MENU

Δύο είναι οι άξονες που οφείλει να κινηθεί ο ΠΑΟΚ έτσι ώστε να προσεγγίσει ξανά την κορυφή. Τα πράγματα δεν είναι όσο δραματικά φαίνονται, όμως με μία ακόμη χρονιά που η προσέγγιση θα είναι λανθασμένη, μπορεί η εικόνα να γίνει ακόμα χειρότερη. 

Προφανώς οι μεταγραφές είναι το ένα κομμάτι που οφείλει ο ΠΑΟΚ να σοβαρευτεί. Το άλλο, αφορά στην αξιολόγηση και στην αποφασιστικότητα. Να είναι σε θέση ο οργανισμός να κατανοήσει τι ακριβώς έχει στα χέρια του, τι χρειάζεται από αυτά και τι πρέπει να διώξει. 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αδυναμίας αξιολόγησης του ΠΑΟΚ, είναι η περίπτωση Νικολάς Κουαλιάτα. Δαπανήθηκε ένα ποσό κοντά στα 2,2 εκατ. ευρώ, για έναν παίκτη που είχε κοινά χαρακτηριστικά με τον Κωνσταντέλια που ο ΠΑΟΚ τον έχει στο δυναμικό του από τα 11 του χρόνια και είναι πέντε κλάσεις καλύτερος παίκτης. 

Το ίδιο σε μικρότερη κλίμακα, έγινε και με τον Φιλίπε Σοάρες, έναν παίκτη που κόστισε 3 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο χρησιμότητας δεν αποδείχτηκε ποτέ ανώτερος του Χάρη Τσιγγάρα. Μπορεί να μην έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όμως παίζουν την ίδια θέση και κακά τα ψέματα, ο γηγενής Τσιγγάρας είχε πολύ μεγαλύτερη ουσία στο παιχνίδι του από τον μεγαλύτερο σε ηλικία Πορτογάλο.

Επίσης, αναρωτιέμαι με το φτωχό μου το μυαλό, ποια ακριβώς είναι η προοπτική της παρουσίας του Νάσμπεργκ στο ρόστερ πέρυσι το καλοκαίρι, από τη στιγμή που το κλαμπ διέθετε δύο αριστεροπόδαρους στόπερ όπως ο Κουλιεράκης και ο Μιχαηλίδης;

Μήπως και εδώ δεν υπήρξε η σωστή αξιολόγηση του νεαρού Χανιώτη και όταν αυτή έγινε είχε αποκτηθεί ήδη ο Νορβηγός; Προφανώς και έτσι είναι, γιατί δεν έχει καταγραφεί ρόστερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τρία αριστεροπόδαρα στόπερ που δεν μπορούν να παίξουν έστω ένας εξ αυτών μπακ.  

Όλα τα παραπάνω, για πλάκα μαζί με τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, πιάνουν καμιά δέκα εκατ. ευρώ, σπατάλη που δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει.

Στη περίπτωση Μπότο, ο ΠΑΟΚ έφερε έναν άνθρωπο που ξέρει την αγορά, αλλά δεν ξέρει ούτε το κλαμπ, ούτε το πρωτάθλημα. Θα έπρεπε να έχει πλήρη έκθεση για τους παίκτες που διαθέτει το κλαμπ, τα πρότζεκτς που ετοιμάζονται χρόνια και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ένα πρωτάθλημα υποβαθμισμένο στα μάτια των τρίτων, αλλά πάρα πολύ δύσκολο επί της ουσίας για όσους το γνωρίζουν. Ένα πρωτάθλημα τοξικό, με ακραίες τακτικά αμυντικές συμπεριφορές των περισσότερων ομάδων. 

Σήμερα ο Μπότο κατηγορείται για πολλά, μάλλον δικαιολογημένα, αλλά ο Πορτογάλος σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Πώς ακριβώς το κλαμπ έχει εξασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον; Μήπως δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε σε αυτό το ζήτημα;

Μήπως ο δρόμος για την αυτάρκεια εμπεριέχει αρκετά αυτογκόλ; Και πιστέψτε με, έχω και άλλα τέτοια στη φαρέτρα μου, απλά δεν χρειάζεται να τα αραδιάσω όλα μονομιάς. 

