Αποκλεισμένος από την Λέφσκι Σόφιας (Ιούλιο μήνα), 4ος στο Ελληνικό πρωτάθλημα και ηττημένος από την ΑΕΚ (που αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 5΄) στον τελικό του Κυπέλλου, αποχαιρετά την ποδοσφαιρική σεζόν ο ΠΑΟΚ.
Ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική περίοδο 2022 – 2023, χωρίς να εκπληρώσει κανένα από τους στόχους που είχε θέσει. Δεν χρειάζεται να γράψω πολλά ή να αναλύσω τους λόγους για τους οποίους, η χρονιά είναι αποτυχημένη.
Θα μπορούσα να τοποθετηθώ διαφορετικά, σε περίπτωση που υπήρχε κάποιο πρότζεκτ σε εξέλιξη. Αν δηλαδή υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός που για να εξυπηρετηθεί στο μέλλον, έπρεπε να θυσιαστεί η χρονιά που ολοκληρώθηκε με σκληρό τρόπο το βράδυ της Τετάρτης στον Βόλο.
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπήρξε ποτέ στην ουσία κανένα πρότζεκτ και εξηγούμαι.
Η απόκτηση του Νέσμπεργκ τον Ιούνιο, για να αποτελέσει δίδυμο με τον Ινγκανσον και τελικά ήρθε τον Αύγουστο και ήταν έτοιμος τέλη Σεπτεμβρίου, η άρον - άρον απόκτηση του Κάργα, η άρον - άρον απόκτηση του Μπράντον Τόμας (για να έχει φορ η ομάδα στους αγώνες με την Λέφσκι, η άρον – άρον προώθηση και ενεργοποίηση των Κουλιεράκη – Κωνσταντέλια για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά (ενώ δεν υπήρχαν στην εξίσωση για το βασικό κορμό κατά την διάρκεια της περσινής προετοιμασίας), η επιλογή Κουαλιάτα για τη θέση 10 (δεν κατάφερε να βρει θέση ούτε στην Β΄ ομάδα με προπονητή τον συμπατριώτη του, Πάμπλο Γκαρσία), η βεβιασμένη ανανέωση του συμβολαίου με τον Μπίσεσβαρ, γιατί δεν βρέθηκε στην μεταγραφική αγορά (!) παίκτης να τον αντικαταστήσει, δεν αποτελούν κομμάτι κανενός πρότζεκτ.
Μεταξύ πολλών άλλων, όπως η παραμονή παικτών που δεν υπολόγιζε ο προπονητής (Κούρτιτς, Μουργκ, Νινούα) και η μη απόκτηση εξτρέμ (ήρθε τελικά το χειμώνα ο Τάισον).
Αυτά γεγονότα (διότι περί γεγονότων πρόκειται) δεν αποτελούν πρότζεκτ και οδήγησαν τον ΠΑΟΚ σε αδιέξοδα και αποτυχίες όπως αυτές που περιγράφω στην εισαγωγή.
Αυτός είναι ο μόνος λόγος της αποτυχίας; Όχι. Υπάρχουν και άλλο λόγοι; Βέβαια και υπάρχουν. Ας θυμηθούμε ορισμένους παίκτες από το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν που πήρε το αήττητο πρωτάθλημα και πέτυχε το ΝΤΑΜΠΛ με την κατάκτηση του Κυπέλλου.
Ενδεικτικά αναφέρω τα ονόματα των Μάτος, Βιειρίνια, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Μίσιτς, Πρίγιοβιτς, Μαουρίτσιο, Ακπομ, Σάκχοφ. Κάντε τις συγκρίσεις με το φετινό ρόστερ και εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα. Σκεφτείτε επίσης πόσοι παίκτες του σημερινού ρόστερ, θα είχαν θέση στην 11αδα του ΠΑΟΚ τη χρονιά του ΝΤΑΜΠΛ.
Απλοί συνειρμοί θα σας βοηθήσουν να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Δεν χρειάζεται κανείς να σας υπαγορεύσει την άποψη του. Με γεγονότα, στοιχεία και συγκρίσεις, θα καταλήξετε σε ασφαλή συμπεράσματα για τους λόγους που την τελευταία 4ετία, ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει ως επιτυχίες, ένα Κύπελλο (στον τελικό με τον Ολυμπιακό το 2021) και την περσινή πορεία του, μέχρι την προημιτελική φάση του Conference League.
Ελάχιστα επιτεύγματα σε σχέση με τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί.
