MENU

Η 15η Μαρτίου του 2023 είναι ημέρα θλίψης όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου πέρασε στην αιωνιότητα. Έφυγε από τη ζωή, αλλά το legacy είναι εδώ... Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει πως οι ιδέες και οι θρύλοι πεθαίνουν μόνο αν ξεχαστούν.

Το πρωί της Τετάρτης (15/3), λοιπόν, έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Παπαϊωάννου. Ο ποδοσφαιριστής που η FFHS τον αναγνώρισε το 2000 ως τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, ενώ το 2003 ψηφίστηκε ως ο τρίτος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για το εορτασμό των 50 χρόνων της UEFA. Η ΑΕΚ τον είχε τιμήσει, με αφορμή αυτή την εκλογή του, με τη διοργάνωση ενός αγώνα Παλαιμάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο την ομάδα των Γερμανών επιλέκτων.

Μπορεί να είναι εικόνα ‎2 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, εξωτερικοί χώροι και ‎κείμενο που λέει "‎6 י STARK MACHE ACHEN IN TIME HOTO AGENCY ARGIRIS 4,OU MAKRIS ATHENS/GREECE 3300940 (01) 3302820 E-MAIL: intime@otenet.gr‎"‎‎

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήρθε στην ΑΕΚ από την ομάδα του χωριού του, τη «Νέα Γενεά» Νέας Νικομήδειας Ημαθίας, το καλοκαίρι του 1962, κατόπιν υπόδειξης του Τρύφωνα Τζανετή και απόφασης του προέδρου Νίκου Γκούμα. Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Τη χρονιά εκείνη μετέβη στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε για μια περίοδο στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης ως παίκτης - προπονητής και κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ στο τοπικό πρωτάθλημα και κύπελλο. Αν και πλησίαζε τα 40 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κορυφαίας επαγγελματικής λίγκας των ΗΠΑ, της NASL, αλλά πλέον είχε αποφασίσει να σταματήσει.

Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966.

Για πάντα στις καρδιές των φίλων της ΑΕΚ αλλά και στην Opap Arena

Η ΑΕΚ φρόντισε να τιμήσει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ιστορίας της, Μίμη Παπαΐωάννου, “ντύνοντας” έναν από τους πυλώνες του νέου της γηπέδου με την μορφή και το όνομα του.

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει το “παρών” στα λαμπερά εγκαίνια της Opap Arena πριν λίγους μήνες, καθώς η υγεία του είχε επιδεινωθεί αρκετά.

   

Ήταν 1.70, αλλά γίγαντας...

Αν και ξεκίνησε ως παρτενέρ του Κώστα Νεστορίδη στην επίθεση και συνέχισε την καριέρα του ως επιθετικός, ο αριστεροπόδαρος Μίμη Παπαϊωάννου είχε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που του επέτρεπαν να ξεχωρίζει και στο δημιουργικό παιχνίδι, πέρα από το να είναι εκτελεστής. 

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, όρθια άτομα και εξωτερικοί χώροι

Παρά το ότι ήταν μόλις 1,70, ο Παπαϊωάννου έγραψε ιστορία με τα εντυπωσιακά γκολ από κεφαλιές, «προϊόν» του εντυπωσιακού επιτόπιου άλματος που διέθετε. Από τα γκολ του στην Α΄ Εθνική, τα 49 προήλθαν από κεφαλιές, ενώ με τον ίδιο τρόπο πέτυχε και το ιστορικό γκολ με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1977, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Τα κατορθώματά του με την ΑΕΚ στην Ευρώπη

Για πολλά χρόνια ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο κορυφαίος σε συμμετοχές και γκολ για την ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "IN"

Αγωνίστηκε συνολικά σε 35 ματς και πέτυχε 11 τέρματα και τα επιτεύγματά του ξεπεράστηκαν μόνο προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν πια οι αγώνες στην Ευρώπη ήταν πολύ περισσότεροι. Στα γκολ τον ξεπέρασε ο Ντέμης Νικολαϊδης στο 2-2 με τη Μονακό το 1999, όμως ο Μίμης παραμένει δεύτερος σκόρερ της ΑΕΚ στην Ευρώπη με αυτά τα 11 γκολ, πίσω από τα 26 του Ντέμη!

