MENU

Έτσι όπως τα έκανε ο Παναθηναϊκός με τη Λαμία και την Κηφισιά, μη γελιόμαστε οι πιθανότητες για πρωτάθλημα δεν είναι με το μέρος του. Υπάρχουν όμως και επιβάλλεται όσο υπάρχουν να τις κυνηγήσει όσο δεν πάει. Οι διαφορές είναι μικρές, οι δυσκολίες πολλές, αλλά όταν μετά από 14 χρόνια ψάχνεις ένα πρωτάθλημα, εσύ πρέπει να είσαι ο πιο «διψασμένος» απ’ όλους. Διαφορετικά θα γίνουν 15…

Έντεκα αναμετρήσεις απέμειναν, με την πρώτη να είναι το κλειδί. Στην έδρα μιας ομάδας που πριν 19 χρόνια πανηγύριζαν γκολ του Ολυμπιακού επειδή έτσι έχανε τον τίτλο ο Παναθηναϊκός που τους νικούσε. Έτσι τους βλέπει τους Πράσινους ο ΟΦΗ και αυτό λέει τα πάντα αναφορικά με το τί παιχνίδι περιμένει το Τριφύλλι στο Ηράκλειο. Φυσικά απ’ τη στιγμή που μιλάμε για τη συγκεκριμένη ομάδα, τέτοιες διευκρινήσεις δε χρειάζονταν. Οι πάντες παίζουν «τελικό» απέναντι στον Παναθηναϊκό. Κανείς δεν θα είναι χαλαρός, κανείς δε θα έχει αλλού το μυαλό του, κανείς δε θα κατέβει με αναπληρωματική ομάδα. 

Σε άλλα ματς της ίδιας-τελευταίας-αγωνιστικής, συμβαίνει αυτό. Σε παιχνίδι μάλιστα που κάποιοι τα λένε «ντέρμπι». Αστείος μοιάζει ο χαρακτηρισμός, αλλά δεν πειράζει. Στο τέλος-τέλος απ’ την αρχή ήξερε ο Παναθηναϊκός πως θα έχει να αντιμετωπίσει κι αυτή τη διαδικασία που δεν είναι υπέρ του. Οι άλλοι έχουν «φίλους» και θα τους εκμεταλλευτούν. Οι «φίλοι» στα δύσκολα φαίνονται. 

Οπότε το να αναφέρεται ως κάτι νέο ή πρωτόγνωρο αυτή τη στιγμή, είναι μάλλον αφελές και αποπροσανατολίζει. Για τον Παναθηναϊκό το παν είναι να κάνει τη δουλειά του με τον ΟΦΗ. Οι άλλοι κουτσά στραβά θα νικήσουν. Το δύσκολο έργο είναι για τους Πράσινους, κόντρα σε μια ομάδα που αν πάρει αποτέλεσμα και «κόψει» τις ελπίδες για τίτλο στο Τριφύλλι, αυτόματα θα σημειώσει την ημερομηνία λες και πήρε πρωτάθλημα. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα κινήτρου, διάθεσης, πιθανοτήτων, «δίψας» και όλο αυτό καταλήγει στην ποιότητα. Αν ο ΟΦΗ έχει σε μεγαλύτερο βαθμό οτιδήποτε απ’ τα τέσσερα πρώτα, τότε αυτόματα άδικα συζητάμε για Παναθηναϊκό και πρωτάθλημα. Αν πάλι ο Παναθηναϊκός βγάλει τα τέσσερα πρώτα που επιβάλλεται να είναι με το μέρος του, τότε θα έρθει και η ποιοτική διαφορά να κάνει όμορφο το βράδυ στην Κρήτη. 

Συνολικά είναι ιδιαίτερα άχαρο το ματς. Γιατί με νίκη ο Παναθηναϊκός δεν κερδίζει κάτι, απλά διατηρεί τις ελπίδες του για τίτλο ενόψει πλέι οφ. Ξέροντας πως τόσο η βαθμολογική θέση όσο και οι συμμετέχοντες στη διαδικασία, δεν είναι στα συν του. Είπαμε, άλλοι «φίλοι», άλλοι γίνονται στην πορεία αν χρειαστεί-όπως πριν ένα χρόνο-άρα εκ των πραγμάτων οι Πράσινοι είναι με την πλάτη στον τοίχο. Είναι εκεί όμως. Και για να συνεχίσουν να είναι, πρέπει να νικήσουν τον ΟΦΗ. 

Θα παίξουν καλά, δε θα παίξουν καλά, θα έχουν στόπερ, δε θα έχουν στόπερ, αυτή τη στιγμή μικρή σημασία έχει. Ας παίξει ο Γερεμέγεφ κεντρικός αμυντικός αν χρειαστεί, η νίκη πρέπει να έρθει. Κόντρα σε αυτό τον αντίπαλο, σε ματς τέτοιας σημασίας όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι πικρά αστείο να συζητάμε για το αν θα επηρεάσει η απουσία του Αράο ή του Σένκεφελντ. Στο τέλος-τέλος επιλέχτηκαν κάποιοι στόπερ για να λύσουν το πρόβλημα. Ας το κάνουν λοιπόν. 

Η κατάληξη σε κάθε συζήτηση γύρω απ’ το ματς με τον ΟΦΗ ή μετά για τα πλέι οφ που ακολουθούν, είναι μία: Τα πάντα καθορίζονται απ’ τον ίδιο τον Παναθηναϊκό. Χρειάζεται να κάνει τα καλύτερα παιχνίδια του μέσα στη σεζόν, να πάρει τα σπουδαιότερα αποτελέσματα μέσα στη σεζόν. Μόνο έτσι θα πετύχει το μεγάλο του στόχο. 

Αυτή τη στιγμή το να κάθεται και να προβληματίζεται για καταστάσεις γνωστές, ενώ ο ίδιος έχει… πυροβολήσει δύο φορές τα πόδια του μέσα στο «σπίτι» του με ομάδες που έπρεπε να μην τις βλέπει καν, είναι απλά εύκολη δικαιολογία σε περίπτωση αποτυχίας. Σωστή δικαιολογία μεν, γνωστή από πριν δε. Σε αυτό τον «πόλεμο», ξέρεις απ’ την αρχή πως πας με λιγότερα «όπλα» απ’ αυτά που έχουν σημασία στην Ελλάδα. Όσο κλαίγεσαι και το υποδεικνύεις, ενώ παράλληλα δεν κάνεις τα αυτονόητα, τότε το φταίξιμο είναι δικό σου. 

Ο ΟΦΗ είναι μια τέτοια περίπτωση. Ας κάνει ό,τι θέλει. Ο Παναθηναϊκός κρίνει την τύχη της αναμέτρησης και κατά συνέπεια τη δική του πριν τα πλέι οφ. 

Η γνωστή διαδικασία: Νίκη και μένει ζωντανός, απώλεια και κυνηγάει θαύματα