MENU

Ο παλαίμαχος ρέφερι και καθηγητής διαιτησίας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η ΕΠΟ αναφορικά με της επιλογή διαιτητών από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σχολίασε την καταγγελία του Στιβ Μπένετ για ξένο ρέφερι που αυτοπροτάθηκε για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ενώ κατέθεσε την άποψη του και για τα λάθη που προηγήθηκαν.

- Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με το επίπεδο των ξένων διαιτητών που πρέπει να καλούνται στα ματς των πλέι-οφ;

«Η ΕΠΟ είναι υπεύθυνη για τους διαιτητές μέσω της Επιτροπής Διαιτησίας. Οι ομάδες κάνουν τις προτάσεις τους για διαιτητές, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως η ΕΠΟ θα πρέπει να τις αποδεχθεί. Αν τα αποδέχεται όλα, τότε το σύστημα δεν λειτουργεί αξιόπιστα. Δεν γίνεται ότι ζητούν οι ομάδες να το κάνουμε. Εμείς διασφαλίζουμε την αξιοπιστία του πρωταθλήματος σύμφωνα με αυτά που πιστεύουμε βάσει κανονισμών πάντα. 

Δεν γίνεται ο καθένας να επιλέγει τον διαιτητή ή τη χώρα. Καλό είναι εφόσον συμφωνούμε να βρούμε την καλύτερη λύση, όμως στην Ευρώπη γνωρίζουν τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο με όλα αυτά τα θέματα περί απειλών κτλ. Οι διαιτητές δεν ήρθαν πέρυσι λόγω Κλάτενμπεργκ. Μην τρώμε αυτό το παραμύθι. Το είδαν οικονομικά, έκαναν και το ταξίδι τους στην Ελλάδα. Δεν 'σφύριξαν' επειδή τους το ζήτησε ο Κλάτενμπεργκ. Δεν θεωρώ πως ο Κλάτενμπεργκ ήταν κάτι παραπάνω από τον Μπένετ. 

Θεωρώ πως η ΕΠΟ και η Επιτροπή Διαιτησίας κάνει προσπάθειες και το αποδεικνύει αυτό. Τώρα εάν κάποιοι διαιτητές δεν έρχονται, πιστεύουν πως ο Μπένετ και η ΕΠΟ θέλουν να σηκώσουν όλη την Ελλάδα στον αέρα; Ούτε μικρά παιδιά δεν πιστεύουν πως έφεραν τον Μπένετ για να διαλύσει το πρωτάθλημα».

- Ο κ. Αλαφούζος εμφανίστηκε θετικός ακόμη και στην επιλογή Ελλήνων διαιτητών αρκεί να μην κάνουν λάθη. Συμφωνείτε;

«Το πιστεύω. Το λάθος του Έλληνα είναι εσκεμμένο και πονηρό. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εάν οι παράγοντες δεν αλλάξουν νοοτροπία να προστατεύουν το προϊόν τους, ποτέ δεν θα δούμε ποδόσφαιρο. 

Η διαιτησία είναι παρακλάδι της ΕΠΟ. Είναι απαραίτητο για το ποδόσφαιρο. Εσείς όμως αυτό το προϊόν, το κατηγορείτε και το υποβαθμίζετε από την πρώτη μέρα του πρωταθλήματος. Πως θέλετε μετά να μας υπολογίζουν στην Ευρώπη; 

Φέτος ήταν το κάτι άλλο στο πρωτάθλημα. Υπήρχαν ομάδες από την πρώτη αγωνιστική που ασχολούνται με τους διαιτητές. Όχι μόνο για τα ματς που σφύριξαν στις ομάδες τους, αλλά ασχολούνται και με τις άλλες ομάδες. Αν είναι δυνατόν! Δεν μπορούμε έτσι να κάνουμε πρωτάθλημα».

- Πολύς ντόρος έγινε για τον Νταμπάνοβιτς και τον Κέλετ. Φοβάστε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν θα έχουμε άλλες εντάσεις σε ότι αφορά τις αποφάσεις των ξένων ρέφερι;

«Εγώ τόσα χρόνια στη διαιτησία πάντα έλεγα πως όσο αγωνιζόμαστε κάνουμε λάθη. Και εγώ έκανα λάθη και εσείς μπορείτε να γράψετε κάτι λάθος στη δουλειά σας. 

Στόχος των παραγόντων είναι να βγάλουν κάθε λάθος πως έγινε εσκεμμένα. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα δεν είδαμε έναν παράγοντα ή έναν προπονητή να βγει να πει πως έγινε κάποιο λάθος υπέρ των ομάδων τους. 

Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε και τα λάθη. Μερικά λάθη για κάποιους ξένους διαιτητές στην Ελλάδα δεν δικαιολογούνται. Είναι όμως λάθη».

- Ναι, αλλά γι' αυτό υπάρχει και το VAR, όπου υποτίθεται με την σωστή χρήση του ελαχιστοποιούνται οι λάθος αποφάσεις.

«Συμφωνώ, γι' αυτό λέω πως κάποια λάθη είναι αδικαιολόγητα για διαιτητές αυτής της κατηγορίας, αλλά είναι λάθη. Το ένα λάθος ευνόησε τον Ολυμπιακό, το άλλο την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό. Είναι αδικαιολόγητα και πρέπει να προσέξουν περισσότερο και οι Έλληνες διαιτητές που παίζουν τα πλέι-άουτ και αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό. 

Εκτός αν έρχονται για βόλτα, αλλά δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό γιατί η UEFA ελέγχει τα πρωταθλήματα. Πρέπει να τα δεχθούμε ωστόσο ως ανθρώπινα λάθη και ας είναι αδικαιολόγητα. Τι να κάνουμε, να τους πάρουμε το κεφάλι; Δεν είναι λύση».

- Ο κ. Μπένετ κατήγγειλε πως ξένος διαιτητής αυτοπροτάθηκε για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Το σχόλιο σας;

«Το διάβασα. Απαράδεκτο είναι. Μπορώ εγώ να βγω και να πω πως θέλω να 'σφυρίξω' στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ή στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και να με βάλει η Επιτροπή; 

Αν έγινε είναι απαράδεκτο. Αυτό θα το ελέγξει ο κ. Μπένετ που είναι υπεύθυνος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ. Απ' ότι πληροφορήθηκα έκανε ήδη τις κατάλληλες ενέργειες. Όλοι θέλουμε να παίξουμε ένα καλό παιχνίδι, αλλά κανείς δεν μπορεί να το ζητήσει αυτό. Είναι απαράδεκτο να ασχολούμαστε κάθε Κυριακή με αυτά τα θέματα. Απαξιώσαμε τους Έλληνες, τώρα απαξιώνουμε και τους ξένους διαιτητές. Και οι Elite διαιτητές έκαναν λάθη».  

Μιντιούρης στο SDNA: «Κάποια λάθη ξένων διαιτητών δεν δικαιολογούνται, αλλά...»