MENU

Εφτασε και στα μέρη μας το καλοκαιράκι, έστω και με σχετική συννεφιά. Οι δρόμοι (ψιλό)άδειασαν, οι παραλίες φισκάρισαν, το τριήμερο έδωσε την πρώτη καλή ευκαιρία για εξορμήσεις. Δεν σας κάνω τουριστικό οδηγό, μπαίνω στο κλίμα των ημερών. Απαραίτητα συνδυαστικό με τις συνθήκες (πέρα από… μπυρίτσες και καλαμαράκια) είναι η κουβέντα για τις μεταγραφές. Και εδώ κάπου, μπαίνει η ΑΕΚ και ο τρόπος που η ομάδα που σάρωσε τα πάντα, θα γίνει ομαδάρα για να διατηρήσει τα κεκτημένα και να κάνει πορεία στην Ευρώπη.

Σας έχω πει και σε παλιότερα κείμενα, πως φέτος το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό για την ΑΕΚ. Διότι, μετά από πολλά άγονα χρόνια, υπάρχει πλέον μια πολύ καλή βάση ομάδας για να στηριχθεί και να πορευθεί ο Αλμέιδα. Δεν υπάρχει καμία βιάση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνουν σωρηδόν μεταγραφές με την ελπίδα πως μπορεί να ενταχθούν άμεσα στην υπόλοιπη ομάδα και να βγουν στη χρονιά. Η ΑΕΚ χρειάζεται στοχευμένες κινήσεις, που θα καλύψουν κενά και θα προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση.

Το περίγραμμα του πως θα κινηθεί η ΑΕΚ στις μεταγραφές, το έδωσε ο Μελισσανίδης πριν από λίγες ημέρες. «Ό,τι ζητήσει ο προπονητής θα το κάνουμε, τέσσερις – πέντε μεταγραφές, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η ομάδα μπορεί να διακριθεί και στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Στο τέλος, με πιθανές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν είτε από ενδεχόμενες πωλήσεις, είτε από αστάθμητους παράγοντες, εκτιμώ πως ο αριθμός θα αυξηθεί. 

Αυτά ψάχνει η ΑΕΚ

Αλλά ας σκιαγραφήσουμε ποιες είναι αυτές οι 4-5 μεταγραφές. Είναι ξεκάθαρο, πως η προσθήκη του Πήλιου ήταν το +1 στην υπόθεση. Προστέθηκε ένα παιδί που ξεπετάχθηκε μέσα στο πρωτάθλημα βάζοντας το όνομα του στον ποδοσφαιρικό χάρτη, δίνει μια επιπλέον λύση σε θέση όπου η ΑΕΚ πολλές φορές πέρυσι κινήθηκε στα όρια, ενώ επίσης είναι μια κατάσταση που δεν θα απέκλεια στην πορεία να έχει διαφορετικές σταθερές από αυτές που εμφανίζονται τώρα.

Ποιες είναι οι θέσεις που δεδομένα θα επιδιώξει προσθήκη παίκτη η ΑΕΚ: Του στόπερ, ανεξαρτήτως τι θα συμβεί με τον Τζαβέλλα. Αριστερό χαφ για να υπάρχει ακόμα μια επιλογή ως μπακ απ του Γκατσίνοβιτς. Επιθετικός, καθώς φαίνεται πως θα επιδιωχθεί μια ακόμα λύση υψηλού επιπέδου να πλαισιώσει τον Λιβάι. Ο Πινέδα, που όλοι ελπίζουν να παραμείνει ή ο αντί-Πινέδα, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά.

Στόπερ και αριστερό μπακ

Ας τα δούμε πιο διεξοδικά: για στόπερ είναι εκ των ουκ άνευ κάθε κουβέντα. Χρειάζεται ένας παίκτης πρώτης γραμμής, ώστε μαζί με Βίντα, Μουκουντί και Μήτογλου να συνθέσουν μια τετράδα δυναμίτης. Ο Τζαβέλλας θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες λύσεις ερχόμενος ως πέμπτη επιλογή, ειδάλλως – με δεδομένο πως δεν βλέπω φως από τον Λάτσι – ενδέχεται να προκύψει ανάγκη και για διπλή προσθήκη. Ζητείται στόπερ υψηλού επιπέδου, ιδανικά αριστεροπόδαρος.

Για τα αριστερά, δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Ο Γκατσίνοβιτς τράβηξε μεγάλο κουπί, όσο έλειψε λόγω τραυματισμού ο Αλμέιδα πειραματίστηκε με διάφορες επιλογές στη θέση: από Αραούχο και Τσούμπερ, μέχρι Φερνάντες και Αμραμπατ. Χρειάζεται ακόμα μια επιλογή, ακόμα και εάν μείνει ο Μαροκινός. Στα δεξιά που αγωνίστηκε κυρίως, η ΑΕΚ έχει ακόμα Ελίασον και Φερνάντες, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη πληρότητα.
Φορ, Πινέδα και κάτι ακόμα

Σέντερ φορ η ΑΕΚ έχει, έναν από τους καλύτερους του πρωταθλήματος. Ο Γκαρσία ήταν αποκάλυψη, έβγαλε μεγάλο μέρος από όσα προσδοκούσε η ΑΕΚ κάνοντας τη – μέχρι τώρα – μεγαλύτερη επένδυση στη νεότερη ιστορία της. Παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα, ο Αλμέιδα και η ΑΕΚ ποντάρουν στον Λιβάι. Αλλά θέλουν ακόμα έναν φορ υψηλού επιπέδου, ιδανικά να μπορούν να παίξουν και μαζί. Πίσω από το δίδυμο, δεν αποκλείω την παραμονή Φαν Βέερτ ή την αξιοποίηση του Ζίνι.

Ο Πινέδα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Θα τα πούμε και διεξοδικά σε μελλοντικό σχόλιο. Αλλά όταν αναφερόμαστε στον κορυφαίο παίκτη ολόκληρου του πρωταθλήματος (ειδικά όταν έπαιζε στον άξονα, αν και δεν είχε πρόβλημα να γίνει ακόμα και «χαμάλης» πολυτελείας για να καλύψει κάθε κενό της ομάδα), είναι δεδομένο πως δεν μπορείς να περάσεις το πράγμα στα χαλαρά.

Τι άλλο μπορεί να προκύψει; Δεν θα απέκλεια κάποια κίνηση για τερματοφύλακα, ειδικά εάν υπάρξουν τάσεις φυγής από τον Στάνκοβιτς. Δεν θα φαινόταν απίθανο πάντως, προσθήκη και τρίτου τερματοφύλακα, ακόμα και με παρουσία του διδύμου Αθανασιάδη, Στάνκοβιτς. Για δεξιά μόνο εάν πωληθεί ο Ρότα, μη λησμονείτε και τον Ραντόνια. Αρκετά σοβαρό ενδεχόμενο και για εξάρι, ειδικά εφόσον ο Αλμέιδα έχει κατά νου να παίζει σε πολλά ματς με δύο εξάρια. Και μετά, αναπληρώσεις με ποιοτική αναβάθμιση, πιθανών αποχωρήσεων.

Τι ψάχνει η ΑΕΚ στις μεταγραφές της