Πέρυσι τέτοιες μέρες, η Τσέλσι μόλις είχε διώξει τον Τόμας Τούχελ και έψαχνε αντικαταστάτη για τον πάγκο. Όταν αποφάσισε να πληρώσει τη ρήτρα των 16 εκατ. λιρών και να πάρει τον Γκρέιαμ Πότερ, κάνενας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο μεγάλο δώρο έκανε στην Μπράιτον. Οι Seagulls απέκτησαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι και μόλις μέσα σε έναν χρόνο, γράφτηκε ιστορία. «Ο Πότερ δούλεψε πολύ καλά, όμως δεν είμαι ο Πότερ». Ο Άγγλος είχε το όνομα, αλλά αυτός που έκανε το «θαύμα» ήταν ο Ιταλός.
Έχοντας στα χέρια του ρόστερ που δεν είχε σχεδιάσει ο ίδιος, οδήγησε την ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στην 6η θέση και για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Μπράιτον δεν έχει παλμαρέ. Από τον μοναδικό τίτλο της, ένα Charity Shield, περάσει περισσότερα από 120 χρόνια και από εκεί και πέρα μόνο κατακτήσεις 2ης κατηγορίας. Όμως. Ήταν μια από τις χειρότερες επιλογές για την ΑΕΚ, όχι απλά και μόνο επειδή είναι ομάδα της Premier League, αλλά επειδή έχει ίσως τον καλύτερο νεαρό τεχνικό στον κόσμο και τον τρόπο να διαλύει ομάδες με πολλαπλάσιο budget.
Δεν είναι ότι η Μπράιτον στάθηκε τυχερή και συγκυριακά πήρε αποτελέσματα που την έβγαλαν στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο allenatore μετρά 23 νίκες, 9 ισοπαλίες, 12 ήττες σε επίσημα ματς και είναι εντυπωσιακό το ότι σε 15 αγώνες κόντρα στο πολδιαφημισμένο Big-6 πέτυχε 8 νίκες. Σε αυτή τη διαδρομή του ενός έτους έχει κατοχή 62% στους αγώνες της και πέτυχε περισσότερα από 3 γκολ σε 18 παιχνίδια. Στο τελευταίο, στο 1-3 κόντρα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Old Trafford, θα μπορούσε να έχει βάλει τουλάχιστον 5 και παρότι έπαιξε με 6 αλλαγές ήταν συγκλονιστικό ότι δεν έδινε καν την μπάλα στην αντίπαλό της.

«Οι ιδέες των προπονητών εξελίσσονται κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα. Μπορείς να αλλάξεις κάτι, μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό ανάλογα με τους παίκτες, όμως το DNA είναι το ίδιο. Το DNA είμαι εγώ, ο χαρακτήρας μου, η ιστορία μου, τι ήμουν σαν παίκτης. Κρατάω τον εαυτό μου μέσα στη δουλειά μου» είπε πρόσφατα ο 44χρονος.
Και η ιδέα είναι να χτίζεις επίθεση από τον τερματοφύλακα, αφήνεις τον αντίπαλο να νομίζει ότι θα σε πιέσει και παίζεις μέσα από τις γραμμές του με ακρίβεια στις πάσες που θυμίζουν Κροος και ο Μόντριτς. Τα χαρτιά που παίρνουν στα χέρια τους οι δημοσιογράφοι λένε 4-2-3-1 όμως αυτό που κάνει συχνά ο Ιταλός είναι να έχει σε μια συμμετρική ευθεία τους στόπερ, τους δύο μέσους και τους δύο επιθετικούς. Ένα σύστημα που οι αναλυτές έχουν ονομάσει «κλεψύδρα», αφού έτσι μοιάζει στον αγωνιστικό χώρο.
Δεν είναι το μόνο σύστημα, ούτε ο Ντε Τζέρμπι ο μόνος που το έχει παίξει, αλλά η Μπράιτον το κάνει άψογα με τέλειο timing στις μεταβιβάσεις, αφού έχουν βέβαια προηγηθεί οι κατάλληλες κινήσεις χωρίς την μπάλα. Είπαμε, είναι έξτρα εντυπωσιακό ότι το εφάρμοσε με όσους που βρήκε, ενώ πιο τρελό είναι αυτό που κάνει φέτος. Ότι δηλαδή ξεκίνησε τη χρονιά με 4 νίκες σε 5 ματς έχοντας χάσει τον ball-playing τερματοφύλακα, Ρόμπερτ Σάντσεθ [45 εκατ. ευρώ, Τσέλσι], τους δύο βασικούς μέσους, Μόισες Καϊσέδο [135, Τσέλσι] και Αλέξις ΜακΆλιστερ [40, Λίβερπουλ], ενώ τον Ιανουάριο πούλησε και τον εξτρέμ, Τροσάρ [30, Άρσεναλ].

