MENU

Στην φασαρία που γίνεται γύρω από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αρκετές φορές έχουμε δει να μπαίνει στην μέση και η κουβέντα περί ηθικής. Αλά καρτ βέβαια κι ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε ομάδας σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Τελευταία φορά που ακούσαμε κάτι τέτοιο ήταν πέρυσι στο τέλος των πλέι οφ από την πλευρά του Παναθηναϊκού ενώ φαινόταν πως χάνει το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ. Λέχθηκαν πολλά, έγινε μεγάλη φασαρία και δεν μπορεί να τα ξεχάσει κάποιος.

Φέρνω στο μυαλό μου την εικόνα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πριν και μετά το ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Την εικόνα και τα λόγια που είπε τότε. Δεν έχω καμιά διάθεση για αντιπαράθεση, θα το πω άμεσα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, οι περισσότεροι όπως και της ΑΕΚ ξένοι, ας πούμε δεν πολυκαταλάβαιναν τι γινόταν. Ο προπονητής όμως του Παναθηναϊκού δεν είδε το πανό; Δεν είχε κάτι να πει γι’ αυτό; Η απάντηση είναι όχι.

Με στεναχωρεί, με θλίβει όλο αυτό. Ξέρετε, πρέπει να θέτουμε μόνοι μας κάποια όρια. Χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή ρε γαμώτο, ταξίδεψαν άνθρωποι τόσα χιλιόμετρα και με εγχώριους συνεργούς, μακέλεψαν μια πόλη. Ο Γιοβάνοβιτς είναι προσωπικότητα του ποδοσφαίρου, του οποίου το προφίλ έχει αποθεωθεί από το περιβάλλον της ομάδας του κι όχι μόνο και σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τις αιτίες, για τις οποίες έχει γνωρίσει αυτή την αποθέωση. Έρχονται όμως και οι στιγμές που «καίνε». Κι εκεί στα δύσκολα μετρά κανείς την κατάσταση.
 
Απόλυτη αφωνία

Πιάνομαι από αυτό και πάω στην γενικότερη στάση του Παναθηναϊκού. Αν η ΑΕΚ δεν εμφάνιζε την αντίδραση που εμφάνισε, το πανό θα έμενε κανονικά στην θέση του; Αν σε επόμενο παιχνίδι του Παναθηναϊκού εμφανιστεί το ίδιο πανό, τι θα γίνει; Θα πρέπει να περιμένουμε να αντιδράσει κάποιος αντίπαλος, που δυστυχώς πιθανότατα δεν θα αντιδράσει, αλλιώς σε όλο το ματς θα βλέπουμε το πανό απλωμένο; Όπως είδαμε και κάποια άλλα χυδαία σε άλλο ματς του Παναθηναϊκού πρόσφατα, να μένουν κανονικά στην θέση τους σε όλη την διάρκεια του;

Από την ΑΕΚ ενημερώθηκαν, από την ΑΕΚ έμαθαν τα νέα στον Παναθηναϊκό για την πιθανότητα εμφάνισης αυτού του πανό ή κι άλλων περίπου ανάλογων; Δύσκολο να πιστέψω πως αυτό συνέβη. Θα αντιδράσει ο Παναθηναϊκός αν γνωρίζει πως αντίστοιχα πανό μπορεί να μπουν και σε άλλο ματς; Έστω και τώρα που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων του έχει όντως αντιδράσει όπου μπορεί να εκφραστεί, στο αισχρό θέαμα που είδαμε το βράδυ της Κυριακής;

Θα ήθελα εδώ να είμαι καλόπιστος και να αισιοδοξώ πως θα δούμε κάτι άλλο. Αλλά με εμποδίζουν τρία πράγματα. Πρώτον πως επιτράπηκε και να μπει στο γήπεδο και να εμφανιστεί το πανό. Δεύτερο, πως κάποια 24ωρα πλέον μετά το ντέρμπι και παρά τον μεγάλο θόρυβο το παραμικρό δεν έχει πει ο Παναθηναϊκός. 

Ο Μάνταλος, ο Σουηδός και η κίτρινη

Και υπάρχει κι ένα τρίτο: Μόλις μια βδομάδα είχε κλείσει από την δολοφονία του Μιχάλη, όταν ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε την σύσκεψη στο Μαξίμου, με τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ και τον πρόεδρο της UEFA. Η σύσκεψη είχε συγκληθεί λόγω της δολοφονίας του Μιχάλη.

Δεν ενδιαφέρει εδώ πλέον αν είχε κανένα νόημα αυτό (που δεν είχε), αλλά έγινε. Και τι είδαμε εκεί; Ουδεμία αναφορά στο γεγονός κατά την κοινή στην ουσία τοποθέτηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Σε σύσκεψη στο ανώτατο επίπεδο με αφορμή την δολοφονία του Μιχάλη, το αντικείμενο του ενδιαφέροντος τους ήταν η ΕΠΟ, η ΚΕΔ και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά... Όπως τώρα με όλη την Ελλάδα να μιλάει για την εικόνα στην Λεωφόρο, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ασχολείται με τον Μάνταλο κι έναν Σουηδό διαιτητή και το περιβάλλον του Παναθηναϊκού με μια κίτρινη.

Όπως και τώρα με την επίδειξη της απόλυτης ανοχής και της απόλυτης σιωπής σε αυτά που είδαμε το βράδυ της Κυριακής, έτσι και τότε το περιβάλλον και των δύο μεγάλων αντιπάλων της ΑΕΚ, δεν άγγιξε καθόλου το θέμα. Ουδείς στηλίτευσε το γεγονός πως επιχειρήθηκε εργαλειοποίηση ακόμα και μιας στυγερής δολοφονίας, προκειμένου να μιλήσουν για την ΕΠΟ. Ουδείς επίσης τώρα στηλιτεύει από το άμεσο επικοινωνιακό περιβάλλον τους όσα είδαν τα μάτια μας το βράδυ της Κυριακής. Δε συνέβη τίποτα...

Τι δεν μας είπαν Παναθηναϊκός, Γιοβάνοβιτς και Ολυμπιακός...