MENU

«Δέκα αρχές για μια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Super League». Αυτός είναι ο τίτλος της νέας πρότασης της εταιρείας A22, που έχει αναλάβει να προωθήσει το νέο σχέδιο καθώς φαίνεται πως κάποιοι, δηλαδή η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, δεν το βάζουν κάτω. 

Αυτός ο δεκάλογος δημοσιεύεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και είναι ουσιαστικά μια ανάλυση των αρχών που θα διέπουν τη νέα διοργάνωση. 

«Τον περασμένο Οκτώβριο αρχίσαμε έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από τότε είχαμε συζητήσεις με περισσότερους από 50 συλλόγους και με άλλους παράγοντες του αθλήματος. Συμπέρασμα σχεδόν όλων είναι ότι η βάση στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι στέρεη. Ήρθε η ώρα για να γίνουν αλλαγές» λέει ο ο Μπερντ Ράινχαρτ, CEO της εταιρείας. 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ο Έλληνας γενικός εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος τάχθηκαν υπέρ της UEFA  κρίνοντας συμβατούς τους κανόνες της με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα πρώτο σημάδι δικαίωσης απέναντι στις αποστάτριες Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους που από κοινού με εννέα ακόμα ομάδες ίδρυσαν το 2020 τη Super League και επιμένουν στη σύσταση ανεξάρτητων από την UEFA διοργανώσεων.

Ο εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας σημείωσε πως «οι κανόνες των UEFA και FIFA υπό τους οποίους οποιαδήποτε νέα διοργάνωση υπόκειται σε εκ των προτέρων έγκρισή τους, είναι συμβατή με τον αντίστοιχο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο Δικαστήριο της Μαδρίτης εξέδωσε απόφαση υπέρ της ευρωπαϊκής Super League (ESL). Οι τρεις δικαστές, ανέφεραν ότι «η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά τους σαν να ήταν οι μόνοι θεματοφύλακες ορισμένων ευρωπαϊκών αξιών, ειδικά αν αυτό είναι μια δικαιολογία για να στηρίξει ένα μονοπώλιο από το οποίο θα μπορέσει να αποκλείσει ή να εμποδίσει την πρωτοβουλία αυτού που φιλοδοξεί να είναι ανταγωνιστής του, της ευρωπαϊκής Super League».

Οι δικαστές σημειώνουν ότι «υπό το φως των πληροφοριών που μας έχουν τεθεί στη διάθεσή μας, η συμπεριφορά των κατηγορουμένων για προστασία των γενικών συμφερόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν φαίνεται δικαιολογημένη. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι μια ενέργεια που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αδικαιολόγητης κατάχρησης από όσους κατέχουν κυρίαρχη θέση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Μαδρίτης διατάσσει τη FIFA και την UEFA να «απέχουν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε διάταξης ή δράσης κατά της ευρωπαϊκής Super League και ακόμη και από οποιασδήποτε αντίθετης ενέργειας ή δήλωσης, η οποία εμποδίζει άμεσα ή έμμεσα, την προετοιμασία ή την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής Super League».

H ευρωπαϊκή Super League προβλέπει μίνιμουμ 14 αγώνες στις συμμετέχουσες ομάδες (από 13 που είναι τώρα) και στόχος είναι να συμμετέχουν 60 με 80 ομάδες που θα χωρίζονται σε κατηγορίες. Εννοείται πως θα υπάρχουν… φιξαρισμένα εισιτήρια, αλλά και άλλα που θα μοιράζονται ανάλογα με την θέση των ομάδων στις εθνικές διοργανώσεις. 

Τι περιλαμβάνει ο δεκάλογος του νέου σχεδίου για την ευρωπαϊκή Super League; 

-Διοργανώσεις ανοιχτές, που θα στηρίζονται σε αθλητικό κριτήριο. Η διοργάνωση θα πρέπει να είναι ανοιχτή, με διάφορες κατηγορίες, με συμμετοχή 60-80 ομάδων βάσει της ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Κάθε σεζόν η συμμετοχή θα στηρίζεται σε αθλητικά κριτήρια, αν και θα υπάρχουν μόνιμοι συμμετέχοντες. Έτσι, θα διατηρείται και ο ανταγωνισμός στα εθνικά πρωταθλήματα. 

-Οι εθνικές διοργανώσεις είναι οι βάσεις του ποδοσφαίρου. Οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν στην διασυλλογική διοργάνωση θα πρέπει να παίρνουν μέρος και στις εθνικές διοργανώσεις όπως συμβαίνει και τώρα. 

-Μεγαλύτερος ανταγωνισμός με σταθερούς πόρους. Θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση του συστήματος με τους οποίους διανέμονται οι οικονομικοί πόροι με βάση την ποδοσφαιρική πυραμίδα. Για τους συλλόγους που παίρνουν μέρος στο αρχικό στάδιο θα υπάρχει η εξασφάλιση ότι θα δώσουν μίνιμουμ 14 παιχνίδια. 

