 
     
Ολοι αυτοί, είναι 2003. Ανεβαίνοντας λίγο...ή κατεβαίνοντας περισσότερο, ο Πάλμερ στην Αγγλία είναι 2002 και ο Μέινου 2005. Ο Ζαίρ-Εμερί της Γαλλίας, 2006. Ο Ζοάο Νέβες της Πορτογαλίας, 2004. Ο Βερμέιρεν του Βελγίου, 2005. Οι Τούρκοι, ο Αρντά της Ρεάλ και ο Κενάν της Γιουβέντους, είναι 2005. Δεν συμπληρώνουν τον αριθμό, στην εθνική λίστα. Είναι στη λίστα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.          
     
Ομάδα outsider, η υψηλή εκτίμησή μου πηγαίνει στην Αυστρία. Ηταν καλή, κιόλας το 2021. Το σύστημα των συγκοινωνούντων δοχείων, Ζάλτσμπουργκ/Λειψία, ευεργετεί. Είναι πιο καλή, το 2024 με τον Ράνγκνικ στον πάγκο. Εφέτος ζήσαμε, μη ξεχνάμε, την τριλογία των εξήντα-άνω στα Κύπελλα Ευρώπης. Γκασπερίνι, Μεντιλίμπαρ, Αντσελότι. Ο Ράνγκνικ είναι ο πιο ηλικιωμένος προπονητής του EURO 2024. Με φρενάρει μονάχα ότι ο δρόμος της Αυστρίας, από την πρώτη στιγμή, είναι στρωμένος Συμπληγάδες.
     
Για την ανίχνευση των outsider, υπάρχει και η καραγκούνεια θεωρία. Το 2021 ο Γιώργος, ένα μήνα πριν το τουρνουά, μου είχε δείξει τη Δανία. Δεν έδωσα, ομολογώ, σημασία. Στο τουρνουά η Δανία έφτασε ημιτελικό, και τον έχασε από την Αγγλία...σε ακραία, πιο ακραία δεν γίνεται, οριακές περιστάσεις. Ενα μήνα μετά το τουρνουά, τον ρώτησα "πού την είχες μυριστεί;" Μου είπε "αν κοίταζες πιο προσεκτικά σε ποιες ομάδες παίζουν οι διεθνείς της Δανίας, θα την είχες μυριστεί κι εσύ".        
     
Μάθημα, ελήφθη! Στο 2024, κοιτάζω πιο προσεκτικά σε ποιες ομάδες παίζουν οι διεθνείς της Τουρκίας, όχι μόνον οι μικροί που σημειώσαμε, ο Αρντά της Ρεάλ και ο Κενάν της Γιούβε. Βλέπω ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαιο στη Ρόμα, στη Μπενφίκα, στην Ιντερ, στη Λιλ, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οπως και με την Αυστρία, ένα με φρενάρει. Η πιθανότητα, μάνι-μάνι στους "16" να πέσουν οι Τούρκοι επάνω στη Γαλλία.
     
Πριν το πρώτο δείγμα, λοιπόν, να πω τι έχω ζωγραφίσει στο χαρτί. Οι προημιτελικοί μου, είναι: Γερμανία-Ιταλία (epic!), Πορτογαλία-Ολλανδία (με πολύ, άλλη μία φορά, ξύλο!), Γαλλία-Βέλγιο (...και τι δεν θα 'δινα να ήξερα το σκεπτικό προπονητή που δεν θέλει στην εστία της ομάδας τον Κουρτουά!), Αγγλία-Ισπανία. Οι ημιτελικοί μου: Γαλλία-Αγγλία, Γερμανία-Πορτογαλία. Ο τελικός μου: Γαλλία-Γερμανία. Και ο mvp μου, η αδυναμία μου. Γκριεζμάν.  

 

Τριπλή Προσφορά Χωρίς Κατάθεση Στο Pamestoixima.gr

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Ζεις την αγωνία και τον παλμό του EURO 2024 μέσα από το ανανεωμένο pamestoixima.gr, εκεί όπου σε περιμένουν μοναδικές προσφορές* και δώρα για να απολαύσεις κάθε έναν αγώνα της διοργάνωσης. Μπαίνεις στο pamestoixima.gr, διαλέγεις τις αγαπημένες σου ομάδες και αγορές για στοίχημα στο EURO και απολαμβάνεις κάθε αγώνα!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Τα προγνωστικά μου για το EURO