Πώς να ξεχωρίσεις 10 πρόσωπα στα 100 χρόνια ενός συλλόγου που από την πρώτη του μέρα δεν ήταν απλά και μόνο αθλητικός. Η ΑΕΚ ιδρύθηκε από πρόσφυγες, με καταβολές από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, και την ιδέα της υπηρέτησαν χιλιάδες άνθρωποι με τα ίδια ιδανικά.
Η επιλογή 10 προσωπικοτήτων από όλα τα αθλήματα της ομάδας δεν ήταν εύκολη και φυσικά δεν είναι απόλυτη.
Κλεάνθης Μαρόπουλος - Ο «Ξανθός Αετός» της ΑΕΚ και της Εθνικής
Στα πρώτα χρόνια της ΑΕΚ, πολλοί ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της είχαν γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο οποίος έμελλε να σημαδέψει την ιστορία του «Δικέφαλου» σε πολλά επίπεδα. Γεννημένος στην Πόλη και ερχόμενος με την οικογένειά του στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εντάχθηκε στην ΑΕΚ το 1934.
Ο Μαρόπουλος αγωνιζόταν ως κεντρικός επιθετικός και είχε καλή τεχνική κατάρτιση, καλή κίνηση και χωρίς την μπάλα, ενώ πετύχαινε γκολ με υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Το «δεν μπορείς Μαρόπουλε» ήταν σύνθημα που βασικά τραγουδούσαν οι αντίπαλοι, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σλόγκαν των οπαδών της ΑΕΚ, για τα εκπληκτικά γκολ που σημείωνε.
Μέχρι το 1952 που σταμάτησε την ενεργό δράση, ο «Ξανθός Αετός» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1939, 1940) και τρία κύπελλα (1939, 1949, 1950). Είχε κατακτήσει και τέσσερα πρωταθλήματα Αθήνας (1940, 1946, 1947, 1950), ενώ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Νοτίου Ομίλου το 1939 και το 1940. Συνολικά σε 144 συμμετοχές, πέτυχε 89 γκολ. Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε στο διάστημα 1938-1950, χρίστηκε αρχηγός της έξι φορές και συμπλήρωσε δέκα συμμετοχές, πετυχαίνοντας ένα γκολ.
Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ασχολήθηκε με την προπονητική και ήταν επί σειρά ετών εκλέκτορας της Εθνικής ομάδας. Υπηρέτησε την ΑΕΚ και την ΕΠΟ ως διοικητικός παράγοντας, ενώ ήταν ένας από τους πρωτοστάτες στην κίνηση για την καθιέρωση του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο. Ο «Ξανθός Αετός» έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1991.
Στέλιος Σεραφείδης – Ο αρχηγός των αρχηγών
Αν ένας ποδοσφαιριστής αφοσίωσε τη ζωή του στην ΑΕΚ, εκτός από την καριέρα του, αυτός είναι ο Στέλιος Σεραφείδης. Γεννήθηκε από Πόντιους γονείς στην Αθήνα στις 6 Αυγούστου 1935 και έζησε από τα πέντε του και ως το τέλος της ζωής του στο Αιγάλεω. Έπαιξε λίγο στα τσικό του Αιγάλεω και του Απόλλωνα Αθηνών, αλλά από το 1952 και για δύο δεκαετίες υπερασπίστηκε την εστία της ΑΕΚ. Με την Ένωση κατέκτησε δύο πρωταθλήματα ως βασικός (1963, 1968) και ένα ως αναπληρωματικός (1971) . Πανηγύρισε επίσης τρία Κύπελλα (1956, 1964 1966) σε συνολικά περίπου 300 συμμετοχές. Με την Εθνική Ανδρών είχε μία συμμετοχή.
Όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση συνέχισε να υπηρετεί την ΑΕΚ αδιαλείπτως, για πολλά χρόνια, ως προπονητής. Επί σειρά ετών δούλευε με τους τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας και στη συνέχεια ανέλαβε την ίδια ευθύνη στα τμήματα της ακαδημίας της ΑΕΚ. Ήταν πάντα κοντά στην ομάδα μας εντός και εκτός έδρας, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΑΕΚ για πάνω από μία δεκαετία και μέχρι τη μέρα του θανάτου του.
