MENU

Κάπου εδώ λοιπόν είναι που ξεκινούν όλα στο νέο Ολυμπιακό που χτίζεται πρακτικά εδώ και κάτι λιγότερο από ένα μήνα, απ' όταν την 1η του Ιούνη ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Αντόνιο Κορδόν στο πόστο του αθλητικού διευθυντή. Ένα 20ήμερο μετά, τον ακολούθησε και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ με το τιμ του, ο άνθρωπος που θα ηγηθεί αυτής της νέας προσπάθειας που θα έχει έναν κοινό παρονομαστή: ο σύλλογος θα επιστρέψει στη λογική του... κανονικού ποδοσφαίρου και αυτό δεν αφορά μόνο στα των εντός τεσσάρων γραμμών.

Οι «ερυθρόλευκοι», ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η διοίκηση και όλοι όσοι είχαν (ή ήθελαν να έχουν) λόγο και ρόλο στην πυραμίδα της λήψης αποφάσεων, κατάλαβαν (ή θα καταλάβουν) ότι οι αρπακολατζίδικες τακτικές των τελευταίων ετών, οι μανατζαροδουλειές, οι λογικές των «πάρε και βλέπουμε» ή «κάνε και θα δούμε», δεν έχουν καμία σχέση με σύλλογο επιπέδου Ολυμπιακού. Με σύλλογο που έχει μάθει να ζει στην κορυφή, να πρωταγωνιστεί και κυρίως να παίζει ένα ποδόσφαιρο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι προς αποφυγή. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέσα στο κατακαλόκαιρο αν ο νέος Ολυμπιακός θα πετύχει τους στόχους του, ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβούν δύο πράγματα: α) ο σύλλογος, η ομάδα, οι άνθρωποι, θα σεβαστούν και πάλι όλες τις αρχές του σπορ β) θα είναι καλύτερος από τον περσινό.

Διπλή ισπανική εγγύηση

Από που προκύπτουν αυτά; Είναι απλό. Σε αυτή τη νέα εποχή του, ο Ολυμπιακός μιλάει και πάλι ισπανικά και μάλιστα το κάνει άπταιστα. Ο Μαρινάκης έδωσε τα κλειδιά της ομάδας σε δύο ατόφιους Ίβηρες ποδοσφαιράνθρωπους οι οποίοι είδαν σαν πρόκληση το να αναλάβουν αυτό το project, αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο της επιστροφής του συλλόγου στην κορυφή, με την ταυτόχρονη επιστροφή του στον ρόλο του πραγματικού «παίκτη» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει λείψει τόσο πολύ. Κανείς από τους δύο δεν χρειάζεται βεβαίως ιδιαίτερες συστάσεις -άνθρωποι που έχουν ήδη βιογραφικό που σπανίως εμφανίζεται στα μέρη μας σε αυτά τα πόστα. Ο Κορδόν είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες. Ο Μαρτίνεθ από την πλευρά του, θυμίζει... Ερνέστο. Ένας νέος Ισπανός τεχνικός, γεμάτος όρεξη για δουλειά και -προσωπικές- αποδείξεις, με ήδη έτοιμο βιογραφικό και ο οποίος αν και ακόμη δεν βρίσκεται στο τοπ επίπεδο των Ισπανών τεχνικών που θα αναλάμβαναν ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, μια Ρεάλ, μια Μπάρτσα, μια Ατλέτικο, βρίσκεται όμως μόλις ένα σκαλί από κάτω.

Ο συνδυασμός των δύο, ακριβώς επειδή είναι σπάνιος στα μέρη μας, αποτελεί και την ίδια την εγγύηση ότι ο επόμενος Ολυμπιακός θα είναι και πάλι κανονική ομάδα, κανονικός ποδοσφαιρικός σύλλογος. Το τι θα μπορέσει να πετύχει άμεσα, θα το ξέρουμε 8-9 μήνες από τώρα. Το ξεκίνημα έγινε. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν. Δηλαδή οι αποφάσεις ότι οι δύο Ισπανοί είναι αυτοί που θα αποφασίζουν πλέον για τα πάντα. Τα επόμενα δύο συστατικά της επιτυχίας είναι κοινά για όλους: χρόνος και χρήμα!

