MENU

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε στο θέμα του προπονητή της Εθνικής, στην εικόνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αλλά και στα καυτά θέματα της διαιτησίας. 

«Η Εθνική με ικανοποιεί αγωνιστικά, διότι βλέπω να υπάρχει μία πειθαρχία όσον αφορά το παιχνίδι», είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ για την εικόνα της Εθνικής. 

«Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο οι παίκτες αγωνίζονται, μπαίνουν στο γήπεδο και δίνουν αυτό που έπρεπε να δώσουν», συμπλήρωσε. «Επιτυχημένο το αγωνιστικό κομμάτι της ΕΘνικής, ενώ όσον αφορά τα αποδυτήρια το μοντέλο της σημερινής Εθνικής είναι ακόμη πιο επιτυχημένο και ότι είναι οικογένεια φαίνεται από την κάθε μικρή λεπτομέρεια», επισήμανε ο Μπαλτάκος. 

«Αυτή η Εθνική έχει οικογενειακό κλίμα, ομοιογένεια, υπάρχει αγάπη και αλληλουποστήριξη μεταξύ των παικτών», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΕΠΟ. 

Όσο για το μέλλον του Πογιέτ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ επισήμανε: «Ειπώθηκαν πολλά και γράφτηκαν πολλά όχι από την ΕΠΟ. Εμείς δεν είπαμε τίποτα» και εν συνεχεία για το τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο οπότε και λήγει το συμβόλαιο του Ουρουγουανού υπογράμμισε: «Για μετά τον Μάρτιο δεν μπορώ να απαντήσω από τώρα. Κατ' αρχήν δεν είμαι μόνος μου. Στην ΕΠΟ υπάρχει εκτελεστική επιτροπή.Είναι αδύνατο να πω κάτι που θα δεσμεύει τους υπόλοιπους 16».

Όσο για τη διαιτησία και τους ξένους διαιτητές, ο κ. Μπαλτάκος επισήμανε: «Είμαι πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και το μέλημά μου είναι να έχουμε Έλληνες διαιτητές. Μας κατηγόρησαν το καλοκαίρι επειδή είπαμε ότι θέλουμε να επιστρέψουν οι Έλληνες. Τι να θέλω; Διαιτητές από τη Νικαράγουα και την Ονδούρα; Αυτός είναι ο στόχος μας, η επάνοδος πλήρως των Ελλήνων διαιτητών. Στα ντέρμπι. Δεν μπορεί να γίνει φέτος, γιατί θα ήταν εις βάρος των ίδιων των διαιτητών».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό το πράγμα, γεγονός, δε, που, όπως τόνισε, προκαλεί την απορία των άλλων προέδρων: «Την άλλη εβδομάδα θα με ρωτάνε στην κλήρωση του Euro γιατί συνεχίζεται αυτό το πράγμα. Δεν μπορούν να το καταλάβουν. Ακατανόητο από τους Ευρωπαίους, γιατί δεν ορίζεται ο ελίτ Σιδηρόπουλος, για παράδειγμα.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται και γίνεται. Είναι ντροπή, όμως, για το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει ανάγκη ξένους διαιτητές. Αλλά τους έχει ανάγκη. Αν οριστεί Έλληνας διαιτητής σε ντέρμπι θα έχουμε θέματα. Για αυτό έφυγε και ο Μπένετ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά δεν σημαίνει κιόλας ότι μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα, δεν είναι αρεστή και πρέπει να αλλοιωθεί. Το πώς θα γίνει αυτό αφορά την επόμενη χρονιά».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τάκης Μπαλτάκος στη NOVA:

Έχετε εκπληρώσει τους στόχους σας ως πρόεδρος της ΕΠΟ;

"Όχι δεν τους έχω εκπληρώσει, οι στόχοι μου ήταν δύο. Να χρηματοδοτηθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κάτι που έχει επιτευχθεί έως τώρα και ο δεύτερος να πάει καλά η Εθνική. Αυτός είχε δύο στάδια, πήγε καλά πέρυσι με την πρόκριση στο Nations League, ελπίζω να τελειώσουμε καλά και τον Ιούνιο-Ιούλιο και να έχουμε πάει καλά και τότε".

Τι σας αρέσει στην Εθνική;

"Βλέπω μια πειθαρχία στο παιχνίδι. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται οι παίκτες είναι συμβατός με αυτά που τους ζητάει ο προπονητής. Στα αποδυτήρια το κλίμα είναι ακόμα πιο πετυχημένο γιατί το γεγονός πως η ομάδα είναι οικογένεια φαίνεται από την κάθε μικρή λεπτομέρεια. Οι ομάδες δεν κερδίζουν με τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Κερδίζουν σαν ομάδες. Να έχεις καλή ομάδα είναι καλύτερο από το να έχεις καλούς παίκτες. Αυτή η ομάδα έχει οικογενειακό κλίμα, ομοιογένεια, αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα"..

