MENU

Φθάσαμε 26 Μαρτίου (χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους Έλληνες) και ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στην βαθμολογία. Ναι η ομάδα, που στην αρχή της σεζόν κανείς σχεδόν δεν πίστευε, ότι θα είναι πρώτη τον Μάρτιο του 2023. Και το χειρότερο; Παρά τα διαπιστευτήρια, που έδωσε η ομάδα στην πορεία της σεζόν , συνέχεια την υποτιμούσαν οι αντίπαλοι και έλεγαν «τέταρτοι θα βγείτε», ακόμα και τώρα το λένε. Κανένα πρόβλημα. Συνεχίστε να υποτιμάτε τον Παναθηναϊκό. Και να συνεχίσει η βαθμολογία να παραμένει η ίδια μέχρι το τέλος.

Ζούμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα εδώ και χρόνια και παράλληλα το πιο τοξικό. Και η τοξικότητα υπάρχει διότι κάποιες ομάδες δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό και προτιμούν να είναι μόνες τους. Το έγραψα και σε προηγούμενο μπλογκ μου, ότι ο Παναθηναϊκός ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο απέναντι στην τοξικότητα. Είτε με τους παράγοντές του, είτε με τον προπονητή του, είτε με τους παίκτες του. Όλοι είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς, δείχνουν στους άλλους πως πρέπει να συμπεριφέρονται, αλλά οι άλλοι δεν μπορούν χωρίς ….τοξικότητα. Δεν μπορούν χωρίς ντου στα αποδυτήρια διαιτητών, δεν μπορούν χωρίς χειρονομίες στην εξέδρα, δεν μπορούν χωρίς bulling σε διαιτητές, δεν μπορούν χωρίς προκλητικές δηλώσεις κάθε Κυριακή.

Και το ερώτημα είναι. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να πάρει το πιο κόντρα πρωτάθλημα σε όλους; Η απάντηση είναι μπορεί και αν το πάρει θα δικαιωθεί πάνω από όλα το ίδιο το ποδόσφαιρο. Φυσικά το ότι είναι πρώτος 9 αγωνιστικές πριν το τέλος δεν του εξασφαλίζει τίποτα. Δείχνει, όμως, ότι είναι μία ομάδα, που έχει αντέξει μέσα στην χρονιά στην μεγάλη πίεση, που δέχθηκε όταν μειώθηκε, η και εξαφανίστηκε η διαφορά που είχε φτιάξει στον πρώτο γύρο. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Παναθηναϊκός φέτος μετά από πολλά χρόνια μαθαίνει να κάνει πρωταθλητισμό και μέσα από τα παιχνίδια οι παίκτες και η ίδια η ομάδα βελτιώνονται. Όπως φάνηκε και στα δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ, που έγιναν μέσα σε δύο μήνες, όπου ο Παναθηναϊκός του Μαρτίου ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό του Ιανουαρίου.

Ο Παναθηναϊκός δεν υποτιμάει, αλλά σέβεται τους αντιπάλους του σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά. Και όταν σέβεσαι τον αντίπαλο, είσαι κερδισμένος. Κανείς στον Παναθηναϊκό, μα κανείς, δεν είχε πει στο τέλος του πρώτους γύρου, ότι η ομάδα είχε πάρει το πρωτάθλημα, όλοι έλεγαν ότι στον δεύτερο γύρο και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ,θα αντιδράσουν και θα μειώσουν όπως και έγινε. Όλοι στον Παναθηναϊκό λένε, ότι είναι εξαιρετικές ομάδες και οι τρεις. Αντίθετα ακούμε από τους αντιπάλους, ότι είναι οι καλύτεροι, ότι δεν παίζονται στο γήπεδο, ότι, ότι, ότι….

Το ανέκδοτο που επίσης ακούμε από τους αντιπάλους είναι, ότι ο Παναθηναϊκός έχει εύνοια από την διαιτησία. Ένας έσπασε το γραφικόμετρο και είπε, ότι ο Παναθηναϊκός είναι η πιο ευνοημένη ομάδα από την διαιτησία. Η απάντηση σε όλους αυτούς είναι, ότι αν δεν υπήρχε το var φέτος ο Παναθηναϊκός θα είχε 10-11 βαθμούς λιγότερους με τις αρχικές διαιτητικές αποφάσεις που δόθηκαν και ήταν σε βάρος του. Για τέτοια εύνοια μιλάμε…. Εξάλλου ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτός, που πήγε με βαλίτσες στις ενώσεις και πήρε και ελέγχει 100% την ΕΠΟ; Τι όχι; Ο Παναθηναϊκός δεν είναι, που για χρόνια είχε φτιάξει την παράγκα του Θωμά; Τι όχι; Ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτός, που «κάλυπτε και αυτός τον Κατσουράνη» και δίδασκε ήθος; Τι όχι;

