MENU

Ολοκληρώθηκε η σειρά αυτών των αναμετρήσεων στο Κύπελλο, ανάμεσα σε ομάδες της πρώτης πεντάδας του πρωταθλήματος. Για να μην πάμε σε αναλύσεις σχετικά με το συνιστά ντέρμπι και τι όχι, ας μείνουμε εκεί. Ματς ανάμεσα σε ομάδες της πρώτης πεντάδας του πρωταθλήματος.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2024 λοιπόν σε αυτά τα παιχνίδια υπάρχουν δύο ομάδες που δεν έχουν κάνει νίκη. Λέγονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Και υπάρχει μια ομάδα που δεν έχει ήττα. Λέγεται ΑΕΚ. Για την ακρίβεια σε 8 τέτοια ματς σε πρωτάθλημα και κύπελλο ως τώρα αυτή η ομάδα που λέγεται ΑΕΚ και έχει προπονητή τον Ματίας Αλμέιδα, έχει πετύχει 4 νίκες κι έχει και 4 ισοπαλίες. Οι δύο με τον Άρη σε αυτά τα τελευταία ματς κυπέλλου. Έναν Άρη που στο πρωτάθλημα έχει κερδίσει Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Επίσης οι δύο νίκες από τις τέσσερις νίκες της ΑΕΚ, είναι σε Λεωφόρο και Φάληρο.

Η ομάδα αυτή που λέγεται ΑΕΚ λοιπόν, έχει ήδη οκτώ δείγματα αντιμέτωπη με τις ομάδες ας πούμε πολύ γενικά της πρώτης ταχύτητας. Αν προκύπτει κάποιο συμπέρασμα από αυτά τα ματς, είναι πως τις έχει αυτές τις ομάδες, λιγότερο ή περισσότερο όλες. Να σημειωθεί μάλιστα πως σε αυτά τα οκτώ ματς δεν υπήρξε ούτε ένα όχι απλά που να ήταν πλήρης, αλλά να ήταν έστω αρκετά κοντά στην πληρότητα. Από πλευράς διαθεσιμότητας όλων των επιλογών που έχει στο ρόστερ της.

Παρόλα αυτά οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί που κυριαρχούν έχουν δημιουργήσει μια εικόνα αγωνιστικού προβληματισμού για την ΑΕΚ, σε βαθμό που να θεωρείται η ομάδα που αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα από όλους. Ενίοτε ακόμη κι από τον Ολυμπιακό! Σε αυτό φυσικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το γεγονός πως και ο περίγυρος της ΑΕΚ, ξεχωρίζει μόνιμα για την τάση που έχει σε μεγάλο βαθμό να στρέφεται πρώτος εναντίον της ομάδας του.

Μιλάμε για τον περίγυρο που είναι πιο κοντά στην ομάδα κι έχει γνώση και πέντε πραγμάτων.

Το δεύτερο που έχουν δημιουργήσει οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί που κυριαρχούν, είναι η εικόνα μιας ΑΕΚ που... παίζει μπάλα με την διαιτησία κι ευνοείται. Σε πρωτάθλημα που μετράει ήδη τουλάχιστον 8 βαθμούς μείον από διαιτητικές αποφάσεις που επιεικώς να το πούμε, θα μπορούσαν άνετα να είναι υπέρ της. Κι ενδεχομένως κι έναν αποκλεισμό από το κύπελλο.

Αυτή η ομάδα λοιπόν, που είναι αποδεδειγμένα ΚΑΛΥΤΕΡΗ από όλες της πρώτης πεντάδας, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ταυτόχρονα παρουσιάζεται και ως η πιο προβληματική! Μια ομάδα που είναι με τα μπούνια μέσα στην μάχη του τίτλου, έτσι; Όταν την προηγούμενη φορά που είχε πάρει το πρωτάθλημα τέτοιο καιρό την επόμενη σεζόν, έβλεπε την κορυφή με τα κυάλια. Μια ομάδα δηλαδή που αποδεδειγμένα δεν ήταν κομήτης και που αποδεδειγμένα είχε τις βάσεις για να έχει συνέχεια.

Σε αυτή την ομάδα από τον Αύγουστο, όλοι ψάχνουν τα αρνητικά. Που υπάρχουν. Πλην όμως προφανώς δεν υπάρχουν εκεί που θέλουν τα ψάχνουν οι περισσότεροι. Γιατί η ΑΕΚ δεν βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω επειδή όταν βρίσκει μπροστά της τους άμεσους ανταγωνιστές κωλώνει. Κάθε άλλο παρά κωλώνει. Τους έχει κάνει να πανηγυρίζουν και τις ισοπαλίες. Ενώ η ίδια όταν φέρνει ισοπαλία είναι απογοητευμένη.

Αυτή η ομάδα φέτος δεν είναι τέσσερις – πέντε πόντους μπροστά γιατί την ισοφάρισε η Κηφισιά, ο Πανσερραϊκός των δέκα παικτών και ο Παναιτωλικός από 0-2. Και είναι εκτός Κυπέλλου γιατί μετά από 210 λέπτα που έπαιζε μονότερμα τον Άρη, τελικά βρέθηκε να το παίζει στα πέναλτι. Και επειδή σε όλα αυτά τα ματς διαιτητικές αποφάσεις υπέρ της που έπρεπε να υπάρξουν βάσει κανονισμού, πνίγηκαν.

Αυτή η ομάδα λοιπόν αντί ήρεμα να αναζητήσει ενόψει της συνέχειας της σεζόν τον τρόπο για να μη χάνει βαθμούς στα ματς που πρέπει να κερδίζει από τα αποδυτήρια, βρίσκεται στην θέση να αντιμετωπίζει κριτική για την επάρκεια των παικτών της, την επάρκεια του προπονητή της (ναι, του προπονητή της!!!). Για τον οποίο έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να πουν πως η επιτυχία του ήταν ένας συνεργάτης κι όταν αυτός έφυγε ο Αλμέιδα έπαψε να είναι καλός προπονητής! Κι επιτρέπεται να ορίζουν την ατζέντα τέτοιες απόψεις...

ΥΓ: Τρεις ομάδες έπαιξαν Europa League και μια Conference League. Οι τρεις του Europa League έχουν λιγότερο ή περισσότερο θέματα αγωνιστικής ανισορροπίας σε όλη την σεζόν ως τώρα. Αυτός που έπαιξε Conference έχει την πιο σταθερή εικόνα, περισσότερη φρεσκάδα. Ως τώρα πάντα. Η δε ΑΕΚ είχε έξι αγώνες... Champions League στον όμιλο της. Τέτοιου επιπέδου. Η μόνη από τους τέσσερις. 
 

Η ομάδα που λέγεται ΑΕΚ, έχει προπονητή τον Ματίας Αλμέιδα και είναι αήττητη σε 8 ματς με το Big-4 και τον Άρη