MENU

Το πλάνο και τις σκέψεις του για τον Άρη της επόμενης σεζόν ανέλυσε ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα τύπου του «Κλεάνθης Βικελίδης» η οποία είχε διάρκεια δύο και πλέον ωρών.

Ο Κροάτης εμφανίστηκε αρκετά διαβασμένος, μίλησε για πολλά θέματα, έδωσε ειδήσεις και ανέλυσε διεξοδικά το όραμά του και τον στόχο που έχει ενόψει της νέας σεζόν. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, μιλώντας για τον Καμαρά, τον Πάλμα, ενώ υποστήριξε πως ο Άρης συζητά και με δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές, τονίζοντας πως στο πλάνο του είναι να υπάρξει έντονο το ελληνικό στοιχείο τη νέα σεζόν.

Τι είπε για τον Τόλη Τερζή και τους λόγους που αποφάσισε από κοινού με τον Θόδωρο Καρυπίδη να του δώσουν την ευκαιρία να «χτίσει» τη νέα ομάδα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κροάτης τεχνικός διευθυντής: 

Στην πρώτη του τοποθέτηση και πριν δεχτεί ερωτήσεις, είπε: «Αυτό που βλέπω και νιώθω είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται με αφοσίωση. Χρειάζεται όμως να κάνουμε παρεμβάσεις. Χρειάζεται ενίσχυση. Να κάνουμε το κλαμπ πιο επαγγελματικό σε όλα τα επίπεδα. Στις ακαδημίες υπάρχουν top ταλέντα και πάνω σε αυτά θέλουμε να δουλέψουμε και να επενδύσουμε. Κάναμε πρόταση για επαγγελματικό συμβόλαιο σε ένα 15χρονο, αλλά θέλει να το σκεφτεί. Προφανώς δεν έχει πειστεί από τις ακαδημίες και το περιβάλλον. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό το κομμάτι».

Πρόσθεσε: «Όσον αφορά την πρώτη ομάδα, είχα δει πολλά παιχνίδια από πριν. Υπάρχει ρόστερ με ποιότητα, καλούς παίκτες αλλά και ζητήματα. Ένα από αυτά το είδαμε και χθες με το πέναλτι. Κάποιοι παίκτες δεν ακολουθούν τους κανόνες. Δεν συνέβη για πρώτη φορά. Είχαμε ζητήματα στο πειθαρχικό κομμάτι. Πρέπει να το αλλάξουμε διότι επιβάλλοντας την πειθαρχία θα μπορέσουμε να αλλάξουμε και τη νοοτροπία. Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που η ομάδα είναι στην 5η θέση και στην Ευρώπη, αν και η ποιότητα που διαθέτει ήταν για περισσότερα πράγματα».

Για την παραμονή του Τόλη Τερζή και αν ήταν δική του απόφαση: «Αποφάσισα μαζί με τον πρόεδρο. Ήταν μία κοινή απόφαση. Παρακολουθώ τις προπονήσεις του, Δουλεύει με πάθος, αφοσίωση. Μίλησα και με τους παίκτες. Όλοι μου είπαν πολύ καλά λόγια για τις προπονήσεις του και την ανάλυση που κάνει, για τη δική μας ομάδα και τον αντίπαλο. Έχω κάνει και τη σχετική μου έρευνα όλο αυτό το διάστημα. Αποφασίσαμε να του δώσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή. Θα γίνουν προσθήκες στο τεχνικό τιμ. Θα του δώσουμε όλα τα εχέγγυα. Επαγγελματικά στελέχη. Να εκσυγχρονίσουμε το τεχνικό τιμ. Ο Τερζής αξίζει αυτή την ευκαιρία. Φέτος είχαμε τρεις προπονητές. Το γεγονός ότι η ομάδα τερμάτισε 5η, δείχνει κάτι. Τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο πρόεδρος έκανε μεγάλη επένδυση σε προπονητές αλλά στο τέλος η ομάδα δεν είχε την πρόοδο που περίμενε. Οπότε η απόφασή μας είναι τα χρήματα αυτά να επενδυθούν μέσα στην ομάδα, για την ενδυνάμωση της, μαζί με τις προσθήκες στο τεχνικό τιμ».