Είχε και άλλα ταλέντα

Ο Μίμης Παπαϊωάννου δεν ήταν μόνο ποδοσφαιριστής. Είχε και άλλα ταλέντα που αναδείχθηκαν.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "O ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ & ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ POLYPHONE RECORDS ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ"

Όταν γνωρίστηκε με τον υπερμέγιστο, τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, βγήκε στον αφρό η αγάπη του για το τραγούδι και η ικανότητά του σ' αυτό. Και το 1971 ήρθε το αποκορύφωμα. Το αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής  υπήρξε ο Ύμνος της ΑΕΚ το 1971, σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και σε ερμηνεία του Μίμη.

Φόρεσε για 10 χρόνια το περιβραχιόνιο της 

Από τα 17 χρόνια που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου, στα περισσότερα από αυτά ήταν η ηγετική της μορφή και το πιο λαμπρό αστέρι της. Από το 1969, όταν αποσύρθηκε ο Ανδρέας Σταματιάδης, ήταν και ο αρχηγός της ομάδας. Για μια δεκαετία έφερε το περιβραχιόνιο και με αυτό σήκωσε το Πρωτάθλημα του 1971 αλλά και το νταμπλ του 1978.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και όρθια άτομα

Η πρόταση της Ρεάλ και το τραγούδι με τους σπουδαίους Στέλιο Καζαντζίδη και Χρήστο Νικολόπουλο

Και, όμως, ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου εργάστηκε για μία περίοδο και ως επαγγελματίας λαϊκός τραγουδιστής στο πλευρό του σπουδαίου Στέλιου Καζαντζίδη και του Χρήστου Νικολόπουλου. 

Ήταν την εποχή που η ΑΕΚ είπε «όχι» σε πρόταση της Ρεάλ να τον παραχωρήσει. Ο Παπαϊωάννου είχε κάνει μαγική εμφάνιση σε ένα φιλικό το 1965.  Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε δίχως θριαμβευτή (3-3) και ο Παπαϊωάννου βρήκε δύο φορές δίχτυα. Ο Πούσκας «τρελάθηκε» μαζί του και εισηγήθηκε την απόκτησή του. Οι Μαδριλένοι κινήθηκαν για να τον αγοράσουν. Όμως η διοίκηση της Ένωσης υπό τον φόβο των αντιδράσεων απ' τους φιλάθλους αρνήθηκε πεισματικά. Λέγεται ότι η πρόταση της Ρεάλ στην ΑΕΚ ήταν εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα προσφέροντας 4 εκατ. δραχμές και 750.000 στον παίκτη.

Η Ένωση, όπως προαναφέραμε, έριξε... πόρτα στην καθομιλουμένη και ο Μίμης Παπαϊωάννου χολωμένος από το γεγονός αποφάσισε να αποχωρήσει απ' την ομάδα για να πάει ως ελεύθερος στη Ρεάλ, έπειτα από τιμωρία ενός έτους. Όμως οι Μαδριλένοι υπαναχώρησαν, η μεταγραφή πάγωσε και ο Παπαϊωάννου αποφάσισε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος γνώριζε τον Παπαϊωάννου καθώς κατάγονταν απ' την ίδια περιοχή, τον έφερε σε επαφή με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος μόλις διαπίστωσε το ταλέντο που διαθέτει στο τραγούδι, του πρότεινε να τον ακολουθήσει σε συναυλίες στη Γερμανία μαζί με τη Μαρινέλλα. Δύο μήνες αργότερα όμως ο Καζαντζίδης, βλέποντας ότι του λείπει το ποδόσφαιρο, τον έπεισε να επιστρέψει στην ΑΕΚ, ενώ μεσολάβησε για να εξασφαλίσει κι ένα καλύτερο συμβόλαιο με την Ένωση.

Μίμης Παπαϊωάννου: Από τα μυθικά λεφτά της Ρεάλ Μαδρίτης, σε περιοδεία με τον Καζαντζίδη (video)

