MENU

Να πω την αλήθεια, για άλλα πράγματα ήθελα να γράψω σήμερα. Να ανοίξω λίγο το «μαύρο κουτί» της φετινής σεζόν για την ΑΕΚ, να δούμε τι συνέβη και χάθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί μέσα στη σεζόν, τι πρέπει να συμβεί το επόμενο διάστημα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα την κάνουν ξανά πρώτη. Αλλά σε αυτό το απίθανο περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, θέλεις να αγιάσεις και δεν σε αφήνουν.

Περάσαμε μια ολόκληρη αγωνιστική χρονιά, όπου παρατηρούσαμε διάφορους απίθανους να εκστομίζουν ακραία και αναπόδεικτα πράγματα, που πρόσβαλαν τη νοημοσύνη μας. Μολονότι, η συντριπτική πλειοψηφία όσων παρακολούθησαν τη σεζόν ομολογούν πως επρόκειτο για το πιο ανταγωνιστικό και συναρπαστικό πρωτάθλημα στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου, γίνονταν απέλπιδες προσπάθειες να το βρωμίσουν με τα αρρωστημένα που εξέφραζαν.

Την κατάληξη την είδατε. Ο ένας μας αποχαιρέτησε ήδη, αποχωρώντας περίπου ως «στυμμένη λεμονόκουπα». Βλέπετε, όσο ήταν χρήσιμος για την προσπάθεια μπαχαλοποίησης, σολάριζε κάθε εβδομάδα και έστηνε το δικό του σόου. Όταν κατάφερε ο οργανισμός που υπηρέτησε για λίγο, καίτοι υποστηρικτής ιστορικού αντιπάλου, να βρει αγωνιστικό βηματισμό και να έχει νόημα με όσα κάνει μέσα στο γήπεδο, εκδιώχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και οι γραφικότητες περί εγκληματικών οργανώσεων και άλλα πολλά φαιδρά έμειναν απλά κουβέντες αξίας ανάλογης με χαρτί τουαλέτας.

Αφηγήματα και προπαγάνδα

Και εκεί που θα περίμενε κάποιος πως όλο αυτό θα έσβηνε, πήρε την μπαγκέτα ο άλλος πόλος τοξικότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν και θα έπρεπε να αισθάνεται θριαμβευτής από την τελική νίκη της ομάδας του, από το βράδυ της Κυριακής ακόμα, έβγαλε τη λατέρνα και τις ευθείες προσβολές προς την ΑΕΚ. «Δεν ξεχνάω και θα το λέω συνέχεια ότι είχαν κερδίσει ακόμα έναν τίτλο, ο οποίος κλάπηκε από την ΑΕΚ». Τα ίδια της συγχωρεμένης, αφηγήματα και προπαγάνδα που δεν πείθει πλέον ούτε μωρά παιδιά.

Στην Ελλάδα μάθαμε (δυστυχώς) να κυριαρχεί η λογική «άστον τρελό στην τρέλα του». Πως δεν έχει νόημα να μπαίνεις σε ένα παιχνίδι μόνιμης αντιπαράθεσης με κάποιον, πως θα πει, θα πει, θα ξαναπεί και κάποια στιγμή θα τον βαρεθούν και τα μαρούλια. Αλλά επειδή πρόκειται για το Ελλαδιστάν και η ανέχεια σε προβοκατόρικες συμπεριφορές προκαλεί ξεσάλωμα, ήρθε ο νέος κύκλος προσβολών. «Εσκεμμένα πέταξε έξω τον Μιχαηλίδη, έκανε ό,τι μπορούσε για να το χαλάσει και να μην κερδίσει ο ΠΑΟΚ… Η ΑΕΚ έχει μεγάλη βοήθεια. Έχει μια ιδιαίτερη πολιτική δύναμη. Ναι, οι ιδιοκτήτες της ΑΕΚ και του Άρη είναι φίλοι, αλλά δεν θα ήθελα να σχολιάσω και να μπω σε αυτή την κουβέντα. Φωτογραφήθηκαν πολλές φορές. Δεν έχω δικαίωμα να σχολιάσω. Σχολιάζω μόνο αυτά που εμφανίστηκαν στον Τύπο».

Είναι θέμα όλων μας

Κοιτάξτε: η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει επιλέξει να μην μπαίνει σε δημόσιες αντιπαραθέσεις. Δεν συμφωνώ, αλλά δεν χαράσσω εγώ την πολιτική της. Και δεν ενδιαφέρει κιόλας πως θα χειριστεί η ΑΕΚ το θέμα. Αλλά σε μια ευνομούμενη κοινωνία, όπου υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες λειτουργίας, αναρωτιέμαι κατά πόσον υπάρχουν αρχές. Εάν υφίσταται εισαγγελέας, που να είδε την καταγγελία περί εσκεμμένης διαιτησίας. Εδώ δεν πρόκειται για κρίση. Εδώ δεν είναι τι νομίζω εγώ, τι νομίζεις εσύ. Είναι μια καταγγελία περί στημένης διαιτησίας. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο μας, να αποδεικνύονταν όσα καταγγέλθηκαν και να έμπαινε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Θα ήθελα επίσης να δω πως προκύπτει η πολιτική δύναμη της ΑΕΚ, την ώρα που υπάρχουν οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ. Γιατί καλή η παραμύθα, αλλά κάπου όπα. Πήρε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, εκμεταλλεύθηκε τα λάθη και τις αδυναμίες της ΑΕΚ, αλλά μη χάσουμε και το λίγο μυαλό που απέμεινε. Να δούμε τις φωτογραφίες που έχουν πολλές φορές οι ιδιοκτήτες της ΑΕΚ και του Αρη. Και να δούμε ποιο είναι το σχόλιο που μπορεί να συνοδεύει αυτές τις ακατάληπτες ιστορίες. Γενικά, σε αυτήν την εποχή να συζητάμε τόσο εύκολα για φιλίες ιδιοκτητών (άντε και στελεχών), μου φαίνεται κάπως σαν τρολάρισμα στη νοημοσύνη μας.

Κλείσαμε (σε επίπεδο πρωταθλήματος) μια εξαιρετική χρονιά. Οι προδιαγραφές για την επόμενη, είναι άκρως ενδιαφέρουσες και για τους τέσσερις. Αλλά σε μια εποχή που Μέσα και δημοσιογράφοι εγκαλούνται συχνά πυκνά για πυροδότηση βίας και τοξικότητα, αναρωτιέμαι τι μπορεί να λεχθεί για τους πρωταγωνιστές. Δεν μπορεί μονίμως να υπάρχει ανοχή και αυτή η ιδιότυπη ασυλία. Και αν στη χαρά του κάποιος βγάζει όλο αυτόν τον αρνητισμό, δεν μπορείς παρά να προβληματίζεσαι τι θα συμβεί όταν θα βρεθεί ξανά σε αδύναμη αγωνιστικά θέση. Αν θα κυλήσουμε πάλι στις συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία και πολλά άλλα που προσβάλουν το σύνολο της κοινωνίας μας. 

Δεν πάει άλλο η δουλειά με το «άστον τρελό στην τρέλα του»