MENU

Η ΑΕΚ πήγαινε στο Περιστέρι για ένα κομβικό ματς. Απέναντι σε μια ομάδα που έχει δυσκολέψει φέτος (και έχει κόψει βαθμούς) απ’ όλους τους ανταγωνιστές. Σε γήπεδο που είναι παραδοσιακά δύσκολο προς την Ενωση και ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τους ρόλους που έχει αποκτήσει κάθε ομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετατράπηκε σε ακραία εχθρικό. Και όλα αυτά, με την «Μπάρμπαρα» να έχει κάνει ζόρικη τη διεξαγωγή ενός αγώνα.

Η ΑΕΚ πήγε να παίξει, ξέροντας τι θα αντιμετώπιζε. Αλλά είχαν την πεποίθηση, πως θα υπήρχαν τουλάχιστον κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες του αθλήματος. Δηλαδή, να υπάρχει χορτάρι στον αγωνιστικό χώρο, να υφίστανται γραμμές και αποδυτήρια, να υπάρχουν δοκάρια στις εστίες, άντε και βαριά να έχουν την απόσταση που προβλέπει ο κανονισμός. Βλέπετε, μπορεί στις διαστάσεις του γηπέδου να είναι ελαστικός και να έχει διάφορα μεγέθη, αλλά στις εστίες έχει το κακό να θέλει μια μέτρηση.

Ξανά στην αλάνα

Ετσι, όταν βγήκαν οι παίκτες της ΑΕΚ για προθέρμανση, δεν άργησαν να διαπιστώσουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τα δοκάρια. Όπως έμαθα μάλιστα, ο Αμραμπατ ήταν εκείνος που κατάλαβε πρώτος πως τα δοκάρια δεν είχαν τη σωστή απόσταση και άνοιξε το θέμα. Θα πείτε τώρα εσείς: και τι ξέρει αυτός ο περίεργος Αφρικανός; Μήπως έχει παίξει σε κανένα κορυφαίο πρωτάθλημα και μπορεί να καταλαβαίνει ποιοι είναι οι κανόνες; 

Και να σας το πω και αλλιώς; Γιατί να μην έπαιζαν με τα δοκάρια χαμηλωμένα; Γιατί να μην αγωνίζονταν με το χαντάκι που δημιούργησαν τα υπερσύγχρονα σκαπτικά εργαλεία του κ. Σπανού; Γιατί να μη γυρίζαμε σε ωραίες εποχές των παιδικών μας χρόνων; Τότε που βάζαμε τις τσάντες ή τα μπουφάν για να δημιουργήσουμε δοκάρια. Κάποιες φορές ψάχναμε πέτρες και μετρούσαμε. Τώρα, ένα βήμα πάνω, ένα κάτω, μικρή σημασία έχει. Οσο για το οριζόντιο δοκάρι; Οσο ψηλός ήταν ο τερματοφύλακας, ώστε να πιάνει την μπάλα!

Η ΑΕΚ τους καλόμαθε

Ας σοβαρευτούμε για να μη χάσουμε το μυαλό μας με τους περίεργους. Σε μια χρονιά που διακυβεύονται τόσα πολλά, σε μια σεζόν που διεκδικείται το πρωτάθλημα τόσο έντονα, θα ήταν εγκληματική αμέλεια της ΑΕΚ να επιτρέψει στην ομάδα της να μπει σε αυτήν τη διαδικασία. Θα συνιστούσε τεράστιο αυτογκόλ της ΑΕΚ, να πάει σε ένα παιχνίδι, που δεν υπάρχουν ούτε οι βασικοί κανόνες. Και αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό.

Είναι γεγονός, πως η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια έδωσε δικαιώματα. Πήρε πολλές αποφάσεις που σήκωναν κουβέντα, που προξενούσαν σχόλια και έπαιρναν πολλές ερμηνείες. Πέρυσι στο Χαριλάου, δεν σηκώθηκε να τελειώσει το παιχνίδι όταν μπουκάλι χτύπησε στο κεφάλι τον Ρότα. Στον ΠΑΟΚ χαρίστηκε για την περίφημη υπόθεση των δελτίων και έχασε την προοπτική του Champions League. Πριν από καιρό, είχε επιτρέψει την παραμονή του Παναθηναϊκού στην κατηγορία. 