Και με ποιούς έχει καλύψει το κενό τους; Σόρι, η Μπράιτον ποτέ δεν αγοράζει αντικαταστάτη. Ο οργανισμός έχει πάντα παίκτες έτοιμους να μπουν και να αρχίσουν μια καριέρα που σε 1-2 χρόνια μπορεί να τους φέρει ακόμα και μεταγραφή με τριψήφιο αριθμό. Πως;
Πώς καταφέρνει να ανακαλύπτει με τόσο μεγάλη ακρίβεια και σε τόσο πρώιμο σημείο ποιοι θα εξελιχθούν σε παικταράδες; Πώς καταφέρνει να είναι πάντα συν στον προϋπολογισμό της; Πώς είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και δεν χρειάζεται να αγοράσει όταν πουλά; Η απάντηση δεν είναι απλή. Βασικά, δεν μπορούν να τη δώσουν ούτε άτομα που δουλεύουν στο club. Και αυτό ούτε συμβαίνει τυχαία, ούτε είναι υπερβολή.
Από το 2017, όταν και επέστρεψαν στην Premier League, οι Seagulls έθεσαν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και ξεκάθαρους στόχους. Να γίνουν μόνιμοι στο top-10, να παίζουν μοντέρνο, επιθετικό ποδόσφαιρο και να έχουν ομάδα με πολλούς νεαρούς παίκτες. Είναι σαφώς δύσκολα όλα αυτά μαζί, όμως μέσα σε μόλις 6 χρόνια όχι μόνο τα έχουν καταφέρει, αλλά τρύπα στο ταβάνι γίνεται όλο και πιο μεγάλη.

Το πρώτο σκέλος της διαδικασίας που επιτρέπει στην Μπράιτον να ψωνίζει wonderkids από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία στον κόσμο, είναι τα data που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος, Τόνι Μπλουμ. Ο 53χρονος, επιχειρηματίας στο sports-betting, έχει το δικό του λογισμικό, μέσω του οποίου το club φιλτράρει παίκτες σε κάθε σημείο του πλανήτη. Το πιο απίστευτο απ’ όλα είναι ότι ο αλγόριθμος αποτελεί μυστικό. Ένα μυστικό το οποίο κρατιέται επτασφράγιστο ακόμα και από ανθρώπους που δουλεύουν στον σύλλογο.
Η Μπράιτον είναι πελάτης της εταιρείας του Μπλουμ, Starlizard, αγοράζοντας τα δεδομένα που αποτελούν το πρώτο βήμα του προγραμματισμού του recruitment. Αφού λοιπόν εξετάζονται τα metrics, στους scout φτάνει μια λίστα με τα ονόματα παικτών που πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, κατά βάση ηλικία και χρόνος συμμετοχής. Εδώ δουλεύει ένα σύστημα σαν τα φανάρια στους δρόμους. Όταν ανάβει πράσινο, ο παίκτης είναι αυτός που ψάχνουμε, αν είναι πορτοκαλί, είναι κοντά, στο κόκκινο, απλά τον παρακολουθούμε.
«Λειτουργεί εκπληκτικά, από τον πρόεδρο, τον εκτελεστικό διευθυντή, στο τμήμα recruitment» λέει άνθρωπος που γνωρίζει καταστάσεις. «Το σύστημα υποστηρίζεται από την τεχνολογία, το εξαιρετικό δίκτυο που διαθέτουν αλλά και τα μάτια του scouting. Είναι απλά ένα πολύ καλό μοντέλο». Η database του Μπλουμ και όσα έχει καταφέρει αυτά τα χρόνια η Μπράιτον κάθε άλλο παρά αποτελούν προϊόν 1-2 μεταγραφικών περιόδων. Υπάρχει οργάνωση και μια εκπληκτική δομή πίσω από όλα αυτά.