Για το αν στις προσθήκες αυτές είναι ο Τάσος Θέος: «Είναι προπονητής στην U19 της Εθνικής. Κάνει καλή δουλειά. Δεν μίλησα μαζί του. Θα προσθέσουμε στο σταφ έναν βοηθό και έναν προπονητή φυσικής κατάστασης. Μίλησα με τον προπονητή για το θέμα αυτό και ζήτησα τη γνώμη μου. Θα αρχίσουμε να μιλάμε με υποψηφίους τις επόμενες μέρες. Στις 12 Ιουνίου θα δείτε τους δύο νέους προπονητές».

Για το αν μίλησε με άλλους προπονητές και τη δικαστική διαμάχη με τον Χερμάν Μπούργος: «Δεν μπορώ να μιλήσω για τη διαμάχη. Είναι ζήτημα νομικών. Σίγουρα δεν έπαιξε ρόλο στους δικούς μου χειρισμούς. Και να είναι αλήθεια ότι συζήτησα με προπονητές και συνεχίζω να το κάνω, όπως μιλάω με τεχνικούς διευθυντές. Όταν θέλω να πάρω πληροφορίες για παίκτες που με ενδιαφέρουν θα επικοινωνήσω με τον προπονητή του. Με τον Στοίλοφ μίλησα για έναν παίκτη που μας ενδιαφέρει από τη Βουλγαρία. Ο Προσινέτσκι είναι ένας θρύλος στην Κροατία κι όντως μίλησα μαζί του για τον ίδιο λόγο. Μόλις κυκλοφόρησαν αυτά δημιουργήθηκαν εικασίες ότι μιλάω με προπονητές για τον Άρη. Δεν μίλησα με κανέναν προπονητή για να τον υπογράψω στον Άρη. Μιλάω και με προπονητές από την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία για παίκτες με τους οποίους θα είτε είχαν συνεργαστεί οι ίδιοι είτε εγώ».

Για το τι Άρη θέλει να δει τη νέα σεζόν στο γήπεδο: «Να δημιουργήσουμε μία ομάδα με ισορροπία. Θέλω η ομάδα να παίζει επιθετικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Φέτος είχαμε ποιότητα μπροστά αλλά χρειάζονται και παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως ο Νταρίντα, για να χτίσουμε πάνω σε αυτούς. Από. την άλλη χρειαζόμαστε νέους παίκτες, πεινασμένους για διακρίσεις και δουλειά. Να βοηθήσουν την ομάδα και να εξελιχθούν, όπως ο Πάλμα. Θέλουμε και τέτοιους παίκτες. Να φτιάξουμε μία ομάδα που θα χαρακτηρίζεται από ομαδικό πνεύμα και σε αυτό θα δουλέψουμε αρκετά το καλοκαίρι.

Υπάρχουν παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους και δεν θα τους ανανεώσουμε. Υπάρχουν παίκτες με τους οποίους συζητάμε για να μείνουν. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν συμβόλαιο αλλά τους έχουν ενημερώσει ότι δεν έχουν μέλλον στη ομάδα. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για μία ομάδα με τριετές πλάνο. Η προετοιμασία ξεκινάει στις 12 Ιουνίου. Θέλουμε να δουλέψουμε σε πολλά κομμάτια για να παρουσιάσουμε μία ομάδα που θα δώσει χαρές στον κόσμο. Οι φίλοι του Αρη είναι εκπληκτικοί, δίπλα μας αλλά πρέπει να τους δώσουμε κάτι. Να… ανάψουμε τη φλόγα, για να είναι πιο μαζικά δίπλα μας».