Κώστας Νεστορίδης – Ο βιρτουόζος σκόρερ
Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιθετικούς, με ζηλευτή τεχνική και μεγάλη κλάση ήταν ο Κώστας Νεστορίδης. Ο επιθετικός με καταγωγή από τον Πόντο γεννήθηκε στη Δράμα στις 15 Μαρτίου 1930. Στην περίοδο της κατοχής ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα και ξεκίνησε να παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα Μοσχάτου, πριν βρεθεί στον Πανιώνιο. Το 1955 ήρθε η ώρα της μεταγραφής του στην ΑΕΚ, καθώς ο τότε αντιπρόεδρος Δημήτρης Σεβαστάκης τον «άρπαξε» από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, με τους οποίους μιλούσε η διοίκηση του Πανιωνίου, η οποία αρνήθηκε να του δώσει ελεύθερη μεταγραφή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν τότε, πήγε στην ΑΕΚ με διετή αποκλεισμό.
Στη διετία 1955-57 μετείχε μόνο σε φιλικούς αγώνες της ΑΕΚ, αλλά από την περίοδο 1957-58 ήταν πλέον ελεύθερος να αγωνιστεί στην Ένωση και άρχισε να κάνει… μαγικά. Το 1965, σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, πέτυχε συνολικά 224 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική. Την περίοδο 1958-59 κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Πρωτάθλημα Ελλάδας με 21 γκολ σε 18 ματς. Ακολουθεί η καθιέρωση της Α’ Εθνικής, όπου αναδείχθηκε τέσσερις συνεχόμενες σεζόν πρώτος σκόρερ (1959-63) με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντίστοιχα. Εχει αναδειχθεί δηλαδή πρώτος σκόρερ σε πέντε συνεχόμενα Πρωταθλήματα!
Από την ΑΕΚ αποχώρησε το 1966 και αργότερα, ως προπονητής, κάθισε και στον πάγκο της για 15 αγώνες Πρωταθλήματος το 1983 και το 1984, ενώ διετέλεσε επίσης προπονητής στην Καλλιθέα και τον Πανηλειακό. Συνολικά, ως ποδοσφαιριστής έχει πετύχει με τα χρώματα του Πανιωνίου, της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας, 265 γκολ σε 363 αγώνες και είναι δηλαδή ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε αναλογία αγώνων και τερμάτων.
Μίμης Παπαϊωάννου – Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα
Ο Μίμης Παπαϊωάννου έγραψε ιστορία όχι μόνο στην ΑΕΚ, αλλά σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο και αναδείχτηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000. Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας και εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959.
Με το ποσό ρεκόρ για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον κερδίσει το 1962, μετά από μάχη με τον ΠΑΟΚ. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της, καθώς έμενε στην ομάδα μέχρι το 1979! Η δική του εποχή ως ηγέτης της ΑΕΚ, ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος του 1965, όταν επέστρεψε μετά από πολύμηνη αποχή, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση της διοίκησης να δεχτεί την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του.
Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 233 σε 480 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ήταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική αγωνίστηκε 61 φορές και πέτυχε 21 γκολ.