Σε ποιους αποδίδουμε ευθύνες; Σε όλους όσοι ασχολήθηκαν με το ποδοσφαιρικό τμήμα τα τελευταία χρόνια, πλην του Πάμπλο Γκαρσία που ανέλαβε ως υπηρεσιακός προπονητής, κατέκτησε το Κύπελλο και επέστρεψε στη θέση του.
Εννοείται και στην ιδιοκτησία που δαπάνησε εκατομμύρια χωρίς αντίκρισμα. Διότι επαναλαμβάνω, τόσο η φετινή, όσο και οι ομάδες των προηγούμενων χρόνων, κόστισαν ακριβά και δεν είδαμε στους αγωνιστικούς χώρους την αξία της. Αν βάλουμε δίπλα – δίπλα τις επιτυχίες της ομάδας σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν, μας πιάνει μελαγχολία.
Ποια είναι η επόμενη μέρα; Δεν θέλει ούτε πολύ σκέψη, ούτε βαθυστόχαστες αναλύσεις. Για να επιστρέψει ο ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη, απαιτούνται χρήματα. Επένδυση σε παίκτες με χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν σήμερα οι παίκτες του ρόστερ. Αναφέρομαι σε ποιοτικούς παίκτες με προσωπικότητα αλλά και παραστάσεις.
Για να μιλήσω με χαρακτηριστικά παραδείγματα, παίκτες όπως ο Νάρει. Παίκτες σε παραγωγική ηλικία που θα συνθέσουν ένα νέο ποδοσφαιρικό γκρουπ για να αντικαταστήσει το σημερινό, κουρασμένο (αγωνιστικά και ψυχολογικά) γηρασμένο, κορεσμένο και ως ένα μεγάλο βαθμό αδιάφορο, ποδοσφαιρικό γκρουπ.
Η αποχώρηση παικτών όπως οι Κούρτιτς, Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Ολιβέιρα, Τόμας, Κάργα (πιθανότατα θα προχωρήσει σε λύση του συμβολαίου του με την ΠΑΕ), Μούργκ, δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία στον ΠΑΟΚ.
Να τους αντικαταστήσει με παίκτες που θα ανανεώσουν την ομάδα και θα την επαναφέρουν στον δρόμο των επιτυχιών. Τον Βιειρίνια δεν τον προσθέτω σε αυτή τη λίστα, παρότι ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστές τόσο οι δικές του προθέσεις για το μέλλον όσο και του club.
Ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για την δημιουργία της νέας ομάδας; Μόνο ένας μπορεί. Ο Ιβάν Σαββίδης. Αυτό δεν χωρά καμία συζήτηση. Ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον και σε ποιους θα το εμπιστευτεί. Όπως ακριβώς έκανε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, μετά την ολοκληρωτικά αποτυχημένη περσινή χρονιά της ΑΕΚ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ έφτασε φέτος στο ΝΤΑΜΠΛ, κάνοντας μεγάλες επενδύσεις σε παίκτες.
Και όταν πάρει ο ιδιοκτήτης τις αποφάσεις του, αυτές πρέπει να γίνουν γνωστές στον κόσμο. Οφείλουν ο ίδιος (και φυσικά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ), να δώσει στους φιλάθλους του, ένα ξεκάθαρο στίγμα του για το πως σκοπεύει να πορευτεί τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα χρόνια. ΞΕΚΑΘΑΡΑ. Ο κόσμος θα σεβαστεί και θα στηρίξει κάθε απόφαση αρκεί να έχει καθαρή εικόνα. Καθαρή και ξάστερη.
Χωρίς μπούρδες και αερολογίες για πρότζεκτ και σχέδια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό με τα πρότζεκτ, δεν αφορά τον Ιβάν Σαββίδη. Αφορά αυτούς που τα εμπνεύστηκαν.
Τέλος, αναφορικά με τις ευθύνες του Ράζβαν Λουτσέσκου, φυσικά και έχει ευθύνες για την πορεία της ομάδας.
Κατά την εκτίμηση μου, η κυριότερη ευθύνη του, ήταν το γεγονός ότι συμβιβάστηκε με επιλογές παικτών που δεν πληρούσαν τα δικά του στάνταρ. Αυτό αποτέλεσε πρόβλημα τόσο στη δική του ψυχολογία, όσο και στην ψυχολογία της ομάδας. Τα αποτελέσματα, τα είδαμε στο γήπεδο.
Εν κατακλείδι, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ΑΜΕΣΑ αποφάσεις που θα γίνουν γνωστές στον κόσμο. Όχι αύριο. Σήμερα. Αυτή η ειλικρινής σχέση, θα αποτελέσει τη βάση για να επιστρέψει η ομάδα σε επιτυχίες.