MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Η επίκληση και συνήθως η ερμηνεία ενός κανονισμού είναι ένας συνηθισμένος φερετζές για να δικαιολογηθεί συνήθως μια σκανδαλώδης απόφαση διαιτητή. Στην περίπτωση της επίδειξης κίτρινης κάρτας τα περί υποσχόμενης επίθεσης κτλ. αναφέρονται για έναν μόνο λόγο: για να ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις στις οποίες ένας παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του από ένστικτο ενώ η μπάλα πρόκειται να καταλήξει άουτ. Ο κανονισμός δεν μπορεί να κάνει ειδική αναφορά σε περιπτώσεις που δεν βγαίνει κίτρινη κάρτα διότι αυτές είναι πολλές. Η αναφορά στην «υποσχόμενη επίθεση» απλά προσδιορίζει ότι κάθε χέρι που διακόπτει μια φάση πρέπει να τιμωρείται με κίτρινη κάρτα για τον απλούστατο λόγο ότι στο ποδόσφαιρο σχεδόν όλες οι φάσεις είναι δυνατό να οδηγήσουν σε υποσχόμενες επιθέσεις. Γι' αυτό άλλωστε τιμωρείται με κίτρινη ένας επιθετικός που βάζει το χέρι του τη στιγμή που ο τερματοφύλακας προσπαθεί να παίξει γρήγορα.

Η κίτρινη κάρτα στον Άμραμπατ δεν είναι ζήτημα κανονιστικής ερμηνείας -είναι κάτι για το οποίο δεν χωράει συζήτηση. Ο παίκτης χρησιμοποιεί το χέρι του και διακόπτει μια συνεργασία μεταξύ δύο αντιπάλων. Υπάρχει επίσης και κάτι ακόμα που έχει πλάκα. Κάθε φορά που οι ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις βρίσκουν μια φάση που έχει συμβεί κάπου στον κόσμο και τη χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν ή να καταδικάσουν αποφάσεις διαιτητών- ανάλογα με το τι βολεύει.

ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – LIVE SPORT

O Παναθηναϊκός κατέβηκε να παίξει πράγματι για το “διπλό”. Το έδειξε από τις πρώτες αναγνωριστικές μπαλιές, εκεί που βραχυκύκλωσε τους απέναντι και δεν τους άφησε (όπως και ο ολυμπιακός για ένα ημίχρονο στο 1-3 της περασμένης εβδομάδας) να κάνουν το γνωστό παιχνίδι τους. Μόνο που, για ακόμα μία φορά, δεν διέθετε τον απαραίτητο γκολτζή σέντερ φορ, ώστε να εκμεταλλευτεί αυτό για το οποίο πάσχιζαν κυρίως ο Μαντσίνι με τον Ιωαννίδη όσο έπαιξαν. Άπαξ και οι δυο τους δεν τα κατάφεραν, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να βρει η ομάδα δίχτυα. Και αυτό είναι άλυτο θέμα που δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά...

Το μόνο καλό είναι ότι τόνωσε την ψυχολογία των παικτών παρά την απώλεια μίας νίκης που θα έδινε άλλον αέρα. Τα ντέρμπι δεν είναι το δυνατό σημείο του παναθηναϊκού φέτος. Νίκησε 2-1 στο γήπεδό του την ΑΕΚ, σε μία εποχή που δεν ήταν ακόμη η ολοκληρωμένη ομάδα που θαυμάσαμε λίγο αργότερα. Γλίτωσε από τύχη και στ δύο ματς με τον Ολυμπιακό. Και νίκησε μία αλλά έχασε τρεις φορές από τον ΠΑΟΚ. Δεν τον λες και ενθαρρυντικό τον απολογισμό. Τώρα, όμως, έχει πίσω του μία εμφάνιση στην οποία έδειξε διαφορετικό χαρακτήρα απέναντι σε μεγάλο αντίπαλο. Και αυτό ίσως μετρήσει στη μελλοντική πορεία του, μαζί με το +2 της βαθμολογίας.

ΣΤΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τις τελευταίες ώρες,έχω ακούσει και διαβάσει εκατοντάδες φορές που στο τέλος κοντεύει να με τρελάνει, πως η ΑΕΚ ευνοήθηκε στο πρόσφατο ντέρμπι. Πως είναι δυνατόν να ευνοήθηκε, όταν όλες οι φάσεις είναι ξεκάθαρες από τους κανονισμούς, ουδείς μπορεί να κατανοήσει. Πως είναι δυνατόν να ουρλιάζει ο Παναθηναϊκός, ενώ η ΑΕΚ για την προφανή φάση του πέναλτι στο φινάλε να μην τολμά να πει κουβέντα, γιατί πέφτουν να τη φάνε. Για ποιον λόγο όλα αυτά; Για τον Νταμπάνοβιτς, που είχε δώσει ήδη διαπιστευτήρια κατά της ΑΕΚ από το πρόσφατα ματς στο κύπελλο με τον Ολυμπιακό. Πρόκειται για κακό διαιτητή, δεν χωρά αμφιβολία. Η εύνοια της ΑΕΚ που έγκειται; 

