Μια πόλη 50.000 κατοίκων, μια ομάδα που κατά καιρούς έχει παίξει πολλή ωραία μπάλα και έχει κάνει ζημιές στους μεγάλους της Ισπανίας αλλά και σε δυνατά club της Ευρώπης. Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του μοναδικού τίτλου της ιστορίας της, του Europa League του 2021, η Βιγιαρεάλ επιστρέφει στην Ελλάδα για να παίξει και πάλι με τον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.
Η πρόσφατη ιστορία των Amarillos χωρίζεται από μια ξεκάθαρη γραμμή, η οποία τραβήχτηκε από την αποχώρηση του Ουνάι Έμερι στα τέλη Οκτωβρίου του 2022. Μήνες νωρίτερα, ο Βάσκος τεχνικός, όπως είπαμε, έγραψε ιστορία οδηγώντας το club στην κατάκτηση του Europa League και στην έξοδο στο Champions League, όμως σε εκείνο το σημείο υπήρξε πρόταση για να προπονήσει ξανά στην Premier League μετά τη θητεία του στην Άρσεναλ. Η Άστον Βίλα κατάλαβε ότι αν κρατούσε λίγο ακόμα τον Στίβεν Τζέραρντ θα υποβιβαζόταν, οπότε πλήρωσε τη ρήτρα του Έμερι και ο πάγκος της Βιγιαρεάλ έμεινε κενός νωρίς στη σεζόν.
Ο πρώην τεχνικός των Μπαρτσελόνα, Μπέτις, Κίκε Σετιέν, κάλυψε το κενό, με την ομάδα να πηγαίνει στον αυτόματο και να τερματίζει στη 5η θέση, στο -7 από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, την τελευταία που κούνησε σεντόνι. Φέτος όμως τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά. Το Κίτρινο Υποβρύχιο υπέστη 3 ήττες στις 4 πρώτες αγωνιστικές του 2023-24 και ο πρόεδρος, Φερνάντο Ρόιγκ, πήρε την απόφαση ότι η ομάδα έχει ανάγκη από αλλαγή προπονητή. Καταλληλότερο σημείο από τη διακοπή για τα ματς των Εθνικών δεν υπήρχε, οπότε ο Χοσέ Ρόχο Μαρτίν, γνωστός ως ‘Πατσέτα’ πήρε τη δουλειά.
Η πρόσληψή του από την Βιγιαρεάλ, είναι σαφώς το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του. Αλλά και μια πρόκληση για τον 55χρονο, ο οποίος δεν έχει κοουτσάρει ποτέ σε ευρωπαϊκό ματς και αυτό στο Ολυμπιακό Στάδιο θα είναι το πρώτο του. Να προπονήσει γενικά, έχει από τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, πήρε το ρίσκο και ανέλαβε την Ρεάλ Βαγιαδολίδ για να παίξει τον ρόλο του σωτήρα, αυτού που θα βγάλει την ομάδα από την εντατική, αλλά δεν τα κατάφερε και η ομάδα υποβιβάστηκε.
Και επειδή σε αυτό εδώ το σημείο είναι πιθανό να αρχίσει ο μηδενισμός από τους αναλυτές της ταβέρνας, αξίζει ένας μικρός παραλληλισμός. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ένας 62χρονος που επίσης δεν είχε ματς εκτός συνόρων, πέρυσι στο φινάλε της σεζόν ανέλαβε την Σεβίλλη που είχε «καταντήσει» να παλεύει για την παραμονή. Το φινάλε; Μάλλον γνωστό. Όχι μόνο έσωσε τους Ανδαλουσιάνους, αλλά κατέκτησε το Europa League παίζοντας στον τελικό με την Ρόμα του Μουρίνιο με αποτέλεσμα φέτος να παίζει στο CL.
«Δεν έχω εμπειρία από την Ευρώπη, αλλά θα αποκτήσω γρήγορα. Ούτε από ανόδους είχα εμπειρία αλλά τα κατάφερα» είπε ο Πατσέτα, που έχει ανεβάσει κατηγορία club όπως Βαγιαδολίδ και Έλσε. Ένας προπονητής που ζει στο κόκκινο τα ματς, βγαίνει να μιλήσει στο τέλος ιδρωμένος σαν να έπαιζε ο ίδιος, που είναι εκεί για τα δύσκολα, να τον πάρεις τηλέφωνο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο πρόεδρος της Βιγιαρεάλ πείστηκε από τον τρόπο ζωής του Πατσέτα, από τον ενθουσιασμό του, κάτι που μεταφέρει στο στιλ του ως προπονητής.
