MENU

Και οι τέσσερις θέλουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Αλαφούζος επειδή θα είναι το πρώτο στη θητεία του, ο Μελισσανίδης για να το γιορτάσει μαζί με την κατασκευή της Opap Arena, ο Μαρινάκης για να δείξει σε όλους ότι είναι κορυφαίος μάγκας επιστρέφοντας από το -12, ο Σαββίδης για να τους αποδείξει ότι μπορεί την κορυφή δίχως μπάτζετ άπειρων εκατομμυρίων αλλά με ομάδα που βγάζει θησαυρούς από τα σπλάχνα της.

Φυσικά δεν «ποινικοποιούνται» ούτε τα «θέλω» ούτε ο εγωισμός του καθενός. Ανθρώπινα είναι και τα δύο. Αρκεί να μένουν μέσα στα πλαίσια που πρέπει. Όταν ξεφεύγουν είναι πρόβλημα. Ειδικά στην Ελλάδα…

Πολλοί πιστεύουν ότι από τη σημερινή τους συνάντηση (θυμίζω ότι την Παρασκευή το sdna αποκάλυψε πως έχουν τα δεδομένα https://www.sdna.gr/podosfairo/1067122_pame-gia-synantisi-ton-idioktiton-toy-big-4-enopion-toy-mpenet) θα βγει… μια τρύπα στο νερό. Ότι δεν πρόκειται να γεφυρωθεί τίποτα απ’ όσα τους χωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια των play off.

Εχω διαφορετική άποψη. Ακόμη κι αν ως αποτέλεσμα δεν προκύψει κάτι θετικό, είναι σημαντικό το ραντεβού καθώς θα βγάλει στην επιφάνεια συμπεριφορές και προθέσεις.

Όταν οι 4 ισχυρότεροι άνδρες του ελληνικού ποδοσφαίρου –ταυτόχρονα εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών στη χώρα- καθίσουν ο ένας απέναντι στον άλλο και όλοι μαζί απέναντι στον αρχιδιαιτητή, δεν υπάρχουν «μάσκες», δεν υπάρχει «επικοινωνία». Όσο κι αν προσπαθήσουν μετά το μίτινγκ να παρουσιάσουν κάποια ΜΜΕ τα πράγματα όπως βολεύει τον καθένα, θα υπάρχει πάντα «η αλήθεια του ενός» απέναντι στην αλήθεια των «άλλων τεσσάρων».

Γιατί πιστεύω πως, έτσι ή αλλιώς, η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική; Πρωτίστως επειδή απαιτεί ειλικρίνεια λόγων και πράξεων. Ο καθένας από τους «4» θα κληθεί να καταθέσει, δίχως φτιασιδώματα και «συμβούλους» ό,τι έχει στο μυαλό του. Να μιλήσει για όσα θεωρεί πως έχουν γίνει και να πει στα ίσα όσα πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν. Ακόμη και «χρεώνοντας» σε κάποιον-κάποιους από τους άλλους του τραπεζιού μέρος του προβλήματος.

Σε αυτό το τραπέζι δεν μπορούν να υπάρξουν «μπλόφες» αλλά ξεκάθαρες εξηγήσεις. Πάνε να μιλήσουν για ένα πρωτάθλημα που, σε βαθμό ανταγωνιστικότητας, δεν έχει υπάρξει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν. Ενδεχομένως δεν έχει υπάρξει ποτέ!

Έχουν στα χέρια τους ένα προϊόν από χρυσάφι. Θέλετε να πούμε ότι συνέβη… κατά λάθος αυτή η πρωτοφανής ανταγωνιστικότητα; Μπορεί. Αλλά συνέβη. Τη βιώνουμε.

