MENU

Η αποκάλυψη ότι μέσω κρυπτονομισμάτων ξέπλεναν τα κέρδη του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού δημιούργησε αίσθηση, καθώς η μόνη γνωστή δοκιμασμένη μέθοδος τέτοιων συναλλαγών ήταν τα μετρητά. Χέρι – χέρι. Σε σακούλες. 

Η τεχνολογία ξεπέρασε τους παραδοσιακούς παραβατικούς, ήρθαν οι ηλεκτρονικές τράπεζες και από το 2010 το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από την μέγγενη της Δικαιοσύνης.

Ελα όμως που υπάρχει και το αντίδοτο. Ένα λογισμικό που θα βρίσκεται στα χέρια της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στην οποία προΐσταται ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χάραλαμπος Βουρλιώτης. Από την 1η του νέου έτους ο κ. Βουρλιώτης και οι συνεργάτες του θα μπορούν να εντοπίζουν όσα κρυπτονομίσματα συνδέονται με μαύρο χρήμα. Μέσα σε αυτά και τα κέρδη του παράνομου στοιχηματισμού.

Η έρευνα για την ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. Μετά τα μέσα Οκτωβρίου ο αθλητικός και ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος θα ασκήσει ποινικές διώξεις κατά 47 φυσικών προσώπων για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. 

Η δικογραφία που θα σχηματιστεί θα φτάσει στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ Χαράλαμπου Κωτουλόπουλου, ο οποίος θα αναλάβει την πειθαρχική διαδικασία.

Εκείνο που ενδιαφέρει τους ποδοσφαιρόφιλους είναι ο βαθμός εμπλοκής των ομάδων τους. Φαίνεται ότι παράγοντες, ποδοσφαιριστές και προπονητές είχαν συμμετοχή σε αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων. 

Η αρχική έρευνα, η οποία έγινε με την επιμέλεια της Interpol και της Eurojust, ανέφερε πέντε ΠΑΕ της Super League 1 και 13 ΠΑΕ της Super League 2. Αν αποδειχτούν λιγότερες ή περισσότερες είναι κάτι που θα προκύψει από την προκαταρκτική εξέταση.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των εμπλεκομένων μέσα από τα νομικά τεχνάσματα του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ θα πέσει στο κενό εφόσον ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Ι. Βρούτσης κάνει το αυτονόητο: Απαιτήσει από την Ομοσπονδία να του σταλούν – όπως προβλέπει ο νόμος – οι κανονισμοί και οι κώδικες και  κρίνει ο ίδιος αν πρέπει να προχωρήσει στην έγκρισή τους.

Το παράθυρο ελπίδας για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου μένει ανοιχτό. Και αυτή τη φορά η μπάλα είναι στα χέρια (ή καλύτερα στα πόδια) της κυβέρνησης.     

Αν το κράτος θέλει, μπορεί...