Προφανώς η εμπορική δημόσια κουβέντα δεν αφορά όλα όσα αναφέρω παραπάνω, αλλά τις μεταγραφικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν με τον χρόνο μάλιστα να πιέζει. 

Αυτό που καίει είναι του επιθετικού μιας και πλην του Στέφανου Τζίμα ο οποίος θα λείπει μάλιστα από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας λόγω εθνικής, δεν υπάρχει άλλος. Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως ο ΠΑΟΚ έχει κλείσει τον Κρμέντσικ ως δεύτερο, αλλά αν δεν κλείσει ο πρώτος για να γνωρίζουν στην ομάδα τα ακριβή χαρακτηριστικά του, δεν θα προχωρήσει και του δεύτερου.

Δεύτερη μεταγραφή που καίει είναι αυτή του κεντρικού μέσου. Και αυτή ιδιαίτερη, αλλά με ποιο ξεκάθαρες απαιτήσεις. Ένας τοπ χαφ με προσωπικότητα που δεν μπορείς να τον βρεις σε ηλικία κάτω των 30. 

Προφανώς και αυτές οι δύο περιπτώσεις κοστίζουν σε οποιαδήποτε συνθήκη. Ο βασικός σου φορ και ο βασικός σου κεντρικός μέσος, είτε βιάζεσαι, είτε όχι, οφείλεις να τους πληρώσεις. Όπως βέβαια το έκανε ο ΠΑΟΚ και με τον Κούρτιτς και τον Ολιβέιρα, αλλά δεν πήρε αυτά που έπρεπε. Για την ακρίβεια από τον πρώτο πήρε μία σεζόν από τις δύο, από τον δεύτερο δύο μήνες από τα δύο χρόνια. 

Οι υπόλοιπες μεταγραφές μπορούν να περιμένουν. Προφανώς και υπάρχει έλλειμα μεσοεπιθετικών, υπάρχει απόφαση για πιο αθλητικό αριστερό μπακ, στα στόπερ πρέπει να γίνει μία αναδιοργάνωση, όμως αυτό που καίει τον ΠΑΟΚ είναι να έχει άμεσα μία ομάδα με τα ελάχιστα κενά για να παίξει τον πρώτο γύρο. 

Ο Λουτσέσκου μιλάει απευθείας με τον Ιβάν Σαββίδη. Μόνο αυτόν εμπιστεύεται ο τελευταίος κυρίως σε ζητήματα ηθικής. Αυτό που θέλει ο Ρουμάνος είναι παίκτες που θα τον βοηθήσουν να παίξει αυτό που θέλει. Και αν εμφανίζει έναν εκνευρισμό αυτή τη στιγμή, είναι λόγω του συνδυασμού του πως τελείωσε η χρονιά με τις ελλείψεις που δεν έχουν καλυφθεί ακόμη. 

Αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο καλοκαίρι και ποδοσφαιρικά και πνευματικά, αφού η ομάδα θα πρέπει να διαχειριστεί μέσα από τα παιχνίδια της, το κλίμα εσωστρέφειας που έχει δημιουργηθεί. Αν με τις κινήσεις που γίνουν αλλάξει το κλίμα και η εικόνα πάει προς το καλύτερο, θα έχει επιτευχθεί κατ' εμέ ο πιο δύσκολος φετινός στόχος. 

Το αισιόδοξο κομμάτι των σκέψεων μου, εμφανίζει ως απίθανο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάτι καλύτερο σε σχέση με αυτό που άφησε η προηγούμενη χρονιά. Όσοι αποχώρησαν, είχαν τόσο μηδενική παρουσία στην καθημερινότητα και στην εικόνα της ομάδας, που θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να αντικατασταθούν με αντίστοιχα «φαντάσματα». 

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, τα προφανή να γίνουν στα μεταγραφικά, ο ΠΑΟΚ θα είναι ανώτερος. Απλά καμιά φορά τα προφανή, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν για πολλούς λόγους που δεν αφορούν μόνο τον ΠΑΟΚ αλλά ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι πραγματικές ανάγκες του ΠΑΟΚ