MENU

Φυσικά επαγγελματίες διαιτητές στη Super League που μας αποχαιρέτησε, δεν είδαμε. Ούτε πρόκειται να δούμε την επόμενη σεζόν. Η κυβερνητική τροπολογία ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και όλοι ήταν σίγουροι ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα αργήσει.

Αυτό αφορά τις δεσμεύσεις των πολιτικών ταγών, οι οποίες σπάνια υλοποιούνται. Συνήθως νομοθετούν χωρίς να γνωρίζουν το γενικότερο περιβάλλον και χωρίς να συνεννοούνται με τις αρμόδιες αρχές που είναι η UEFA και η ΕΠΟ.

Η στήλη είχε προβλέψει, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ότι η επαγγελματική διαιτησία – που είναι κοινός πόθος της ποδοσφαιρικής κοινότητας – δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Πλέον συμφωνούν οι πάντες ότι το σχέδιο είναι ανεφάρμοστο για την Ελλάδα και στο επόμενο πρωτάθλημα.

Πρώτος το είπε ο Κύρος Βασσάρας και ακολούθησε ο Γιώργος Μποροβήλος, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής της Super League για την επαγγελματική διαιτησία. Η βιαστική τροπολογία εξυπηρετούσε άλλου είδους συμφέροντα και ουδεμία σχέση είχε με την ποδοσφαιρική πραγματικότητα που καταγράφεται στη χώρα την τελευταία επταετία.

Για να έχεις επαγγελματίες διαιτητές, πρέπει πρώτα απ' όλα να εκπαιδεύσεις τον παραγωγικό ιστό. Ποτέ η ΚΕΔ δεν κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ολοι παραδέχονται πλέον ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας είναι η έλλειψη σεμιναρίων, η κατάργηση των σχολών και η αδυναμία παραγωγής νέων διαιτητών.

Στην προβληματική εκπαίδευση προστίθενται και πρακτικά ζητήματα. Αν υποθέσουμε ότι ένας διαιτητής αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας, οφείλει να παρατήσει όλες τις δουλειές του.

Οι περισσότεροι Ελληνες διαιτητές είναι αστυνομικοί, πυροσβέστες, δημοτικοί αστυνομικοί και γενικώς δημόσιοι υπάλληλοι. Θα πειστούν από ένα κλειστό πενταετές συμβόλαιο με άδηλο μέλλον για να αφήσουν τη δημοσιοϋπαλληλική σιγουριά;

Για όσους αντιτείνουν ότι μπορούν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, προφανώς αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο της UEFA. Ο διαιτητής που θέλει να γίνει επαγγελματίας, δηλώνει υπευθύνως ότι δεν απασχολείται με οτιδήποτε άλλο και ότι δεν έχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα σε άλλη εργασία.

Ας πάμε στο επόμενο βήμα. Πόσοι από τους Ελληνες διαιτητές μπορούν να επαγγελματοποιηθούν, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια δεν σφυρίζουν στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος; Θα υπάρχει δικαιολογημένη αμφισβήτηση.

Ταυτόχρονα εκκρεμεί το ζήτημα της εκπροσώπησης των διαιτητών στην ΕΠΟ. Όταν δεν έχουν λυθεί τόσο σημαντικά θέματα, τα οποία έχουν θεσμικό χαρακτήρα, πως μπορεί να περιμένει κανείς την υλοποίηση του σχεδίου της επαγγελματικής διαιτησίας; Μάλλον ξεκινάμε από την κορυφή, αγνοώντας τα θεμέλια.   

Στην κατάψυξη η επαγγελματική διαιτησία