Εδώ τόσο στο περίφημο χέρι του Άμραμπατ, όσο και στο πέναλτι που ζητάει ο Παναθηναϊκός για χέρι του Χατζησαφί, είναι ξεκάθαροι οι κανονισμοί. Και οι κανονισμοί είναι κάτι που θα πρέπει να αποτελούν θέσφατο. Δεν είναι θέμα γνώμης. Δεν μπορούμε να τους επικαλούμαστε όταν υποστηρίζουν την άποψη μας και να τους αγνοούμε επιδεικτικά όταν συμβαίνει το αντίθετο. Και όλα αυτά να έρχονται από το αφήγημα του Παναθηναϊκού, την πιο ευνοημένη ομάδα μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ - METROSPORT

Και επειδή στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, νάσου και ο... εξυγιαντής Μαρινάκης να ρίχνει λάδι στη φωτιά προσπαθώντας να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με ''εργαλεία'' τον αγαπημένο του Κλάτενμπεργκ. Μόνο να το σκεφτείς ότι μπορεί να γίνει, σου προκαλεί φρίκη. Κατ' αρχάς στο Άρης-ΠΑΟΚ δεν υπάρχει λάθος. Ούτε στο πλάγιο άουτ που βιάστηκαν ν' ανακαλύψουν οι γηπεδούχοι αγνοώντας τον κανονισμό, ούτε στο πέναλτι, γιατί ο Μπράμπετς κλωτσάει, έστω και χωρίς να το θέλει, τον Σβαμπ. Κρύο, άδοξο πέναλτι, αλλά πέναλτι. 

Ύστερα, στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός υπάρχει μόνο ένα λάθος. Ότι δεν αποβλήθηκε ο Άμπραμπατ. Κι αν ήθελε ο Νταμπάνοβιτς να ''σφάξει'' τον Παναθηναϊκό, όπως φωνάζουν οι πράσινοι, γιατί πήρε πίσω το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ που σφύριξε στο τέλος και τον συνέφερε ο βοηθός του; Δεν ''βγαίνει'' με τίποτα το αφήγημα της ''σφαγής'' του Παναθηναϊκού. Τους το είπε και ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς με τις δηλώσεις του: ''Είναι δίκαιο το αποτέλεσμα...''. Όσα ακολούθησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν είναι γελοία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ – ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Εδώ που έχουμε φτάσει, μια είναι η λύση. Ο Μπένετ να γίνει… Βγένετ και να μην εμπλακεί κανένας Κλάτενμπεργκ. Μπορούν να συμφωνήσουν σε μια επιτροπή που θα ενισχύει την προσπάθεια έλευσης καλών διαιτητών από την υπάρχουσα «δεξαμενή» έτσι ώστε να τελειώσει όπως πρέπει το πρωτάθλημα; Ας ζητήσουν τη συνδρομή της ΟΥΕΦΑ, ας κάνουν προσωπικές επαφές, ας μη συνεχιστεί όμως η υπάρχουσα κατάσταση. Τι να πει ο Μπένετ στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας; Πάλι τα ίδια; Ότι δεν υπάρχουν διαιτητές να φέρει; Και να αρχίσουν οι απαντήσεις ότι οι προηγούμενοι τους έφερναν; Και να έρθει η άλλη Πέμπτη, Παρασκευή και να ορίσει η υπάρχουσα ΚΕΔ πάλι κανέναν Νταμπάνοβιτς ή τον Σουηδό του Χαριλάου και Έλληνα στο ματς του Βόλου; Ε, δεν θα βγει άκρη. Φουλ για σύγκρουση στον τοίχο.

Για τη γενικότερη στάση της ΕΠΟ στο ζήτημα και τον τρόπο που χειρίζονται την υπόθεση ο Τάκης Μπαλτάκος και οι συν αυτώ, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Σύμφωνοι, να εφαρμόζονται οι κανονισμοί, αλλά θα μπορούσε ήδη να έχει γίνει κάτι προς μια κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

O διαιτητής που έκανε την χειρότερη διαιτησία ever και μάλιστα σε ντέρμπι υψηλών απαιτήσεων, έφυγε με τα χρήματα που εισέπραξε και για τον ίδιο ισχύει το «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Γιατί αυτό κατάφερε ο «πολύς» κ. Μπένετ. Με την πλήρη αδυναμία του να καλέσει ικανούς διαιτητές ώστε να παίξουν στα playoffs, προκύπτουν ατάλαντοι που από το πρώτο τους σφύριγμα αναρωτιέσαι «τι κάνουν αυτοί εδώ»; Γιατί ο Νταμπάνοβιτς «προκαλούσε» τους θεατές και κυρίως την τύχη του. Όντως, του έλαχαν φάσεις δύσκολες, αλλά που είχαν απλή απάντηση, αν κάποιος θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Δεν είναι να συζητάμε σοβαρά αν έπρεπε να δει κάρτα ο Άμραμπατ ή αν λειτουργούσε με τη λογική πώς την... αναζητά!

Πασιφανή όλα αυτά. Και φυσικά η όλη κουβέντα δεν γίνεται μόνο για τα ντέρμπι αλλά και για τους αγώνες των playouts γιατί εκεί παίζονται πολλά και είναι κρίσιμη κάθε αγωνιστική. Υπάρχει σοβαρό διακύβευμα: η παραμονή στη Σούπερ Λίγκα. Άρα Elite αλλά ταυτόχρονα και διαιτητές δυνατοτήτων μεγάλων και με πολλές παραστάσεις. Όχι από το πανέρι ή ό,τι περισσεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (22/3): «Στην αναμπουμπούλα ο Μαρινάκης χαίρεται - Χωρίς γκολτζή ο Παναθηναϊκός»
EVENTS