Εκτός από τον προπονητή όμως, η Βιγιαρεάλ έχει και παίκτες. Στη μεταγραφική περίοδο που πριν μερικές εβδομάδες έκλεισε, οι Amarillos είναι μείον. Όχι σε ρευστό, εκεί τα πήγαν πολύ καλά, αλλά σε ονόματα στο ρόστερ. Πήραν 37 εκατ. ευρώ από την Τσέλσι για τον επιθετικό, Νίκολας Τζάκσον [38 ματς, 13 γκολ πέρυσι] και 20+8 από την Μίλαν για τον αριστεροπόδαρο δεξί εξτρέμ, Σάμου Τσουκουέζε [50 ματς, 13 γκολ]. Δανεικός παραχωρήθηκε ο εξτρέμ, Αρνάουτ Ντανζούμα, στην Έβερτον.
Το πιο γνωστό όνομα που αποκτήθηκε είναι ο Νορβηγός θηριώδης φορ, Αλεξάντερ Σόρλοθ. Ο 27χρονος πέρυσι ήταν βασικός στην πορεία της Σοσιεδάδ προς το Champions League και κόστισε 10 εκατ. ευρώ, ενώ σαν μέρος του deal με την Μίλαν για τον Τσουκουέζε, αφίχθη στο ‘EL Madrigal’ ο 21χρονος Ιταλός σέντερ-μπακ, Ματέο Γκάμπια, ένα βαρύ κορμί, σίγουρα όχι ο παίκτης που θα πεις ότι δεν αφήνει τίποτα να περάσει. Πέρα όμως από τις μεταγραφές, το ρόστερ διαθέτεει κάποια καλά ονόματα.
Ο βετεράνος, Πέπε Ρέινα, έχει αφήσει τα γάντια στον ανερχόμενο, Γιόργκενσεν, ενώ γνωστοί σε όλη την Ευρώπη είναι οι αμυντικοί, Ραούλ Αλμπιόλ, Χουάν Φόιθ, Αλμπέρτο Μορένο. Στο κέντρο υπάρχει η εμπειρία με τους Καπού, Παρέχο, Τριγκέρος, Κοκλέν και μπροστά, εκτός από τον Σόρλοθ, ο Νο1 κίνδυνος, είναι ο αριστεροπόδαρος επιθετικός που ξέρει πολλή μπάλα, Ζεράρ Μορένο. «Σφαίρα» και επικίνδυνος είναι ο περιφερειακός επιθετικός, Γιέρεμι Πίνο.
Με ένα ρόστερ που συνδυάζει ταλέντο και εμπειρία, η Βιγιαρεάλ μπορεί να νιώθει ότι η χρονιά της κάθε άλλο παρά έχει καταστραφεί. Πλέον έχει 3 ήττες και 2 νίκες στο πρωτάθλημα παίρνοντας το boost που ήθελε έπειτα από την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο Πατσέτα δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει κάποιο «θαύμα» στη μια βδομάδα που κρατά στα χέρια του το πηδάλιο του υποβρυχίου. Έκανε τα πρώτα βήματα σωστά, έπαιξε με 4-2-3-1 και με τη βοήθεια της τύχης και του σούπερ πορτέρο, λύγισε στις καθυστερήσεις την Αλμερία.
«Δεν μου άρεσε το πως παίξαμε. Πρέπει να τρέχουμε λιγότερο πίσω, πρέπει να φτιάχνουμε πιο πολλές φάσεις μπροστά. Οι παίκτες μου έκαναν σωστά τη δουλειά τους, το πρόβλημα είναι δικό μου» είπε ο προπονητής από το Μπούργος μετά το πρόσφατο 2-1 χάρη σε γκολ των Μορένο-Σόρλοθ. «Όμως όλα είναι καλύτερα όταν κάνεις νίκες. Όπως έχει πει και ένας βοηθός του Μπιέλσα, οι ομάδες χτίζονται μέσα από τις νίκες…».
Όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Πατσέτα μέρος του Τύπου της Ισπανίας αναρρωτήθηκε, αμφισβήτησε το αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να πάει μπροστά την Βιγιαρεάλ. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος της σεζόν, όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο άνθρωπος είναι «άρρωστος» με τη νίκη. «Δεν μπορώ να διαχειριστώ την ήττα, έχω μιλήσει με ψυχολόγους…».