Ο πατέρας της οικογένειας είναι ο προπονητής, έγινε λόγος πως θα αποχωρήσει, τελειώνει το συμβόλαιο του;

"Από ποιον ειπώθηκαν πολλά. Όχι από την ΕΠΟ. Εμείς δεν είπαμε τίποτα".

Θα συνεχίσει με αυτόν η Εθνική Ελλάδας;

"Μέχρι τον Μάρτιο έχουμε συμβόλαιο. Για μετά δεν μπορώ να απαντήσω από τώρα, έχουμε εκτελεστική επιτροπή. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα δεσμεύσει τους υπόλοιπους 16".

Δεν έχει όμως μια ψήφο εμπιστοσύνης;

"Ναι. Μα τα λόγια που είπα πριν από λίγο αντανακλούν στον προπονητή. Και στους παίκτες και στην ομοσπονδία και στην διοίκηση. Αλλά αυτό δεν μπορώ να το πω εγω. Όσα είπα είναι υπέρ του Πογέτ".

Αλλά όλα θα κριθούν τον Μάρτιο;

"Εγώ δεν είπε αυτό. Είπα πως δεν μπορώ να δεσμεύσω την επιτροπή. Δεν μπορώ να πω κάτι σήμερα που θα δεσμεύσει την ΕΠΟ ολόκληρη".

Και γιατί ο κ. Πογέτ έβγαλε στη δημοσιότητα το θέμα με τον βοηθό του;

"Πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Πογέτ. Δεν μπορώ να απαντάω για αυτόν".

Έκανε και μια δήλωση στη Β. Ιρλανδία πως θα μπορούσε να είναι υποψήφιος;

"Είπε αυτό που γράφει το συμβόλαιο του. Δεν ήταν κάτι άκομψο".

Για το αν λύθηκε το θέμα με τον συνεργάτη του Πογέτ;

"Δε νομίζω ότι χρειάζεται σύσκεψη γι' αυό το πράγμα. Το χειρίστηκαν οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες ελέγχονται από ξένη μεγάλη λογιστική εταιρεία διεθνή. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε χωρίς ελληνικό ΑΦΜ. Ακόμα δεν έχει λυθεί, αν δεν πάρει ΑΦΜ δεν θα λυθεί. Είναι πολύ μικρό θέμα".

Για τον Κώστα Φορτούνη και τον Γιάννη Κωνσταντέλια και τη μη κλήση τους;

"Έχω άποψη και δεν τι λέω, ούτε τώρα θα την πω. Με είχαν ρωτήσει τότε. Δεν θα την πω δημόσια σχετικά με τις κλήσεις των παικτών που καλεί ο προπονητής. Δεν τον κρίνουμε δημόσια, τον στηρίζεις στον θάνατο, αλλιώς δεν έχεις ομάδα".

Για τις κλειστές θύρες στα ματς και αν έχουν γίνει βήματα να μη συνεχιστεί αυτό;

"Ήταν πάρα πολλές οι θύρες που ήταν κλειστές. Υπήρχε ένα κλίμα φοβίας μήπως γίνει κάτι όπως με τον Αύγουστο. Ήταν πιο πολύ γιορτή με τη Γαλλία και λιγότερες θύρες κλειστές. Δεν είναι καλή εικόνα. Έχουμε σκέψεις πως θα λυθεί οριστικά και θα το δούμε από το επόμενο παιχνίδι. Η Αστυνομία φοβάται τη ρίψη αντικειμένων. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ανοίξουμε με τη Γαλλία περισσότερες θύρες".

Για το τι συμβαίνει με το προπονητικό κέντρο;

"Έχει πάρει τον δρόμο του. Το πρώτο βήμα που πρέπει να ανέβει κανείς είναι τα χρήματα. Αν δεν έχεις τη μαγιά δεν μπορείς να χρησιμοποιηθείς από τη FIFA και την UEFA. Το ποσό αυτή τη στιγμή είναι 11.5 εκατομμύρια, μπορεί να αλλάξει. Από τον Φεβρουάριο που έφυγε η ομάδα στον Άγιο Κόσμα έχουμε συγκεντρώσει ένα ποσό και μετά ήρθαν κάποια χρήματα. Έχουμε δώσει δύο χώρους και μόλις εγκριθούν θα προχωρήσει σε ένα από αυτα οι εργασίες.