Φράντισεκ Φάντροκ – Ο αναμορφωτής της ΑΕΚ
Πολλοί προπονητές πέρασαν από τον πάγκο της ΑΕΚ, αλλά ένας εξ αυτών κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ανεξίτηλο, βάζοντας τις βάσεις για μια από τις ποιοτικότερες ομάδες που εμφανίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος για τον Φράντισεκ Φάντροκ, ο οποίος γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία, αλλά πολιτογραφήθηκε Ολλανδός και ερχόμενος στην ΑΕΚ, έφερε κάτι από το total football των «οράνιε». Ως συνεργάτης του Μίχελς, κάθισε στον πάγκο της Ολλανδίας στο Μουντιάλ του 1974 και αμέσως μετά, ο Λουκάς Μπάρλος τον έφερε στην ΑΕΚ. Ήταν ο πρώτος προπονητής που καθιέρωσε στην Ελλάδα το τεχνητό οφσάιντ, που «ανέβασε» ψηλά τα πλάγια μπακ, ο άνθρωπος που δίδαξε το πάσινγκ γκέιμ. Σμίλεψε μεγάλους ποδοσφαιριστές και οδήγησε την ΑΕΚ στην τεράστια πορεία του 1977, μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Φάντροκ δεν ευτύχησε να κατακτήσει πρωτάθλημα, καθώς αντικαταστάθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 1977-78 από τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Παρέμεινε στην ΑΕΚ, δούλεψε στα τμήματα υποδομής και ανέδειξε τη σπουδαία φουρνιά παικτών όπως οι Μανωλάς, Βλάχος, Γεωργαμλής, Στυλιανόπουλος και άλλοι που έκαναν για χρόνια καριέρα στην Ένωση και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η αλλαγή του Λάκη Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη στην παράταση του αγώνα της 16ης Μαρτίου 1977 έμεινε στην ιστορία για την οξυδέρκεια του Φάντροκ που γνωρίζοντας ότι ο Χρηστίδης είναι πολύ καλός στην απόκρουση των πέναλτι και έχοντας διαγνώσει ότι το παιχνίδι θα κριθεί εκεί, φρόντισε να πάρει τα… μέτρα του. Ο Χρηστίδης απέκρουσε δύο πέναλτι και η ΑΕΚ πέρασε στα ημιτελικά όπου βέβαια αποκλείστηκε από το μεγαθήριο που άκουγε στο όνομα Γιουβέντους.
Γιώργος Αμερικάνος – Ο «Παγκόσμιος» της ΑΕΚ
Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ ήταν πρωτοπόρος στο άθλημα και το έπος του 1968 αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της αξέχαστης επιτυχίας ήταν ο Γιώργος Αμερικάνος, ο οποίος αποτέλεσε εμβληματική φυσιογνωμία της ΑΕΚ και του ελληνικού μπάσκετ. Γεννημένος στην Κοκκινιά από προσφυγική οικογένεια, ο κορυφαίος άσος αγωνίστηκε στη ΧΑΝ Νίκαιας και κατόπιν μετακινήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ, την οποία οδήγησε ως αρχηγός στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης την 4η Απριλίου του 1968, στον τελικό του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Ο Αμερικάνος κατέκτησε επίσης έξι πρωταθλήματα (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970) και αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος φορώντας την φανέλα της ΑΕΚ. Παράλληλα, ήταν ο ηγέτης των «κιτρινόμαυρων» στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης τη σεζόν 1965-66.
Νίκος Χατζής – Ο αρχηγός της νέα εποχής
Το καλοκαίρι του 1995, μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος από την Εθνική Εφήβων, η ΑΕΚ φρόντισε να υπογράψει δύο εκ των πρωταγωνιστών, τον Νίκο Χατζή και τον Μιχάλη Κακιούζη. Ο πρώτος έμελε να γράψει ιστορία με τη φανέλα της Ένωσης. Φορώντας τα κιτρινόμαυρα έως το 2005, πριν επιστρέψει τη διετία 2007-09, πανηγύρισε τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 2000 κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα, τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ΑΕΚ μετά το 1968, το Κύπελλο Ελλάδας το 2000 και το 2001, καθώς και το πρωτάθλημα του 2002.
Αν και αγωνίστηκε στη συνέχεια και σε άλλες ομάδες, τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του της έζησε με την Ένωση, στην οποία εργάστηκε ως προπονητής των ακαδημιών τη διετία 2017-19.
Ντράγκαν Σάκοτα – Ο προπονητής των τριών τίτλων
Αρκετοί παίκτες έχουν συνδέσει το όνομα και την καριέρα τους με την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, αλλά ένας από τους προπονητές που το κατάφερε ήταν ο Ντράγκαν Σάκοτα. Ο Σέρβος τεχνικός έχει μια πλούσια προπονητική καριέρα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καταφέρνοντας όμως στην Ένωση να κατακτήσει τρεις τίτλους, ο ένας εκ των οποίων ευρωπαϊκός. Στην πρώτη του θητεία στον κιτρινόμαυρο πάγκο τη διετία 2001-2003, κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2002.