Λερναία Ύδρα του ποδοσφαίρου δηλαδή. Όποιον και να της πάρεις, γίνεται ακόμα καλύτερη και έχει ρευστό για να αγοράσει τον επόμενο [που θα μετατρέψει σε] υπερπαίκτη. Εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Ιάπωμα εξτρέμ, Καούρου Μιτόμα, ο οποίος μέχρι πριν μερικά χρόνια έπαιζε στην ομάδα του Πανεπιστημίου και έχει κάνει Πτυχιακή πάνω στην ντρίμπλα, ενώ ο 18χρονος φορ, Έβαν Φέργκιουσον, είναι ο επόμενος που θα φύγει με 100+ εκατ. ευρώ. Σε 77 ματς οι δυο τους έχουν απολογισμό 26 γκολ και 15 ασίστ και έχουν απογειωθεί με τον Ντε Τζέρμπι.
«Βλέπω το ποδόσφαιρο εντελώς διαφορετικά από τη μέρα που ήρθε ο νέος προπονητής» λέει ο captain, Λιούις Ντανκ, για τον Ιταλό. «Είναι εθισμένος με το ποδόσφαιρο» προσθέτει ο πρόεδρος για τη μεγάλη του «ανακάλυψη». Έναν τεχνικό που πριν 10 χρόνια ξεκίνησε με την Darfo Boario στην 5η κατηγορία της Ιταλίας και σήμερα είναι στην 5η θέση της Premier League. Η καριέρα του ξεκίνησε στην Μίλαν και έπιασε peak στην Νάπολι, όμως σαν προπονητής είναι άλλο level και είναι δεδομένο ότι για τον επόμενο μεγάλο πάγκο που θα αδειάσει σε top-club, θα είναι υποψήφιος.
Φωνακλάς, πωρωμένος, χτυπιέται μόνιμα στον πάγκο του, έχει ήδη 1 κόκκινη και 4 κίτρινες, όμως η μπάλα που παίζει - ειδικά με αυτό το budget - είναι τέχνη. «Θέλω να το απολαύσω. Ζω ένα όνειρο, Το να είμαι στην Μπράιτον, την Σαχτάρ, την Σασουόλο. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να το απολαμβάνω. Δεύτερο είναι να κρατήσω τη νοοτροπία που είχα σαν παίκτης, θέλω να είμαι πρωταγωνιστής. Και για να είσαι τέτοιος, πρέπει να έχεις την μπάλα».

Σίγουρα οι οπαδοί της ΑΕΚ θα προτιμούσαν έναν άλλο αντίπαλο στoν όμιλο από μια ομάδα που κοιτάζει στα μάτια και παίρνει νίκες κόντρα σε ρόστερ δισεκατ. ευρώ με επιθετικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Όμως η Μπράιτον είναι ένα σπάνιο και αξιοθαύμαστο project, το οποίο αξίζει να έχεις παρακολουθήσει έστω και ως «αντίπαλος» παρότι το αποτέλεσμα είναι απίθανο να έρθει. Στην τελική, όπως είπε και ο Ντε Τζέρμπι, το πιο βασικό πράγμα είναι να απολαμβάνεις…