Όταν πήγα να δω το προπονητικό κέντρο της Πορτογαλίας, είδα μια μεγάλη αίθουσα κλειστή που είχε σκοινιά από τον ένα τοίχο μέχρι τον άλλο, ένα μέτρο μακριά από το δάπεδο. Αυτός ο χώρος είναι για τα ρούχα των παικτών. Από την πρόκριση στο Euro θα πάρουμε εννέα εκατομμύρια και αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το προπονητικό κέντρο".

Για την αγάπη που χρειάζεται η Εθνική, όπως δήλωσε και ο Γιώργος Τζαβέλλας.

"Πολύ περισσότερη αγάπη χρειάζεται η Εθνική. Θα ήθελα να πω δημόσια ότι όταν έφυγε το πούλμαν και πέρασε όλη την Αθήνα για να φτάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο κόσμος χειροκροτούσε, οι αστυνομικοί, τα μηχανάκια ήταν δίπλα. Ήταν πραγματικά όμορφο".

Για τη διαιτησία και τους ξένους διαιτητές.

"Εγώ είμαι πρόεδρος της ΕΠΟ. Για μένα το κύριο μέλημα είναι να έχουμε Έλληνες διαιτητές. Έχουμε κατηγορηθεί γιατί τους θέλουμε; Ε τι να θέλουμε; Θα μπορούσε κανείς να βρει ξένους διαιτητές σε μόνιμη βάση; Δεν μπορούσε να γίνει φέτος, όμως πρέπει να επανέλθει η ελληνική διαιτησία στους Έλληνες διαιτητές. Αυτό μου το ρωτάνε οι ξένοι πρόεδροι σε μένα. Με ρωτάνε γιατί ο Σιδηρόπουλος, που είναι ελίτ, δεν τον έχετε και θέλετε δικούς μας. Δεν ξέρεις τι να τους απαντήσεις".

Πως όμως θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των μεγάλων ομάδων;

"Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνει απομείωση των ξένων διαιτητών. Υπήρχαν και παλιά στην Ελλάδα, την επταετία ή τη δεκατία του '50. Αποτελεί ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο".

Για τη Super League και τη διαιτησία.

"Για τη διαιτησία μόνο η ΕΠΟ αποφασίζει, δεν έχουμε την υποχρεώση να ακούμε κανένα. Φέτος πρέπει να έχουμε ξένους διαιτητές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν είναι αρεστή".

Θα διεκδικήσετε νέα θητεία;

"Δεν απαντάω αυτό το πράγμα τώρα. Υπάρχουν και νομικά θέματα. Είναι ακόμα νωρίς, δεν είναι σωστό να ανοίξει τώρα και δεν θέλω να την ανοίξω εγώ".

Για την κόντρα που έχει με τη Super League;

"Κακώς χρησιμοποιείται τη λέξη. Αυτό που είπατε τώρα και το λένε κι άλλοι πολλοί, θα πας έναν στίχο του Σαββόπουλου. Επίθεση εναντίον μου με μαχαίρι, δεν ήμουν εκεί, τον συγχωρώ. Δεν έχω κόντρα με τη λίγκα. Δεν βλέπω τον λόγο για να έχω".

Για την αντίδραση που έχει η Super League σε όσα κάνει αυτός;

"Μια φορά κάναμε εμείς ανακοίνωση. Είμαι θεσμικός, υπάρχει καταστατικό στην ΕΠΟ. Η Super League είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης. Δεν είναι λογικό η ΕΠΟ να έρχεται σε κόντρα με ένα μέλος. Η ΕΠΟ είναι το σύνολο, ασχολείται με το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, τις ακαδημίες, είναι πρωτίστως γι' αυτούς.

Η ΕΠΟ είναι η κορυφή της πυραμίδας. Η Super League δίνει χρήματα, όπως και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν έχω κάνει τη σύγκριση τη χρήματα δίνουν. Δεν έχουμε μόνο μια Εθνική, έχουμε 14. Αυτές έχουν έσοδα και έξοδα".

Για το αν ο τελικός Κυπέλλου θα έχει κόσμο και τις σκέψεις που υπήρχαν πέρυσι για να γίνει στο εξωτερικό.

"Είναι στόχος για φέτος. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το 2022 είχε κόσμο και έγιναν επεισόδια. Η ιδέα του εξωτερικού είναι μια καλή ιδέα, όχι λόγω των επεισοδίων, αλλά γιατί υπάρχει ελληνισμός και εκτός Ελλάδας. Την περσινή σεζόν αυτά που γίνανε για τον τελικό τα έχουμε πει και τα έχουμε ανακοινώσει, βάλανε τρικλοποδιές. Σίγουρα δεν θα γίνουν τη φετινή σεζόν που τρέχει τώρα".

Μπαλτάκος: «Ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει ανάγκη ξένους διαιτητές» - Τι είπε για Πογιέτ, OPAP Arena και τελικό Κυπέλλου