«Όταν λοιπόν προέκυψε η κόντρα μου στην ΑΕΚ για το θέμα της Ρεάλ, Καζαντζίδης και Νικολόπουλος έφτιαχναν σχήμα, ώστε με συγκρότημα να πάνε στη Γερμανία για τουρνέ. ‘Αφού η ΑΕΚ δεν σε θέλει, έλα μαζί μας’, μου είπε ο Στέλιος και με επηρέασε. Έτσι, ξεκίνησα πρόβες, μπήκα στο συγκρότημα. {…} Ο Χρήστος ήταν ο ‘αυτουργός’, ώστε να με πάρουν μαζί στην περιοδεία, η οποία κράτησε δύο μήνες. Τις πρώτες έξι εβδομάδες δίναμε συναυλίες για τους ομογενείς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όχι σε λαϊκά μαγαζιά. Είπαν τότε κάποιοι ότι τραγουδούσα κάθε βράδυ σε μπουζουξίδικα. Λάθος. Ουσιαστικά κάναμε συναυλίες. Μια παράσταση την Παρασκευή, μια το Σάββατο και ακόμη μια το απόγευμα της Κυριακής. Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία για μένα, καθώς από τη μια έκανα το κέφι μου και από την άλλη γνώριζα κόσμο. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι δεν ξενυχτούσα…»,  αναφέρει στην αυτοβιογραφία με τίτλο «Ραντεβού στον αέρα» την οποία επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος, Νίκος Κατσαρός.

Ωστόσο, ο έρωτας του Μίμη για τη μεγάλη αγάπη του, την μπάλα, έσπειρε τις πρώτες αμφιβολίες. Η παρέμβαση του Καζαντζίδη, αναφορικά με το ποια ατραπό έπρεπε να ακολουθήσει, αποδείχθηκε νευραλγική:

«Ο Στέλιος, όταν βρισκόμουν σε δίλημμα για το τι ακριβώς έπρεπε να αποφασίσω να κάνω στη ζωή μου, ήταν ο φίλος που μου έδωσε τη σωστή συμβουλή. Ήμουν τυχερός στη ζωή μου που υπήρξα φίλος του. {…} Από αυτόν τον μέγιστο βάρδο, έμαθα να μετράω την ψυχή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή. ‘Μίμη, στο τραγούδι το παλεύεις, θα είσαι βιοπαλαιστής. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να γυρίσεις σ’ αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά και είμαι βέβαιος πως θα δικαιωθείς. Πήγαινε να παίξεις ποδόσφαιρο και κάποια μέρα θα με θυμηθείς’», συμπληρώνεται στην αυτοβιογραφία του.

Η πρόβλεψη που έκανε ο άνθρωπος κόσμημα του ελληνικού πενταγράμμου επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο Μίμης επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του τον Δεκέμβριο και πρόλαβε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Η διοίκηση συμφώνησε να του δώσει 500 χιλιάδες δραχμές για να παραμείνει στο ρόστερ. Όπως επισημαίνει: «Αυτό ήταν. Χωρίς το πρόβλημά μου να είναι οικονομικό, άλλαξα γνώμη και είπα μέσα μου: ’Για πάντα στην ΑΕΚ!’ Και δεν το μετάνιωσα ποτέ…».

Ο Παπαϊωάννου ηχογράφησε επτά τραγούδια των Στέλιου Καζαντζίδη και Χρήστου Νικολόπουλου αργότερα, μεταξύ 1971 και 1972. Σ' αυτά ξεχωρίζει η ηχογράφηση της 19ης Ιουνίου 1971 του ύμνου της ΑΕΚ σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη.

Η καριέρα του στην Εθνική

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της καριέρας του στην ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου υπηρέτησε και την Εθνική Ομάδα. Αγωνίστηκε σε αυτήν συνολικά 61 φορές από το 1963 έως το 1978. Σκόραρε 20 φορές φορώντας το εθνόσημο και είναι ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Πρόσφερε στο εθνικό συγκρότημα και ως βοηθός προπονητή στο πλευρό του Αλκέτα Παναγούλια, την εποχή που η ομάδα μας έφτασε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 στις ΗΠΑ.

Δεν αποβλήθηκε ποτέ

Ενα από τα μεγάλα «παράσημα» του Μίμη Παπαϊωάννου ήταν ότι σε 17 χρόνια καριέρας δεν είχε αποβληθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι γινόταν συχνά αντικείμενο αντιαθλητικής συμπεριφοράς, αγωνιστικής και λεκτικής, από τους αντιπάλους.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και όρθια άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, όρθια άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και όρθια άτομα

Ήταν, όμως, ένας τζέντλεμαν των γηπέδων που είχε μόνο φίλους και που έχαιρε της απόλυτης αναγνώρισης των αντιπάλων από την αρχή ως το τέλος της καριέρας του.

Μίμης Παπαϊωάννου: Οι ιδέες και οι θρύλοι πεθαίνουν μόνο αν ξεχαστούν! (vids, pics)