Σε αυτό το πλαίσιο λειτούργησε ένα μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου, το οποίο ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή. Μάλιστα ο κ. Φλωρίδης ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τις αθλητικές υποθέσεις που λιμνάζουν, χωρίς βέβαια να παρέμβει στον πυρήνα της ανεξαρτησίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
Αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο καθυστερεί τόσο πολύ η μεγαλύτερη δικαστική υπόθεση της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή η ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού. Πόσο μάλλον που σε άλλες χώρες οι ανακριτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, κάποιοι άνθρωποι δικάστηκαν και κατέληξαν στη φυλακή.
Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που ο αθλητικός εισαγγελέας Αθηνών Κώστας Σπυρόπουλος ενημερώθηκε στη Χάγη για την εμπλοκή της χώρας μας στο συγκεκριμένο κύκλωμα.
Τα στοιχεία της Europol ήταν εντυπωσιακά, καθώς περιελάμβαναν νόμιμες παρακολουθήσεις επί δυόμισι ολόκληρα έτη! Παράλληλα μέσω του διαδικτύου είχαν εντοπιστεί αλλοδαποί δράστες, οι οποίοι φρόντιζαν να ανταλλάσσουν κωδικούς με Ελληνες απατεώνες του συστήματος.
Σε πρώτο χρόνο η ελληνική έρευνα φάνηκε να πηγαίνει καλά. Με κατ’ οίκον έρευνες και κατασχέσεις ψηφιακών μέσων εντοπίστηκαν από την οικονομική αστυνομία οι πρώτοι 47 ύποπτοι. Η προσδοκία ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις πριν αρχίσει το πρωτάθλημα.
Δυστυχώς η υπόθεση πάγωσε. Για ανεξήγητους λόγους οι ταυτοποιήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας αντικαταστάθηκε και ο εισαγγελέας ακόμη περιμένει τα πορίσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο κ. Σπυρόπουλος, προανήγγειλε ποινικές διώξεις σε δημόσια εκδήλωση που έγινε το Νοέμβριο! Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται.
Η μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της έρευνας κινητοποίησε δύο φορές τον Αρειο Πάγο. Ειδικά τώρα ο ανώτατος αθλητικός εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου προτίθεται να επισκεφτεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να ζητήσει άμεση επίσπευση της σχετικής έρευνας. Δηλαδή αντί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ.
Η στήλη δεν έχει την άποψη ότι πρέπει να πιέζονται οι εισαγγελικοί λειτουργοί. Η πίεση φέρνει άγχος και το άγχος φέρνει λάθη. Ισως θα θυμούνται κάποιοι πως ένα δύσμοιρος διαιτητής κατέστη κατηγορούμενος γιατί ζητούσε την αμοιβή του πριν τον αγώνα, καταγράφηκε στις νόμιμες υποκλοπές, ο εισαγγελέας πίστεψε ότι πρόκειται για παράνομη συναλλαγή και τον έστειλε κατηγορούμενο…
Από την άλλη πλευρά όμως, σε ζητήματα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, η Δικαιοσύνη οφείλει να λειτουργεί με τα καλύτερα αντανακλαστικά της. Είναι απαίτηση και των φιλάθλων, αλλά και της κοινωνίας, καθώς αν συνεχίζεται το πρωτάθλημα με ομάδες που έχουν αλλοιώσει αποτελέσματα, τότε διακυβεύεται ευθέως η αξιοπιστία ενός κοινωνικού αγαθού. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίσουν το ποδόσφαιρο οι λειτουργοί της Θέμιδος.