Απλά με όλα αυτά, που ακούμε συνέχεια από τους αντιπάλους το σίγουρο είναι ένα. Κανείς δεν θέλει τον Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό και τους ενοχλεί, που η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είναι πρώτη. Όλοι τον θέλουν και τους βόλευε όταν ήταν ο Παναθηναϊκός πέμπτος, έκτος. Τώρα που είναι πρώτος δεν το αντέχουν και το δείχνουν συνέχεια, όταν ο Παναθηναϊκός παίρνει αποτελέσματα είτε με διαιτησίες 50-50, είτε με διαιτησίες 100-0 σε βάρος του.

Σε όλους αυτούς ο Παναθηναϊκός απαντάει με το ήθος του, με το ποδόσφαιρό του, με την ταπεινότητά του, με τον σεβασμό στον αντίπαλο, χωρίς να κάνει το άσπρο, μαύρο, χωρίς να συμμετέχει στην τοξικότητα. Και όλοι μέσα στην ομάδα θα κάνουν τα πάντα, για να πάρουν αυτό το πρωτάθλημα. Ζουν για αυτό, αλλά δεν κάνουν μακρινά σχέδια. Μόνο τον επόμενο αντίπαλο βλέπουν, δηλαδή τον Βόλο στην Λεωφόρο. Η ομάδα ξέρει τις αδυναμίες της και δουλεύει πάνω σε αυτές. Είναι σημαντικό σαν ομάδα να ξέρεις τις αδυναμίες σου και να μην  νομίζεις, ότι είσαι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ…Αυτό ας το νομίζουν οι αντίπαλοι. Στον Παναθηναϊκό ήταν, είναι και θα είναι χαμηλά η μπάλα, ακόμα και αν η ομάδα πάρει το πρωτάθλημα.

Στην πορεία για τον τίτλο θα παίξει μεγάλο ρόλο η Λεωφόρος. Μπορεί να δώσει αυτό το πρωτάθλημα στην ομάδα, αρκεί να μην τσιμπήσει κανείς στην εξέδρα, με πιθανές προκλήσεις από αντιπάλους. Ότι και να γίνει, ο κόσμος στην εξέδρα θα πρέπει να προστατεύσει την ομάδα. Στην Λεωφόρο θα παιχτούν πολλά. Αν η ομάδα κάνει πέντε νίκες θα το πάρει το πρωτάθλημα. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά μπορεί να τα καταφέρει και να κάνει τις νίκες. Χρειάζεται, όμως, στήριξη, υπομονή και καμία απάντηση στις προκλήσεις. Οι αντίπαλοι θα επιδιώξουν να «κλείσουν» την Λεωφόρο, δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη.

*Στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Μπένετ δεν ξέρω αν θα βγει άκρη, αλλά σίγουρα η θέση του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρη. Θέλει καλούς ξένους διαιτητές και όχι Νταμπάνοβιτς και θέλει όσοι διαιτητές έρχονται στην Ελλάδα και απειλούνται επειδή παίζουν 50-50 να το καταγγέλουν με ονόματα. Διότι μόνο έτσι θα βρεθεί άκρη…

*Ευτυχώς η ζημιά με τον Κουρμπέλη είναι μικρή. Ο αρχηγός είναι πολύ κομβικός για την ομάδα, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του μετά την κόκκινη στην Τρίπολη και είναι πολύ επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας και για τους συμπαίκτες του. Όλα δείχνουν, ότι θα είναι έτοιμος στα ματς με Άρη και Ολυμπιακό.

*Άλλη μία κούπα βάφτηκε πράσινη από την ομάδα μπάσκετ των Γυναικών του τριφυλλιού, που κέρδισαν στον τελικό του Κυπέλλου την Ελευθερία Μοσχάτου. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους και αν σκεφτούμε που ήταν το μπάσκετ Γυναικών πριν λίγα χρόνια και που είναι σήμερα, καταλαβαίνουμε ότι έχουν γίνει άλματα και όχι απλά βήματα. 

 

Μπορεί να πάρει το πιο κόντρα σε όλους πρωτάθλημα με όπλο την Λεωφόρο!