Λίγες μέρες που θα δείξουν τόσα πολλά

Ξεκινώντας από τον χρόνο, φτάσαμε πια στην τελευταία εβδομάδα του πρώτου μήνα της νέας σεζόν, της νέας εποχής. Μια εβδομάδα που και θα δείξει πολλά για το μέλλον και θα κρίνει επίσης πολλά, επί της ουσίας. Και αυτό βεβαίως αφορά στην ενίσχυση της ομάδας. Τα ρεπορτάζ έλεγαν ότι μέχρι την Κυριακή των εκλογών θα περιμέναμε ίσως ακόμη και δύο μεταγραφικές κινήσεις. Ωστόσο, το τι περιμένουμε στα ρεπορτάζ με το τί συμβαίνει, πλέον δεν θα συναντιέται συχνά. Και αυτό γιατί ο Κορδόν λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί κάθε παράγοντας με τις περγαμηνές, την ιστορία και τις αρμοδιότητές του. Χωρίς mediaκό στρατό, χωρίς να μοιράζει ή να διαφημίζει δεξιά και αριστερά τί κάνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ότι έχει προκύψει αυτές τις πρώτες μέρες στην πάντα αγαπημένη στο ερυθρόλευκο ρεπορτάζ ονοματολογία, έχει προκύψει μονάχα από το εξωτερικό...

Έτσι, παρότι περιμέναμε δύο κινήσεις ως τις εκλογές, πλέον πάμε για τρεις μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί. Και τι τρεις! Ο Ολυμπιακός θα πάει να πάρει από τώρα τους τρεις βασικούς παίκτες του άξονά του, καλύπτοντας τα κενά των Παπασταθόπουλου, Εμβιλά και Μπακαμπού, στους τρεις κομβικούς ρόλους του στόπερ-ηγέτη της άμυνας, του κεντρικού του γραναζιού στα χαφ και του εκτελεστή στην επίθεση. Οι υποθέσεις για τις οποίες κινείται ο Ολυμπιακός, ασχέτως το που θα καταλήξουν έχουν και αυτές δύο κοινούς παρονομαστές: θα αποτελέσουν όλες τους υπερβάσεις και ταυτόχρονα θα προέρχονται από την γνώριμη στους δύο Ισπανούς αγορά της πατρίδας τους -αν δεν πρόκειται μάλιστα και για εντελώς γνώριμα πρόσωπα, δηλαδή παίκτες με τους οποίους έχουν ξανασυνεργαστεί.

Λογικά πράγματα: ο νέος Ολυμπιακός δεν χρειάζεται πολλά πειράματα. Ποιότητα χρειάζεται, νιάτα και πνευμόνια χρειάζεται, ξεκάθαρους ρόλους χρειάζεται. Κορδόν και Μαρτίνεθ έχουν συμφωνήσει ότι πρώτα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για παίκτες που γνωρίζουν τί μπορούν να προσφέρουν και να το προσφέρουν άμεσα. Ειδικά για να καλύψουν αυτές τις τρεις θέσεις, θα προσπαθήσουν να κάνουν υπερβάσεις. Και οικονομικές και ποδοσφαιρικές. Ο Μαρινάκης δεν έδωσε άλλωστε τυχαία σχεδόν 4 εκατομμύρια για αθλητικό διευθυντή, προπονητή και τεχνικό τιμ. Τα έδωσε προφανώς ώστε αυτοί με τη σειρά τους να καταρτίσουν την καλύτερη δυνατή ομάδα ως προς τους στόχους της αλλά φυσικά και ως προς τα δικά τους ποδοσφαιρικά «θέλω». Και αυτά τα «θέλω», ούτε εύκολα είναι, ούτε φτηνά. Για αυτό τον λόγο λοιπόν, η εβδομάδα αυτή θα κρίνει πάρα πολλά. Από τις κινήσεις που θα γίνουν, από το ποσοστό επιτυχίας τους, από το πόσο θα κοστίσουν και το πόσο ποδοσφαιρικά υπερβατικές θα είναι για έναν ελληνικό σύλλογο, θα γνωρίζουμε που το... πάνε στο Λιμάνι για τη νέα σεζόν και το προσεχές μέλλον της ομάδας. Θα γνωρίζουμε τι είδους ομάδα έχουν σκοπό να φτιάξουν και οι τρεις αυτές μεταγραφές είναι αυτές που θα (πρέπει να) κάνουν τη διαφορά.

