MENU

Ξημέρωσε η Μεγάλη Τετάρτη του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πειραιά έχει ραντεβού με την ευρωπαϊκή ιστορία απόψε το βράδυ (29/5) στην «OPAP Arena» και στον τελικό του Europa Conference League κόντρα στην Φιορεντίνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται ενώπιων της μεγαλύτερης – αγωνιστικής -  πρόκλησης από την ημέρα της ίδρυσή τους και «φλερτάρουν» (face to face) με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ο Ιταλός scout, Αλεσάντρο Σόλι (φωτ.) και πολύ καλός γνώστης της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, βάζει στο…μικροσκόπιο – για λογαριασμό του  SDNA  – τον μεγάλο τελικό του Ολυμπιακού απέναντι στους «Βιόλα».

«Θα είναι ένας δύσκολος τελικός. Από εκπληκτικό μονοπάτι έρχεται ο Ολυμπιακός, αποκλείοντας την Άστον Βίλα με ένα πολύ πειστικό τρόπο.

Μάλλον το να παίζεις στην Αθήνα είναι πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και δύσκολο.

Πρώτον επειδή υπάρχει μεγάλη πίεση για τη νίκη από τον κόσμο της ομάδας και τα media και δεύτερον, διότι είναι πιθανόν πολλοί Έλληνες φίλαθλοι που θα βρίσκονται στις εξέδρες και δεν θα είναι οπαδοί του Ολυμπιακού να υποστηρίζουν τη Φιορεντίνα.

Ο Ολυμπιακός έκανε μια σεζόν κατώτερη των προσδοκιών στη Superleague, αλλά παρουσιάζει μια καλή ομάδα, ισχυρή στην κατοχή, με καλές μονάδες και με εξαιρετικούς σκόρερ, που αρπάζουν κάθε ευκαιρία.

Τρανή απόδειξη για όλα αυτά είναι η μεγάλη πορεία στο Conference League….» τόνισε αρχικά ο Ιταλός scout.

«Εκφράζει τη φιλοσοφία του προπονητή»

«Το στυλ παιχνιδιού της Φιορεντίνα εκφράζει τη φιλοσοφία του προπονητή της, Βιντσέντζο Ιταλιάνο. Ποδόσφαιρο με γνώμονα την κατοχή και μια σχολαστική προσέγγιση στο να χτίζει επιθέσεις από την πλάτη.

Η ομάδα επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στους ρόλους των παικτών, επιτρέποντας απρόσκοπτες μεταβάσεις μεταξύ αμυντικής σταθερότητας και επιθετικής δημιουργικότητας.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό το τακτικό στήσιμο παίζει ο Βραζιλιάνος μέσος Αρτούρ. Πρόκειται για τον… μαέστρο της μεσαίας γραμμής, ο οποίος ενεργεί ως ο κρίκος στην ενορχήστρωση του παιχνιδιού κατοχής της Φιορεντίνα.

Η ικανότητα του Αρτούρ να πέφτει βαθιά για να δέχεται τη μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς, σε συνδυασμό με τις ακριβείς πάσες του, διευκολύνει την ικανότητα της ομάδας να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού και να ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες με επιθετικές μπάλες.

Κατά τη φάση της κατοχής, η Φιορεντίνα επιδεικνύει μια προληπτική προσέγγιση, με τους μπακ να πιέζουν προς τα εμπρός για να παρέχουν πλάτος και τους εξτρέμ να παρασύρονται μέσα για να δημιουργήσουν υπερφόρτωση στις κεντρικές περιοχές.

Αυτή η στρατηγική κίνηση όχι μόνο επεκτείνει την αντίπαλη άμυνα, αλλά δημιουργεί επίσης χώρο για αλληλοκαλυπτόμενα τρεξίματα και περίπλοκους συνδυασμούς πασών στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Αμυντικά, η Φιορεντίνα εφαρμόζει ένα έντονο πιεστικό σχήμα για να κερδίσουν γρήγορα την κατοχή και να διαταράξουν τον ρυθμό του αντιπάλου».

 

«Η κυριαρχία του Μιλάνκοβιτς στον αέρα»

Στα δυνατά σημεία της Φιορεντίνα συγκαταλέγεται η κυριαρχία του Μιλένκοβιτς στον αέρα, παρέχοντας τρομερή παρουσία τόσο σε αμυντικά, όσο και σε επιθετικά στησίματα.

 Επιπλέον, η ευελιξία των χαφ επιτρέπει απρόσκοπτες μεταβάσεις μεταξύ αμυντικής σταθερότητας και επιθετικής ικανότητας, παρέχοντας ένα δυναμικό πλεονέκτημα στο παιχνίδι τους.

Η Φιορεντίνα έχει παίκτες με μεγάλο ταλέντο, όπως ο Μποναβεντούρα και ο Γκονζάλες».

.

«Ευάλωτη σε γρήγορες αντεπιθέσεις»

Για τους αδύναμους…κρίκους των «Βιόλα» ο Αλεσάντρο Σόλι τόνισε:

«Η επιθετική πιεστική προσέγγιση της ομάδας κατά τη διάρκεια των αμυντικών μεταπτώσεων μπορεί μερικές φορές να την αφήσει ευάλωτη σε γρήγορες αντεπιθέσεις, εκθέτοντας χώρους πίσω από την αμυντική γραμμή.

Επιπλέον, η Φιορεντίνα δυσκολεύεται περιστασιακά να διεισδύσει στις αμυντικές γραμμές της αντίπαλης ομάδας κατά την τελική φάση των επιθετικών της κινήσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και αποτελεσματικό τελείωμα μπροστά από το τέρμα».

 

Αλεσάντρο Σόλι (Ιταλός scout) στο SDNA: «Ο Αρτούρ είναι ο…μαέστρος της Φιορεντίνα – Θα είναι δύσκολος τελικός»