Για το αν η Ευρώπη είναι στόχος του Άρη τη νέα σεζόν: «Προφανώς θα εστιάσουμε στους ευρωπαϊκούς αγώνες κοιτάζοντας την κάθε φάση ξεχωριστά. Θα είναι μια μεγάλη προετοιμασία την οποία θα χωρίσουμε σε δύο κομμάτια. Ενδεχομένως να μην προλάβουν να έρθουν όλοι οι παίκτες. Με όλους τους παίκτες θα έχω δια ζώσης συζητήσεις και θα τους ξεκαθαρίσω ότι η Ευρώπη θα είναι το πρώτο πράγμα που θα έχουμε στο μυαλό μας», είπε και ρωτήθηκε για το αν μπορεί η ομάδα να διεκδικήσει μια θέση στους ομίλους. «Συνήθως οι ομάδες έχουν έτοιμα τα ρόστερ τους την 1η Σεπτεμβρίου. Είπα ότι σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας θα δουλέψουμε ούτως ώστε να αποκτήσει η ομάδα το ομαδικό πνεύμα. Δεν μου αρέσει να στέκομαι σε μεγάλους στόχους. Όλοι θέλουν να βρεθούν στους ομίλους. Αν το καταφέρουμε, θα συμβάλλουμε σημαντικά και στα οικονομικά της εταιρίας γιατί θα εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα. Θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερων επενδύσεων τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εγκαταστάσεις. Δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάξουμε πιο μακριά από αυτό που θα έχουμε μπροστά μας. Πρώτα κάνεις το πρώτο βήμα και μετά πηγαίνεις στο δεύτερο».

Για το αν ενεργοποιηθεί η ρήτρα παραμονής του Καμαρά: «Υπάρχει όρος παραμονής για τον Καμαρά, αλλά δεν θα τον ενεργοποιήσουμε. Μπορώ να βρω έναν παίκτη καλύτερο και με λιγότερα χρήματα».

Για την περίπτωση πώλησης του Πάλμα, είπε: «Δεν υπάρχει μόνο η Σκωτία. Φέτος έκανε καλά παιχνίδια, Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον από Βόρεια και Νότια Αμερική. Ισχυρές ομάδες. Θα περιμένουμε. Ο παίκτης θέλει να πάρει την καλύτερη απόφαση για αυτόν. Θα ξεκουραστεί και θα ετοιμαστεί για τη νέα σεζόν. Έχουμε θέσει ένα συγκεκριμένο ποσό και δεν θα πέσουμε. Είναι πολύ καλός ώστε να τον πουλήσουμε για… ψίχουλα. Μπορεί να εξελιχθεί κι άλλο. Θα δούμε τι θα φέρουν οι επόμενες μέρες. Δεν είμαστε ακόμα σε φάση που μπορεί να τελειώσει άμεσα η πώλησή του. Αν δεν πάρουμε αυτά που θέλουμε θα μείνει στον Άρη».

Για τα προβλήματα που υπήρξαν στην ομάδα με πειθαρχικά παραπτώματα: «Όταν ήρθα εδώ, από τις πρώτες μέρες διαπίστωσα πειθαρχικά ζητήματα. Δεν ήταν εύκολο όμως για τον προπονητή να πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε εν μέσω υποχρεώσεων. Υπήρχαν περιπτώσεις που έπρεπε να τιμωρηθούν πέντε παίκτες αλλά είχαμε θέματα και τον Βόλο κοντά. Ήταν πράγματα που έπρεπε να μετρήσει και να πάρει τις αποφάσεις του. Ο προπονητής μιλούσε με τους παίκτες, όπως και εγώ. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Υπήρχαν παίκτες που ήταν σε λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Τέτοιες συμπεριφορές μεταφέρονται μέσα στο γήπεδο. Παίκτες με γεμάτα βιογραφικά που όμως δεν μπήκαν στο… πετσί της ομάδας».

