MENU

Η Super League κατάντησε να είναι ένας συνεταιρισμός-πεδίο άσκησης πολιτικής. Προκειμένου να προκύψει το τωρινό προεδρείο, χρειάστηκε να ψηφίσουν ομάδες οι οποίες μέσα στα οικονομικά θέματα που προέκυπταν απ’ τα κλειστά γήπεδα της εποχής Covid και της διαρκούς κοροϊδίας με τα χρήματα του στοιχήματος, βρήκαν… κίνητρα για να επιλέξουν ουσιαστικά με το ζόρι.

Η χορηγία της Shopflix καθόρισε το ποιος θα ηγηθεί στη λίγκα, ενώ στην πορεία φτάσαμε στο σημείο να ζητείται ακόμη και η καταδίκη όσων τολμούσαν να ασκήσουν κριτική στον Λευτέρη Αυγενάκη, για να εκταμιευθούν τα χρήματα απ’ το ποσοστό του στοιχήματος. Κάτι που βρήκε ισχυρούς πόλους του ποδοσφαίρου και της επιχειρηματικής ζωής φυσικά, αντίθετους κι έτσι δεν ζήσαμε κι αυτή την κωμωδία.

Στις ημέρες αυτές, το ποδόσφαιρο και η ίδια η κοινωνία βιώνει τη… γυμνή αλήθεια της «στήριξης» που έχει ο Ολυμπιακός. Του πόσοι είναι αυτοί που συμφωνούν με τις μεθόδους του, τη νοοτροπία του, τη λογική και τις πρακτικές του. Εκείνα τα στοιχεία που κρίνουν τη στάση του καθενός, αν αφαιρεθεί απ’ τη μέση η… εξάρτηση.

Δε μιλάμε για κάτι παράνομο ή κάτω απ’ το τραπέζι. Αναφερόμαστε στη νόμιμη εξάρτηση. Νόμιμο και ηθικό είναι κάτι που πολλές φορές δεν συμβαδίζουν, αλλά αυτό ποτέ δεν ενόχλησε τον Ολυμπιακό. Τί μένει λοιπόν στην πλευρά του λιμανιού αν αφαιρεθούν οι χορηγίες, οι δανεισμοί ποδοσφαιριστών, η σχέση εξάρτησης ομάδων μαζί της με λίγα λόγια; Το να βρίσκει ο Ολυμπιακός την ψήφο του, άντε και 1-2 ακόμη από σπόντα.

Αυτά που αναφέραμε ως «προνόμια», δηλαδή χορηγίες, δανεικοί ποδοσφαιριστές, δεν προέκυψαν από άλλες μεριές για να σκεφτεί κάπως πως απλά άλλαξαν στρατόπεδα. Κι αν για κάποιες ΠΑΕ υπάρχει αμφιβολία, είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να κρίνουν το παραμικρό. Η πλειοψηφία των ομάδων είναι πλέον σε διαδικασία ελεύθερης βούλησης, χωρίς εξαρτήσεις. Ακόμη και ΠΑΕ που δεν έχουν κόντρα ή άσχημες σχέσεις με τον Ολυμπιακό. Απλά δεν «δεσμεύονται» μέσω χορηγιών κτλ.

Αυτή η ελεύθερη βούληση λοιπόν, οδηγεί στο να είναι διαρκώς απέναντι απ’ τα θέλω και τα πιστεύω του Ολυμπιακού. Όχι επειδή έτσι πρέπει να κάνουν λόγω φιλοσοφίας και παράδοσης. Απλά αντιλαμβάνονται πως το σωστό και το φυσιολογικό, είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που πρεσβεύει και ακολουθεί η ΠΑΕ του λιμανιού. Γι’ αυτό και σε κάθε ελεύθερη ψηφοφορία ή επιλογή που πρέπει να γίνει, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκουν την ψήφο τους και τους υπόλοιπους απέναντί τους.

Κανενός είδους «συμμαχίες» δεν μπορούν να «πουληθούν» όπως είχε γίνει πριν μερικά χρόνια. Ειδικά σε αυτή την εποχή, θα ήταν ένα καλό ανέκδοτο να αρχίσει η προπαγάνδα του «όλοι σας και μόνοι μας» που… έπαιξε αρκετά προ ετών, όταν το ποδόσφαιρο έπρεπε να δει το φως της μέρας γλιτώνοντας απ’ τον σκοταδισμό που του επέβαλαν για δεκαετίες.

Προφανώς και ο Ολυμπιακός θα επικοινωνήσει πως όλοι οι άλλοι έχουν άδικο κι αυτός δίκιο. Οι πάντες είναι με το… λάθος κι αυτός με το σωστό. Απλά το παραμύθι δεν έχει δράκο. Η ελεύθερη βούληση έρχεται να αποδείξει για ακόμη μια φορά, το τι πραγματικά πρεσβεύει ο σύλλογος του λιμανιού. Το δικό του συμφέρον αποκλειστικά, χωρίς να ενδιαφέρεται για το κοινό καλό ή την βελτίωση του ποδοσφαίρου. Και οι υπόλοιποι κοιτούν το συμφέρον τους, γνωρίζοντας όμως πως μέσω αυτού περνά και η σωστή συμπεριφορά απέναντι στο άθλημα.

Χωρίς χορηγίες και δανεικούς, ο Ολυμπιακός… δε βρίσκει την ψήφο του