Άρα αν υπάρξει ειλικρίνεια μπορεί να υπάρξει κι έναν πλαίσιο συμφωνίας. Προσέξτε: περίπτωση να συμφωνήσουν για όσα ΕΧΟΥΝ συμβεί, όσα έχουν προηγηθεί, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο. Περίπτωση να τινάξουν τη σύσκεψη στον αέρα διαφωνώντας για όσα έχουν συμβεί προφανώς υπάρχει αλλά θα πρόκειται για ποδοσφαιρική αυτοχειρία αν το πράξουν. Τότε για ποιο λόγο δέχτηκαν να συναντηθούν; Για να τσακωθούν;

Η ευθύνη τους απέναντι στο πρωτάθλημα, στους φιλάθλους και στην κοινωνία είναι μία: Να κάνουν κάθε προσπάθεια, να βοηθήσουν έμπρακτα ώστε οι επόμενες 9 αγωνιστικές να μην είναι «πόλεμος» αλλά μια μάχη μέσα στο γήπεδο με συμφωνημένες αρχές. Από τις οποίες δεν θα παρεκκλίνουν. Μια ιστορική συμφωνία ΚΥΡΙΩΝ την οποία θα συνυπογράψουν και ουδείς θα καταπατήσει. Ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε ο αρχιδιαιτητής.

Το κύριο αντικείμενο συζήτησης είναι η διαιτησία. Ο καθένας έχει να πει τα δικά του. Ο Μπένετ θα χρειαστεί να «απολογηθεί» σε κάποια εξ αυτών. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν κάποια στιγμή αυτά να τα βάλουν στην άκρη και να προχωρήσουν σε ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ.

1.  Να εξαντλήσει ο αρχιδιαιτητής κάθε πιθανότητα για να περιφρουρήσει τις επόμενες 9 αγωνιστικές των play off με τους, όσο γίνεται, καλύτερους διαιτητές. Elite, κυρίως, και Α’ κατηγορίας όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Οφείλει ο Μπένετ να δείξει τα στοιχεία του στο Big 4. Ποιες είναι οι προσπάθειές του να φέρει «elite» και ποια τα προβλήματα που συναντάει. Καθαρές εξηγήσεις για τις συζητήσεις του με τις Ομοσπονδίες αλλά και τους ρέφερι.

2.  Ακόμη κι αν ο Μπένετ τους (απο)δείξει ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να έρθουν σε όλα τα ματς «elite” διαιτητές, τότε ας συμφωνήσουν όλοι μαζί να απευθυνθούν στην ΟΥΕΦΑ. Και να ζητήσουν τη δική της συνδρομή για την έλευση κορυφαίων σφυριχτρών στα play off.

3.  Οφείλουν όμως να φροντίσουν για όλα. Να συμφωνήσουν πως ακόμη κι αν ούτε με την παρέμβαση της ΟΥΕΦΑ δοθεί λύση, τότε να προσπαθήσει ο αρχιδιαιτητής να φέρει διαιτητές από την Α’ κατηγορία οι οποίοι να κουβαλούν την πρέπουσα πείρα που θα αποτελεί εγγύηση για τα παιχνίδια.

4.  Το βασικό ζητούμενο είναι όμως να μη φύγουν από τη συνάντηση αν δεν δεσμευτούν ότι δεν θα βάζουν μπουρλότο σε κάθε επιλογή διαιτητή που τυχόν δεν θα τους αρέσει. Εχουμε δει ΠΑΕ να αμφισβητούν ακόμη και τεράστιας κλάσης «elite» ρέφερι. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Είπαμε: Ιστορική συμφωνία κυρίων και όποιος τη σπάσει ή δεν την τηρήσει να είναι αυτόματα εκτεθειμένος σε ολόκληρη τη φίλαθλη κοινή γνώμη.

Μπορεί τα παραπάνω να σας ακούγονται υπερβολικά, μπορεί να είσαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ισως να έχετε δίκιο. Όμως ας περιμένουμε λίγες ώρες μήπως ξαφνιαστούμε ευχάριστα. Ποτέ δεν ξέρεις…

Άλλωστε αν η συνάντηση οδηγήσει σε ναυάγιο ουδείς θα εκπλαγεί. Αν όμως βγουν από εκεί έχοντας συναποφασίσει ένα πλαίσιο αρχών με τις δικές τους υπογραφές, τότε το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων δεκαετιών θα έχει –τουλάχιστον στη θεωρία- και την πρέπουσα θωράκιση. Ίδωμεν…

Να πάνε με ειλικρίνεια και να φύγουν με ιστορική συμφωνία κυρίων!
EVENTS