Πρόσθεσε: «Θα ήθελα… 20 Νταρίντα στην ομάδα αλλά δεν είναι εύκολο. Το πρόβλημα το έχω διαπιστώσει. Είναι κάτι που θα το διορθώσουμε από τώρα και δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Για τις πιθανές πωλήσεις και πως θα κινηθεί σε αυτόν τον τομέα: «Πέρυσι πουλήσαμε έναν παίκτη 5 εκατ. ευρώ. Φέτος θέλουμε να το αυξήσουμε στα 6 εκατ. Να έχουμε παίκτες με μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία. Θα κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε την ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Το μπάτζετ θα είναι περίπου ίδιο και υπάρχει η διαβεβαίωση από τον πρόεδρο ότι θα το ανεβάσει εφόσον χρειαστεί».

Για το πόσες μεταγραφές θα γίνουν: «Δεν μου αρέσει να μιλάω με αριθμούς. Το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουμε παραπάνω από το 1/3 της ομάδας και σε όλες τις θέσεις. Στη θέση του τερματοφύλακα, στην άμυνα, στο κέντρο, στην επίθεση. Μπορεί κάποιοι που δεν τελείωσαν καλά της σεζόν να έρθουν στην προετοιμασία και να πείσουν αλλά και το αντίθετο. Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα».

Για τα μεταγραφικά και τους παίκτες που μιλάει πρόσθεσε: «Μπορεί να είναι από διάφορες χώρες. Νομίζω ότι οι Βαλκάνιοι ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερη ευκολία στην προσαρμογή τους αλλά υπάρχουν παίκτες και από άλλες χώρες που μας απασχολούν. Το σημαντικότερο είναι να αποκτήσουμε παίκτες με προδιαγραφές. Πρέπει να καλλιεργήσουμε το σωστό DNA στους παίκτες οι οποίοι θα είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Θα σα πω τη διαδικασία που ακολουθώ. Πρώτα παρακολουθώ τον παίκτη και μετά με το δικό μου δίκτυο. Φίλους, μέλη των οικογενειών τους και δεν στέκομαι μόνο στην αγωνιστική αξία αλλά και στο πώς είναι εκτός γηπέδου. Όταν καταλήξω στους παίκτες μιλάω με τον προπονητή και τον πρόεδρο. Έχω μιλήσει και στο τελευταίο διάστημα μιλάμε με περίπου τριάντα-σαράντα ποδοσφαιριστές. Με τους ίδιους, τους ατζέντηδες, φίλους τους, μέλη των οικογενειών τους. Πολλά πράγματα θα παίξουν ρόλο. Πέραν των προσδοκιών είναι και ο οικονομικός παράγοντας. Πρέπει να έχεις επιλογές σε κάθε θέση δίχως να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του καθενός».

Για το αν είναι στόχος η ελληνοποίηση του ρόστερ: «Μιλάω με δύο παίκτες. Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι.. Ο Άρης είναι ελληνική ομάδα, άρα χρειάζεται Έλληνες παίκτες. Θέλει χρόνο. Πρέπει όμως να το θέλουν και οι δύο πλευρές. Όπως παράλληλα θέλουμε να αναδείξουμε παίκτες από τις ακαδημίες μας. Θέλουμε Έλληνες αλλά να είναι και ικανοί. Όταν μιλάς με έναν παίκτη, με το περιβάλλον του, νιώθεις εάν ο Άρης είναι προτεραιότητα για αυτόν. Εάν δεν είναι… τέλος. Θέλουμε παίκτες που θα έχουν ως πρώτη επιλογή την ομάδα μας».

Για το αν θα γίνουν ανανεώσεις συμβολαίων: «Δεν θα πω ονόματα… Θέλουμε να κρατήσουμε δύο παίκτες, μίλησα μαζί τους και στους εκπροσώπους τους. Εύχομαι να μείνουν, διότι είναι καλοί χαρακτήρες και καλοί παίκτες. Έχουν το σωστό ομαδικό πνεύμα. Ταιριάζουν σε αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με κάποιους άλλους παίκτες, είναι απλό γιατί δεν θα τους κρατήσουμε. Άλλοι δεν δίνουν κάτι. Άλλοι το κάνουν αλλά όχι αναλογικά με τα χρήματα που λαμβάνουν. Άλλοι δεν έχουν τη νοοτροπία που πρέπει».

Για τις περιπτώσεις των νεαρών Χρυσόπουλου, Χατζηιωάννου και Καρακασίδη: «Οι Χατζηιωάννου και  Καρακασίδης, θα πάνε στον Παναθηναϊκό. Πήραν την απόφασή τους. Τους εύχομαι καλή επιτυχία. Ο Χρυσόπουλος θα επιστρέψει από τον Ολυμπιακό και θέλω να τον δω, πώς θα λειτουργήσει στο περιβάλλον μας. Όσο τον είδα, μου άφησε καλές εντυπώσεις».

Για τις μεταγραφές με πλούσια βιογραφικά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στον Άρη και δεν έπιασαν: «Όταν παίρνεις έξι επτά παίκτες, δεν σημαίνει ότι θα σου βγουν όλοι. Εγώ θέλω τους τρεις άμεσα και μετά οι υπόλοιποι. Υπάρχουν παίκτες με πλούσιο βιογραφικό, επενδύεις λεφτά αλλά δεν βγαίνουν πάντα ως επιλογές. Παντού συμβαίνει. Εγώ θέλω παίκτες με πλούσιο βιογραφικό, ηγετικά χαρακτηριστικά, εμπειρία και να καθοδηγούν την ομάδα στα αποδυτήρια. Αυτό θα βοηθήσει και τους νεότερους. Για τους παίκτες που είπατε, αποδείχθηκε ότι οι επιλογές δεν ήταν σωστές. Δεν έβγαλαν στο γήπεδο το βιογραφικό τους. Στην ομάδα έχουμε παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία που θέλω, για να παρασύρουν την ομάδα. Ο Νταρίντα πχ… Έπειτα και ο Ρουπ, που είναι καταπληκτικός επαγγελματίας με ηγετικά χαρακτηριστικά. Έδειξε την ποιότητά του, άσχετα που στάθηκε άτυχος».

Για την στελέχωση της ομάδας και το τι δεν του αρέσει: «Την προηγούμενη εβδομάδα είχα κουβέντα με όλο το σταφ. Προπονητές, γιατρούς, οδηγό λεωφορείου… Τους είπα τί θέλω. Το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα. Εάν δεν έχεις, πρέπει να παραιτηθείς. Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε ότι είμαστε πρότυπα για όσους μας βλέπουν από την τηλεόραση. Να υπάρχει αθλητικό πνεύμα. Μπορεί να μαλώσουν 20 με 20 αλλά αυτό μετά τελειώνεις. Πας στο τέλος και δίνεις στον αντίπαλο το χέρι. Δεν μου αρέσουν μαλώματα και εντάσεις. Ο γιατρός ξεχάστηκε χθες και πήρε τηλέφωνο έναν γνωστό του στην κερκίδα. Τον είδαν οι φίλοι του ΠΑΟ και άρχισε η ένταση. Για αυτό πήγα και τον τράβηξα. Όσον αφορά τον Καμαρά, του είπαν κάτι από την κερκίδα. Όταν όμως είσαι επαγγελματίας, δεν πρέπει να αντιδράς».

Για το ζήτημα της διαιτησίας, είπε: «Δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τους διαιτητές στα τελευταία πέντε χρόνια. Ίσως χρειάζεται να γίνει μια επαναπροσέγγιση στο θέμα των διαιτητών. Ίσως δεν πρέπει να είμαστε τόσο επιθετικοί και να δείξουμε μεγαλύτερο σεβασμό. Υπήρξαν παιχνίδια που είχα διαφωνίες. Το ότι καταλήξαμε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας δεν ήταν συνέπεια των διαιτητικών λαθών. Αν δούμε όλα τα παιχνίδια θα διαπιστώσουμε ότι πολλά γκολ που δεχθήκαμε ήταν αποτέλεσμα ατομικών λαθών και έλλειψης συγκέντρωσης».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Παλίκουτσα για όλα: «Θα αλλάξουμε το 1/3 του ρόστερ, θέλω μια ομάδα... πεινασμένη - Τέλος ο Καμαρά»