Αναζητούνται -αρχικά- τρεις υπερβάσεις

Βλέποντας τα ονόματα που κυκλοφορούν, αντιλαμβάνεσαι του λόγου του αληθές. Οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν θα σκεφτόντουσαν καν το ενδεχόμενο «Ελλάδα», αν δεν υπήρχε ένας Κορδόν, ένας Μαρτίνεθ και ένας Μαρινάκης έτοιμος να δώσει το πράσινο φως για τις οικονομικές υπερβάσεις που είναι δεδομένο πως θα χρειαστούν...

Στην επίθεση, το όνομα του Άντι Ντελόρ είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση. Κόστισε 10 «χαρτιά» στη Νις το 2021 και ένα χρόνο αργότερα κόστιζε περίπου τα διπλά. Στα 31 του, ο Κορδόν τον γνωρίζει καλά αφού ο 60χρονος Ισπανός παράγοντας -πέρα από αυτή της πατρίδας του- είναι... μετρ και της γαλλικής αγοράς. Ο Γάλλος είναι στην κορυφή της λίστας των φορ στο Λιμάνι και αν δεν υπήρχε κοινή θέληση του παίκτη και της Ναντ να τα «σπάσουν», ο Ολυμπιακός -ακόμη και στην εποχή Κορδόν- δεν θα είχε καμία τύχη. Η λίστα δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν οι περιπτώσεις των Γουίλιαν Ζοσέ, παίκτη που πήρε ο Κορδόν στη Μπέτις το '21 και Λουίς Σουάρες, παίκτη που είχε ο Μαρτίνεθ στη Γρανάδα. Αμφότεροι έχουν συμβόλαια με Μπέτις και Μαρσέιγ και επίσης είναι περιπτώσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ...

Στα στόπερ, οι πρώτες περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές των Λεάντρο Καμπρέρα και Φακούντο Γκονζάλες, αμφότεροι Ουρουγουανοί με ευρωπαϊκά διαβατήρια, με τον πρώτο να είναι προφανώς ο ξεκάθαρος στόχος για το ρόλο του ηγέτη. Μια περίπτωση που έπαιξε δυνατά για μέρες, όμως ο αρχηγός της Εσπανιόλ, ούτε αριστεροπόδαρος είναι -αφού τέτοιον λέγεται πως έχει ζητήσει ο Μαρτίνεθ- ούτε και θα έρθει εύκολα, ελέω του ανταγωνισμού που θα έχει από την Ισπανία ο Ολυμπιακός για αμυντικό στα 32 του που μένει ελεύθερος σε 1 χρόνο. Ο Γκονζάλες είναι ένας αριστεροπόδαρος στόπερ, στα 20 του, ο οποίος μένει ελεύθερος από τη Βαλένθια. Εδώ το... μικρό πρόβλημα είναι ότι είναι διεθνής με τις «μικρές» ομάδες της Ουρουγουάης και «βγάζει μάτια» και ότι ήδη τον παρακολουθεί η μισή Ιταλία (σ.σ. έχει ιταλικό διαβατήριο) και πολλές άλλες ευρωπαϊκές ομάδες τοπ επιπέδου, όπως η Πόρτο.

Ακόμη πιο δύσκολα -πιο απαιτητικά αν προτιμάτε- είναι τα πράγματα για τη μεσαία γραμμή, αφού οι καλοί χαφ, σε καλή ηλικία, πληρώνονται ακριβά και συνήθως σε υπεραξία. Εδώ -προς ώρας- έχουν ξεχωρίσει τρεις υποθέσεις. Των δύο πρώην παικτών του Μαρτίνεθ στην Εσπανιόλ, του Σέρχι Ντάρντερ και του Βινίσιους Σόουζα. Τον πρώτο, τον θέλει ήδη η μισή La Liga. Ατλέτικο, τη Σεβίλλη, Μπέτις, Βαλένθια, Μαγιόρκα, Αλμερία... τα πάντα όλα. Μέχρι να φιξάρει η Μπάρτσα τη μεταγραφή του Γκιντογκάν, ακουγόταν μέχρι και για αυτή! Δεν θέλει ανάλυση, περίπτωση παίκτη-ορχήστρα στα χαφ (παίζει κυρίως στο 8 αλλά και στο 10), στα 29 του, ο οποίος κοστολογείται άνω των 15 εκατ. ευρώ, αλλά -τουλάχιστον- μπορεί να φύγει σαν δανεικός.

