MENU

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε ακριβώς «δήλωση τίτλου» στη Νέα Φιλαδέλφεια, όμως με την εικόνα του στο ματς από το 20'-25' και μετά φώναξε σε όλους, φίλους και εχθρούς, ότι θα πρέπει να αφήσουν στο χρονοντούλαπο όσα συνήθισαν να βλέπουν από αυτόν την περσινή σεζόν. Κοινώς, τον περσινό περσινό, φοβισμένο, άψυχο, χωρίς αγωνιστικούς στόχους και φιλοσοφία και σαφέστατα χωρίς αρκετή ποιότητα και λύσεις Ολυμπιακό, ξεχάστε τον!

Ο Ολυμπιακός που χτίζει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ακόμη βρίσκεται στα πολύ πρώιμα στάδιά του. Ένα μήνα ήδη «μέσα» στη σεζόν και ακόμη παίκτες κάνουν το ντεμπούτο τους. Μόλις 8 ματς συνολικά, αλλά όλα με κοινά στοιχεία, με κοινά αγωνιστικά δεδομένα. Πάθος, ένταση, ρυθμός. Σταθερότητα στην άμυνα, ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Με τη δουλειά και τον χρόνο, όλα θα γίνουν πολύ καλύτερα.

Ο Ισπανός τεχνικός στο ντέρμπι αυτό επέλεξε προφανώς διαφορετική τακτική από τα προηγούμενα απέναντι στην ΑΕΚ, μια πολύ δυνατή ομάδα, την πρωταθλήτρια και το Νο1 φαβορί για τον τίτλο και φέτος. Κόντρα στον έναν από τους 2-3 βασικούς διεκδικητές του τίτλου, ο οποίος μάλιστα διαθέτει και τεράστια ποιότητα μεσοεπιθετικά, οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα μπορούσαν να έχουν την λογική που είχαν απέναντι στις... Τσουκαρίτσκι και τις Λαμίες -με το συμπάθιο στους αντιπάλους αυτούς. Ακόμη και στο κακό για αυτόν πρώτο 20λεπτο όμως, ο Ολυμπιακός πάλι δεν δέχθηκε τις φάσεις που είχε δεχθεί σε όλα τα προηγούμενα ντέρμπι με την ΑΕΚ στο αντίστοιχο διάστημα, ενώ και το γκολ που δέχεται εμπεριέχει αρκετή δόση τύχης. Από εκεί και πέρα, με εξαίρεση ίσως μια φάση στο 92' που καθάρισε ο Πασχαλάκης, η ΑΕΚ απέτυχε στο να κάνει όλα όσα έχει αυτή συνηθίσει να κάνει στο χορτάρι. Ο Ολυμπιακός την κλείδωσε, ο Μαρτίνεθ στο τέλος έδεσε το κέντρο του με την αλλαγή του Ιμπόρα και έτσι έφυγε με ένα θετικό αποτέλεσμα από την έδρα των πρωταθλητών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομία του πρωταθλήματος.

Ένα ακόμη στοιχείο που ίσως πρέπει να κρατήσει κανείς από αυτό το ματς για τον Ολυμπιακό είναι ότι κατάφερε να είναι αποτελεσματικός σε όλες τις γραμμές του γηπέδου και εν τέλει να πάρει αποτέλεσμα, έστω κι αν αυτό δεν ήταν το απολύτως ιδανικό, παίζοντας ένα παιχνίδι, ένα στυλ, που δεν θα το βλέπουμε συχνά από αυτόν. Γιατί ακόμη κι αν στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου αυτός ήταν που έκανε κουμάντο στο χορτάρι, με κυκλοφορία και πίεση, στο δεύτερο ημίχρονο πια ήταν ξεκάθαρα επιλογή του να διαχειριστεί τακτικά το ματς. Με πιο σφιχτές γραμμές, με πολλούς παίκτες στον άξονα, με γρήγορες αντιδράσεις στις αλλαγές παιχνιδιού της ΑΕΚ. Τηρουμένων των συνθηκών και των αναλογιών, με ότι ακολουθεί δηλαδή για μια ομάδα που αλλάξει τα πάντα το προηγούμενο δίμηνο, ο Ολυμπιακός έκανε μια χαρά τη δουλειά του στην OPAP Arena. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που ήταν «υποχρεωμένη» να νικήσει.

Από εκεί και έπειτα, προφανώς και οι «ερυθρόλευκοι» δεν πρόκειται ποτέ να πανηγυρίσουν ισοπαλία την 4η αγωνιστική, όποιον και να έχουν απέναντί τους. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η φετινή ομάδα που θα αντιμετωπίζουν άπαντες είναι και πάλι ο... κανονικός Ολυμπιακός και όχι μια καρικατούρα του. Ο Μαρτίνεθ ρωτήθηκε μετά το τέλος του αγώνα εάν η ψαλίδα από την ΑΕΚ έχει κλείσει και η απάντησή του δείχνει τη σοβαρότητα και του ίδιου και της ομάδας του. «Είμαστε μια ομάδα υπό κατασκευή και σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι. Σκοπός μας είναι να νικάμε σε κάθε ματς», είπε λιτά και περιεκτικά ο Ισπανός.

Περισσότερες αναλύσεις σε αυτό το σημείο της σεζόν δεν χρειάζονται. Εγώ από την πλευρά μου πάντως, συνηθίζω να λέω και να γράφω ότι όταν ο κανονικός Ολυμπιακός είναι αυτός που εμφανίζεται στο γήπεδο, δεν είναι δική του δουλειά να κλείσει καμία ψαλίδα. Δουλειά των υπολοίπων είναι να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι και μέχρι στιγμής, ακόμη και αυτός ο «υπό κατασκευή» Ολυμπιακός, αρχίζει και «φωνάζει» το αυτονόητο: ότι σεζόν σαν την περσινή είναι η εξαίρεση. Και επιπλέον, ότι όποιος νομίζει πως θα μπαίνει στο γήπεδο και θα κάνει... πάρτι, καλό θα είναι να αναθεωρήσει και τις δικές του ικανότητες και κυρίως αυτές της ομάδας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ...

Ας ξεχάσουν όλοι τον περσινό Ολυμπιακό...