MENU

Η νίκη του Δικεφάλου επί του Παναθηναικού σε συνάρτηση με την ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό, έφεραν τον ΠΑΟΚ στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα, να κρατά την τύχη στα χέρια του στην υπόθεση του τίτλου.

Το γεγονός, η επική ανατροπή δηλαδή που πέτυχε το ασπρόμαυρο ποδοσφαιρικό γκρουπ στο φινάλε της σεζόν, ενώ η πλειοψηφία θυμίζω πως τους είχε ξεγράψει, προκάλεσε έντονα συναισθήματα σε όσους νιώθουν από ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα αν παρακολουθούσαν το παιχνίδι από τις κερκίδες της Τούμπας ή από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Άλλωστε, τι είναι ο ΠΑΟΚ; Ένα συναίσθημα είναι, που κουβάλησαν μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντα τους οι πρόσφυγες παππούδες μας, το έφεραν στην Ελλάδα και το συντήρησαν μεταλαμπαδεύοντας το στις επόμενες γενιές. Ο ΠΑΟΚ του ξεριζωμού και των αλησμόνητων πατρίδων, άνοιξε τα φτερά του στη Θεσσαλονίκη, ένωσε πρόσφυγες και ντόπιους, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό πάζλ ανθρώπων (πολλοί εκ των οποίων ζούνε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη), που 98 χρόνια μεγαλώνει χωρίς να στηρίζει την ανάπτυξη του και σε τίτλους και επιτυχίες.

Αυτό είναι ο ΠΑΟΚ. Ένα έντονο συναίσθημα χωρίς απαραίτητα λογική εξήγηση. Γι αυτό το βράδυ της Τετάρτης, έτρεξαν αυθόρμητα δάκρυα συγκίνησης από χιλιάδες μάτια. Πήρε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ; Όχι βέβαια. Κανένα πρωτάθλημα δεν πήρε. Κέρδισε όμως με το σπαθί του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους την καταξίωση και πέτυχε την αναγνώριση των φιλάθλων των ομάδων, που συναγωνίζονταν όλο το χρόνο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αυτό από μόνο του, είναι μια τεραστίων διαστάσεων επιτυχία για όσους αγαπούν τον ΠΑΟΚ και μένουν πιστά δίπλα στην ομάδα, πολεμώντας επίμονα την τοξικότητα των social media που έχει εξελιχθεί σε αντίπαλο μεγαλύτερο και από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και τον Παναιθηναικό μαζί!

Θέλει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ; Φυσικά και το θέλει. Ποιος δεν θέλει ένα τίτλο αναγνώρισης όπως η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος με το βαθμό δυσκολίας που έχει το φετινό; Το θέλει και θα το γιορτάσει όπως του αξίζει σε περίπτωση που καταφέρει να φύγει η ομάδα με το τρίποντο της νίκης από το Χαριλάου.

Στη φάση που βρισκόμαστε, αυτή την παράμετρο, πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Ηθικά, μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι ο νικητής της φετινής διοργάνωσης αλλά ο άθλος του θα ολοκληρωθεί με την ουσιαστική κατάκτηση του τίτλου. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει το σύνολο των ανθρώπων που αποτελούν τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Αποτελεί υποχρέωση όλων, να σεβαστούν τον αντίπαλο, στην προκειμένη περίπτωση τον Αρη και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα του ντέρμπι που χωρίζει τον Δικέφαλο από το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Οι συζητήσεις για φιέστες, γιορτές, χορούς, γλέντια, πανηγύρια και πάει λέγοντας, είναι λογικές αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουν απολύτως τίποτα να προσφέρουν στους παίκτες και την τεχνική ηγεσία που θα κληθούν να δώσουν το βράδυ της Κυριακής, την πιο μεγάλη «μάχη» της φετινής σεζόν.

Ενόψει του αγώνα της Κυριακής επίσης, για να μην βρεθεί η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους λάθους λόγους, απαιτείται ένα υλοποιήσιμο στρατηγικό σχέδιο από την αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με απόλυτη ασφάλεια να μετακινηθούν οι φίλαθλοι του Αρη που θα πάνε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι και με την ίδια ασφάλεια να κυκλοφορήσουν και να πανηγυρίσουν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου.

Επαναλαμβάνω, ένα εφαρμόσιμο στρατηγικό σχέδιο που θα εκπονηθεί (σε συνεργασία και με τις δυο ομάδες) και θα γίνει γνωστό, ώστε σε κάθε ενδεχόμενο να κυλήσει ομαλά, μια ιδιαίτερη μέρα όπως η Κυριακή για τη Θεσσαλονίκη.

Ένα συναίσθημα που σε… πλημμυρίζει είναι ο ΠΑΟΚ