Πιο εύκολη περίπτωση αυτή του Βινίσιους, αλλά όχι... σκέτα εύκολη. Η βέλγικη Λόμελ και η Φλαμένγκο έχουν 60-40 τα δικαιώματά του ως το 2025 και θα κοστίσει και αυτός άνω των 5-6 εκατ. σε όποιον θελήσει να τον κρατήσει στην Ευρώπη.

Τέλος, περίπτωση αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς είναι και ο 25χρονος Βενεζουελάνος, Γιανχέλ Ερέρα τον οποίο ο Μαρτίνεθ είχε παίκτη στη Γρανάδα. Ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι, έπαιξε πέρσι δανεικός στην Τζιρόνα και επίσης κοστίζει γύρω στα 5-6 εκατ. ευρώ.

Πάει για μίνιμουμ 8 ενδεκαδάτες μεταγραφές

Οι τρεις περιπτώσεις των παικτών του άξονα σίγουρα θα δείξουν πολλά για τις προθέσεις, τις επιδιώξεις και τους στόχους του νέου Ολυμπιακού, όμως δεν είναι και οι μοναδικές που θα τρέξουν στο πολύ άμεσο μέλλον. Είναι απλώς οι πρώτες, οι πιο σημαντικές, αφού ο Μαρτίνεθ θέλει ιδανικά να έχει και τους τρεις μαζί του στο αεροπλάνο για Αυστρία στις 5 Ιουλίου, όταν η αποστολή της ομάδας θα αναχωρήσει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της (σ.σ. ως τις 20 του μηνός).

Οι επόμενες κινήσεις πιθανότατα θα αφορούν στις θέσεις των εξτρέμ. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να ξεμπερδέψει σχετικά γρήγορα τουλάχιστον με τον ένα βασικό πλάγιο επιθετικό του, αν και πιθανότατα μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει κίνηση και για δεύτερο. O 26χρονος Ισπανός, Χόρχε Ντε Φρούτος, της Λεβάντε και ο οποίος κυκλοφορεί συχνά-πυκνά στο ερυθρόλευκο ρεπορτάζ, είναι ο Νο1 στόχος. Τον γνωρίζουν πολύ καλά Κορδόν και Μαρτίνεθ, είναι σε εξαιρετική ηλικία, έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο Ολυμπιακός στη θέση αυτή και... φυσικά κοστίζει ακριβά, γύρω στα 6-7 εκατ. ευρώ. Πιο φτηνή περίπτωση αυτή ενός ακόμη πρώην παίκτη του Μαρτίνεθ στη Γρανάδα για μια διετία, του 30χρονου Βενεζουελάνου, Ντάρβιν Ματσίς. Έχει συμβόλαιο με τη Βαγιαδολίδ ως το 2026, μπορεί να παίξει και σαν σέντερ φορ και ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να τον κάνει δικό του με περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Συνοψίζοντας, έχουμε έναν βασικό στόπερ, έναν βασικό κεντρικό χαφ, έναν βασικό σέντερ φορ και δύο βασικούς εξτρέμ. Σε αυτούς, θα πρέπει να προστεθούν πιθανότατα ένας ακόμη στόπερ, ένας ακόμη χαφ και ένας δεύτερος σέντερ φορ. Παίκτες που επίσης θα είναι ενδεκαδάτοι και θα χρειαστεί να προσφέρουν άμεσα, αφού ακολουθεί... ξεσκαρτάρισμα. Φτάνουμε έτσι στις 8 κινήσεις που αυτή τη στιγμή φαντάζουν απαραίτητες για τη δημιουργία της νέας ομάδας. Βεβαίως, ούτε εκεί πιθανότατα θα μπει τελεία, αφού το ντόμινο των αποχωρήσεων ενδέχεται να δημιουργήσει και νέες ανάγκες.