-Η υγεία των παικτών θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Καθώς με τη νέα διοργάνωση θα αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων, θα πρέπει οι ενώσεις των παικτών να έχουν μεγαλύτερη ανάμειξη στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ειδικά σε αυτές που αφορούν τα μέλη τους. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι ποδοσφαιριστές θα δίνουν περισσότερα παιχνίδια και έτσι χρέος όλων είναι η αυξημένη φροντίδα τους. 

-Οι διοργανώσεις θα ελέγχονται από τους συλλόγους με αυστηρούς κανόνες διαφάνειας. Οι διασυλλογικές διοργανώσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπό την αιγίδα των συλλόγων και να ελέγχονται από αυτούς και όχι από τρίτους. Η δομή της θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σύλλογοι θα διαχειρίζονται τα έσοδα, θα ελέγχουν τα έξοδα. 

-Η καλύτερη διοργάνωση στον κόσμο. Στόχος είναι να γίνει η ευρωπαϊκή Super League η πιο ελκυστική διοργάνωση ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Οι φίλαθλοι αξίζουν το καλύτερο θέαμα, ειδικά οι νέες γενιές θα πρέπει να προσελκυστούν για να ακολουθήσουν το άθλημα και στην Ευρώπη, αλλά και στις άλλες ηπείρους. 

-Στόχος να γίνει καλύτερη η διοργάνωση για τους φιλάθλους. Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα και είναι σημαντικό να υπάρχει διάλογος με τους φιλάθλους για το πως θα βελτιωθεί η δική τους εμπειρία. Στόχος θα πρέπει να είναι, επίσης, να διευκολύνεται η παρακολούθηση αγώνων και εκτός έδρας, ενώ επιβάλλεται να βελτιωθούν οι συνθήκες για τον κόσμο στα γήπεδα. 

-Ανάπτυξη και επένδυση στο ποδόσφαιρο γυναικών. Παράλληλα θα λειτουργήσει πλάνο για την ανάπτυξη και του ποδοσφαίρου των γυναικών με επένδυση περισσότερων οικονομικών πόρων τόσο στο επαγγελματικό επίπεδο όσο και στις ακαδημίες. 

-Ενδυνάμωση της αλληλεγγύης. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας να δείχνουν οι σύλλογοι και τη σχέση τους με την κοινωνία. Όπως έχει ανακοινωθεί θα υπάρχει ως βάση ένα ποσό 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ώστε να διατίθενται αυτά τα χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς. 

-Σεβασμός στις αξίες και στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα διοργάνωση και οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα κινούνται χωρίς να αποκλίνουν από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει αυτών. 

Η απάντηση της UEFA

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022, η UEFA ανακοίνωσε το πλάνο της για τη μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ από τη σεζόν 2024-2025, που θα περιλαμβάνει 36 ομάδες αντί για 32 που είναι σήμερα. Κάθε ομάδα θα δίνει 8 αγώνες στην πρώτη φάση απέναντι σε 8 διαφορετικές ομάδες, τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός. Δηλαδή τελειώνει η φάση των ομίλων όπως την ξέραμε (όπου κάθε σύλλογος κληρωνόταν με τρεις αντιπάλους και έπαιζε με αυτούς εντός και εκτός) και πλέον θα πάρει μια μορφή πρωταθλήματος. Φυσικά θα υπάρχουν οι διαχωρισμοί στην κλήρωση σε γκρουπ δυναμικότητας, από όπου θα προκύπτουν οι 8 αντίπαλοι κάθε ομάδας. Η πρώτη φάση των ομίλων θα ολοκληρώνεται σε 10 αγωνιστικές εβδομάδες. 

Οι 36 σύλλογοι θα είναι σε έναν όμιλο και οι πρώτοι 8 θα προκρίνονται απευθείας ενώ από τις θέσεις 9 έως 24 θα διεξάγονται διπλοί αγώνες για την πρόκριση στους «16». Ίδιες αλλαγές θα ισχύσουν και στις άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Γιουρόπα Λιγκ και Κονφερενς Λιγκ) όπου και εκεί θα συμμετέχουν από 36 ομάδες σε έναν όμιλο. 

Σημαντικό είναι επίσης πως οι δύο από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις δεν θα προκύπτουν από τον συντελεστή κάθε συλλόγου σε βάθος πενταετίας όπως ήταν η αρχική πρόταση, αλλά οι δύο χώρες με τους περισσότερους βαθμούς στην Ευρώπη την προηγούμενη χρονιά θα κερδίζουν από μία θέση στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι υπόλοιπες δύο θέσεις θα δίνονται στην τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος της χώρας με τον πέμπτο καλύτερο συντελεστή στην Ευρώπη καθώς και σε μία χώρα πρωταθλήματος που συμμετέχει στο λεγόμενο «μονοπάτι των πρωταθλητών» στο οποίο για παράδειγμα συμμετέχει ο πρωταθλητής από την Ελλάδα.
 

H ευρωπαϊκή Super League «πέθανε», ζήτω η νέα ευρωπαϊκή Super League!
EVENTS