Τη σεζόν 2014-15 επέστρεψε στην Ένωση και μετά το τέλος της σεζόν ανέλαβε χρέη γενικού διευθυντή του συλλόγου. Τον Δεκέμβριο του 2017 επιστρατεύτηκε και πάλι ως προπονητής και έως το καλοκαίρι του 2018 πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και του Basketball Champions League. Στη συνέχεια έμεινε στην ομάδα ως τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος των ακαδημιών, αλλά μετά επέστρεψε στην καριέρα του ως προπονητής.
Δημήτρης Καφφάτος – Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στο χάντμπολ
Η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ ιδρύθηκε το 2005 και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να συλλέξει πολλούς τίτλους. Ένας εμβληματικός παίκτης που συνέδεσε το όνομά του με τις επιτυχίες της Ένωσης είναι ο Δημήτρης Καφφάτος. Ο τερματοφύλακας φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ το 2006 για μια σεζόν και επέστρεψε το 2009, όταν και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στις δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων (2011, 2013) και κυπέλλων (2013, 2014), καθώς και στην πορεία ως τους «8» της Ευρώπης (2011).
Το καλοκαίρι του 2014 σταμάτησε την ενεργό δράση ως παίκτης της ΑΕΚ, έχοντας σημειώσει συνολικά 194 συμμετοχές (158 στο Πρωτάθλημα, 18 στο Κύπελλο, 18 σε Ευρωπαϊκούς αγώνες). Από τον Φεβρουάριο του 2018 αποτέλεσε τον προπονητή τερματοφυλάκων, τόσο της ανδρικής ομάδας, όσο και της Ακαδημίας της ΑΕΚ έως και το 2022.
Γιώργος Παπαβασιλείου – Ο πρωταθλητής του στηπλ
Παράδοση έχει η ΑΕΚ και στον στίβο, με τον Γιώργο Παπαβασιλείου να αποτελεί έναν πρωταθλητή του στηπλ που έγραψε τη δική του ιστορία. Ο Παπαβασιλείου γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1930 στην Αρεθούσα. Αν και ξεκίνησε στίβο στον Άρη, το 1953 πήγε στην ΑΕΚ, ενώ ένα χρόνο πριν είχε καταταγεί στη χωροφυλακή. Ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής των δρόμων αντοχής που καθιέρωσε τη διπλή καθημερινή προπόνηση. Ξεκίνησε το 1951 τα στηπλ και τον αποκαλούσαν “αέρινο” για το πέρασμά του στη λίμνη των στηπλ, καθώς δεν έβρεχε καν τα παπούτσια του.
Τον Ιούνιο του 1960 στην Πράγα σημείωσε 8.45.8 στα 3000μ. στηπλ και ήταν το 12ο κατά σειρά πανελλήνιο ρεκόρ που έκανε στο αγώνισμα έχοντας ξεκινήσει το 1953. Στα στηπλ υπήρξε 11 φορές Πανελληνιονίκης, 7 φορές Βαλκανιονίκης αλλά και 2 φορές Μεσογειονίκης το 1955 στη Βαρκελώνη και το 1959 στη Βηρυτό, ήταν 8ος στο Ευρωπαικό του 1958. Έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη και του 1960 στη Ρώμη όπου ήταν 10ος μένοντας για μια θέση εκτός τελικού τότε, υποφέροντας μάλιστα κι από κρυολόγημα.
Στα 5.000μ. υπήρξε 7 φορές Πανελληνιονίκης, και είχε κάνει 3 πανελλήνια ρεκόρ ενώ ρεκόρ είχε πετύχει και στα 1.500μ. Είχε κερδίσει επίσης 6 φορές πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Το 1955 είχε αναδειχθεί καλύτερος Έλληνας αθλητής από τον ΠΣΑΤ.
Μετά την καριέρα του ως αθλητής που σταμάτησε στα 35 του, συνέχισε ως προπονητής -μέχρι και τα τελευταία του χρόνια, στην ΑΕΚ και στον Εθνικό πιο πριν για ένα διάστημα, ενώ υπήρξε ομοσπονδιακός προπονητής δρόμων. Ταυτίστηκε με την ιστορία της ΑΕΚ, μιλούσε συνεχώς για το Δικέφαλο, προπονούσε και στο ιστορικό Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας πριν γκρεμιστεί, ενώ ήταν επικεφαλής προπονητής της σε 4 συνεχή πρωταθλήματα Γυναικών (2011 έως 2014).