Η ΑΕΚ που ήξεραν τελείωσε

Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη για όλα αυτά. Η ΑΕΚ έχει διοίκηση που χαράσσει στρατηγική και κρίνεται για τις αποφάσεις. Εμείς μπορούμε να έχουμε το δικό μας σκεπτικό. Σε προσωπικό επίπεδο, σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις θα είχα κινηθεί διαφορετικά. Εξέφρασα από τότε τις σκέψεις μου, πως και γιατί θα έκανα κάτι άλλο. Αλλά σεβάστηκα την απόφαση του Μελισσανίδη και μπορούσα να κατανοήσω το σκεπτικό του.

Αν όλα αυτά, δημιούργησαν σε κάποιους την αίσθηση, πως η ΑΕΚ θα γυρνά το πρόσωπο για να δεχθεί χαστούκι και από το άλλο μάγουλο, τότε λυπάμαι, αλλά χάσατε. Η ΑΕΚ έχει μπει σε μια νέα λογική. Το απέδειξε και την περασμένη εβδομάδα, όταν έδωσε άμεσες και πολύ σκληρές απαντήσεις σε όσους σπεκουλάρισαν εις βάρος της και όσους συμμετείχαν σε μια προπαγάνδα που άφησε ακόμα και μέχρι πριν από λίγες ώρες, να αιωρείται η «φάση του Αθανασιάδη». Θαρρείς και υπήρχε κάτι σε αυτήν.

Και νόμιμο και ηθικό

Τα δοκάρια δεν ήταν σε σωστή απόσταση και στις δύο εστίες. Η ΑΕΚ μέσω του Αμραμπατ το εντόπισε, ο Μανούχος (ποιος; Ο Μανούχος κύριοι) το πιστοποίησε. Μετρούσαν και ξαναμετρούσαν, αλλά πάντα έβγαινε λειψό. Πήγαμε σε… χωματουργικές εργασίες, πίστευαν πως θα μπορούσαν να βάλουν την ΑΕΚ να παίξει στο χαντάκι και να τζογάρει. Δεν ξέρω πραγματικά ποιοι εγκέφαλοι τα πιστεύουν αυτά. Ποιοι είναι εκείνοι που θεωρούν, πως υπάρχει ένα πιστοποιημένο λάθος, αλλά επειδή χρόνισε θα το θεωρούν άπαντες θέσφατο.

Αντιλαμβάνομαι, πως οι επόμενες μέρες θα έχουν ατέλειωτη κουβέντα. Εδώ από το 2018, στο πιο αντρικό πρωτάθλημα έπειτα από εκείνο του ’89, σπεκουλάρισαν και έλεγαν γραφικές καταστάσεις για χαρτιά. Τώρα; Γερό στομάχι, καθαρό μυαλό και υπομονή. Θα διαβάσατε πολλά, θα ακούσετε περισσότερα. Θα επιχειρηθεί να εξομοιωθεί η ΑΕΚ με εκείνους που καταδυνάστευσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο επί δεκαετίες. Μια χαρά, όλα θα πάνε καλά.

Πάντα με ενθουσιάζει η κουβέντα περί νόμιμου και ηθικού. Πάντα μου αρέσει να γίνεται τέτοια διαδικασία. Ξέρετε ποιο είναι το ακόμα πιο τρομερό; Πως η ΑΕΚ κατάλαβε τι συνέβαινε εκεί που δεν πήρε χαμπάρι ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Πως όλα αυτά συνέβησαν στο σπίτι του εξαπτέρυγου, της πιο σκληρής ορντινάντσας της νέας εποχής. Και με υπογράφων, το πιστόλι του Μαρκ, τον γίγα Μανούχο που έβγαλε τις μεζούρες και δεν του έβγαιναν τα εκατοστά. Μύθος και είμαστε μόνο στην αρχή…

Η ΑΕΚ θα τους μάθει μπάλα και έτσι και αλλιώς!
EVENTS