Ακολουθεί και γερό ξεσκαρτάρισμα με ανάλογες προσθήκες

«Μιλώντας» για ξεσκαρτάρισμα, ας γίνει και μια συνοπτική αναφορά στο υπάρχον δυναμικό, σε αυτούς που έφυγαν και αυτούς που θα κουνήσουν σύντομα μαντήλι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μπακαμπού, Εμβιλά, Παπασταθόπουλος και Κασάμι έμειναν ελεύθεροι, ο Σαμασέκου επέστρεψε στη Χόφενχαϊμ, ο Κανός επέστρεψε στη Μπρέντφορντ, ο Ντε Λα Φουέντε επέστρεψε στη Μαρσέιγ. Είμαστε στο -7. Για τη νέα σεζόν δεν υπολογίζονται επίσης οι Γκ. Ροντρίγκες, Κούντε, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Κανέ, Πέπε, Λοβέρα, Καρβάλιο, Νταμπό και Αλίγιαγκιτς, Φτάνουμε στο -17. Συγκυριακά, 17 είναι και οι δανεικοί της περασμένης σεζόν (Μ. Καμαρά, Ονιεκουρού, Χασάν, Αμπ. Καμαρά, Μπουχαλάκης, Αγκ. Καμαρά, Ζινκερνάγκελ, Ραντζέλοβιτς, Πέπε, Καρβάλιο, Κούντε, Λοβέρα, Φαντιγκά, Λάιντνερ, Κανέ, Κίτσος, Νταμπό) και οι οποίοι σύντομα θα πρέπει επίσης να μάθουν από Κορδόν και Μαρτίνεθ ποιο θα είναι το μέλλον τους.

Στους 17 που έφυγαν ήδη ή που σίγουρα δεν υπολογίζονται, θα προστεθούν νομοτελειακά κι άλλοι. Κάποιοι από τους δανεικούς και κάποιοι από αυτούς που τελείωσαν τη σεζόν με την ομάδα. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον ενός εκ των Πάπε Σισέ και Ουσεϊνού Μπα, αν όχι και για των δύο. Τους υπολογίζει ο Μαρτίνεθ; Θα φέρουν προτάσεις για να πουληθούν; Στην ίδια κατηγορία και οι Παναγιώτης Ρέτσος και Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Για τον Έλληνα στόπερ επίσης ο Ισπανός θα κληθεί να αποφασίσει, ενώ ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Μαροκινού κανονιέρη, ενός παίκτη που έχει προσφέρει πολλά στον σύλλογο αλλά πλέον βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, στα 36 και με ένα τεράστιο συμβόλαιο...

Μια ακόμη κατηγορία αποφάσεων αποτελούν και οι «μικροί». Παίκτες που είτε ήταν δανεικοί, είτε έπαιζαν στις «μικρές» ομάδες των «ερυθρόλευκων», τη δεύτερη ή αυτές των ακαδημιών. Παιδιά σαν τον Αλγκασίμ Μπα ή τον Μπάμπη Κωστούλα, οι οποίοι αρέσουν σε όλους, αρέσουν και στους Ισπανούς, αλλά για τους οποίους θα πρέπει να γίνει διαχείριση. Κορδόν και Μαρτίνεθ είναι άνθρωποι που θέλουν να έχουν και πολλά νέα παιδιά στις ομάδες τους και ταυτόχρονα προσπαθούν πάντα να αξιοποιούν το ντόπιο ταλέντο, ειδικά αν αυτό ανήκει ήδη στον σύλλογο, οπότε και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε έναν κύκλο αποφάσεων.

Σύντομα... σοφότεροι

Που καταλήγουμε; Η εβδομάδα που ακολουθεί προφανώς και είναι εξόχως σημαντική, όμως το καλοκαίρι έχει πάρα πολύ δρόμο. Θα μάθουμε σύντομα πάντως ως προς το πόσο θα στηρίξει ο Ολυμπιακός το project των δύο Ισπανών. Αν θα αποκτηθούν κάποια από τα παραπάνω ονόματα ή ονόματα αντίστοιχου βεληνεκούς και στόχων, θα δείξει τις διαθέσεις του συλλόγου σε επίπεδο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Αντιστοίχως, ο επόμενος μήνας θα δείξει τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του Κορδόν και του Μαρτίνεθ σε επίπεδο βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού και γενικότερα φιλοσοφίας και λογικής. Έτσι θα μάθουμε και περισσότερα ως προς το ποδόσφαιρο που θα δούμε στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι θα συμβεί μέσα σε αυτή τη βδομάδα και αυτό τον μήνα που ακολουθεί. Είναι βέβαιο όμως πως θα γίνουμε σοφότεροι για τον επόμενο Ολυμπιακό που θα δούμε.

Εβδομάδα που θα δείξει και θα κρίνει πολλά