MENU

Είναι αναμενόμενο, πως το φινάλε μιας πλήρως ανεπιτυχούς σεζόν για την ΑΕΚ, ανακατεύει την τράπουλα. Μπορώ να μεταφέρω με βεβαιότητα, πως υπάρχει σίγουρα μια διαφορετική εκτίμηση για συγκεκριμένα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, αλλά δεν έφτασαν στα προσδοκώμενα επίπεδα, στη σεζόν που τελείωσε. Αναμφίβολα επίσης, η ΑΕΚ δεν βρίσκεται σε φάση γενικής αναδόμησης, όπως συνέβαινε στα χρόνια της «καμένης γης», αλλά είναι επίσης δεδομένο, πως θα υπάρξουν γενναίες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ.

Συνολικά, σε βάθος χρόνου εκτιμώ πως ως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου η ΑΕΚ θα φτάσει σίγουρα διψήφιο αριθμών προσθηκών, ενώ το σύνολο των παικτών που θα έρθουν και θα φύγουν θα υπερβεί τους 20. Μεγάλο νούμερο, ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει για ανανέωση και διαφορετική προσέγγιση και νοοτροπία. Στην Ενωση θέλουν να επαναφέρουν τη «γυαλάδα» στα μάτια και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με παίκτες νέους και φιλόδοξους.

Οι πιθανότητες για τον Αραούχο

Ιδιαίτερη και άκρως ξεχωριστή περίπτωση για την ΑΕΚ αποτελεί ο Σέρχιο Αραούχο. Δεν θα πάω μόνο στο δέσιμο που έχει με την ομάδα, πως μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρεί πως ενσαρκώνει αυτήν την εποχή καλύτερα από κάθε άλλον τον ψυχισμό του Ενωσίτη. Κατά την εκτίμηση μου είναι εξήγηση για την εικόνα της ΑΕΚ, η απουσία του Αργεντινού και της ορμητικότητας του, σε μεγάλο διάστημα της σεζόν. Γιατί σε αυτή την θέση ήταν το θέμα για την ΑΕΚ, αφ’ επειδή ήταν πολύ σημαντική στην τακτική του Αλμέιδα, ειδικά όταν ο Τσούμπερ δεν ήταν πια σε φόρμα.

Το θέμα είναι μένει ή όχι; Η πρόταση της ΑΕΚ παραμένει στο τραπέζι και δεν έχει αποσυρθεί. Ο Αραούχο μετά το ματς με τη Λαμία μίλησε ως ενεργό μέλος της ομάδας ενόψει και της νέας σεζόν. Ηταν αναμφίβολα δείγμα υπευθυνότητας σε μια λεπτή ισορροπία, αν και δεν αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα για τις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά την παρουσία του στην ΑΕΚ. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται οσονούπω να ξεκαθαρίσει και η εκτίμηση μου είναι πως οι περισσότερες πιθανότητες είναι προς το «αντίο».

Τι ψάχνει η ΑΕΚ

Αν τελικώς αποχωρήσει ο Αραούχο, τότε είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ θα πρέπει να ενισχυθεί στη θέση του δεύτερου επιθετικού. Όπως επίσης, ως δεδομένες πρέπει να θεωρούμε τις κινήσεις για τερματοφύλακα (μην σας πω και δύο), δεξί μπακ, αριστερό μπακ, στόπερ, αριστερό χαφ. Αρκετά πιθανό θεωρώ να προκύψει ζήτημα για αμυντικό χαφ, δεν θα απέκλεια κάτι για την επίθεση. Αλλωστε, τα πάντα είναι σε συνάρτηση και με τις πωλήσεις.

Βλέπετε, από αυτό το καλοκαίρι στην ΑΕΚ θα πρέπει να αρχίσουν να ζουν και με αυτήν τη συνθήκη. Είναι μια ομάδα που με γεωμετρική πρόοδο αύξανε κάθε χρόνο το μπάτζετ της. Θυμάμαι καλά, πως με την απόκτηση του Ολιβέιρα η ΑΕΚ είχε τον πρώτο παίκτη με συμβόλαιο άνω του εκατομμυρίου. Το περασμένο καλοκαίρι, έφτασε να έχει σχεδόν μια 11άδα που θα είχε απολαβές κοντά ή πάνω από το εκατομμύριο. Και ισχύει πολλές φορές και στο ποδόσφαιρο, πως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.

Οι αναγκαίες πωλήσεις και ο Λιβάι Γκαρσία

Η ΑΕΚ μόνο μέσα στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ξόδεψε για αγορές ποδοσφαιριστών πάνω από 13 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακό νούμερο, ενδεικτικό της πίστης που υπήρχε πως είχαν τεθεί βάσεις για μεγάλα πράγματα, τα οποία δεν βγήκαν στην πορεία. Αλλά σύμφωνα και με τις επιταγές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και για να μη συμβαίνουν ταρζανιές που συναντάμε σε άλλους συλλόγους, μια ομάδα πρέπει να έχει αγορές, αλλά και πωλήσεις. Ειδικά όταν είχε ευρωπαϊκά έσοδα, μόνο την περασμένη σεζόν.

Ποιοι μπορούν να φέρουν σημαντικά ποσά στα ταμεία της ΑΕΚ; Πρώτος απ’ όλους ο Λιβάι Γκαρσία, παρά τη φθορά που υπέστη τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Αλλωστε πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος, πως πρόκειται για παίκτη που σε μια σεζόν που δεν εκτινάχθηκε, είχε πάρα ταύτα 14 γκολ (και τέσσερις ασίστ) σε 27 παιχνίδια. Δηλαδή ένα γκολ ανά 116’. Αναλογιστείτε δηλαδή, πως πέρυσι που όλοι είχαν τεράστιες προσδοκίες, είχε 18 γκολ (και επτά ασίστ), αλλά σε 37 ματς και γκολ ανά 150’. Αυτό κάτι δείχνει.
Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφέροντος από συλλόγους του εξωτερικού; Μουκουντί, Σιμάνσκι, Μήτογλου, Ρότα και Ελίασον. 

Αναφέρομαι σε παίκτες που ούτως ή άλλως είχαν προσεγγίσει ομάδες την ΑΕΚ κατά το παρελθόν. Και πλην του Σουηδού, δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει απαγορευτικό από την πλευρά της ΑΕΚ. Θα τα δούμε αυτά στην πορεία, καθώς όντως στην Ενωση προέχουν οι ανανεώσεις και οι αποχωρήσεις.
 

Το μέλλον του Αραούχο στην ΑΕΚ, οι μεταγραφές και οι πωλήσεις