Ελεύθερος κυκλοφορεί ο Χουάν Ιτούρμπε στην ποδοσφαιρική αγορά.
Έπειτα από δύο χρόνια θητείας στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Άρη (78 παιχνίδια – 8 γκολ – 5 ασίστ), ο Παραγουανός μεσοεπιθετικός είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις έπειτα από τη λήξη του συμβολαίου με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα το όνομά του έχει «παρελάσει» απ΄το ρεπορτάζ της ΑΕΚ ως μια πιθανή μεταγραφική λύση για την Ένωση και την ενίσχυση στα...φτερά.
Για το κατά πόσον τώρα θα ασχοληθούν, ή όχι οι νταμπλούχοι Ελλάδας με τον 30χρονο (free agent) ποδοσφαιριστή, αυτό είναι κάτι που ο χρόνος θα δείξει.
Μια φορά, το σίγουρο είναι πως εφόσον οι «κιτρινόμαυροι» κάνουν rewind δύο χρόνια πίσω, θα θυμηθούν πως είχε πέσει στο γραμματοκιβώτιο τους για πρώτη φορά το βιογραφικό του Ιτούρμπε.
Τι ακριβώς συνέβη τότε; Το SDNA έχει τις λεπτομέρειες.
Αλμέιδα Vs Ιτούρμπε
Το καλοκαίρι του ΄21 ο Ιτούρμπε έμεινε ελεύθερος από την μεξικάνικη Πούμας.

Παρεμπιπτόντως στα γήπεδα της χώρας των Αζτέκων, βρέθηκε αντίπαλος με τον Ματίας Αλμέιδα την σεζόν (2017-18).
Τότε που ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ καθόταν στον πάγκο της Τσίβας και ο Ιτούρμπε έπαιζε στην Τιχουάνα ως δανεικός από τη Ρόμα.

Για την ιστορία στο παιχνίδι που έλαβε χώρα στις 29 Οκτωβρίου του 2017, η Τσίβας του Αλμέιδα νίκησε (3-1) την Τιχουάνα του Ιτούρμπε.
Αξίζει να σημειώσουμε πως Ιτούρμπε και Αλμέιδα λίγο έλειψε την σεζόν 2012-13 να βρεθούν μαζί στην Ρίβερ Πλέιτ.
Τον Νοέμβριο του ΄12 ο «Pelado» αποχώρησε από τον πάγκο της αργεντίνικης ομάδας, στην οποία μεταπήδησε δύο μήνες αργότερα ο Ιτούρμπε ως δανεικός από την Πόρτο.
Τα 25 «χαρτιά» της Ρόμα
Για να επανέλθουμε στο καλοκαίρι του ΄21, ο τότε ελεύθερος Ιτούρμπε έπειτα από το τέλος της θητείας στην Πούμας (Μεξικό) ψάχτηκε σε Αργεντινή και Ευρώπη για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του που η αλήθεια είναι πως δεν είχε την εξέλιξη που περίμενε τόσο ο ίδιος, όσο και το «fan club» του.

Πριν από εννέα χρόνια η Ρόμα ξόδεψε σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ (!) προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα του από την Βερόνα, ενώ ο άλλοτε διεθνής Παραγουανός μεσοεπιθετικός έχει φορέσει τις φανέλες ομάδων με «βαριά» - φανέλα (Ρόμα, Τορίνο, Πόρτο, Ρίβερ Πλέιτ).
Η (πρώτη) κρούση στην ΑΕΚ
Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου δύο χρόνια πιο πίσω, το βιογραφικό του Ιτούρμπε εστάλη μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών - ελληνικών ομάδων και στην ΑΕΚ, χωρίς ωστόσο εκείνο το τάιμινγκ να κάνει το…γκελ που θα έπρεπε στην Ένωση και τον τότε τεχνικό της ομάδας, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ούτως ώστε να περάσουν στο…παρασύνθημα για την απόκτησή του.
Κάτι που δεν συνέβη προϊόντος του χρόνου (και) με τον Άρη, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να…συγκινείται από τον Ιτούρμπε, να κλείνει μεταγραφικό deal και να τον φέρνει έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα.