MENU

Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε το  λάθος να αναφερθεί στη Super League 2. Το έκτρωμα που ο ίδιος δημιούργησε.

Μέσα σ’ ένα πλήθος αντιφάσεων, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ισχυρίστηκε ότι τον εξαπάτησαν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Τη στιγμή που ο ίδιος καυχιόταν στην ίδια συνέντευξη πως γελάστηκαν όσοι τον νόμιζαν για «χαζούλη».

Η δυσκολία με την ελληνική γλώσσα είναι ότι μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Πώς εξαπατήθηκε αυτός που πιάνει πουλιά στον αέρα;

Για να πάμε στην ουσία της υπόθεσης: Το όνειδος της αναδιάρθρωσης στη μικρή επαγγελματική κατηγορία άρχισε από τον προηγούμενο υφυπουργό, τον Γιώργο Βασιλειάδη. Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ένα άλμα λογικής και κονιορτοποίησε  ολόκληρο το πρωτάθλημα, προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά. Το έσπασε σε δυο κομμάτια και το έκανε πλήρως αναξιόπιστο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Επανένωσε τις δύο κατηγορίες σε  μία, δημιούργησε ένα πρωτάθλημα – τέρας και δεν κατάφερε να το συμμαζέψει ποτέ. Στην ουσία είχε τον ίδιο στόχο με την προηγούμενη κυβέρνηση: Να τους ικανοποιήσει όλους.

Στην πολιτική αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται. Κάπως έτσι το εγχείρημα Αυγενάκη κατέληξε στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό φιάσκο. Τριάντα ομάδες να καρκινοβατούν έξω από κάθε εμπορική λογική, να μην έχουν καμία προοπτική βιωσιμότητας και να βάζουν θηλιά στο λαιμό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η στήλη είχε προτείνει από το 2017 τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τα δύο πρωταθλήματα: Δραστική μείωση των ομάδων στη Super League 1 (10 το πολύ σε τέσσερις γύρους) και εξορθολογισμό στη Super League 2 με καταληκτικό αποτέλεσμα τις 16 ομάδες. Μέχρι και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να ενδιαφέρεται, αλλά μάλλον οι παρατρεχάμενοι τον έπεισαν για το αντίθετο.

Η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ταλαιπωρείται την τελευταία δεκαπενταετία από τα σκάνδαλα των στημένων αγώνων και τη γενικευμένη αξιοπιστία. Νοιώσαμε ντροπή όταν το παγκόσμιο συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, η FIFPro, έδωσε οδηγία στα μέλη της να αποφεύγουν χώρες όπως η Ελλάδα. «Δεν θα πληρωθείτε και θα βρεθείτε μπλεγμένοι με τα στοιχήματα», ήταν η σχετική παραίνεση.

Και όχι μόνον αυτό: Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν προπονητές και παίκτες που μιλούσαν ανοιχτά για τη δυσκολία επιβίωσης, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναγκάζονται να καταφεύγουν στον παράνομο στοιχηματισμό. Όπως υπήρχαν και πρόεδροι που έλεγαν στους παίκτες ότι «για να πληρωθείτε, καθίστε να χάσετε»!

Αυτά έπρεπε να κοιτάξει ο αμετροεπής υφυπουργός Αθλητισμού. Όμως που να βρει χρόνο; Γυροβολάει στην εκλογική του περιφέρεια, μοιράζει χρήματα των φορολογουμένων πολιτών στα ερασιτεχνικά σωματεία του Ηρακλείου Κρήτης και τάζει λαγούς με πετραχήλια.
 

Ο εξαπατημένος